Onlar işlem görme sırasında, yaklaşık olarak %50 holding iskontosuna tabi oluyor. Çünkü doğrudan onların kasasındaki paraya erişimimiz yok. Kağıt üzerinde. Ipeke'nin Kozal'a olan ortaklığı gibi. Ipeke bir şirkete ortak (Kozaa; bizim durumumuzda bu Kordsa Inc. oluyor), Kozaa da başka bir şirkete ortak (ATP; bizim satın alınan yeni iştiraklerin konumu tam olarak bu), o da Kozal'a ortak (biz de bu kadar uzun ortaklık zinciri yok, ama bir eksiğiz). Dolayısıyla, bildiğim kadarıyla Kozaa ve Ipeke, tarihinde bir defa olsun Kozal'dan temettü almamıştır. Rakamlar ve karlar kağıt üzerindedir.
Burada aynısı olacak diyemeyiz, belki dağıtımlar olur. Ama orada da farklı dengeler olacağı için her şekilde paraya uzağız. O nedenle, 500 milyon dolara dahi şirket alsanız, onu 100-200 milyon dolardan hesaplamak faydalıdır. Yıllık kar konsolide olarak 1 milyarsa, onu 500-600 milyondan ele almak faydalıdır. Aslında bu kadar bile dağıtılamaz tahminime göre; dağıtım bu rakamların da %20-40'ı oranında olacaktır muhtemelen. Zaman gösterecek.
Diğer yandan, benim merak ettiğim bir husus var. Yurt dışına yatırım yapan arkadaşlar bilgileri varsa dile getirebilirler... Mesela yeni alınan Axiom 120 milyon usd kar etti diyelim yıllık. Ve bunun 100 milyonunu dağıtacak. Bu paranın önce Kordsa Inc.'e girmesi gerekiyor. O da dağıtırsa bize girer. Sonra bir daha bizim (Bizim Kordsa) dağıtmamız lazım ki yatırımcının cebine girsin. Peki Axiom, bu karı dağıtırken ABD'de ne kadar vergi ödüyor? %35 oranın da mıydı bu? Bir de burada bizim şirket dağıtacağı zaman yine kesinti oluyor. Yani o dağıtılacak 100 milyon doların 50 milyon dolarından fazlası kesintiye mi uğrayacak? Zaten bu durumda kar dağıtımı olmaz, hiçbir zaman da olmamalı. Paranın ABD'de kalıp sürekli yatırıma ayrılması veya boşta durması daha mantıklı olur. Bu vergi kesinti oranlarını, gelecekteki pd hesaplamaları için öğrenmek gerekiyor.
Bir kaynak buldum biraz araştırınca. Bu kaynağa göre, sadece ABD'deki vergiyi ödüyoruz gibi görünüyor.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/yu...lirleri/626587