https://twitter.com/NazmGleryz1/stat...66177556422910
Printable View
%47 faizle 200 Milyon tl borclanmisiz 1 yýl vadeli bono ihraci
elinize saðlýk; oldukça doyurucu bir içerik, akýcý bir anlatýþ ve teknik bilgi ile desteklenmiþ bir analiz olmuþ.. ar-ge projeleri baþarýlý ise yapýlan harcama itfa edilmek üzere, aktifleþtilir; deðilse, doðrudan gider yazýlýr þeklindeki muhasebe ilkesinden ticari bilgi dahi yakalamýþsýnýz.. burdan bir ticari öngörü elde etmiþsiniz ("ar-ge baþarýlý oldu; ürün lansmaný geliyor olacaktýr" þeklinde adlandýrabiliriz). tfrs16 kiralamalar hakkýndaki uygulamalarýn detayýna kadar bildiðiniz bellidir. tebrikler ve paylaþtýðýnýz için teþekkürler.
bilgime göre; þirkette hissedarsýnýz ve buna raðmen de oldukaç nesnel/objektif deðerlendirmeler yapmayý baþarabilmiþsiniz.
3.çeyreði ve þirketin temel konularýnýn önemli kýsýmlarýný anlamak isteyen potansiyel yatýrýmcýlara ve hatta analistlere okumalarýný öneririm.
5-10 dk eski hazirun cetvellerinde bir tarama yapmýþtým (sn. kutsi'nin linkte verdiði liste üzerine); devada en az 2 fonla poz almýþ olan globeflex'i aradým.. sanýrým, en eski 2015 ya da 2017 hazirun cetvelinde adlarýný gördüm.. þirkette neredeyse benim kadar eski olabilirler :) .. deva'da poz alan fonlarýnýn daðýlýmlarýna baktýðýmda ise; TRye ayýrdýklarý pay devede kulak. onun da belki de tamamý bizizdir (aritmetiðini yapmadým)..
Yukarýda belirtmiþtim Madopar ile ilgili durumu. O zaman da ilacýn bulunamadýðý haber yapýlýyordu. 2019'dan beri tüm faaliyet raporlarýnda Deva'nýn en çok ciro yapan ilaçlarý arasýnda orta-alt sýralarda yer alan bu ilaç 2023 yýlý baþýndan beri üç çeyrektir bu sýralamaya giremedi. Saba Domirpa'nýn ruhsatýný 2021'in sonunda almýþtý.
Domirpa'nýn SGK geri ödemede olmadýðýný bilmiyordum. Belki de Madopar'ýn karlýlýðý düþüktü ve SGK indirimlerinden muaf olmak için Saba'nýn ilacýna aðýrlýk verildi. Ancak 125 mg için Saba daha ucuz. Bir detay dikkatimi çekti. Madopar Deva'nýn Roche lisansý ile ürettiði bir ürün. Dolayýsýyla Eastpharma'ya lisans parasý da ödeniyordu. Onunla ilgili bir durum olabilir.
Güncel fiyatlara baktýðýmýzda
Domirpa - 100+25 mg - 30 tablet - 83,46 TL
Madopar - 125 mg - 30 tablet - 109,64 TL
250 mg'lýk formlarda fiyat ayný - 73,75 TL
Bende TRye ayýrdýklarý payýn Devaya oldugunu düþünüyorum fonu biraz inceledim %15 20 oranýnda saðlýk alanýna yatýrým yapýyorlar TRdeki diðer saglýk kuruluþlarýnda paylarý yok zaten TRye az bir pay ayýrmýþlar onunda tamamý bencede deva
2015 2017 yýllarýnda genel kurullara katýldýklarýna göre þirketi uzun süredir tanýyor ve güveniyorlar.. Bizim KY gibi imtiyaz imtiyaz demeyip yatýrým yapýyorlar önemli bir ayrýntý :)
Haftada bir iki týrtýklar pide.cikartirim.malyet 1 dolr civarý, hedef bu konjonktürde baya uzun ve yuksek
Enflasyon muhasebesine geçince seneye bilançolar hakkýndaki düþünceleri de paylaþýrsanýz sevinirim.
Daha önce 2023 yýlýnda cýkan ruhsat ve ilaç fiyatlarý ile ilgili bir çalýþma yapmýþtým Fiyatlarý henüz belli olmayan Ritmoll ve Elnaglib fiyatlarý belli olmuþ
Ritmoll Deva 208 TL
Elnaglib Saba 398 TL
Karfilib ile ilgili bir bilgi bulamadým ya adýný yanlýþ yazmýþým buraya ya da henüz satýþa çýkarmadýlar
2 yeni ruhsat var biri devaya biri sabaya
Devidol Saba
Demoxidex Deva
Devanýn ki göz damlasý Sabanýn ki vitamin D3
Genel Sekreterimiz Savaþ Malkoç, 7 Kasým 2023 tarihinde Ekotürk TV Gün Ortasý programýnýn stüdyo konuðu oldu. Malkoç’un; Cumhuriyetimizin ilk yüzyýlýnda ilaç endüstrimizin geliþimi, ilaç kuru, fiyatlandýrma sistemi ve SGK iskonto oranlarý baþta olmak üzere endüstrimizin karþý karþýya olduðu sorunlar, bunlara yönelik çözüm önerilerimiz ile endüstrimizin geleceðine dair görüþlerimizi paylaþtýðý programýnýn kaydýna aþaðýdaki baðlantýdan ulaþabilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=dO1CQQwPk54 33:00
Ýþ yatýrýmýn fonlarý cozuttu 10 gündür satýþtalar sürekli
Geri ödeme listesine yeni eklenen ilaçlar:
PINGASTRO 50 MG 40 FILM TABLET pinaverium DEVA HOLDÝNG A.Þ.
PINGASTRO 50 MG 80 FILM TABLET pinaverium DEVA HOLDÝNG A.Þ.
SALRES 2,5 MG /2,5 ML NEBULIZASYON ICIN TEK DOZLUK INHALASYON COZELTISI ICEREN FLAKON (20 FLAKON) salbutamol DEVA HOLDÝNG A.Þ.
BACMIRPI %2 MERHEM (15 G) mupirocin SABA ÝLAÇ SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
Sayýn Rodrigo,
Benim görüþüme göre de 2023 açýsýndan ruhsatlarda bir denge göz edilmiþ. Hatta Deva'dan çýkan ürünleri tercih ederim. Sugrino ve Revopag potansiyelli ürünler. Saba'nýn ürünlerinden Karfilib ve Elnaglip Deva'da olsa sevinirdim. Özellikle Karfilib Rivelime ile kombine kullanýmý mevcut. Benim aldýðým notlar da þu þekilde.
Saba - 2023
Ek 29923
Deva-2023
Ek 29924
Ancak 2021 Aralýk ile 2022 Ekim arasýndaki dönemde çok sayýda potansiyelli ürüne ruhsat Saba'dan çýktý. O dönemde denge Saba lehine bozulmuþtu. Ar-gecileri istihdam eden, ciddi kaynak ayýran Deva iken aslan payý kesinlikle Deva'da olmalý.
Çok kiymetli çalýþmalarýnýz var gerçekten büyük saygý hakediyorsunuz tekrar teþekkür ediyorum deðerli bilgilendirmeleriniz için.
Sugrino patenti 2026da bitecek yazmiþsiniz yani 2026 yýlýna kadar satýþý yapamýyoruz ruhsatý almýþýz patent bittiði an satýþa hazýr olacak doðru yorumluyorum deðil mi 2026 yýlýna kadar bir faydasý olmayacak bize ?
Saba konusunda da kesinlikle haklýsýnýz baþýmýzýn belasý diye nitelendiriyorum ben :) Keþke Eastpharma deðilde deva iþtiraki olsaydý böyle sorunlarýmýz olmazdý ama maalesef baþýmýzýn belasý olarak her dönem karþýmýza çýkacak sanýrým
Patent konusunda hiçbir zaman emin olamýyorum. Abd için patent 2026'ya uzadý. Ama Türkiye'de durum farklý olabilir. Mesela Birleþik Krallýk'ta uzamamýþ gibi gözüküyor.
https://www.jdsupra.com/legalnews/in...madex-2975919/
https://www.biospace.com/article/mer...%7C%20BioSpace
https://www.ipo.gov.uk/p-find-spc-by...r=SPC/GB08/057
Teþekkürler. Size bir sorum daha olacak sizce Eastpharma %10 imtiyazlý temettü alýrsamý daha cok kar almýþ olur yoksa C grubu hisselere temettü versemi daha cok olur ? Benim fikrim c grubu hisselere temettü verse %10dan daha fazla almýþ oluyor. Ýzahnamede daðýtýlabilir karýn %30u dagýtýlabilir diyor ama imtiyaz sabit max %10. C grubunun %82sinide Eastpharma sahip olduguna göre %30 temettüyü daðýtsa daha çok nakit temettü alabileceðini düþünüyorum.
Þirketi ilk aldýklarý zaman %50den fazlasý halka açýktý %10 temettü imtiyazý cok büyük avantajdý ama þuan %17si halka acýk oldugu için bence imtiyazýn önemi kalmadý. Þirket yatýrým yapýp büyüme aþamasýnda olduðu için C grubu paylara henüz temettü vermediðini zamaný gelince payýn büyüðü zaten onlarda oldugu için temettüyü hem imtiyazlý hem imtiyazsýz paylara daðýtacaklarýný düþünüyorum. Sizlerin görüþü nedir bu konuda ?
Eline geçecek nakit olarak bakarsak tabi ki C grubu hisselere de maksimum temettü vermek Eastpharma'nýn avantajýnadýr. Ancak ben olaya o gözle bakmadýklarýný düþünüyorum. Eastpharma olarak imtiyaz hakkýný kullanarak ekstra bir yönetim ücreti almak onlar için avantajlý ve bir süre daha bunu sürdüreceklerdir. Þirket net borçluluðu aktif toplamýna göre sýnýrlý olsa da brüt borçluluðu dikkate alarak nakit çýkýþý yaratmak istemedikleri kanaatindeyim. Sabit kýymet yatýrýmlarý tamamlandýktan bir süre sonra brüt borçta da düþüþ göreceðimizi düþünüyorum. Ar-ge, lisans, ruhsat yatýrýmlarý uzun süre devam edecektir ama yaratýlan favök ile bunlar rahatça karþýlanýp ayný zamanda borç ödemesi de yapýlabilir. Bu borç bir miktar ödendikten sonra temettü ödemeleri bence de artacaktýr. Borcun sýfýrlanmasýný beklemeyeceklerdir.
Benim imtiyaza bakýþ açým þöyle. Biz %18 ortaðýz, ama imtiyazdan dolayý karýn %18'inin %88'ini alabiliyoruz. Yani karýn %15,84'üne ortaðýz. Eastpharma açýsýndan bakýnca da onlar karýn %82'sine deðil de %84,16'sýna sahip oluyorlar.
Ýlginç bir nokta da þu. Eastpharma Deva'da karýn %84,16'sýna sahipken, niye Saba'ya bu karý peþkeþ çeksin. En basitinden Deva'daki teþvikler sayesinde efektif vergi oranýndan hareket edersek, Deva'da elde edeceði 100 birim vergi öncesi kar 89-90 birim net kar olarak yansýyor (2023'teki ek vergilere raðmen, yoksa daha da az vergi ödüyor), ama Saba'da 100 birim vergi öncesi kar ederse 75 birim net kar elde ediyor. Yani bu seneki ekstra vergiye raðmen Eastpharma için Deva'da kar etmek daha avantajlý (Deva'da 84,16*0,895 = 75,32). Saba'ya son zamanlarda aðýrlýk verilmesindeki motivasyonu anlamaya çalýþýyorum ama çok mantýklý bir yere ulaþamýyorum.
Saba'yý büyütüp satacaklar diye varsayarsak, üretimi ve ar-gesi olmayan bir firmayý sadece ruhsatlarý için almayý düþünen birini bulmalarý gerekecek. Mevcut yerli rakiplerine bu pastayý satmak ister mi Eastpharma da. Aklýma Eczacýbaþý Ýlaç gelmiþti geçenlerde. Bildiðim kadarýyla Gensenta alýmý ile yeni üretim tesislerine kavuþtular, belki hazýr ruhsatlarý olan Saba ile de ilgilenebilirler. Yine de Eastpharma bu yola baþvurmaz gibi geliyor bana.
Bu arada Saba SPK denetimine sahip olmadýðý için orada daha rahat davranabilirler diye de düþünüyorum. Belki yüksek yönetim ve danýþmanlýk giderleri gibi yöntemlerle net karý bize düþük gösterip kendilerine avantaj da saðlýyor olabilirler. Tabi ki hepsi kafamda kurduðum senaryolar, hiçbir elle tutulur kanýtým yok...
Bende satacaklarýný düþünmüyorum tek baþýna Saba pek bir þey ifade etmiyor bencede.
Ýhracat ihracat ihracat bizi ileriye götürecek en büyük mevzu bu birçok ülkeye yapmýþ olduðu ruhsat baþvurularý var süreç zor ve uzun patýr patýr sonuçlansa raflarda yerini alsa Devanýn içinden bir Deva daha çýkar bu beklentiyle paylarýmý korumaya devam ediyorum bakalým 2024 ciroda karda 2023ün üstünde olur umarým
Memlekete hayýrlý olsun:
https://www.kgk.gov.tr/Portalv2Uploa...uyuru_ESEB.pdf
sonunda; KGK da enflasyon muhasebesi uygulanmasýný kabul etti. burdaki þu madde ile SPK bilançolarýnda uygulanmasýnýn SPK (kurul) tarafýndan karar verilecek karar baðlý olduðunu anlýyorum. konu netleþince (SPK da enf.muh. uygulanacðaýn beyan ederse) ve vaktim olunca deva için anlamýný yazarým..
"...........Kendi alanlarýnda düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan kurum ya da
kuruluþlar TMS 29 ya da BOBÝ FRS’deki hükümlerin uygulanmasýna yönelik
olarak yukarýdaki öngörülenden farklý geçiþ tarihleri belirleyebilirler. .........."
önemli konu: Vergi Usul Kanununa (VUK) göre uygulanmasý planlanan mevzuat ayrý bir mevzuattýr (taslak yayýnlanmýþtý).. pratikte; kullanýlan endeksler (VUKta ÜFE, TFRSde TÜFE) ve envanter deðerlemesine iliþkin de önerdiði yöntemler az da olsa farklýdýr .. VUKtaki uygulama, SPK yönünden uygulanacak enflasyon muhasebesini, dönem vergisi ve ertelenmiþ vergi bakýmýndan etkiler. bunun dýþýnda, SPK açýsýndan uygulanacak yöntem KGKnýn atýfta bulunduðu yöntemdir.
Tahminim; SPK da enflasyon muhasebesi uygulanmasýný benimseyecektir. öyle olursa; deva için anlamýný yazarým.
Devadan inciler :cool:
Aþaðýdaki linkte göründüðü üzere Finlandiya Ýlaç Ajansý Fimea ya Pomalem/pomalidomid in satýþ izni için baþvurmuþuz. 4 Baþvuru görünüyor , sanýrým 1,2,3,4 Mg olmak üzere tüm formlar için baþvurmuþuz.
https://fimea.fi/documents/147152901...=1697452722556
https://pharmaco.ge/product/%E1%83%9...let-56-tablet/
Apaclot Gürcistan da satýþta yaklaþýk 675 ₺
Bir güzel haber de Meksikadan :cool:
Volimra/ambrisentan ve imatis/imatinib için kasým ayý içerisinde iznimizi almýþýz.
https://www.gob.mx/cms/uploads/attac...2023_aviso.pdf
Meksika nüfusu 127 milyon cok büyük bir pazar çok önemli bence daha önce buradaki satislarla ilgili þirkete sorup forumdada bildirmistim gelen cevap buydu tekrar hatirlatayim
Meksika’da 4 adet ürün için ruhsat alýnmýþ olup henüz piyasaya verilmemiþtir.
Saygýlarýmýzla,
2 ruhsatta þimdi alýndý oldu 6 pazara sunmaya baþlarlar artik herhalde..
Philipp Hass: hedef küresel ilaç firmasi olmak....
Pharmaco.ge sitesini inceledim devanýn tüm ürünleri satýþta sanýrým 8 9 tane ilaca baktým arama yerinden Rivelime Amoklavine Sutego Tarsinib Azitro hangisini arasam direk sepete ekle çýktý tüm ürünler mevcut demek ki
Fiyatlarda TR fiyatýyla ayný 1 2 ürünü karþýlaþtýrdým gürcistan para biriminden tlye çevirerek
Sanýrým ayýr bir ruhsat alýmý olmadan TRdeki ruhsatli ürünleri direk Gürcistanda satabiliyoruz
Ek 29926
iyi forumlar.
Ýþ üzerinden fon satýþý devam ediyor. Son 2 haftada 500 bin oldu satýþý. Fonlarda toplam 5 milyon vardý, 4,5 milyona indi. Alýcý kýsýmda da teb var. Ya diðer fonlar devreye girecek, ya da fon satýþý bitecek. Yoksa buralarda sürünür fiyat. Tahminim bugün-yarýn fon satýþý biterse, yukarý bir hareket görebiliriz.
ay baþýndan beri 1 milyon lot mal el deðiþtirdi iþ yatýrým fonlarý sattý çoðunu alýcýlar kuvvetli durur umarým toplu mal daðýldý bakalým ne olacak
https://www.sohc.ch/en/sponsors-exhibitors/
22-24 Kasým 2023 de yani geçen hafta SOHC( Ýsviçre Onkoloji ve Hemotoloji Kongresi) tarafýndan düzenlenen kongreye Devatis olarak katýlýp bronz sponsor olmuþuz. Dünya ilaç devlerinin arasýnda boy göstermiþiz. Güzel hareketler bunlar..