Originally Posted by
efe09
Arkadaşlar,madem ki çenem düştü biraz,önümüzdeki dönemde oluşabilecek bazı beklentilerimi de ifade etmek isterim.Biliyorsunuz,Cem ve Cengiz Okullu kardeşlerin ayrıca Cem Zeytin Şirketi var ve bu şirketin Tukaşın bünyesine katılması için başvuru yapılmıştı ve gerçekleşmedi.Cem Zeytin 2022 yılı ortasında Mersin Mut OSB de zeytin işleme fabrikası inşaatına başladı ve Eylül ayında da tamamlanıp faaliyete geçti.Ben de yakından takip ettim zeytin sezonunu ve Mut da Cem Zeytin ile birlikte Tukaş afişleri de kullanılarak işlenmek üzere zeytin toplandı.Cem Zeytinin Balıkesirdeki fabrikası yıllık 25.000 ton kapasitesindeydi ve bu yeni açılan fabrika da 15.000 ton kapasiteye sahip.Tukaş da zeytin işleme için Akhisar fabrikasını kullanıyor.Ayrıca Cem Zeytin de Tukaş için fason üretim yapıyor bildiğim kadarıyla.Ve zaten son çeyrekte kar marjının düşük olmasına sebeplerden bir tanesi de bu diye düşünüyorum.Bu derken de,siz de incelerseniz ticari mal maliyetinde(Cem Zeytinin Tukaş için ürettiği zeytinin maliyeti) son çeyrekte yüksek bir artış var,geçen yıllara göre çok daha fazla zeytin işlenip satılacak diye düşünüyorum.Bunun sebebi de,İspanyada kuraklıktan dolayı zeytin rekoltesinin yüzde 40 düşmesi ve bunun Türkiye ve Tukaş için fırsata çevrilmek istenmesi olabilir.Ve eğer aynı kuraklık bu yıl da devam ederse hem fiyat ve hem de ihracat olarak iyi fırsatlar yakalanabilir diye beklentim var..Bu konularda fazlasıyla makale okuyorum ve detaylıca öğrenmeye çalışıyorum arkadaşlar,örneğin iklim değişikliği ile birlikte kuraklık ve seller üretime etki ettiğinde hemen birkaç ay ya da bir yıl sonra üretimi düşen ürünler için pahalılık ya da daha fazla ihracat yapabilme durumu olamıyor,neden derseniz öncelikle stok durumu devreye giriyor.Ne zaman ki stoklarda düşmeler hızlanmaya başladı(tarla domatesinde böyle bir durum oluşmaya başladı ve rakamlara yansıyor) akabinde de hızlı bir biçimde piyasa bunu hissediyor ve gerçekleşme oluyor.Domates ürünleri için ketçapta böyle bir durum fiyatlarda hissedilmeye başlandı.Kuraklıktan en çok etkilenen ürünlerden bir tanesi de mısır..İnsanlar kuraklık olunca domates ve mısır yerine suyu fazla istemeyen buğday ekiyor mesela.Bu açıdan da Tukaşın faaliyet raporunda da belirttiği gibi yazın Niğde Bor fabrikasında mısır konservesi üretimine başlanması planı çok doğru bence..Domates,Mısır ve Zeytine daha çok yatırım yapmak;ileriyi görmek demek ve doğru öngörüler ama vade 6 ay olmamalı en az 2-3 yıl olmalı..Neden 1-2 yıl değil de 2-3 yıl derseniz de dondurulmuş patates üretimine başlanıp yol alınması Şirkete çok değer katacağından bir yatırımcı olarak bunu görmek isterim..Saygılarımla..
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..