Kamu Bankaları başta olmak üzere tüm bankalar iktidarın adeta emir eri gibi olmuşlar. Bankalar üzerindeki baskı ortada. Döviz alım satış işlemlerinde makas açmaları muhtemelen verilen talimat ile yapılıyordur.
Printable View
Sn. selka malesef tarım ve tarım ekonomisi konularında yeterli bilgiye sahip olmadığınız anlaşılıyor.Tarımsal yatırımları konusunda projlerde çalıştığım için bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim.
Çok uluslu şirketler ve onların 3. dünya da yer alan taşeronları vasıtasıyla işletilen bir plan var. .Konuyu uzatmadan şu kadarını söyleyeyim o dediğiniz patatesin üretilmesi hadiseesi var ya yaklaşık en az 15 sektörle ilgili bir durum.Öyle patatesi ektim kolayca hasat ederim hadisesi değil...Tarımsal ürünler konusunda baskı unsuru oluşturan ve bur da sizin bile öğrendiğinizde şaşıracağınız yerlere kadar uzantıları olan bir çete var.Mesele patatesin üretimi değil tarımsal üretimin sektörel boyutu..Kusura bakmayın ama patates tanımınız çok yüzeysel kalmış.Bu bakış açınıza şaşırmadım desem yalan olur.Tarımsal üretimi 85milyar EUR ihracata dönüştüren hollanda inovasyonun kralını yapıyor.Teknolojiyi müthiş kullanıyor.Dünyanın en iyi süt sağım sitemleri israil'de...Bunlar 3-5 tane patatesi ekip biçmiyorlar. İnternette şöyle biraz araştırsaydınız rahatlıkla görebilirdiniz.Ha ben canlı bir şekilde de gördüm..O başka tabi...Türkiye'de her hangi bir ürünün üretilmesi için üretim şartlarının uygun olması gerekiyor.Tarlada ürününü eken üreticinin onu karlı bir şekilde satabilmesi,gübresine,ilacına, tohumuna vs. yaptığı harcamaların uygun olması şart..Üreticinin üretip yapabilmesi için girdi ve çıktı oranının dengeli olması zaruri bir durum..Yoksa neden üretsin ki? Türkiye'de çiftçinin borcunun 150 milyar dolara yaklaştığı iddia ediliyor.Yani öyle 3-5 patatesi böl ek hadisesi değil.
Dış mihraklar konusuna gelince, Bir ODTÜ lüden bunu duymak gerçekten üzücü.ODTÜ emperyal düşüncelere herzaman karşı çıkmış bir düşüncenin ürünüdür. Ve genelde de öyle biliriz.Yanlış biliyorsak başka tabi..
Fakat bu dış mihraklar sadece bizim değil dünyadaki bir çok ülkenin başına bela olan bir konudur.Bizdeki durumların benzerleri meksika,brezilya, şili, endonezya,panama, vs. bir çok ülkede yaşandı.Tüm bu ülkelerde iktidarlar değiştirildi.Ve yeni ,iktidarlar için yol açıldı.Çok uluslu şirketler vasıtalarıyla kendi finansal kuruluşlar vasıtalarıyla ülkelere müdahaleler yapıldı. Kültürlerine bilinçli saldırılar gerçekleştirildi.Hatta Müdaheleye direnen ülkelere askeri müdahaleler dahi yapıldı.Bu konuyu daha fazla araştırmanızı tavsiye ederim.(Paul Harrison -3.dünyanın batılılaştırılması,John Perkins-bir ekonomik tetikçinin itirafları,Oktay sinanoğlu-bye bye türkçe,banu avar-hangi dünya düzeni vs....)
Bunlar birer komplo değil, ülkelere yapılan ve kısa bir araştirmayla bile rahatlıkla bulunabilecek müdahaleler...Sonuçları o ülkelerde yaşayan insanların ekonomik felaketleri oldu.Tüm bu ülkelerin en fazla ortak oldukları nokta ilk müdahalelerin eğitim sitemlerine olmasıydı.
Türkiye de de 1948 yılınd an itibaren yaşanan durum bu.Ha siz başınızı kumar gömersiniz kabul etmezsiniz o başka.....Ama sizin yada benim inkar etmem sonucu değiştirmez.İktidarlar gelir gider ama bu ülkede bu farkına varılmadan hiçbir şey düzeltilmez.Çünkü eğitim sistemi insanları düşünmeye ve üretmeye sevketmiyor. Eğitim sitemi değişmeden,düzeltilmeden hiçbir şeye karşı koyamazsınız..Patates üretimi sadece patates üretimi değildir...Öyle olsaydı 16 milyonluk Hollanda 85 milyar euroluk tarım ihracatı yaparken biz en gerekli tahılı bile ithal etmezdik.
Kusura bakmayın ama gerçekten bu konularda geri kalmışsınız....
Merhabalar,
Vobelit başlığında dolar - TL kur çalışmamı paylaştım, buraya da linki bırakıyorum:
http://www.hisse.net/topluluk/showth...15#post3078915
Albayrak: Merkez bankası işini yapıyor, mart'ta ne yapacaklarını bilmiyorum ama bir şeyi biliyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar analitik bir titizlikle yapıyorlar-habertürk
Albayrak: şu anda resesyon öngörmüyoruz, bu yılın ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacak-habertürk
albayrak: Yep hedeflerine sadığız, büyümede 2018 4. çeyrek ve 2019 1. çeyrek biraz daha zayıf olabilir. Bundan sonra daha güçlü bir toparlanma olacağı görülüyor-habertürk
albayrak: Bir süredir ekonomik ve finansal koşulların normalleştiğini görüyoruz ve bu ocak'ta daha da hızlandı-habertürk
Albayrak: Tek endişem, olası bir küresel durgunluk, küresel ticaretin daralması gibi, dış konjonktürel zorluklar olabilir-habertürk
Albayrak: 'kötü kredilerin' önemli kısmı yapılandırıldı-bloomberg ht
Albayrak: Bankaları desteklemek için gerekli siyasi irade var-bloomberg ht