Originally Posted by
Cautionary
Daha önce de bahsetmiştim...Benim ki bir nevi meslek hastalığı..ister istemez hemen her konuda fizibilite yapıyorum, fayda-öaliyet analizi, değer mi değmez mi? Ya da ticari herhangi bir konuda, basit bir market alış verişinde bile faydamı maksimize etmeye çalışıyorum...Hep ne diyoruz, başarılı bir yatırımcı olmak için, önce başarılı bir tasarrufçu olmalısınız.
Genelde finansal konulardaki başarısızlıkların ana sebebi, riski az-sağlam yolun sunduğu getirinin insanları cezbetmemesidir...bu nedenle alınan aşırı riskler, büyük ihtimal hayal kırıklığı ile sonlanıyor. ama uzun vade yatırımın sırrı da, az getirili olsa da, düzenli şekilde sürekli kazanabilmektir...Yani her şeyin başı düzenli tasarruftan geçiyor.
Mesela basit tedbirlerle Ev faturalarında %10 varan tasarruf...kıyafet alış verişlerini sezon dışı dönemlerde yapmak...akaryakıt harcamaları için kampanyalara katılmak, ya da market alış verişlerinde banka kartları ile puan toplamak. Bunların hepsi aylık 100-200 tl lik kazanımlar gibi gözüktüğünden, çoğumuz burun kıvırıyoruz...ama her ay 200 tl lik tasarruf 50-60 senede inanılmaz bir birikim yapmaya imkan sağlayabiliyor.
Bir bahçem var...sakarya akyazı da, 1 dönüm kadar, köy içinde...2 yıl önce almıştım...bu yıl bir karar aldım her yıl 5 meyve fidanı dikeceğim...bunların yarısı hayatta kalsa...20 senede ortalalama yaşları 10-15 yıl olan 50 meyve ağacım olacak...küçük bir bağ evi, köy ortamı, taze sebze, meyve,i belki tavuklar vs....alın size çok güzel uzun vade bir yatırım, hafta sonları takılmak için mükemmel bir ortam.
1 ay kadar memleketteydim...bağı-bahçeyi temizledik, odun ihtiyacımızı karşıladık, sebzelerimizi ektik...meyve ağaçlarımızı diktik...ya tutarsa misali, üçte biri yaşasa ve büyük meyve ağacına dönüşse, bu bile yeterli...Yani son 1-2 yıldır her fırsatta meyve ağacı dikiyorum...bence en güzel uzun vade yatırımlardan biri meyve ağacı dikmek:)
Puan mevzusuna dönelim...garanti bankası ramazan kampanyası yapmış...her 125 tl alış verişe puan veriyor..toplamda 725 tl alış verişe(market+akaryakıt) 75 tl yapıyor...ayrıca mesela bu haftasonu 100 tl ye 10 tl market kampanyası vardı...iki kampanya birleştirilebiliyor...böylece 725 tl ye, 85 tl almış oluyorsun....ayrıca carrefour da 4*125 tl alış verişe 100 tl puan veriyor..bunu da birleştirmek mümkün (bir puanı banka veriyor, diğerini matket)...böylece 725 tl alış verişe 85+100=185 tl puan kazanmak mümkün.
bir ayda 185/725=%26 kazanç..üstelik market, akaryakıt gibi temel harcamalar...herhalükarda yaptığımız harcamalar.
aman ne puanı, aman değer mi 10 tl 10 tl biriktireceğim vs...önemli olan fayda maksimizasyonu...işin zahmetini de maliyet kısmına ekleyin...sonuçta fayda maliyet analizini iyi yapıp, sonucu artı olan hemen her adımı atmak gerek.
Bana öyle geliyor ki...10-15 milyon tl lik portföyüm olsa, yine benzini alırken puan vs durumuna dikkat ederim:)