Originally Posted by
efe09
Sayın Deva-i dert merhaba; 2018 yılı sonunda Şirketin üretim kapasitesi 124.920 ton,üretim 95.901 ton,satış ise 86.871 ton olarak faaliyet raporunda kayıtlı.2019 yılı için ise satışlar 120.297 tona 2021 yılı için ise 158.739 tona çıkmıştır.Son olarak da 2022 yılı 9 aylıkta satışlar 146.252 ton olmuştur .Toplamda baktığımızda 2018 yıl sonundaki kapasite 124.920 ton iken 2022 yılı 9 aylık satış rakamı olan 146.252 tonu karşılayamayacak duruma gelinmiştir.Şirketler kapasite projeksiyonlarını çok öncelerden yapmak zorundadırlar,hazırlıklı olmaları gerek.Fırsatları da problemleri de önceden planlamalılar.Bu anlamda dondurulmuş gıda sektörü için şirket de fırsatları 2020 yıllarından görmüş ve planlamasını yapmış,daha fazla fırsatlar olabileceği düşüncesiyle de fabrikasını yaparken ilave kapasite arttırımına gitmiştir.Benim şahsi fikrim de bu artışa en büyük sebep Rusya nın dondurulmuş patatese olan yoğun talebidir.
Elbette ürün fiyatlarının artışından dolayı bunun cirolara yansıması yüksek oldu(tüm sektörlerde enflasyon kaynaklı olarak farklı oranlarda gördük bunu)ama bu dönemde satışlarını adet ve ton bazında arttıracak Şirketler ön plana çıkmaya başlamıştır ve çıkacaktır.AB ve ABD de oluşan ve oluşabilecek resesyonu göz önüne alarak herkes kendi yatırımını şekillendirmeli,kararını da kimseden etkilenmeden kendi beklentilerini oluşturarak vermelidir.Bu anlamda,sadece enflasyon ve bunun ciroya yansıması kaynaklı kar artışları konusundaki endişenize katılıyorum(2022 yılı için tüm şirketler için geçerli)ve adetsel ya da ton bazlı satışlarını arttırma beklentisi olabilecek Şirketlere yatırım yapmanın en doğru strateji olduğu düşüncesini taşıyorum.Kişisel yapım gereği de,yorum ve yazılarımda tavsiye olabilecek nitelikte(Şirket bazında)değerlendirme yapmayaya özen gösteririm.Saygılarımla..
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..