Şubat ayı zam haberi ve mart başı bilanço. Süren azaldı deva görelim bakalım ne kadar daha kasacaksın.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Şubat ayı zam haberi ve mart başı bilanço. Süren azaldı deva görelim bakalım ne kadar daha kasacaksın.
Bilançoyu son dönemlere nazaran önden fiyatladık gibi ..Şimdi ilaç zammı ,temettü, çed, ve yeni ürünler tarzı haberler ile nerelere gidebileceğiz ona bakacağız.İlk aldığımda 30-35 arası hedeflerim vardı oralar geldi lakin çalı arkası beklemeye devam.
Tahmini gelecek bilançoya göre basit borsa kuramlarıyla hisse başı ederi buralar çıkacak.. 200 Sermaye 630- 660 civarları tahmini kar.
Birçok hissenin pd fk rakamlarına bakınca satamıyorum Devalarımı Hepsi köpük yapmış (Bankalar ve bazı holdingler hariç)
DEVA M[/B][/B][/I]
13 Şubat 2021 de bunu yazmışım forumda geldik 1 yıl ileriye fiyat yine buralar..Grafik haftalıkta biraz daha yakışıklılaşsa daha iyi olacak ama baya da bu fiyatlarda karsız oturduk 1 yıl geldik 2022 ye..Pek yazmıyorum ama hep takipteyim burayı 35 de gördük 21 de bu forum en kaliteli yorumlar bulunan forum belkide ve hepimiz kazanmayı hakediyoruz.
. Akut urunlerin ciroya ve kâra etkisi ne olcude olur acaba? Malum akut urunlerin covid sebebiyle satışı az oluyordu. Burada işler tersine döndü.
Fiyatı belli olmuş,demek ki patent dolmuş. Deva yine sutesgo da olduğu gibi %40 indirimle Novartisin pastasına göz dikmiş.Hayırlı olsun..
https://www.ilacabak.com/votrient-40...562/benzerleri
Sayın @ugurkaptan bu ilaçta sutesgo gibi ciroyu etkilemeyecek bir ilaç mı? MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
şu ilacın argesini trılc yada genil yapıp ruhsat alıp piyasaya sürmüş olsaydı şu anda kap internet twitter yıkılıyor olurdu deva yatırımcısı ise ajan gibi araştırıp bulmaya çalışıyor sıkıntı yok yeter ki böyle ilaçları üretmeye devam etsinler. Ülkemiz içinde çok önemli hem devletimiz % 40 daha ucuza ilacı temin edecek hem de cari açığa faydası olacak.
Sutesgo (sutinib) ve Vopazzi(pazopanib) moleküllerinin küresel ciroları tabiki Rivelime(lenalidomid) kadar değil. Yani bir alex değil :cool:. Deva yatırımcısı her molekülde küresel ciroda 3. olan molekül performansı beklememeli. Küresel ciroları düşük olsada her bir yeni molekül Devaya artı değer katar.
https://www.tradingview.com/x/S6w55yri
Acemi eğitim çalışmasıdır. 31.56-70 aralığı hacimli geçilirse geçerlidir.
Yavaş yavaş yükselttiler
Piyasaya malı yedirdiler
Yine kafayı aşağı çevirdi
Sanki çok yükseldin de düşüyon
Ulen zalımlar
1 tekliğinizi almadan gitmiycem, tahtaya yön veren Karloslar
)))
Hamallığa devam
Hayır telegramdan kapalı vip guruplardan pazarlayanları da dökmüşlerdir illa ki
Halen neyin tantanası bu
Heee, haklısınız son 3 yılda 10 kat çıkmıştı haklısınız onu unutmuşum. )))
Hazmetmesi lazım değil mi?
Yatırım tavsiyesi değildir
Al-Sat-Tut tavsiyesi değildir. Naçizane fikirlerimdir
AB konseyi Osman Kavala davasının AIHM ele alınmasını olumlu oyladı .Anladığım kararı ile henüz bir yaptırım kararı filan yok ortada.Sanirim AIHM nin bu konuda vereceği karar sonrası ve de Türkiye'nin bunu tanımaması sonrası yaptırımlar başlayabilir. Yanlış mı değerlendiriyorum medya haberlerini acaba?
AB yeni yaptığı oylamada Turkiye'nin AIHM nin kararlarını ihlal prosedürleri başlatma kararı aldı.Bakalim ne yaptırımlar uygulanacaktır.Ukrayna ile ilgili Rusya ile nerede ise savaşa gidecekleri bir ortamda Türkiye'yi zarar verecek sekilde sıkıştırmaya akıllıca olmaz herhalde.
Yok mu ilaç ruhsatı vs?
Bi anda açılan 3-5 yeni hesap, nereye kayboldunuz? Sadece yükselişlerde mi yazıyorsunuz?
Harman kaldık hissedaşlar
Epeydir ruhsat lisans haberleri vermiyorsunuz ,yine düşüşe geçtik
Hadi harketlenin
Jenerik ilaçlar ne durumda?
Yok mu Teknik analist?
Rsı ne durumda?
İndikatörler, Osilatörler ne diyor?
Kırmızı maviyi öptü mü? Ne oldu
Bilgi paylaşalım biraz lütfen
Ne oldu imtiyazlı paylar son durum nedir?
Şu an ki fiyatla son 3 yılda %700 bilmem kaç artıştan kaça düştük?
Yatırım tavsiyesi değildir.
Temelreis,bu alaycı yazilarinla baydın artık, goremiyormusun.Hep aynı laflar,sanki birseyler biliyormuş laflari ama sizlanmadan başka bir yok.Son 10-15 yazısına bakın hep aynı laflar, patron ve tahta sahibine lanetler, SPK ya ağıtlar v.s. Eski kazançlarının hikayelerini anlat, biraz rahatlarsın belki.
Ağlak adam,
CPH1951 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ilaç sektör büyümeleri:
Aralık 2021de bir önceki yılın aynı ayına göre (aylık veriler; yıllık değil), ilaç sektörü eczane segmenti (ilaç satışının %90 civarı bu segmenttir. kalanı ihale/DMO satışlarıdır); %40.2 büyümüş durumdadır.
Ocak 2022de, bir önceki yılın aynı ayına göre (bu verillerde yukarıdaki açıklamlardakilerle aynı bazdadır); %44.3 büyümüştür.
sektör verileri bu şekildedir.
Yorumum:
Bu büyümelerin %20si Şubat 2021deki fiyat kaynaklıdır (görece daha az bir kısmı da Aralıkta kimi ilaçlara uygulanan zam kaynaklıdır). Kalanı ise kutu büyümesi ve ürün satış karmasındaki değişim kaynaklıdır.
Akut ürünlerdeki pandemi kaynaklı daralma sona gelmiş durumdadır. Hatta tersine dönüp, hem akut hem de kronik hastalıklarda "ertelenmiş medikal ihtiyaç" realize olmaya başlamıştır. Ne demek istiyorum? akut hastalığı olup da pandemide doktora gitmeyenler artık gidiyor. Kronik hastalığından şüphelenip hekim ziyaret ihtiyacını pandemi sonrasına erteleyenler de vardı (yeni teşhiste azalamaya yol açan bir durumdu); bu hastalar da hekim ziyaretine başlamıştır.
bu %40lık büyümeler devam ederse, üstüne şubat zammı ile büyümeler çok daha yukarı gider.. Mart ayında büyüme hesabından şubat 2021deki 20 puanlık zam düşer, yerine yeni zam (%37?) gelir..
pandemi ortasında, pandemi sonrasında medikal hizmet talebinin artacağı bekleniyordu. o durum olmaya başlamıştır.
zam konusu:
beklenti hala %37dir. baz senaryo budur. Bir kaç puan üzeri /altı olursa da şaşırmamak lazım. Ancak, aşağı yönlü olursa, raflarda ürün yokluğu azalarak da olsa devam eder. Deva ise 3 fabrikası ile yerli üretim ve aktif madde üreticisi olarak sektörde en az etkilenenler grubunda yer alır.
yeni fabrikadan haberler: tesis bitmiş, deneme üretimleri ve validasyon (ilaç üzerimine özel bir konu) çalışmaları sonrasında 2023 başında faaliyete geçecek (bilgiyi yatırımcı ilişkilerinden sorup bize aktaran ortağımıza teşekkürler). 2022de yapılan bu yatırım 3 başlıkta idi:
-yeni nesil onkoloji ilaçları,
-hayvan sağlığı ilaçları,
-biyoteknoloji (bu şimdilik ar-ge merkezi içindeymiş)
4.bir fabrikamız olmuştur.. toplam yatırım bedeli (teşvik belgesi değeri) yaklaşık yarım milyar TL idi.
Zam konusu:
Aralık 2021deki zam, 21 Aralıkta yürürlüğe girmişti:
https://www.izmireczaciodasi.org.tr/...k-ilaclar-6334
Bu zam, kimi ürünlerde yüksek oranlı bir zamdı ancak kapsadığı ürün sayısı azdı. Devanın da ürünlerini içeriyordu:
https://www.izmireczaciodasi.org.tr/...ecek_liste.pdf
Aralık 21 ve Ocak 22 arasında sektörün ortalama kutu fiyatı, %4 artmış durumda (listeye baktığınızda göreceksiniz ki fiyatı düşenler de var ama net etki artı yönlü ve Devanın 10 ürününün fiyatı artmış durumda.. bunlardan 2 tanesi devanın en çok satan listesinde; bkz faaliyet raporu). Bu %4lük artışın bir kısmı ürün satış karmasından geliyor olabilir (lehte yada aleyhte etki) ama bir kısmı da yukarıdaki zam kaynaklıdır.
bir önceki entrymde sektörün son 2 aylık büyümesini vermiştim. Belirtitğim 2 rakamın orta noktası %42.. eğer ki şubattaki zam %37 olursa ve son 2 aydaki büyüme trendi devam ederse, 2022de sektörü büyümesi şu olabilir: ((142 / 1.20) x 1.37) - 1= 62; yani; bu trendle, büyüme %62ye işaret ediyor.. tam da pandeminin sosyal hayata dair kısıtlmarı azalmışken rakamlara bakmak yanıltıcı olabilir (geçen yılki kapalıu haftalara da bakmak lazım. ben bakmadım). İlerleyen aylara da bakmak lazım ama bu 2 ay verisi sektör büyümesi açısından olumlu.
yani; kutu büyüyor, zammı da Aralık ve Şubatta zam toplamı olarak düşünmek lazım. kutu büyümesi zaten beklenen bir konuydu..
Sn maslak teşekkür ederiz çok değerli bilgiler için.
%62 lik büyüme ciro da yıllık %62 artışa mı tekabül eder ?.Eğer ciro artışındaki büyümeyi kastediyorsanız , bu enflasyon arındırılmış olarak reel olarak büyümeyi ifade etmez gibi gözüküyor , bu kadar agresif büyüme beklentisi olan firma için bu yeterli değilmiş gibi geliyor. O yüzden her ne kadar kutu bazında artış olsa bile , iç talebi karşılamaktan öteye gidilmesi, net ihraçatçı olması elzem gibi gözüküyor.
Saygılarımla
Saygılarımla
sayın valueinvestor,
bu rakam nominaldir ve sektör için hesaptır. firmalar, kendi yeni ürünleri, ihracat-iç piyasa karması vb bakımından olumlu veya olumsuz farklar oluştururlar tahmin edeceğiniz gibi. yani; bu rakam deva için değildir. ancak, şunu da bilelim ki, yeni kurulan firmalardaki baz etkisi hariç hiçbir firma organik olarak (yeni şirket olmaksızın) reel olarak %62 büyümez..
TRnin uzun dönem ve sürdülebilir milli gelir (gsmh) büyümesi %5 civarıdır. vasat (orta) kalitede bir iktisadi ve siyasi (hukuk, hak, paylaşım, adalet, bireysel haklara saygı, kuvvetler ayrılığı vb) yönetimle Türkiye bunu başarır (pandemiye girdik ve çıktık vb olaylarının büyümede oluşturduğu sapmaları belirtmiyorum).. bu rakamı, uzun dönem cagr olarak düşünelim.. iyi kalitede yönetimle %7ler olur. bistte ise herhangi bir şirket uzun dönemde reel olarak milli gelir büyümesinin 2-3 katı büyümeye ulaşabiliyorsa çok iyi bir şirkettir o.. bundan emin olalım.. zira, uzun dönem reel %10-15 büyüme karlılıkta çok çok üst düzey büyüme sağlar.. dikey kar %si olarak deva gibi bir şirketi düşünelim. net kar %si %30 olsun.
yani;
ciro=100
masraf=70
kar=30 (kur farkı gibi tek seferlik şeylerden arındırılmış.. devann favökünün bundna büyük olduğuınu unutmayalım)
reel büyüme de %15 olsun (reel büyüme, enflasyondan arındırılmış)..
şirket reel olarak %15 büyürse, masraf reel olarak %15 büyümez.. bunu yaşayarak çok gördüm (ölçek ekonomis,, sabit masraf etkisi, enflasyondna hiç etkilenmeyen amortisman etkisi vb vb liste uzun.. yappısal değşikliklerin getirebileceği etkileri hariç tabi).. masraflar da reel olarak %5 civarı artabilir (mesleki deneyimim).
bu durumda rakamlar şu olur (enflasyondan arınldırılmış):
ciro = 110
masraf= 73.5
kar=36.5
kar artışı = 6.5 / 30 = %21.6 (reel artış oranıdır.. enflasyondan arındırılmış) ...
not: deva için tahmin değildir. örnek olması bakımından bu rakamları verdim.
bu örneği; ciro=100, masraf=99 varsayımı ile yapsak, baz etksi dolayısıyla kar büyümesi çok daha yüksek çıkar..
bistte, her daim 40-50 tane böyle şirket olur. çünkü %5 büyüyebilen ekonomilerde kimi şirketler ülke vasatından daha iyi performans gösterir. deva da bu 40-50 şirketten biridir.
deva, başabaş noktası civarı kar eden bir şirketken kimi dönem %40a yakın net kar %si elde edebilen bir şirket haline gelmiştir. son 4 yıldaki karda olan olağanüstü büyümede baz etkisinin payı büyüktür. artık her yıl karı reel olarak 2 katına çıkan bir firma olması bundan sonra zordur. ama uzun dönem beklentim, kesinlikle karlılığının reel olarak ve carg (uzun yıllar ortalaması) bazda enflasyonun çok üzerinde artacağıdır (çevre / dışsal koşlullarının mevcuda göre daha da bozulmayacğaını varsayıyorum) ..
Çoğunlukla güzel ve olumlu bilgiler verilmekte, bu güzel bilgiler için öncelikle teşekkürler, bende firma ile ilgili kafamı kurcalayan bir kaç hususu belirtmek istiyorum
---- yönetimde en az 2 tane uluslararası treader bulunması , bu beni hep ürkütüyor belkide olumlu dur ustalar yorumlar
----- yönetimdeki a imtiyazlı 5 kişi dağıtılabilir karın yüzde 10 unu alıyor, geriye kalanlara bir şey yok gibi , madem yatırım yapıyor kendine niye alıyor
------ yönetimdeki belli isimler Saba ilaç yada yönetimde, Saba ilacın sahibi fon, devanin ortaklığı yok, ama Saba ilaç devanin argesini, bilim adamlarını, mali idari imkanlarından faydalanarak üretiminide deva tesislerinde yapıyor, ilaç deva tesislerinde bulunuyor , satışlarında deva üzerinden yurtdışı na yapılıyor, e bu ilaçlar niye Saba ya ait oluyor, en karlı ürünleri o tarafa mi yediriyorlar diye bazen düşüncelere kapılıyorum
Buradaki değerli ustaların düşüncesini merak ediyorum,
Not : bilgileri faaliyet raporlarından sizlerde okumussunuzdur
TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın karakaya güzel bir noktaya değindiniz. Bu konuyu ben de zaman zaman düşünüyorum.
İmtiyazlı hisse konusunu şahsen çok problem etmiyorum. Ancak Saba İlaç konusu bende de soru işareti oluşturmakta. Deva varken Saba İlaca neden ihtiyaç duyulmakta herhangi bir fikrim yok. Bu husus mutlaka şirkete yatırım yapmak isteyenlerin bir kısmı tarafından sorgulanmakta diye düşünüyorum. Kendimden örnek vermek gerekirse Saba İlaç mevzusu yüzünden Deva'daki paylarımı bir dönem satmıştım. Ancak Deva'nın argeye en çok bütçe ayıran ilaç firması olması sebebiyle sonrasında yeniden alım yaptım. Bu konuda bilgi sahibi olan ortaklar belki yorum yaparlar biz de öğreniriz
Zam 16 şubatta mı belli oluyurdu, çok baskı olduğu için belki önümüzdeki hafta başı da açıklanabilir diye düşünüyorum.
Türkiyede 30u aşkın akredite arge merkezi var. bu merkezlerden bazıları ilaç firması değil, sadece ar-ge yapıyor (başka firmalar için). ar-ge merkezi olmayıp, çinden ve hindistandan da aktif madde ithali ve know how alımı tercih etmeyen firma yerli ar-ge merkezinden ar-ge hizmeti satınalır. Saba'nın da ar-ge merkezi yoktur. Ar-ge hizmetini 3. bir firmadan alabileceği gibi pazar rayiç fiyatlarından ("emsal bedel") devadan da alabilir. burda yapılan budur. ilişkili kuruluştan hizmet alımıdır. bistteki bir çok firmanın ilişkili kurulıuştan, mal veya hizmet alımı, finansman kullanımı vardır. burda kritik konu bu işlemlerdeki fiyatlamanın ("transfer fiyatlaması") emsal bedel denen (pazar rayici de diyebiliriz) bedel üzerinden yapılıp yapılmadığıdır. Yani; herhangi bir ilişkili kuruluşla olan risk ne ise burada da odur. hizmet konusunun ar-ge olması bir fark oluşturmaz. kural da şudur: deva bu hizmeti maliyetinin üzerine bir fiyatla satıyor olmalıdır.
dünyada her yıl 60 civarı molekülün patent süresi dolar. hiç bir jenerik ilaç firması (dünya devleri dahil) bunların hepsinin argesinin yapıp pazara veremez.. öyle bir odaklanma ve ar-ge uzman kaynağı yok.. bunların arasından seçim yapar. deva da her yıl 3-5 molekül ortalama lanse ederse bu zaten büyük rakamdır. ilgilenmediği molekülleir de saba lanse etmek için ar-ge yaptırırsa bunda sorun olmaz. deva, hem hizmet bedelini alır (ar-ge hizmeti satar) hem de molekül pazara verildiğinde sabaya fason üretim hizmeti satar.. yeterki işlem "emsal bedel" üzerinden olsun. bu konu da ilişkili kuruluşla işlem yapan tüm firmalar için geçerlidir.
ola ki içerdeki muhasebecilerden bunun emsal bedele göre olmadığına dair bir duyumunuz varsa; vergi dairesi ve spk böyle bir şikayetle kesinlikle ilgilenir.. belirtiğim gibi; bu işlemin emsal bedele göre olup olmadığını ancak içerdeki muhasebeciler, cfo vb muhakeme eder. bir de detaylı incelemesi durumunda maliye müfettişleri... spk uzmanları dahi çok detay bakmayabilir.
özetle; ilişkili kuruluş işlemindeki riskler ne ise burda da odur.
bence de fiyatı acilen beyan etmeliler. çünkü, yeni ithalat yapacak firmalar bakımından belirsizlik var. ithal edeceği yeni mamülü kaç paraya satacağını bilemeyen ithalatçı, yeni ithalat yapmaktan çekiniyor.. yeni zammı beyan etmesini bekletmelerinde bir kamu faydası göremiyorum.
Satılan ticari mal ve hizmet maliyeti(**) (22.631.988)
(**) Satılan ticari mal ve hizmet maliyetini, Saba İlaç ürünlerinin üretimi ve Saba İlaç’a verilen fason hizmet
maliyeti oluşturmaktadır. Saba İlaç’a dönem içerisinde satış tutarı 35.796.428 TL’dir.
22.6m hizmet maliyeti 35.7 saba ilaca satış bedeli. bu rakamlar sektörün emsal fiyatlarına uygunsa sorun yok.
yatırım tavsiyesi değildir.
Ylyy, Maslak 1, lamuerte ustalara teşekkürler,
Bu cevaplar benim için yeterli oldu,
TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Türkiye konjonktürde kötülesme, çalışan mavi yakalıların ücret ayaklanması, elektrik faturalarına isyanlar,muhtemel FED faiz arttiriminin dış borsalara olumsuz etkisi ,hattaTurkiyenin notunun indirilmesi gibi olumsuzluklar sebebi ile DEVA nin bilanço fiyatlamasini iyimser 33-38 TL bandına kötümser 30-35 TL bandına indiriyorum.YTD, kendi fikrimdir.
Yazıyı alıntı yapmayın. Kim olduğunu da yazmayın. Herhangi bir kişiden bahsetmiyorum.
Sadece Bilgiyi hap şeklinde alın
---///
Kuşluda ki Gıravatlı yine bi dünya insanı madur etmiş
Burda da bizi madur etmişti
Kutlu yürüyüşümüze engel olmuştu
Pardondan komisyonu alıp, hisseyi frenletmişti
O kadar şikayet ettik, ceza yemedi ya, halen alkım orda
--//
-Tekno Dansı övmüştü övmüştü, hisse bedelli açıkladı, satmayın bedelli iyidir palavra mavralarını sıktı ))) insanları 2 yıldır hisseye kitledi. Hem hisse düştü, hem ceplerinden para verdiler
-Alçalanı övmüştü övmüştü, pardon bi anda çok yüklü mal sattı. Pardonun mal satması iyidir dedi yine milleti kekledi)))
-Hurdacıyı övdü övdü temettü yatırımcılığı dedi, zirvelerden insanlara hurdayı kitledi. Çoğu temettü verilince hisse fiyatının düştüğünü bile bilmeden 38 lerden zıpladı))
-Brxyvz yi övüyordu iki yıldır, yok bilanço güçlü mavraları, küt püsküvüt bedelli)) insanlar bize mal pazarladın demiyorlar
Abi niye böyle oldu yazmışlar)))
Şimdi de yine bedelli iyidir, hele bi bekleyelim haaa demiş.
Valla çoğu maduriyeti hakediyor. Gerçi inandırıcı samimi pozları ,garibanı iyi oynaması insanları etkiliyor. Tvlere de çıkıyo vs Ky nin yanında kolpaları..
İstese o keklere, köprü üstgeçit tünel bile satar
O kadar inanmış müritleri olmuş Kamilin)))
Gıravat bu işlerde çok önemli
Bi ara kuşluda biri vardı, Nalbur dükkanı arka fonda, önde kendi gıravatlı fotosu, bi dünya kişi hocam vs yazıyordu)))
---//
Ben gerçekleri yazayım.
-Bedelli maalesef borsamızın en lanet şeyidir. Patronları çözüm üretme yerine tembelliğe iter, yatırımcının cebinden neyse
-Reklam reklam tv konuşmaları peşine Pardonların yüklü mal satışı iyi değildir
-Temettü işi, 5-10 yıllık güzel iştir öyle bunun anlattığı gibi 2-3 ayda zengin etmez. Uzun vade minumum 5 yıl sonra ürün verir temettü işi. O da doğru hissede
---//
Bizim eşşeğe gelirsek. Halen bekletiyor
Gerçi ben böyle yazınca, ama ama son 3 yılda %710 yükseldi diyosunuz , sizler de haklısınız ne diyim
Yatırım tavsiyesi değildir
Al-Sat-Tut tavsiyesi değildir
Arada bu mesajlarını kızıyorum ama bunda hem haklısın hem de güldürdün .
Bir hisse düşünün , 2 yıl önce halka arz olsun , 2 yılda %75 i patron satsın , sonra bedelsiz vererek senet sayısını iyice arttır , şimdi de borcun harcın yokken %194 bedelli ver . Sonra bu insanlar borsadan neden soğuyor. Adamın kasasında para var , cironun yarısı kadar kar yazıyor , bence finansallarında makyajlanmış birşeyler var , işletme sermaye gereksinimi diyor birde utanmadan...
Yatırıcımcıyı yolunacak kaz olarak gören olarak patronlar ve buna sessiz olan spk olduğu sürece bu ülkede yatırım çok zor.. O yüzden hisse alırken en temel şey finansallardan öte patronun karakterine bakmak olması gerekiyor.
Deva tarafına geçersek , patron bırak hisseleri satmak , borsaya kote olmakdan çıkmak istiyor esasında...
Saygılarımla.
Kesmeyecek misin ? :)
https://i.hizliresim.com/nbv7dbz.png
Deva yönetiminin Borsadan çıkma gibi niyetinin olduğunu sanmıyorum öyle olsaydı 2008 yılında halka açıklık oranı %6 idi çok kolaylıkla çıkarlardı bunlar uluslararası trader zamanı gelince şov yapacaklar kendilerini bundan mahrum etmezler ayrıca hiçbi tahtacı deva'ya bulaşamaz cunki başına gelecekleri biliyor hisselerin tamamı borsada satılabilir tiptedir adama feleğini şaşırtırlar philip haas nasıl sabırla satacağı günü bekliyorsa bizde bekleyeceğiz
Ayrıca, borsadan çıkmak üzere hisse toplamak gibi bir girişimleri olursa, muhtemelen bizim hisse fiyatlamaları 100lü fiyatları epey geçer.. zira, uzun süre hisseden vazgeçmeyecek bir yatırımcı grubu var.. bunların önemli kısmı 4 liralarda uzun süre beklemişken, 36 liraya kadar giden yolda sabırla beklemesini bildiler..
şirketi uluslararası arenaya satış için çıkardıklarında; çok çok iyi pazarlayacaklarına emin olmalıyız. 10 yıl önceden bugünün ar-ge ve ürün lansmanlarını planlayan, şirketi yeniden inşa ederken sabırla tuğla üzerine tuğla koyarak 10 yılda buraya getiren, küllerinden yeniden doğurtan ekibin , şirket satışını tesadüfi fiyatlamalara göre yapacağını hiç zannetmeyelim. PH'ın, "bis yaptığı" (alkışlarla sahneye tekrar davet gerektiren performans) zaman, o zaman olacaktır. PHın asıl uzmanlığı budur zaten. zamanlama konusunda hiç bir tahminim yoktur. zamanlamayı, faniler dünyasında, muhtemelen sadece PH ve fondaki önemli ortaklar biliyordur.
o güne kadar karşımızda bizi sıkıntıya sokacak 2 konu vardır:
1-şirketin bize bilgi vermemesi: bu konu bist fiyatlamasında kuvvetli psikolojik baskı kuruyor. ben dert etmiyorum çünkü şirketi halka açık bilgilerden yeteri kadar yorumluyor ve anlıyorum..
2-ola ki 1-2 yıl daha düşük oranlı temettü dağıtımı olursa; bireysel yatırımcı bunu eleştirmeye devam edecektir (haksız değiller). benim hesabım şudur: kar ve nakit, aşırı derecede biriktiğinde; ya temetttü dağıtmak zorunda kalacak yada şirket satın alacaktır. bu kadar karı, organik büyümenin ihtiyaç duyduğu işletme sermayesi absorbe edemez. 2021 dahil 3 yılda 4 milyar TL kar ettiğini tahmin edersek (mevcut pazar dinamikleri bozulmazsa bunu muhtemel görürüz sanırım), ya bunun sadece 600 milyon TLsi ile yetinecek ya da bize de yüklü temetttü verecek. kalan 3.4 milyar TL mevcut bilançodan fazlası ile taşacaktır.. tek istisnası, bir başka şirketi satınalmasıdır (TRde veya TR dışında). o da ayrı bir fırsat penceresi doğurur..
1992 de Singapur uçağında okuduğu borsa dergisinden Türkiye deki pazarın yüzde 90 düştüğünü gören Hass, Türkiye ye yatırım yapmaya başlar... Garanti bankası kağıtları alarak imkb ye giren, keskin düşüşte topladığı hisselerden bir yıl olmadan 1 koyup 10 kazanan Haas ın kaderi de, geleceği de artık Türkiye dir...
O güne kadar Türkiye hakkında bilgisi yoktur ama o günden sonra Türkiye sevdalısı kesilir. Burada evlenir, yerleşir. 2006 da aldığı Devayla sağlık sektörüne adım atar.
Sermayesini temsil eden hisse senetlerinin de Garanti de olması bir tesadüf değildir.
Ben borsaya kote olmaktan çıkar demedim , mümkün olsa çıkardı dedim , çünkü fili dolaşımdaki %17,76 yı taşıyan yatırımcıları bilgilendirme konusunda oldukça ketumlar. Diğer taraftan da kar da imtiyazlı hakları olması %17,76 yı çok düşünmediklerini gösteriyor. Ben burada temettüye değil sermaye getirisi yüksek olan firmada büyümeye odaklandım , karını öz kaynaklara ekleyip bununla organik yada inorganik büyümeye devam ederek şirketin piyasa değerini yükselterek satışa hazır hale getirmesini süresiz vadede bekleyeceğiz.
Saygılarımla
https://www.haberturk.com/pfizer-dan...-gelir-3339074
tek bir hastalık üzerine, sadece 2 ürün (aşı + ilaç) toplamında şimdiye kadar elde edilmiş en büyük ciro büyük ihtimalle budur.
"....
Açıklamada, Kovid-19 aşısından bu yıl 32 milyar dolar ve Kovid-19 hastaları için geliştirilen "Paxlovid" antiviral ilacından 22 milyar dolarlık gelir sağlanmasının öngörüldüğü bildirildi...."
paxlovid, büyük ihtimal; tüm dünyada 2022nin en çok satan ürünü (ilaç segmentinde; aşı hariç) olur..
MSDnin molnuppiravir adlı covid-19 ilacı da global ilk 20de olur:
https://www.cnbc.com/2022/02/03/merc...s-q4-2021.html
"Yapılan düzenleme ile biri akciğer kanseri tedavisinde kullanılan akıllı ilaç, diğeri albinizmli kişilerin güneş ışınlarından korunmak için kullandıkları koruyucu kremler olmak üzere 2 yerli ilaç geri ödeme kapsamına alındı. "bizimle ilgisivarmıdır acaba?
Alenan Turkiyede diyemez,SPK bunu sorgular.Ama Cayman adalarında kurulu şirket olduğu için satışı düşük gösterip farkını yurtdisinda off-spor hesabına alabilir.Zaten birbirlerinin içine geçmiş ortaklık yapısına bakarsanız bunu kolaylıkla yaparlar.