MK=mevduat karşılığı oran. Mevduat eşleniği de denir.
Printable View
MK=mevduat karşılığı oran. Mevduat eşleniği de denir.
Reeskont kredi kullanımındaki risk döviz riskidir. Evet merkez bankasından alınan %19.5 net faizli TL kredi için %24.5 brüt faizli mevduat faizinde bir arbitraj oluşur ancak bu arbitrajın yanında bu taahhüde giren ihracatçının elde ettiği dövizi de kredi itfa tarihinde merkez bankasına vermesi zorunludur.
Bu döviz riski VIOP üzerinden hedge edilebilir ve gerçekte risksiz bir arbitraj olup olmadığı o zaman anlaşılır.
Kişi lehine tabirinden eğer risksiz arbitraj kast ediliyorsa mutlaka işlem VIOP üzerinden kapatılmalıdır.Sonucunda ortaya çıkan efektif faiz marjı (mevduat faizi ve VIOP faizinin harmanlanması ile oluşan faiz arbitrajı) ile değerlendirme yapılabilir.
Evet uzun vade için ben de faiz oranının daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak ekonomi yönetimi sanırım ben yılın 2. yarısında faizlerin düşmesini bekliyorum şeklinde bir anlayışa sahip bu nedenle de yıllık faizleri kısa vadeli faizler ile yakın tutuyor.
Fon konusunda ise baştan beri içime sinmeyen şeyler var, devlet oraya gözünü dikti ve çeşitli düzenlemeler yapmaya başladı. O nedenle fona yatırım yapıldığında her gün kontrol etme zarureti doğabilir. Mevduat gibi faizi sabitleyip 32 gün kafa rahat olmaz.
Fonda her an her halt olabilir ve bu fon yöneticisinin parmak ucuna bakar.
2001 yılı krizinde batan İnterbank aklıma geldi.2000 yılında genelde bankalar iyi karlar yazmışken İnterbank(Cavit Çağlar'ın bankası) ya çok küçük bir kar ya da zarar yazmıştı(şu anda net hatırlayamadım).Bu durumu o bankadan kıllanmama neden olmuştu ve Halkbank'a geçmiştim.2001 krizinde dayanamadı.Bugün ile o günü benzeştiremeyiz ve bankaların bilançolarının ne kadar doğru durumu yansıttığını da bilemiyoruz.Kar sıkıntısı çeken bankalar konusunda temkinli olmalı ya uzak durmalı ya da en kısa vadeyi tercih etmeli.