VOPAZZI 200/400 MG FILM KAPLI TABLET ve DRASOTER %0,004 GOZ DAMLASI, COZELTI (2,5 ML)
SGK geri ödemeye alınmış.Hayırlı olsun..
Printable View
her 2 ürün de pazarda sadece bizde ve novartiste olmuş olacak..
2021 yılında, devanın IQIVA verilerine göre cirosunu , kutu sayısına böldüğümüzde 15.9 TL /kutu elde ediyoruz. bu birim fiyat, "şirketten çıkış net fiyat"a göredir.
webde bir ilacın fiyatına baktığımızda bir çok yerde KDVli raf fiyatını görüyoruz (şirketten çıkış fiyatı değil).
ayrıca, bu sene %37.4 zam aldık.
bu bilgileri şöyle kullanabiliriz: dağıtıcı ve eczacı karı ile KDVyi ve zammı ekleyince, kabaca geçen seneki 15.9 tl (2021 şirketten çıkış fiyatı) bu sene 35 tl (2022 raf fiyatı olarak) civarı olur (2-3 tl hata payı olabilir bunda çünkü ürünlerin fiyatına göre çok baremli SGK iskontosu var). buna göre, 2022de 35 TLnin açık ara önünde lanse ettiği tüm ürünler şirketin kutu başına fiyatını yukarı çekecektir. yani; "kutuların 2021e göre aynı kalması durumunda dahi, lanse edilen yeni ürünün ciroya etkisinin fiyat bakımından pozitif olup olmadığını yorumlayabiliriz.
Döviz bazlı pozisyonun brüt kar marjına katkısı tartışılmaz. Ama, esas katkısı imtiyazlı temettü alanlara oluyor. Bu nedenle en başından beri hiç temettü verilmemesi, bu hisse için en hayırlı durumdur diyorum. Öte taraftan patronların aklıselim hareket ettiğinden de şüphem yok. İsteseler bu imtiyaz ile çok rahat şirketin içini boşaltırlardı. Tüm ortaklara 5 tl temettü verirler(zataen payların %83 kendilerinin), temettücüler bayram ederek hisseye saldırır, belki fiyat 100 tl ye giderdi...ama şirketin sürdürülebilir bir büyümesi olmaz, 2-3 senede bu sanal mutluluk sona ererdi.
Bu nedenle şirketin iş sonuçlarını analiz ederken her zaman döviz hariç analiz etmek gerekir. Hata dövizin %20-30 arası makul bir düzeyde artması %50 artmasından daha iyidir bence, döviz bazlı kar, sanal bir güzellik sağlıyor sadece.
Bu bağlamda, benim tek odağım 2022 de çeyreklik ciro tahmini...buna odaklanmalıyız yatırımcılar olarak brüt kar marjının da %56-60 arasında kalacağı nerdeyse garanti...kur farkı geliri 100 olmuş, 300 olmuş bence hiç önemi yok..hatta imtiyazlı payların daha yüksek temettü almalarını sağladığı için düşük kur farkı geliri daha iyi bence.
özetle..ciroya odaklanalım..kur farkı geliri geliyor diye sevinmeyelim.
başlıkta bilgisi-analiz yeteneği kıymetli arkadaşlar var...herkes 22q1 ciro tahminini paylaşırsa kıymetli bir veri elde etmiş oluruz....daha önce hem twitter da hem burada yazdığım gibi benim 2022 genelinde ciro artış tahminim %60-70 aralığında...ilk çeyrek için ayrıca bir çalışma yaparım.
Hadi, soruyu biraz daha basitleştirelim. 2022Q1'de satış beklentiniz ne? Önceki iki yıla bakmak yanıltıcı, pandemi etkisi sağlıklı bir analiz yapmayı engelliyor. Elimizde öngörü için pandemi etkisi azalmış bir 2021 4. çeyrek ve sektördeki ilaç satışlarını takip ettiğimiz veriler var. Bir de sektörün ihracat rakamları, buradan sağlıklı bir tahmin yamak mümkün olabilir, bir de %37 lik ilaç zammı tabii ki.
Bilancolar beklentiler konuşuyoruz ama olumsuzluklar pek gündeme gelmiyor. Son günlerde fiyatlama yine saklanan birşey olduğunu işaret ediyor. Geçen yılda aynısı olmuştu sanki yine öyle olacak gibi. Bir sorusturma , ceza vssss. İlaç firması , teknoloji, ARGE üreten bir firma 5 fk ile fiyatlaniyor ve hala satiliyorsa piyasanın bilip bizim bilmediğimiz birşey vardır . Önceleri 5-6 fk iyi alım yerleri diyordum ama artık piyasa 4 fk ya göz dikti . O kadar hile hurdanin döndüğü ardyz bile 6 fk fiyatlanirken deva 4 fk ya fiyatlanmaya çalışıyor . Piyasa ile çok inatlasmamak lazım demekki.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Piyasalar öyle mükemmel çalışan bir yer değil. Belki de bu baskı ile böyle düşünmemizi istiyorlar. Bir haber yoksa, belki duymamışızdır diye düşünmenin anlamı yok bence.
Ha, bu fiyatlardaysa, illa ki olumsuz bir şey olmasına da gerek yok. Borsamızda yabancı yatırımcı payı azaldıkça, rasyonellik de azalıyor. Speklerle iyi geçinen bazı patron hisseleri, temel analiz olarak olması gereken fiyatın belki 2 belki de 3 katı fiyatlanabiliyor(mesela sasa). Deva gibi ne kurumlara, ne bireysel yatırımcıya yüz vermeyen, mümkünse hiç adının anılmamasını isteyen bir şirket için böyle bir fiyatlama çok da tuhaf değil...unutmayalım borsamızda gayet büyük, köklü firmaların hisseleri de 4-6 fk ile işlem görüyor...yani ucuz hisse çok, para az.
Önceden bu ketumluğu tuhaf bulurdum, imtiyazlı temettü konusu nedeniyle şimdi daha iyi anlıyorum...ne kadar az yatırımcı olursa, o kadar az gündeme gelir şirket, onlar da işerini yapar, ballı temettülerini alırlar.
Peki hep böyle mi olacak. 2019 da olduğu gibi mızrak bir noktada çuvala sığmayacak ve yükseliş patlama şeklinde olacak bence. bu patlamanın 2022'de olma ihtimali yüksek, yeter ki beklediğim ciro gerçekleşsin, yeni ürünler satışalrda kendini göstersin ve ihracat %20 ve üzerinde büyüsün.
Son olarak..hep dediğim gibi bu imtiyazın olması gereken etkisi %20 filandır(adil fiyatlamadan iskonto edilecek fiyat). Ama daha öne de dediğim gibi borsamızdaki yabancı yatırımcı(para) eksikliği adil fiyatlamayı engelliyor. Normalde deva nın sektör olarak, arge gücü olarak, gelişime açıklık olarak olması gereken fk 15 dir bence. Ülkemizdeki genel ucuzluk nedeniyle belki bu fk nın günümüz şartlarında 10 fk olması makul. Bundan %20 imtiyaz etkisini düşün, 8 fk idealdir. Şuan 5 fk lardayız, 2022 içinde eğer beklediğim olumlu performans görülürse bir ara 8 fk ları görürüz bence.
Bir de 2023 sonrası ülke olarak genel kuvvetli bir yabancı ilgisi görürse, ya da satış gündeme gelirse 10-15 arası fk ların görüleceğine adım gibi eminim.
Soylediklerinie katılıyorum. Aynı fikirden yola çıkarsak büyük sanayi kuruluşlarının 4-5 fk olduğu durumda devanin imtiyaz ve ketumlugunu eklediğimizde bu piyasada 3-4 fk fiyatlanması yani suan fiyatının pahalı olduğu gösterir.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazdıklarımı dikkatli okumamışsın. Ucuz çok şirket var, 4-6 fk arasında, ama onların sektör ve büyüme potansiyeli olarak olması gereken değerleri, şu anki türkiye gerçekleri ile, 7-8...devanın olması gereken 15..%20 imtiyaz durumunu düş 12 fk eder...hadi 10-12 diyelim.
Şu an deva salt ucuzluk-pahalılık olarak bakarsan fiyatı en uygun birkaç şirketten biridir, imtiyaz durumunu dikkate alsak bile.
Not: Bu arada en çok eleştirdiğim şey, inanmadığın hisseyi taşımaktır. Spekülatf al-sat amaçlı olsa tabii ki bir şey demem..ama orta uzun vade hisseyi taşıyorsan ve yeterli potansiyeli görmüyorsan, ya da daha iyi fırsatlar olduğunu düşünüyorsan..hisseyi satıp çıkacaksın...hem hisseyi taşıyorum demek, hem de durmadan eleştirmek..kimse kusura nakmasın, sattın ve alttan almak için fırsat kolluyorsun demek olur benim nazarımda.