Originally Posted by
EGEDUK
Sayın Deniz hocam,
Dün Ekonomik Reform Paketi açıklandı. Tamamını dinledim. 98 sayfalık reform paketini bugün sabah inceledim.
Şimdi gazetede haberi okurken birden bende ışık yandı. Fikrimi burada paylaşacağım izninizle. Tabi bu konudaki düşünceleriniz benim için çok değerlidir.
“İkide bir fiyat istikrarı , fiyat istikrarı diyorlar ya .... Biz onu atıp kenara koyduk. Şimdi yeni dönem az önce anlattığım gibi aslında dört temelin üzerinde bina edilecek. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat”
Bu cümle dünkü konuşmanın en kilit cümlesi olabilir. Dün Sayın Ayhan Başkan bu konuda bir paylaşım yapmıştı.
Benim anladığım şu; Yatırıma önem vereceğiz. Yeni yatırım yapılması için uygun yatırım ortamının hazırlanması gerekir. En başta yatırımların önündeki en büyük engellerden biri olan faizlerin düşürülmesi lazım. Bu sağlandığında istihdam artışı sağlanacak , üretim artacak ve ihracatımız artacak. Fiyat istikrarını bir kenara koyduğumuza göre döviz kurlarının artışı neticesinde yükselecek enflasyonu bir süre önemsemeyeceğiz .
Acaba düşük faiz yüksek kur gibi bir politika değişikliğine mi gideceğiz?
Diğer yandan dünkü konuşmada Enflasyonun tek haneye düşürülme hedefi var.
Aynı pakette taban tabana zıt iki ifade.
18 Mart’ta Merkez Bankası toplantı kararında yeni politikanın ilk işaretini görebiliriz.
Son dönemdeki beklentilerin aksine Politika faizi sabit bırakılır veya hatta düşürülürse bir politika değişikliğine gidileceği şeklinde yorumlayabiliriz.