İş yatırım 3,2m lot alımda ama farklı kurumlardan sürekli satış geliyor
Printable View
İş yatırım 3,2m lot alımda ama farklı kurumlardan sürekli satış geliyor
Yazı aydem için değil bio için yazılmıştı, ben de ona cevap olarak yazdım. Aydem'in 3 yıldır zarar ettiğini biliyorum. Yine aydem özelinde değil ama şirket kar üretemiyorken de değerlenebilir. Yani esas faaliyet karı yazar ama finansal giderlerden dolayı eksi olur. O sırada tesis, vs olarak gelecek için nasıl bir değer yarattığına bakmak gerekir. Sektörü bilmek gerekir. Thy yi 3-5 milyar zarar ediyo yalanıyla 2TL den milletin elinden aldılar, sonra bir anda 10TL ye fırladı. 10TL olan ve yıllarca 5 den 2TL ye düşen aynı şirketti oysa ki. Değişen hiçbir şey yoktu. Sadece kredi ödemeleri bittiği anda zarar yok oldu, artıya geçti şirket.
Aydem'in arzına girmedim bu arada. 3 sene üst üste zarar yazmış olması ve daha da önemlisi, gelen para ile yapacakları hoşuma gitmedi. Ben sadece bu FK işi yanlış kullanılıyor diyorum. Sasa nın FK sı 117 mesela. Pahalı mı? Evet. Ama ÇOK da ucuzlamaz bence uzun süre. FK cı tayfa sasa yı 10 da satardı mesela...:)
Yeni alıcı geldikçe yeni satıcılar türüyor.
bioen bundan daha iyi çıktı en azından arz fiyatına çıktı bir ara ytd... bu gidişle yarin cante diple açılır ziraat içinde talep gelmez bu saaten sonra ziraate talep giren olucak mı sizce ytd...
Mali tablolar hakkında hiç bir bilgisi olmayan kişilerin yorum yapması son derece yanlış. Hem kendisini hem de okuyanları yanıltır. Ve kayba yol açar. Bu nedenle herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Hele ki bundan sonra yapılacak tüm halka arzlarda uzman kişilerin görüşlerini almadan yatırım yapılması doğru değildir. Zira son derece yanlış olan "her halka arz tavan gider" hayalleri artık bitti. Yoğurdu üfleyerek yeme dönemi başladı. Aydem eminim milat olacaktır. SPK' da umarım bundan sonra daha özenli davranır. Halka arz, vatandaşın parasını söğüşleme yeri değildir. Bir arkadaşımız yatırılan paranın küçük miktarlar olduğunu belirtmiş. Herkesin parası kendi ölçeğine göre büyüktür ya da küçüktür. Vatandaşın her birinden 200 TL çıkıyor, şirketin kasasına değil halka arz edenin cebine 1 milyar TL giriyor. Madem para önemsiz o zaman ben de 50 milyon kişiden 10 TL para toplayayım. Bu düşünce tarzı son derece yanlış.
SPK'ya yazı yazmayı da düşünüyorum. Mali yapısı son derece kötü, yıllarca zarar eden ve halka arzdan elde edilecek gelirle mali yapısının iyileşmesi çok zor olan şirketlerin halka arzına izin verilmemeli. Nasıl ki borsa da mali durumu kötü şirketlerin bazı durumlarda bedelli sermaye artırımına izin verilmiyorsa halka arzda da bu konuda seçici olunmalı..
Bir sözüm de bu şirketlerin değerlemesini yapan şirket ve uzmanlara. Hangi saikle böyle bir şirket hakkında o fiyatları belirliyorsunuz. Özsermayenin (-) olduğunu yani halk deyimiyle sermayeyi kediye yüklediğini ve fiktif olarak özsermayenin (+) ya geçtiğini görmüyor musunuz? Şirkete yeterli nakdi kaynak girmeden, satışlarından fazla finansman gideri olan firmanın işlerinin düzelemeyeceğini görmüyor musunuz?
Özetle; bilgisiz ve düşüncesizce yatırım yapma devri bitti artık. SPK'dan yatırımcıya kadar herkesin şapkayı önüne koyup düşünme zamanı. Syg.
Halka arz (!) fiyat aralığı 8.50 ile 9.90 dı. 8.50 ile 9 arası fiyatla alabilen var mı? 9.45 fiyat girmiştim bir lot bile vermedi. 8.50 ve 9.arası kimlere verildiyse kısa günü karı diyordur!
Devre kesici açılış fiyatına göre hesaplanıyor. Yani daha kesmesine var.
Da kesse ne olacak sanki.Redmi 8 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İş yat- yapı kredi , satışları karşılıyor. Bakalım yukarı sürecek güçleri var mı
bireyseller üst sınırdan aldılar, diger kurumsal ve yüklü alım yapanlar ise daha aşağılardan pazarlık usulu aldılar, sonuç ise bireyseller ZARAR da, diğerleri ise KARDA ve satışta
zaten üst üste bu kadar arz olur mu? darphanemi ky? her şeyin olduğu gibi bununda suyunu çıkarmayı başardık.
Halka arzlar , ramazan pidesi kuyruğu gibi. Tüm enerji şirketleri sıralanmış. Borç/ faiz/ bankaların ek krediye yanaşmaması vs... derken, malı KY kardeşlerimize yıktılar gibi.
Eskiden de böyleydi ancak birileri çok sistematik, “ halka arz kazandırır, 4-5 tavan garanti” algısını oluşturdu.
içi boş mu bu sirketin? para mı kacırıyorlar bizden. nasıl batar acılısta ya soktayım
Kripto borsası burdan daha insaflı.
Anadoluda bir laf vardır. Eve lazım olan camiye haramdır diye. Haa eve lazım değilse camiye verilebilir.
Yani gırtlağa kadar borç var ama sen tut arz gelirini patronun cebine koy. Arzumda borç yoktu kendi kendini döndürüp üstüne kar eden bir şirketti. Ama Aydem öyle değil borç çok ve acil nakite ihtiyacı var.
Ayrıca bu şirketin portföyünün %80 ni hidro elektrik santrellerinden oluşuyor. Malüm mevsimler artık eskisi kadar yağışlı geçmiyor. Olası kurak bir sezonda hiç hesapta olmayan zararlar oluşabilir. Yatırımcılar dikkatli olmalı.
AYDEM de tahta yapıcı İş Yatırım iyi almış! gün sonu YapıKredi Yatırmla beraber yukarı sürer mi!
https://www.linkpicture.com/q/tttt_1.png
ya ucuz alanlar yada sahipleri
yine milleti borsadan kaçıracaklar
SPK YA ŞİKAYETTE BULUNDUM
AYDEM halka arzı
son dönemde yapılan halka arzlar bir fiyat aralığından yapılıp küçük yatırımcılardan en yüksek fiyattan alınmakta bazı kesimlere en alt fiyattan verilip haksız rekabet yaratılmaktadır. düşük fiyatlardan alan bu yatımcılar kimlerdir.? ve neden bizlerden daha önemlidir. onlar kazanırken bizler neden kaybedelim. hal böyle giderse halka arzlara kim girecek. Haksızlıkların giderilmesini , Halka arzda bizlerden alınan fazla ücretler varsa iade edilmesini arz ederiz.
keşke KY nin ortak haraket edebilecegi bir kurumu olsa o zaman bu haraketi kimse yapamazdı
ben şikayet ettim sizlerde edin ne kadar çok o kadar iyi
kimi kime şikayet edeceksin kardeşim? spk onayından geçiyor bütün arz süreci sonra da halka duyuruluyor şeffaf şekilde. burada hukuksuz bir durum yok. SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
devre kesse ne olacak ki kardeş. adamlar küçük yatırımcıyı kucağa almışlar. sen adamlara 15 dakika mola desen kalkar gider 15 dakikada bir keyif sigarası içip sonra kaldığı yerden işine devam eder.SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
SPK bu arzda hatalı olabileceği konu sadece 3 yıl üst üste zarar eden firmaya arz izni vermesi olabilir. Ancak bildiğim kadarıyla halka arzların arttırılması için kurallar esnetilmişti. Kanunsuz bir iş yapmış olamazlar.
Öte yandan spk diyebilir ki, size sayfalar dolusu izahname yollandı. Neden okuyup araştırıp kendi kararınızı vermediniz? Burada da sonuna kadar haklıdır. Para işlemi yapılan her piyasa finansal okur yazar olmayı gerektirir. Bu yoksa burada olmasa başka bir yerde mutlaka ciddi zarar edersiniz. Yani o Aydem izahnamesini okuyup finansal tablolarını analiz edemiyorsanız şuan için bu piyasadan uzak durun.
Bence spk vb ile uğraşacağınıza öncelik Temel Analizi öğrenin, şirket değerlemeleri hür iradeniz ile kendiniz yapın. Size gerçek hayatta ortak olmayacağınız hiç bir şirkete ortak yapamazlar bu şekilde.
Emin olun tüm borsacıların hikayesi büyük zararlar ederek başlamıştır, ve sonrasında kendini bilgi olarak donatarak hayatta kalabilmiştir.
Yeni arz olan hisseler doğrudan Yıldız Pazara alınarak işlem görüyorlar ve maalesef bu pazarda açığa satışlar serbest.
Açığa satış yapan büyükler için bulunmaz bir nimet. Zamanla ederini bulur, bir ortalama edinir ancak olan küçük yatırımcıya oluyor. Zarar ziyan içinde uzun zaman beklemek zorunda kalıyor. İnsanları borsadan soğutmaktan, uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramıyor bu hisseler.
Verilen 3 5 kuruşluk senet. Kağıdın yuzde 80 i ky de . Varsayalim 10 binlik alış girdin8z
1800 liralik senet aldınız. Kaldi elimizde 8200 lira. 9.90 değil 9.20 ye mal veriyorlar. Al koy işte yüzde 7 daha ucuza 10 bine tamamla herkes bunu yapsa açığa satan ******** kicinin üstüne oturmaz mi.
Cidden merak ediyorum. Burada feryat eden arkadaşlar kaç paralık talep ettiler kaç hisse alabildiler. Su an ki zararları kaç para. Burasi borsa arkadaşlar. Size kim garanti verdi. 3 tavan 5 tavan gidecek diye. Tmm açıldığı gün eksi yapması hoş değil. Ama göz göre göre tuzağa da düşmeyin kardeşim yaa. Aldığınızı aynı gün satmak zorundamisiniz. 70 milyon lot işlem olmuş. Ky 3 kuruş zarardan tirsip satışa geçmese. Aşağılara eline gecen kadar alış yazsa. Ayilari kucağa oturtur ama nerde o kafa. Hesap ne 3 tavan görüp satayım. Farklı bit durum oldugunda b planı diye bir şey yok. Olay bu . Ağlamak serbest ne diyim.
Bu nasıl kağıt? Şirketin bildiğin mali yapısı bozuk en başta. O nasıl kur farkı gideridir öyle? 4.7 milyar döviz açığı var şirketin. Borç batağında yüzüyor bu. Son dört yıldır zarar ediyor. Duran varlıklarını kısa vadeli borçla finanse ediyor. Normalde bu şirketin yanından bile geçilmemesi gerekir diye düşünüyorum. Allanıp pullanacak hiç bir yanı yok. Bedava verseler almam. Şuna da eminim ki halka arza katılanların büyük çoğunluğunun finansal okuryazarlıkla alakası yok. Tablolarına açıp bakmamışlardır. Şirketin ne iş yaptığını bile bilmiyorlardır. Halka arz olanlar tavan tavan gidiyor diye oluşan algıdan dolayı simitçiler boyacılar falan buna da atladılar muhtemelen ama görünen o ki o furya bitti.
Yazdıklarım deli zırvası olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Herkes kendi kararını kendisi versin.
1 liralık da hisse alsam zarar zarar değil mi kardeşim? Milletin parasını mı küçümsüyorsunuz burada? Paramızı mı yarıştıralım şimdi?
Bizim takıldığımız husus giden 50-100 TL değil, SPK'nın onayladığı halka arz izni ve sözde bağımsız değerleme kuruluşunun değerlendirmesi ile belirlenen bir hisse değeri var. Sen de buna güvenerek "sözde iskontolu" bir hisseyi alıyorsun ve nasıl oluyorsa arz edildiği "iskontolu" değerin altına basılıyor hisse fiyatı. Bunda bir art niyet aramaz mısın?
GWIND'de sizin dediğiniz gibi sürekli alış yazsak 5,06 halka ırz fiyatının ardından her gün eksi kapattı, şimdi 4,70'lerde. Sürekli zarar yazar dururuz. Bu firmaların ederi bu değil demek ki al al nereye kadar. Zararınız büyür yarın bugün yarı fiyatına düşse ne yapacaksınız?
Halka arz öncesi 3-5 kişi yazdık bilanço sıkıntılı, halka arz gelirinin şirketin kasasına girmesi gerekirdi vb. yorumları. Durup dururken şirket eksi açmadı, zaten böyle olması büyük olasılıktı. Eğer hisse artı açsa ve tavan kapatsaydı da, dediğim gerçekler değişmeyecekti.
YTD
Not: Yine de şikayetlik bir konu olduğunu düşünmüyorum, sonuçta kendi düşen ağlamaz. Borsa ciddi bir yatırım platformu, araştırmadan soruşturmadan yatırım yapılacak bir yer hiç değil.
Aydem enerji, Maalesef daha ilk günden %7 eksi yaparak başladı. Sonuç benim açımdan hiç şaşırtıcı değil. Ancak bu nasıl oldu diye şaşıranlar olmuştur..Burada bilançoları inceleyip gerçekleri yazanları sürekli eleştirenler umarım durumu şimdi daha iyi anlamışlardır.
Ayrıca kamuya açıklanmamış bile olsa kurumsala iskontolu yani indirimli fiyattan satış yapılmışsa çok yazık yapmışlardır.
İncelerler mi ? -hiç sanmıyorum.
SPK nın özsermayesi negatif olan zararda olan şirketlerin halka arz edilmesine nasıl onay verdiğini hala anlayamıyorum..
Kardeşim malın yüzde 80 i ky de . Forumlarda öyle bir korku havası estirildiki millet ilk seans az zararla satayim derdine düştü. Elinde 4 olan elinde 1 olana kendini bogdurdu. Olay bu dur. 10 tavan giden arzlarda kimse malını satmadi. Kağıtlar uctu. Burada 125 milyon kagit arzoldu bildiğim kadarıyla. 70 milyon işlem oldu. Hesap edin bakalım aglayan ky ne kadar mal satmış. Yapılması gereken diğer arzlar gibi malı korkmadan tutmak ve öyle cok para değil , mesela 100 tane hissesi olan ssdece 100 tane daha alım yazsa bugün bu kağıt tavan kapatirdi. Kimse 100 tane daha alacak 950 liram yok diye. Olmasa burada işi olmazdı zaten. Mesela ben dediğimi yaptım. 9 28den 150 tane daha aldım. 8.50 ye düşerse 250 daha alırım. 7.5 düşerse 250 daha alırım. Sonra kenara çekilirim sabirla beklerim. Kurumsala iskontolu satıldığı söyleniyor. 5 kat talep gelen yerde . Mesela ben 1000 istemisim ssdece180 tane vermiş üst limitten. Bunlar salakmi hazır müşteri 9.9 fiyattan mal istiyor başkasına 8 den versin. Iskontolu vermiş olsa bile enfazla yuzde 10 yapmıştır. Yani her kim bu kağıdı 9 lira altına satiyorsa iskontolu bile almış olsa zararina satiyordur. Bunu yapan ya salaktir. Yada korkutma amaçlı tezgah kuruyordur. Bu tezgaha çok kişi düşerse adam kazanır. Yok düşmezse adam kaybeder. Oyun net ortada. Burada durum şirketin bilançosu kari zararı ile ilgili degildir. Hiçkimse halka arzdan 10 liraya malı 9 a 8 e satmak için almaz. Keriz silkeleme deyimini google a yazıp öğrensin herkes
Birde arkadaş haydi yarı fiyatına düşse demiş. Doğru düşebilir. Ama bu olursa suçlusu elinde 20 olan degil elinde 80 olupta hepi topu 250 lira kurtarmak için ucuza mal veren ky dir. Kimse suçu baska yerde aramasın. Dedigim gibi ky malina sahip çıksa bu kagitta 15 e kadar tavan giderdi. Ben bunu hilir bunu söylerim. Elimde 4 5 bin liralik kağıt var. Sifira inse kaybim 5 bin lira. Aglayipda gözden olacak bi para degil.eminimki burda yazanlarin büyük bölümünde ancak bu kadar mal vardir