iyi bir eurobond buklabilirsem şöyle 1-2 yıllık vadeli girmeyi düşünüyorum....şöyle iyi kupon ödemesi olan ....zira bence endkslerde şelale kaçınılma olacak artık...
Printable View
Şelalemi olur bilemem ama düşüş kaçınılmaz..bugün şöyle oldu, yarın böyle olacak artık pek önemi yok..ucuz ve bol parayla bizde ve globalde varlık fiyatları oldukça şişmişti..
FED, ECB vazgeçmedikten sonra varlık fiyatlarında hava kaçırma, iniş kaçınılmaz gözüküyor..heleki bizde..:(
2017 yılı bankaların karı 32 milyar tl.2017 yılı ytakibe düşen kredi miktarı 64 milyar tl.....dış borç şu ana kadar 452 milyar dolar..cari açık 58 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor...KGF ile reel sektörü finanse ettiler ama görünen o ki bu sadece zaman kazandırdı...reelde kötü olaylar oluyor..Bankaların aktifleri ciddi bozuluyor...
Ben İzmir'in birinci kuşak sanayicilerinin çoğunu bir şekilde tanıdım.
Bunlar cumhuriyetin ilk dönemlerinde hemen herşeylerinden fedakarlık edip de fabrikalar kuran adamlardı.
İkinci kuşak bu fabrikalarda işleri biraz götürdü.
Fakat çağı yakalayamadılar.
Bizim Çeşme tipi dediğimiz adamlardı. Rakı balık, Avrupa, keyif falan.
Bunlar ve bunların çocukları hemen tüm sınai tesislerini ya yabancıya (gavur) ya da diğer illerden gelenlere sattılar.
Bunlardan ikinci kuşak şimdi Urla, Çeşme, Bodrum'da ömürlerinin son günlerini keyif içinde yaşıyorlar.
Üçüncü kuşağa da biraz birşeyler verdiler nakit olarak.
Onların bir kısmı ticaretle, bir kısmı da hovardalıkla uğraşıyor.
İzmir (bir kesimin hakkını yemeyelim), biraz genelleme yanlışlığı taşısa böyle hülasa edilebilir...
Bakın bir kez daha söylüyorum: Eğer faiz tüm kötülüklerin anasıysa, bunların yatırım maliyetini (faizi) kontrol altına almak için kambiyo rejimini değiştirmeleri lazım. Faizi fikse etmek kolay. Mesele paranın gideceği istenmeyen yönleri yasaklamak...
Mevduata anca bu kadar faiz...(% 10 gibi)
Altın al, gayrımenkul al, hisse al...Ama bankada paranın karşılığı bu, döviz ise YASSAK...
Başka çare yok.
Ha bu yola girecekse de Muhtar Kenti bakan olarak getiremezsin tabi...
bora abi onu yapamazlar..yaparlarsa iktidarları çok uzun sürmez....Bizim vatandaş yine oy verirde dıj :) güçler öyle ağır yaptırımlar uygularki, bir gecede 15-20 milyar dolar uçar gider..2. ve 3. günleri söylemiyorum bile.......dışardan hammadde ve ara malı alamayan sanayici biter..krizle gelen krizle gider..ama batının istediği bir krizle.......malesef durum bu...memleketimin insanı sadece dış borçla yaşıyor :)
Yıl başından beri dolar kabaca 90 kuruş artıysa, bu durum dolar borçlusu şirketlerin ve devletin borcunu kabaca (450 milyar dolar x .90 ) = 405 milyar TL artırdı...
GSMH nın ne kadarı eder siz hesaplayın.
Peki böyle gider mi?
Yani 5 lira olursa ne kadar olur hesabı mı yapacağız?
Bence bu iş böyle gitmez...
Dolar kuru böyle artacak olursa ülke batacak. İktidarın kimin elinde olduğu farketmez.
Erdoğan öyle güçlü ki, normalde parlementer demokrasi de çıkarılamayacak şeyler bir gecede çıkar.
Öyle de batmış böyle de...
Ama elinde tüm gücü tutan adam "faiz tüm kötülüklerin anasıdır" diyorsa, bence denklem açık ve net...
Bu konularda çok detay bildiğimi söyleyemem ancak kambiyo rejimini değiştirmek farklı bir şey, sermaye kontrolleri yapmak yada yapmak zorunda kalmak başka bir şey..
Bu kadar dışa açık bir ekonomide sermaye kontrollerine gitmek zorunda kalınırsa buna yabancı para sahipleri müsamaha gösterebilirler ama kambiyo rejimini değiştirirseniz bunun anlamı serbest piyasa ekonomisinden çark anlamına geleceğinden yabancıların buna pek müsamaha gösterecekerini sanmıyorum..
Örn. saman, patates, soğan vb. ithalinden sonra sıra ayşe kadın fasulye ithalatına:) geldiğinden, maazallah dolar bulamazsanız aç kalma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz..
Ayrıca örnek olarak daha öncede vermiştim, dolar bulamazsanız aşağıdaki tabloya göre elektriksiz kalırsınız..evlerde elektriksiz kalmaktan ziyade burada sorun sanayinin elektriksiz kalması olur..
Benzer örnekler fazlasıyla çoğaltılabileceğinden, birilerinin bu aşamadan sonra olmadık yollara başvurması intihardan farksızdır..fakirleşme zaten mecburen olacak, bu yol daha doğru bir yoldur kanımca..:(
https://i.hizliresim.com/0zDPOV.png
Büyük özelleştirmeleri satın alanların hemen tamamı zor durumda...
Şimdi de Bereket gibi enerji gruplarının bankalarla masaya oturmak istediklerini duyuyoruz.
Bankalar çökmezse (ki bu gidişle mümkün değil) en büyük sanayici ve hizmet grubu bankalar olacak...:)
Türk Telekomun kalan 5 senelik işletim ömründe şirketin % 55 ine sahip oldu beş banka. Metazori.
Aynen konut kredilerinin ödenmediğinde bankaların müthiş gayrımenkul stok sahibi oldukları gibi...
Para her zaman işini yüzdürür, mağdur olmaz..hele bu işlere yukarının bir talebi sonucu girdilerse..bulurlar bir yolunu 5 senelik işletim hakkından daha fazlasına sahip olurlar ileride..Cep telefonu işinden ciddi zarar yazan Telekom İtalya bile mağdur edilmeden gönderildi memleketten!!
Bankalar ticari kredileri ağırlıklı ortalama faiz oranları:
2010 % 8.91
2011 %10.82
2012 %14.09
2013 %10.83
2014 %13.50
2015 %14.09
2016 %15.18
2017 %15.97
2018 %18.51 (Haziran )
Kaynak: TCMB
Normaldir, şimdi birileri Trump gibi ''bu yüksek faizler bizi öldürüyor'' diyebilir..ancak geçmişte varlık (asset) fiyatları yükselirken hiç tedbir almadan nasıl uçup kaçtıysak, şimdilerde faizleri arttırmaktan başka yapcek bir şey yok..FED tutanaklarına bile girdik..hem sanırım 2. kere ..:(
Diğer başlıkta çekilen paraların yeni olmasından bahsediliyor..bu konuda fazla bir bilgim yok ama Arjantin'in IMF gitmeden bir kaç hamle öncesi para basarak çözüm bulmaktı..inşallah böyle bir şey yoktur..
Krizi fırsata çevirmek..... https://twitter.com/aktuelturk/statu...889700354?s=19
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AHMET HAKAN YAZMIŞ..BAKALIM DOĞRU ÇIKACAK MI?
- Girilmedik kahvehane bırakmadım.
- Önüme gelen taksiye bindim.
- Eski mebuslara kulak verdim.
- İyi haber alan kaynaklarımın tümünü fazlasıyla tükettim.
- İyi koku alan Ankara gazetecilerinin çayını içtim.
- Yazıhanelerinde gün boyu siyasi dedikodu yapan vakti bol dostlarımın nabzını tuttum.
- En az 22 danışman, 12 genel müdür yardımcısı, 11 müstahdemle temas kurdum.
Ve “yeni kabinede kimler olacak†sorusuna cevap aradım.
*
Elde ettiğim sonuçları açıklıyorum:
*
- ETHEM SANCAK: Evet, evet! Doğruymuş! Ankara’da hemen hemen herkes Ethem Sancak’ın bakan olabileceğine işaret ediyor. Çok ama çok küçük bir azınlık Ethem Bey’e Milli Savunma Bakanlığı koltuğunu layık görürken büyük çoğunluk “Savunma Bakanı değil, Ticaret Bakanı olacak†diyor. Dur bakalım, ne olacak?
*
- ADALET BAKANI: “Adalet Bakanı kim olacak†sorusuna verilen cevaplarda ise iki isim ön plana çıkıyor: Şu anki Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile eski MHP milletvekillerinden hukukçu Mehmet Parsak... Dur bakalım, ne olacak?
*
- İBRAHİM KALIN: Çok net ve çok kesin olmamakla birlikte İbrahim Kalın’ın yeni Dışişleri Bakanı olacağı söyleniyor. Bazıları İbrahim Kalın’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini de söylüyorlar. Ancak Dışişleri Bakanı olacağını söyleyenler daha ağır basıyor. Dur bakalım, ne olacak?
*
- ÖMER ÇELİK: Her kuliste, her değerlendirmede, her yorumda adı geçiyor Ömer Çelik’in... Ağırlıklı olarak “cumhurbaşkanı yardımcısı†olacağı söyleniyor. Ama yine de dur bakalım ne olacak?
*
- İÇİŞLERİ BAKANI: Ankara’ya ilk geldiğimde herkes İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce’nin (Dikkat! Muharrem değil Muhterem) İçişleri Bakanı olabileceğini söylüyordu... Akşama doğru hava birden değişti. Neden değişti, nasıl değişti? Bilmiyorum. Ama bildiğim şu: Akşama doğru bütün kulislerde İstanbul Valisi Vasip Şahin’in adı dolaşmaya başladı. Dur bakalım, ne olacak?
*
- ENERJİ BAKANI: Şu anda Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten Fatih Dönmez’in bu göreve getirileceğini söyleyenler var. Ancak kulislerde konuşulanlara bakılırsa bu görev için sürpriz isimler de söz konusu olabilirmiş. Dur bakalım, ne olacak?
*
- EKONOMİ: Ekonomi yönetiminde bakan olarak görev alacak isimler bir sır gibi gizli... Ali Babacan’dan söz eden yok. Mehmet Şimşek adı azıcık geçiyor. Ama Nail Olpak ismi her yerde... Hangi bakanlığa getirileceği söylenmiyor ama MÜSİAD’da başkanlık yapmış, iş dünyasından gelen Nail Olpak’ın bakan olacağı ağırlıklı olarak konuşuluyor. Dur bakalım, ne olacak?
Bora abi ve enki dostum yorumlarınızı bekliyorum..eğer kulis doğruysa bomba bir kabine..2023 değil 2073 e götürür bu kabine bizi :)
US pushing nations to cut Iran oil imports to zero by Nov 4 - The Washington Post
US tells allies to halt Iran oil imports by November - BBC
ABD, herkes İran'dan petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sıfırlasın demiş.
Sonra da biraz yumuşamış. :)
U.S. Softens Demand That Countries Stop All Iran Oil Imports
Bank of America, Trump dediğini yaparsa petrol 120 dolar olur, demiş.
If US gets its way with Iran, oil could spike to $120, says Bank of America
https://ichef.bbci.co.uk/news/624/cp...stomers-nc.png
Sevgili Human bende Bora abi gibi düşünüyorum..kim gelirse gelsin farketmez..
Ben şahsen kişilerle pek ilgilenmiyorum, içte ve dışta paranın yönünü takip etmeye çalışıyorum..bu yön takibi çok iyi bir gösterge, kişilerle uğraşmaya gerek kalmıyor..neyin ne olduğu daha iyi anlaşılıyor..:cool:
Mesela anlayan için 2. Londra seferi çok iyi bir göstergedir..o onu demiş, bu bunu demiş, o koltuğa şu gelmiş vb. pek bir önemi yok benim açımdan..:(
Dolara, cumbaba yemin töreni öncesi 10 pare top atışı yapılırken girmeyi düşünüyorum...:)
Herkes meşgulken, tam zamanıdır....
Bu hafta bakalım neler neler olacak...
Yaşayıp göreceğiz.
Bir de törene katılacak devlet başkanlarının listesi çok etkiledi beni...:)
Müthiş müthiş.
4.54 önemli bir destek..
Nereden ileri geliyor bu destek
faiz artışı sana bana değil ama piyasaya servis edildiğinde 4.54 ün üzerine basıp yükselmiş idi..
Faiz artışı beklendiği gibi geldiğinde ise yine 4.54 dip olmuş idi..
4.54 ün altında 2 kere paldır küldür inip paldır küldür çıktığı 4.46 var..
4.46 ın altında ise 4.37
aşşa doğru destekler bunlar..
2017 senesi ile benzer gidiyoruz sadece 1+ tl fazlayız o kadarcık :oleyo:
Kuru oynatma (Belki sıçratma daha da doğru) erbabı kimdir malum...
Şöyle yemin etsin icraata (pardon lafa) başlasın.
Bakın görün dolar kurunu.
Her kötülüğün anası faize bir dokunsun.
Belkide bilerek yapıyordu ters köşe hesabı :)
Herşeyi beklerim desem..
Her iki durumda da bitiğiz ya neyse..
http://www.bloomberght.com/haberler/...r-devlet-degil
Akıllı güzel açıklamalar var gibi ama..
Daha evvel neden inatlaştınız derler adama..
Parite 1.15 e değince zıplatıyorlar demiş 1.20 1.21 hedef vermiştim grafiğe göre..
Orada elimizde şakülü sağa kayıp bir parite grafiği olacak demiştim..
Bu durumda 2 beklentim vardı..
Tabikide doların bi nebze gevşemesi..
Ve kurduğum korelasyon gereği borsanın yükselmesi..
İkiside parite ye bağlı olarak doğru yönde ilerliyorlar ŞİMDİLİK..:)
Dikkat edilirse parite artıda ama bizde EURO değer kaybında...
Bizde dövizin başı DOLAR dır..
Pariteye hassasiyeti daha fazladır..
Parite yükselişlerinde euro yerinde sayabilir yada düşebilir ama
parite düşüşlerini dolar ISKALAMAZ ..
Birde dolara 4 4.5 5 faiz bulunabilirken en kral euro faizleri 2 lerde..
Not: 1.15 öyle hassas ki bizde de dolar 4.80 lere getirdiler hemde faiz artışına rağmen acaba mı gider mi giderse 5.20 direkt derken tam tersine çevirdiler..
Diğer EM para birimlerinde de dolara karşı değer kazanma durumları var..
110.000 xu100 ün üzerinde tepki tepki olmaktan çıkar..
110.000 lere kadar her hareketi tepki olarak yorumlarım..
Bu arada parite de 1.20 1.21 hedefini gözlemleyip OBO yu da görürsem borsa da malda ve TL de olmayı pek istemem..:)
2017 yılında 52,9 milyar TL kurumlar vergisi toplanmış.
Neredeyse tütün ve alkolden toplanan ÖTV kadar...
Yani en babaları borsada (BİST) alınıp satılan anlı şanlı kurumların ödediği vergi bu...
Peki ne kadar kara tekabül ediyor bu vergi...
Vergiyi 5 le çarparsak kurumların karı hakkında bir fikir verebilir.
250 milyar civarı diyelim.
Peki bu sene başından itibaren kabaca 70 kuruş artan dolar kuru, reel sektörün dış borç yükü dolayıyla şirketleri ne kadar kur zararına soktu ve karlarını azalttı...
Yine kabaca 200 milyar tl...
Peki BİST neden coşma numarası yapmakta sizce?
Belki oda çok seviniyordur reis yemin edecek diye.
Peki hadi diyelim bugün düğün var onun coşkusu.
Ya balayından sonra ne bekliyor gelini?
Hadi gelin kendi rızası ile evlendi diyelim ya bu komşulara ne oluyor?
BORA ağabey bu vergilendirme içinde bankalarda mevcut herhalde
Yani 250 milyarlık karın ne kadarı banka karı..
Geriye kalan şirketler bu kadar mı kar yazabilmiş..
Birde ciro toplamı olsa idi keşke..
Buradan dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz..
Bu kurumlar DOĞRU DÜRÜST VERGİ VERMİYORLAR..
En ağababaları da dahil..
Vergi yükü gariban vatandaşın sırtında..
Ha borsa mevzusuna gelince..
VERGİ vermeyip karı yurtdışına kaçıran kurumda dönüp dolaşıp kendi şirketlerini alıyorlar işte citi ve deutsche üzerinden..
Alırlar
Bir bakarsın satarlar..
Mantık aramayın borsa yükseliş ve düşüşlerinde..
Çeşitli kereler yazdım.
Büyük zenginlerimiz bu topraklara bağlı değil.
Sadece işlerini görecek elleri buralarda ..
Buradaki her şeyleri yıkılsa bile yeniden yapacak nakit dışarıda mevcut.
10 kuşak ailesine en kral şekilde bakacak nakit yurtdışında mevcut..
Uzanlar..
Krallar gibi yaşıyor cem uzan yurtdışında..
Bunu bütün orta orta-üst zenginlerimiz bilir..
Bir gün gelir çökerler herşeyine..
Devlet mekanizması ile yönetilen memleketlere güven olmaz hele bizim ki gibilere..
Birde tabi yurtdışından gelen para çok çabuk yurtdışına çıkabilir..
Takibi falanı filanı zordur..
Hatta daha da ileri gidim..
Çoğunun gizli amerika hollanda almanya ingiltere fransa pasportları vardır..
Merkez doların önünü açmak zorunda,
cari dış ticaret açığı haziran ayında 7.7 mil usd açık verdi.
yılbaşından beri bu açık 40 mil usd kadar geldi.
her ay artarak dolar borcumuz artıyor.
yaaa kambiyo sistemini sıkılaştıracaklar
yada dövizin önünü açaçaklar
aksi takdirde üretmek den çok tüketmeyi seven toplulumuz cari açığı rekora sürükleyecek.
haa bu arada deniz bitti.
Tüm bankaların karı dahil tabi.
Kur birden sıçrayıverdi...
Ne o...Reis mi konuştu acaba? :)
Yok hareket halinde konuşamaz..:)
http://i.hizliresim.com/0zyrO9.png
Şöyle 2 haber var..