Çakallık diye bir durum sözkonusu değil, iş kur artışı ve yeni sistemden (Çin modeli mi Türk modeli mi karar veremedikleri) çıkıp, kontrolden çıkan bir ekonomi riskini almak istemeyen yatırımcıların satışlarına döndü.
Printable View
Sn hayek bu adamların hepsinin aklına saat 4 den sonra mı bu fikir geldi.Hep beraber sat tuşuna bastılar.İlginçti.Bu dediğiniz yatırımcılar ben eminim pazartesi öğleden sonra veya salı hep beraber risk alalım diyecekler.
Yurtbank davasında ali balkaner biz 18 aileyiz borsa nereye gidecek her gün biz karar veririz demişti.O duruşmaların sıcaklığında hakim de demek istedin diye sormadı bile.
19 Mart düşüşü sonrası bazı hisseler ralli yapmıştı. BİST30’dan çıkan para nereye gidecek, bu sorunun cevabı önemli. Pazartesi sabahtan kredili işlemlerin kapanması ve viop’ta teminat sıkıntısı çekenlerin satışları nedeniyle endeks eksi olabilir. Kriz fiyatlaması olmayacaksa bile artık enflasyon rallisi bitebilir. İyi ya da kötü bilanço gönderecek hisselerin farklı fiyatlandığı bir dönemi görebiliriz. Ayrıca BİST30’dan çıkan para yan tahtalara girerse orada büyük hareketler olabilir.
https://twitter.com/nurisevgen/statu...203378187?s=21
Gemiler 15 günlük olarak kiraya verildiğinden 15 gün gecikmeli navlun fiyatları ortalamalarına bakılabilir. 3. ve 4. çeyrek ortalamaları dolar bazında nerdeyse birbirlerine eşit. Bu nedenle 4. çeyrekte, 3. çeyreğe benzer denizcilik karı dolar bazında gelebilir. TL bazında artış olsa da asıl artış mevcut navlun fiyatları ve mevcut dolar kuru ile 2022 yılı 1. çeyrekte olacak gibi.
https://twitter.com/brs_ylmz/status/...547909634?s=21
Forumu yüzlerce sayfa geriden itibaren tek seferde okudum. Çok değerli bilgiler paylaşılmış. Hatta bir ara sayın hkm tek başına yazıyormuş. Bilgiler için teşekkür ederim. Ne zaman kurumsal firmalara yatırım yaptım o zaman reel kazanç sağladım. Mükemmel rasyoları olsa da şirket sahibi dolandırıcı olan firmalara girdimse kapı kilit tutmadı. Patron faktörü ve dolardaki ani geri çekilme dışında risk düşük duruyor. Kur yükselişini Ereğlide geçirdim. Şimdi buralardan hisseye girmek mi girmemek mi ? Karar aşamasındayım.
Bu doalr böyle giderek yılı kaparsa ve gsdho de prim yapmadan bu değerde kalırsa benim borsa tarihimde ilk kez fk sı bire yakın bir şirkette olmuş olacağım.Yıllık karı kadar değeri olan bir şirket ,deseler kimseye anlatamazsın,yalan denir inandıramazsın.
Dostlar malum zat ın faiz indirimleri devam edecek açıklamaları üzerine üzülerek portföyün tamamını yabancı para yatırımlarına döndürüyorum size de bol kazançlar diliyorum.
Bol şans hepimize sn ecyat,artık bu memlekette yatırım işleri bildiğin kumar,cümlemize allah kolaylık versin.
Benim potföyde baya altın ve dolar da var.Buradakileri bu rakamlardan bozmam kendimi inkar olur,panik satış genelde tarzım değil,neyse kısmetimiz onu görürüz,aynen devam edeceğim ben.
Yarın sabah borsa baya kırmızı açar,öğleden sonra toplar diye düşünüyorum,o ilk darbede panik satış genelde yanlış hamle oluyor.
Valla hesap ortada sn hayek,siz pek inanmadınız ama ben artık inanıyorum bu kağıt bu gidişle düşerse ve dolar da böyle giderse fk değeri olarak 1 i görecek.Ben böyle kağıtdan çıkmam elim gitmez.Neticede borsacıyız,borsadan çok kazandık,bunda da biraz kaybedelim yapacak bir şey yok,dolardan altından kazandığımıza sayarım.
Düyelim cuma günü gibi taban oldu 3 oldu ,1,35 milyar piyasa değeri olacak,artık kambiyo karını hesaplamaktan yoruldum ama yılbaşı bu kurla kaparsak sadece 3. çeyrek 750 800 milyon kambiyo karı gelir,denizcilik karı bu kurla patlar 1.3 milyar kar (hatta üstü bile olabilir ), gelebilir.
18 kapasa dolar,820 milyon sadece üçüncü çeyrek kambiyo karı ediyor.Yuh yani:)))))))))))
Daha da yılbaşına 10 gün var ,bu dolar 18 de olur 20 de.
Valla o kısmı cidden dert.Bu zamanda paran olsa da dert,devlet herkesin parasına musallat oluyor o kısmı doğru.
Yalnız şunu da kabul etmek lazım ne vergi verirse versin o 180 milyon doların şirkette olması şu anda en avantajlı pozisyon,herkes fellik felik dolara geçmeye çalışıyor,biz cash dolardayız ve vergisine kızıyoruz ,ne diyeyim aslında biraz haksızlık oluyor.Şu anda şirket o parayla hiç bir şey yapmasın kasasında tutsun hep de vergisini ödesin ben razıyım.Şu ara en güzel pozisyon bu,şirket yöneticilerini bu kararlarından ötürü kutlarım.
Yatırımlarda şirketin faaliyetleri dışında pek haber takibi yapmıyorum. Finansal raporları ve sektörün gidişatını takip edeceğim.
Ben de zamanında yanlış anlamıştım. Net para yabancı pozisyonunu tablosunda dönen varlıklardaki “diğer” kalemi gemilerin dolar bazlı değerini gösteriyor ve net kara etki etmiyor. Sadece özkaynakları etkiliyor. Bunu düşünce 554 milyon TL gibi bir rakam çıkıyor. Kambiyo karına etki eden kalan 253 milyon TL nereden bilmiyorum ama bence sadece kambiyo karına etki eden 807 milyon TL’yi yani yaklaşık 91 milyon doları ve döviz bazlı denizcilik faaliyet karını (bu sene için beklentim yaklaşık 30 milyon dolar) ve diğer faaliyetlerden gelecek azımsanmayacak net karı dikkate almak daha doğru olur. Gerçi piyasa değeri de maalesef cuma günü 92 milyon dolara düştü.
https://twitter.com/erdalkl23687116/...640619008?s=21
Sn meteor benim hesap dediğiniz gibi kambiyo karına etki eden 807 milyon üzerinden yapıldı.
Kambiyo karına etki eden 807 milyonun hepsi.Geçen tablo konulmuştu sanırım görmediniz kurda yüzde 10 artış bu 807 milyon üzerinden 80 milyon olarak hesaplanıyor.Bende doların 8.88 lik 9 aylık kapanış kuru ile bugünkü kur arasındaki yüzdesel artışı hesap edip kambiyo karını hesaplıyorum.Benim hesap bence doğru.
Tablo bu, daha evvel konulmuştu sanırım görmediniz..
300 dokuz aylık kar,800 850 arası 4. çeyrek kambiyo karı,200 ila 250 arasında 4. çeyrek faaliyet karı bekliyorum.1.3 milyar total kar gelecek bence.Daha evvel yapmış olduğum kar tahminlerimde isabet oranıma eski entrylerden bulabilirsiniz:))))))Genelde tuttururum.
Kasada 180 milyon dolar var ama sadece yarısı kambiyo karına etki ediyor denilirse insanlar benim geçmişte düştüğüm kalan yarısı da yurt dışında falandır yanılgısına düşebilir. O nedenle yazdım yoksa sizin net kar tahmininizi etkileyecek bir şey olmadığını biliyorum.
Ha yok o anlamda yazmadım sn meteor.Twıtter daki o şirketin cevabını gördüm.Orda hoşuma giden 7 gemi 100 milyon dolar eder denmiş ,e şu anda 80 milyon dolar cash i boşverin sadece gemiler 1.7 milyar ediyor:)))))))) silopiden 30 milyon dolar garanti para ve 80 milyon dolar cash para var.Yahu daha ne oalbilir ki bir şirkette.
Şu anda sadece denizcilikten gelecek olan dolar bazlı faaliyet karı bu kurla bu şirketi uçurmalıydı ama piyasalar malumunuz,borsa sabırdır böyle kıyamet günlerinde ne alım yapmak lazım ne satım.Olan oldu fırtına dinene kadar beklemek de fayda var.Tabi bu benim fikrim,herkes kendi kararını kendi verir,hayırlısı artık arkadaşlar.
İçi rahat etmeyen arada dolar bazlı bazlı grafiğe baksın,ucuzluğu ordan anlıyabilirsiniz.
Varlıkların çoğunun gemi olmasının şöyle bir avantajı var. İstediğin zaman satıp paraya çevirebilirsin. Mesela Türkiye’de çakılı yatırım yapsan o yatırımın değeri dolar bazlı erir mi diye endişe edecekken gemiler için böyle bir durum yok. Gelirin dolar bazlı olması, varlıkların dolar bazlı değerini koruması ve benim bildiğim kadarıyla piyasa değerine göre en yüksek kambiyo karını elde edecek şirket olması. Gsdho için üçlü saç ayağı. 🤑
7 gemi 100 milyon dolar bunlar ikinci el,iki de sıfır gemi gelecek 2023 de 50 milyon dolar da onlardı yanlış hatırlamıyorsam 150 milyon dolar her an nakte çevirebileceğin türkiyenin dinamiklerinden tamamen bağımsız dolar bazlı para kazanabilen yüzen fabrikaların var.Günlük kira 20 bin dolardı son hesapta,yahu günlük kemiksiz 20 bin doları bu zamanda hangi iş bırakır.
Gemicilik açısından 2022 yılı 2021 gibi geçmeyecek deniliyor. 2021 efsanevi bir yıl olduğu için zaten bunun sürmesi sürpriz olurdu. Ama 2022 için 2021 öncesinden çok daha iyi olacak deniyor. Eğer bu beklenti tutarsa, mevcut dolar kuru ile Gsdho’nun yelkenlerini şişirmesi lazım.
https://ihsmarkit.com/research-analy...dry-bulk-.html
Hisseye giriş yaptım. Ayağım uğurlu gelsin, kazancımız bol olsun inşallah.
Daldan dala geçişler yatırımcılığa uygun değil, cuma günü paniğe kapılmayalar bugün %10 yükselişe de çok sevinmemeli. Bugünlerde dövize geçenler olabilir ama ben para almayı yatırım olarak görmüyorum. Yanılırız yanılmayız zaman gösterecek.
Her hissenin bir ederi her yatırımcının bir hedefi vardır. Hedeflenen rakama gelindiğinde satmaktan doğal bir şey olamaz.