6.72 kapattı :plc:
Printable View
6.72 kapattı :plc:
Bu yazdıklarını okuyunca , herhalde bu ülkede yaşamıyorsun diye düşünüyorum. Borsaya para mı girdi diyosun... BIST 1000 lira iken 5K maaş alan öğretmen şimdi 50K alıyor. 1 milyona satılan ev 15 milyon oldu. bu para nerden geldiğini sahiden bilmiyor musun? bi ara ATM lerin verdiği tüm 200 liralar ardışık seri numaralıydı. MB darphanesinde kaç vardiya iş yapıldı kim bilir.. 6-7 milyar kar eden bankalar 80-90 milyar kar yazıyor. Borsanın geldiği değerin nesine şaşıyorsun?
Valla helal olsun sana. Neler atlatmışsın neler. Hayatın roman olmuş. Halkı kışkırtma, kin ve nefret aşılama vs vs gibi suçlar yüzünden ceza yemen çok üzücü. Bu suçlar öyle ucu açık suçlar ki istediğin herkesi bu suçlar yüzünden içeri atabilirsin. Bir demeokratik hukuk devletine yakışmıyor bu. Senin Samsun Ordu Giresun havalisi ciddi şekilde AKP sempatizanı. Hadi Samsunu anladım ama diğer ikisi özellikle de Ordu nasıl oldu da AKP li oldu? Fındık zamanı AKP ye verip veriştiriyorlar, sonra da gidip AKP ye oy atıyorlar. Olmadı ama.
Sportif şirketler diyor ki:
Bizim amacımız kar elde etmek değildir, tam tersine zarar odaklıyız (bunu aslında demiyorlar ama bu sonuç çıkıyor)
Temettü ödemek diye bir amacımız veya derdimiz de yok
Bütün harcamalarımızı yatırımlarımızı ve giderlerimizi zırt pırt bedelliye giderek borsadaki yatırımcıların sırtına yüklüyoruz
Borsadaki yatırımcılara hesap vermek zorunda değiliz
Canımızın istediği zamanda istediğimiz oranda bedelliye gidip sizden para toplarız
Bu paraları keyfimizin istediği şekilde harcarız, kimse bizden hesap soramaz
Borsadaki yatırımcılar bizim bedelli çağrımıza uysun, hiç bir şeyi sorgulamasın, istediğimiz parayı başüstüne deyip ödesinler
Bir sonraki bedelli için de hazır olsunlar
Tedavüle soktuğumuz eski veya yeni ne kadar hisse varsa hepsini satın alın, bizim gibi muhteşem şirketler çok az bulunur
Eh bize de bu talimatlara uymak kalıyor. Başüstüne diyelim ve talep ettikleri hisse başına 4 tl yi derhal ödeyelim. Hiç soru sual filan da sormayalım hoşlarına gitmiyor çünkü. 4 tl yerine 10 tl de talep edebilirlerdi, buna şükür diyelim ve pamuk eller cebe diyelim.
Sadece beni bağlayan bir komplo teorisi geldi aklıma. Aşağıda yazdıklarımın gerçek ile bir alakası olmayabilir, sadece hayali bir senaryodur:
Bedellide FENER hisse başına spotun %8 i kadar bir bedel talep ederken GSRAY neden spotun %60 ı kadar bir bedel talep ediyor? Bunun tek bir açıklaması var ve o da şirket için gereken finansmanın tümünü borsadaki yatırımcıların sırtına yükleme planı. Bedelliden gelecek olan para 4.32 milyar tl, bunun 2.6 milyarını dernek koyacak çünkü derneğin şirketteki payı %60, 1.72 milyar ise halka açık olan %40 tan gelecek. Bu %40 lık kısmın finansmanın tümünü sağlaması amaçlanmış olmalı diye düşünüyorum. %400 lük bedelli bu amaç çerçevesinde belirlenmiş olmalı. İlk etapta şirketin finansman ihtiyacı 1.72 milyar tl, olarak hesaplamıştır, bu meblağ %40 lık pay tarafından karşılanacaksa o zaman yapılması gereken bedelli oranı (1.72 : 0.4) : 1.08 = 4 yani %400. Hesap böyle olmalı. Yani pratikte dernek hiç para koymamış gibi olacak. Dernek zaten gırtlağına kadar borçlu, net borcu 15 milyar tl ye yaklaşmış. Bu durumda olan bir kurum 2.6 milyar tl lik ek harcamayı nasıl karşılayabilir veya bu meblağı nereden hangi şartlar altında bulabilir? Kolay kolay bulamaz. O zaman köprü kredisi ayarlayıp sadece 1 aylığına bu parayı borç alır ve bedelliye katılır, bedelli tamamlanır tamamlanmaz da şirkete koyduğu 2.6 milyarı geri alıp köprü kredisini kapatma cihetine gider. En mantıklı yol bu değil mi? Şirket zaten ezelden beri derneğe borç verip duruyor, şimdi de verir. İşte benim kafamdan geçenler bunlar. Dediğim gibi hayal ürünü bir senaryodur.
Aziz nesin romanı neyse şimdi olan odur,doğru söyleyeni 9 köyden kovarlarmış,biz anlattık biz dinledik demekki,şimdi kazığın başına oturdular,yani destek verdiler oturtuldular,belediye seçimlerinde uyanan uyandı,uyanmayanda ikinci kazığa hoş geldi,giresun merkez sosyal demokrattır,ama dağlık kesimin aklı yukadır,rahmetli dedem kurtuluş savaşı için asker toplarken o dağlık kesim dediklerimiz cepheye gitmeyelim diye dağlara kaçmıştır,neyse vatanı kurtardık zar zor,giresun gönüllü alayını bilmeyen yoktur,5000 kişiden oluşur 2 alaya ayrılmıştır 42-47 tamamına yakını şehit olmuştur,geride 350 cıvarı kalmıştır,şehitlik afyondadır,batumdam izmire kadar ayak basılmadık yer bırakmamışlardı,bolşevik isyanında rusları batuma kadar kovalamışlardır,en iyi savaş gerilla savaşıdır,zaten çevrede buna müsaittir,sen rizelisin bilirsin,kurtulanlardan biride dedemdir,osmanağamızda hilafetçilerin yüzünden şehit olmuştur,başıda ali şükrü çekmiştir,öldürülmeseydi cumhuriyet kurulmuyordu,geberdi gitti,Cumhuriyet kuruldu,dedem Atatürkün koruması,Osmağanın yaveridir,o dedklerinin ilk perdesinde özal zamanında şehire inmiştir,ikinci ayağında rte zamanında inmiştir,yani aptalın aptalıdır,sorsan oy vermek için adammı var diyorlardı yerel seçim öncesi...bende bakanlıkta 80 öncesi çeşitli bakanlıktaydım devlet yönetimindeydim mit dahil...biz herşeyi biliriz,ülkemizin sistemini yaşatmamız için canda veririz,zaten bunlara benzer anlatımlarımı hakime anlattım,başladılar kem,küm etmeye,mahkeme sonucu,bana dedikleri suydu,abi haklısın biz emir kuluyuz dediler...eğerki TC kurulmasaydı bu ülkenin adı yoktu,çoğu *** olurdu...Türk milletinin dostu yoktur düşmanıda çoktur,devamlı gözleri üstümüzdedir fırsat kollarlar,gerisini John Perkinsi okuyun...biraz topik dışı oldu kusura bakmayın sadece bilgi amaçlı yazdım.
Esas para girşinide biliyoruz,politika devletin politikası,yeterki para getir sorgulama yok, gelen para kara para yani mafyaların parası şu an borsada dönen kaynağı belirsiz,merkez bunun yanında devede kulak,zaten ben öylesine sorgulamıştım,ben borsaya takılıyorsam hobi olarak takılıyorum,TH gibi bende foncuyum+bayağı dairelerim mevcuttur,3 tanesini borsa için sattım,2 milyon kazandım,ama dairelerim şimdi 15 milyon cıvarı :vk:bazen ava giderken avlanmakta var,diğerleri bana yeter,2015 öncesi yağımlan kavruluyordum,sonra atadan kalma yerlerimiz değerlendi konutlar yaptık :yes:
Borçlar arttıkça hisse değeri düşer.
Şu anda bedelli için çok iyi zaman, çünki karlılığa geçti . Finansal tablolar borç kapatılınca dahada düzelecek.
Faiz ödemeyecek. Özkaynak karlılığı artacak. Böyle bir durumda sportif başarılarda gelirse en fazla 2 yıl içinde bölündüğü fiyatın 3 katına çıkar.
Yani 2 TL ye bölünürse, 2 yılda 6 TL yi görür.
YTD
Aslında ben de rüçhanları almayı düşünüyorum ama bugünkü rüçhan fiyatı olan 4.58 benim için pahalı. Bu fiyat 3 TL ye inerse alırım. Neden 3 TL? Bölünme arifesi 4.80 e tekabül ediyor da ondan.
4.80 in bölünmüş fiyat karşılığı = 1.76
O zaman rüçhan fiyatı = 4.80-1.76= 3 TL
Sağlaması = (3+4): 4= 1.75
6.70-76 arası oyalanıyor,bu hafta avrupa maçı var mutlaka zıplatırlar,TH'nin yazdığına bakmayın ve kanmayın,o kısa değil orta uzun düşünür,4.80 hayali görüyor,5.80 neyse,yani pancarı görüp fıraktıyı yani önündeki engeli görmüyor :he:
Sportiflerin içinde kral FB,çünkü hissesinin arkasında duruyor,diğerleri hokkabazlık peşinde,geçenseneden beri buda sürünüyor,bedelliye gitti hepten çuvalladı,stoplossum %50 olarak 6.50...ytd.
Yaw hcm öyle diyorsun da ;bölünmeden sonraki toplam lot miktarı 5,4 milyar adet olmayacak mı?
Bu durumda
Şirketin P.D=5,4x6=32,4 milyar tl
Bugünkü kurla 1 milyar dolar eder....
2 yılsa sonra dolar %40 değer kazansa 660 milyon dolar eder....
Bana biraz abartılı rakamlar gibi geldi..
Saygılar/Başarılar....
Benim görüşüm sportiflerde ancak vur-kaç yapılır
Nasıl mı?
1)Tekniğine güvenen arkadaşlar yıl içinde al-sat yapabilir
2)Şampiyonu doğru tahmin etmek şartı ile Fener-Bjk-Ts e 6 aylık 1 yıllık yatırım yapılabilir....
Gsray şampiyonlukda bile doğru dürüst hareket edemiyor....
Saygılar/Başarılar
Bugün en son 6.57 yaptı,bu rakam önemli,ya destek yada kösteğe devam.
Almam gereken rüçhan sayısını da hesaplamam lazım. Hisse 4.80 e geldiğinde rüçhan almaya başlayacağım demiştim ki bu 3 TL rüçhan fiyatına tekabül ediyor.
GSRAY a yapacağım toplam yatırım Y olsun. Alınacak rüçhan adedi X olsun. O zaman:
Y= 3X + 4X
X= Y : 7
Yapacağım yatırımın 7 de 1 ine tekabül eden sayıda rüçhan almalıyım.
Diyelim toplam 1 milyon TL yatırım yapacağım.
Beheri 3 TL den almam gereken rüçhan adedi =1000000 : 7= 143 bin
Rüçhanlara ödeyeceğim para =143000x3 = 429 bin TL
Bedelli için her birine 4 TL ödeyip 4 er hisse alacağım. Bedellide ödeyeceğim para 143 bin çarpı 4 eşittir 572 bin TL.
Toplam ödenecek meblağ= 429000 + 572000 = 1 milyon TL
Böylece elimde 4x143 bin= 572 bin adet YENİ GSRAY hissesi olacak. Hisse alım maliyetim de 1000000 : 572000= 1.75 TL yani 4.80 TL nin bölünmüş fiyatı oluyor.
SONUÇ: Rüçhan 3 TL ye geldiğinde yapacağım yatırımın 7 de 1 i kadar rüçhan alacağım.
Bu hesap burada bulunsun.
Demek ki bu bedellide dernek nakit değil Ayni Sermaye koyacak. Tahmin etmiştim zaten. Sadece yöntemden emin değildim. Yukarıdaki komplo teorim de bu nedenle üretmiltim ama ikisi de ayni kapıya çıkıyor. . 15 milyar TL ye yakın net borcu olan derneğin bu devasa bedelliye 2.6 milyar TL nakit koyarak katılması zaten çok zordu. Demek ki dernek kira alacağına karşılık bedelliye katılıyor. Sonuç değişmiyor, bedellinin tüm yükü borsadaki yatırımcıların sırtına yüklemişler işte. Hesabı aynen dediğim gibi yapmış olmalılar. Toplam finansman ihtiyacını borsadakilere yıkma amacından hareket ederek bedelli oranını bulmuşlar. Sonuçta da spotun %60 ına tekabül eden devasa boyutta bir bedelli ortaya çıktı. Borsadaki GSRAY yatırımcıları kuzu gibi, ne dersen he diyorlar. Bunlara %400 bedelli az bile. Bir sonraki bedelli dilerim %1000 olur çünkü başka türlü bu kuzuların uyanacağı yok.
Valla 4.80 hayal mi değil mi yakında göreceğiz. Kuzulara bağlı bu. Herşeye he diyen kuzuların bu sefer tepkisi nasıl tecelli edecek ona bakacağız. Herkes cebinden hisse başına 4 TL çıkarırsa hisse aşağı salmaz ama memlekette benden başka keriz kalmadı mı deyip rüçhanları satma cihetine giderlerse pekala 4.80 i görürüz belki de daha da, altını.
Çok doğru laf ettin. Bundan sonra sportiflerin kralı FENER olacak. Diğerleri anormal oranda sulanıyorlar ve hareket etmeleri için Caterpiller dozer gerekecek. Öte yandan bedelli arifesinde FENER in tedavüldeki lot sayısı sadece 83 milyon lot olacak. GSRAY ın ise 2 milyar 160 milyon lotu olacak tedavülde. Ayrıca FENER açık ara ile çok daha profesyonelce yönetiliyor. İşte bu yüzden ben GSRAY da alım yapmak için çok seçici davranıyorum. Çünkü aşırı sulanma ile bu hisse artık uzun bi süre kağnı modunda olur.
BJKAS ile TSPOR artık yatırım yapmak daha doğrusu kumar oynamak için pek müsait değil. Hele BJKAS ın özsermayesi hala ciddi ekside, daha yeni %400 bedelli yapmalarına rağmen. TSPOR aşırı sulandı bunu es geçelim. Bu ikisinde de sportif başarı çok uzak. GSRAY eğer fiyat uygun ise belki. FENER artık rakipsizdir borsada al-sat için.
Bedelliler sonrasında durum:
FENER sermaye 250 milyon TL, halka açık lot sayısı 83 milyon lot
GSRAY sermaye 5.4 milyar TL, halka açık lot sayısı 2 milyar 160 milyon lot
BJKAS sermaye 1.2 milyar TL, halka açık lot sayısı 600 milyon lot
TSPOR sermaye 7.5 milyar TL, halka açık lot sayısı 3.75 milyar lot
Bu durumda FENER açık ara ile spekülasyon yapmaya en uygun sportif hisse olacak. Diğerleri kağnı modunda takılırlar çünkü müthiş sulanma söz konusu. Demek ki bedelliler aradan çıktıktan sonra sportifler arasında en popüleri FENER olacak.
Yönetmenim bu arazilerin üst kullanım hakkını dernek 2022 Temmuzunda Milli Emlaktan 30 yıllığına kiraladı 2052 yılına kadar. Sonra da %60 hissedarı olduğu A.Ş. ye aylık 8.6 milyon TL artı KDV üzerinden kiraladı. Şimdi de öyle gözüküyor ki bu kira gelirini ayni sermaye olarak bedellide kendi payına düşen 2.6 milyar TL karşılığında koyarak %400 lük bedelliye katılacak.
KAP Açıklaması:
Şirketimizin Profesyonel Futbol A Takımının yanı sıra Futbol Akademi ve altyapı sporcularının da çalışmalarını yapabilmeleri, sportif faaliyetlerde bulunmaları amacıyla, Galatasaray Spor Kulübü'nün üst hakkı sahibi olduğu, ‘İstanbul İli, Eyüpsultan İlçesi, Kemerburgaz Mahallesi'nde kain 3427 parselde kain 34.888,88m² ve 3428 parselde kain 6.726,78 m² ve 3430 parselde kain 60.618,23m² yüzölçümlü arsalar ile Galatasaray Spor Kulübü tarafından inşa ettirilmiş olan 11.262m² kapalı alanlı bina, antrenman sahaları, yol ve peyzaj alanlarından oluşan ve "Galatasaray Metin Oktay Tesisleri" olarak anılan tesis, Galatasaray Spor Kulübü ile Şirketimiz arasında imzalanan sözleşme ile (30/07/2052 tarihine kadar) SPK lisanslı bir değerleme kuruluşu olan Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'den alınan rapor uyarınca aylık asgari 8.625.000 TL (KDV hariç) TL karşılığı kiralanmıştır.
https://www.cnnturk.com/spor/futbol/...enecek-2197509
Şirketin derneğe ödeyeceği aylık kira 8.625 milyon TL artı KDV. Bu meblağ asgaridir, yani üstü var altı yok. İleride 20 milyon da olabilir 100 milyon da. Ucu açık. Aklı başında olan hiç bir Kiracının yapmayacağı türden bir anlaşma olmuş. Tabanı belirliyorsun, tavanı açık bırakıyorsun.
Kulüp Kemerburgazdaki arazinin üst kullanım hakkını Milli Emlaktan bedel ödemeksizin, tesis kurma karşılığında 30 yıllığına kiraladı diye biliyorum. Bu tesisler de zaten bedavaya geldi, Rivadaki ihaleyi kazanan firma bu inşaatların İnşaat ve teslimini ücretsiz üstlenmişti Riva İnşaat sözleşmesi gereğince.
Ne bileyim bitik bir ülke 2001 krizinde herşey tersyüz olmıuştu fiatlar yarıya inmişti öyle hesap ettik,buda yetmedi arnavutköydeki dairede öyle gitti 1.5 tl,beşiktaştaki duruyor,zamanlan gittiğimde duruyorum,Giresunda dediğinden fazla var,tanesi 3-5 milyon arası,155 mt2 her daire deniz manzaralı,şu aralar piyasa durgun,çünü kimsede para yok ekonomi bitik,o değilde mevduat faizleri bile çok düşük enflasyona göre,uyduruk bir enflasyon açıklıyor hükümet,normalde piyasa şartlarına göre 80-100 arası...giresunda 3 daire istanbulda anca iyi daire alıyor,eskiden 2 daire alıyordu,kenar semtlerde bile çok yüksek zaten oralara uğramam,yaş 70 bundan sonra para bana lazım değil çocuk,çoluk için,çocuğumun 2'kisinin durumu çok iyi,biri yanımda istanbulda yönetmendi ekip dağıldı iflas etti çoğu borcunuda bana ödetti,şimdi papucumun yönetmeni,önce işleri çok yiydi para şımartmıştı,baba senin aldığın maaşı ben bir gecede yiyorum diyordu,sonra ekip dağıldı şapa oturdu,ekibin dağılması filimler denetime takılıyordu iktidar bekletiyordu aylarca,sanatı bilmeyene sanat anlatamazsın,iktidar o kadar pislik yaptığı halde hala başımızda,sebebide seçenlerde,en kötüsü adama adaleti teslim ettiler devamlı vatandaşa oradan vuruyorlar,neyse zaten bilen biliyor.
6.57 bunun destek noktası gibi duruyor,devamlı oraya iniyor az yukarıya çıktığında,yarı maç var birazda ondan düşmüyor daha,bedelli işi olmasaydı buralara inmezdi,öyleya nasıl olsa keriz çok onlara göre,stoplossum 6.50 idi yarısını okuttum,diğeri giderse gider,gitmesse bakarız sonrasına,50 aşağısı kırılırsa almam beklerim,çünkü stop yaptığımdan en aşağı 40-50 puan aşağıda olması lazım...nerede eski bedelli,bedelsiz olayları,alıp başlarını gidip katlarlardı,hem sektör hemde biz kazanırdık,ülke olmuş artık öpme yeri :notr:
Çok kişinin başına geliyor, ileriye yönelik yatırım yapmayıp eldekini harcama cihetine gidiyor çok kişi ve sıfırı tüketiyorlar. Allahtan senin gibi bir babası var da yırtmış senin çocuk. Ama babaların da gücü bir yere kadar. Her tökezlediğinde ayağa kaldırmak aslında iyi bir şey değil. Bırakacaksın kendi kendine ayağa kalksın, ders çıkarsın ve bir daha tökezlemesin. Türk ana babalar maalesef en ufak bir şeyde bile hemen destek çıkıyorlar. İngiliz Alman ABD liler böyle değil. Çocuğun batmış ise bıraksınlar da kendi imkanlarıyla toparlasın, böyle olursa çok sağlam temel üzerine binayı inşa etmiş olur. ABD de bir laf var, 30 yaşına gelmiş ve henüz iş dünyasında batmamışsan adam olamamışsın demektir diye.
10 milyon lot hacimle 6.47-6.48, %2 ekside. Senin stopun altına indi. Tüm malları verdin mi? Tahtada alıcı pek yok, lotlar çok cılız. Kademelerde bir kaç bin lot var. Kuzular uyanırsa daha da aşağı gelir, yok en büyük cimbom deyip hisse başına 4 tl ödemeyi kabulleniyorlarsa da gelmez.
Daha geçen sene Ağustosta %100 bedelli yapıp sermayeyi 540 milyon tl den 1 milyar 80 milyon tl ye çıkartmışlardı. Aradan 1.5 yıl geçmeden kallavi bir bedelliye daha gidiyorlar. Şirket tüzüğünü değiştirip bunu otomatiğe bağlasın bari, her yıl istediğimiz zaman istediğimiz oranda kesin olarak bedelliye gideceğiz diye tüzüğe bir madde koysunlar.
Maalesef GSRAY'da borsa yatırımcıları şirketin bütün finansman ihtiyacını karşılıyor tek başına. Zaten dernek dibine kadar borçlu, belki de mecburen yükü yatırımcıların sırtına yüklüyor. Ama bu hiç adil değil. Şiarı kar elde etmek olmayan bir şirket var ortada ve azınlık ortak bütün yükü sırtlıyor. Çok can sıkıcı bir durum.