Hafta sonu dowusu yikilmis. 18400 lerde.
Printable View
Hafta sonu dowusu yikilmis. 18400 lerde.
enteresan zamanlar.. yeni bir dünya..evet böyle demiştik..
endeks açısından belki tek şans düşüşün zaten endeks dolar bazında düşük olduğu bir zamanda başlamış olması.. dolar bazlı bakacaksak yavaş yavaş satılması yerine en net durum doların değer kazanması olur ki hızlıca 2001 krizi dibine gelebilir endeks.. ondan sonra daha da fazla düşerse artık farklı şeyler var demektir.. aslında Turk ekonomisi zaten bir krizdeydi uzun süredir ancak abd ile senkronize tutmaya çalıştılar uzun süre.. son 150 bine olan ralli (xu030) oldukça zorlama bir ralliydi mesela..
şu anda Türk ekonomisi ve kaynakları uzun yıllardır iktidar tarafından adeta yağmalandı, kaynaklar saçma projelere ayrıldı.. halka değil başka şeylere mesela siyasi hedeflerine harcandı paralar.. halk vergi sağılan bir "canlı" olarak görüldü.. şehirlerin altyapısı yok edildi.. bu tür sağlık salgınlarında şehirlerin altyapısı çok önemli.. salgının sınırlandırılabilmesini engelleyen bir yapı var şehirlerde.. yeşil alan yok.. her şey üst üste.. ciddi bir handikap.. şirketler açısından en kritik nokta karlılık ve ciro olacak.. bu nedenle 2008 ve 2001 krizi gibi dipler farklı bir paradigmanın referansı..mevcut durum tam olarak tanımlanabilmiş değil..
Sen bari yeme çin masalını.afedersin de b.k yendiler.ne yani yeni yıl diye sanayi- ticaret - üniversite kentinden tüm dünyaya yayılıyor ama ne hikmetse Çin'de ikinci bir eyalette yok.sabah sabah yine sinirlendim valla yav...k Çinli hükümet bozuntusu.
İlkinde de sakladı şimdi de kendi içinde izole etmeye çalışıyor panik yaptirtmadan
Abd de asker ve zırhlılar şehirlere girmiş.
italya'da dr. farris d tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
prof. dr. ener çağrı dinleyici tarafından da twitter'da veriler açıklandı.
raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
başlık açıldıysa taşınmasını rica ederim. aradım ama inanın bulamadım.
sayın dinleyici'nin konuyla iligli tweetlerinin hepsini buraya toparladım.
3200 kişinin açık ara en yoğun olduğu bölge; 2175 kişinin yaşamını yitirdiği lombardiya bölgesi (%68; #milano ve çevresi bu bölge). bunu emilia-romagna takip ediyor %16.4. hemen hemen tüm bölgelerde yaşamını yitiren olgu olmuş.
yaşamını kaybedenlerin ortalama yaşı 78.5 (31-103 arasında değişiyır, ıqr 73-85 yıl). kadınlarda ortalama yaş 82, erkeklerde 79 gibi.
yaşamını kaybeden 3200 kişinin
0-30 yaş arasında #covıd19 olgu yok (yaşamını kaybedeb çocuk ve genç erişkin yok)
30-39 yaş: 9
40-49 yaş: 27
50-59 yaş: 93
60-69 yaş: 329
70-79 yaş: 1134
80-89 yaş: 1309
90 ve üzeri: 298
yaşamını kaybeden 3200 kişinin 2252'si erkek, 948'i kadın.
erkek /kadın oranı: 2.35
(erkeklerde hastalık sıklığının kadınlara göre fazla olması da bunu etkilemiş olabilir ama, erkeklerde ölüm sıklığı belirgin önde).
yaşamını kaybeden 3200 hastanın sadece 481'inin altta yatan hastalıklarına ait veri var:
bu 481 kişinin, altında (%1.2) altta yatan 1 hastalık, 113'ünde (%23.5) iki hastalık, 128'inde (%26.6) 3 hastalık, 234'ünde ise 4 veya daha fazla hastalık vardı.
yaşamını yitiren 481 #covıd19 hastasının altta yatan hastalıkları-1
hipertansiyon 355 (%73.8)
diyabet 163 (%33.9)
iskemik kalp hastalığı 145 (%30.1)
atrial fibrilasyon 106 (%22.0)
kronik böbrek yetmezliği 97 (%20.2)
yaşamını yitiren 481 #covıd19 hastasının altta yatan hastalıkları-2
kanser 94 (%19.5)
koah 66 (%13.7)
demans 57 (%11.9)
inme 54 (%11.2)
kronik karaciğer hastalığı 18 (%3.7)
yaşamını yitiren 481 #covıd19 hastasının altta yatan hastalıkları-3
(çok önemli, bu hastalıklar yaşamını kaybedenlerin yaş grubu dikkate alındığında sık olan hastalıklar. bu hastalar ile kurtulan hastaların verileri karşılaştırılarak ancak risk artıyor denebilir ancak- ecd)
yaşamını yitiren 3200 #covıd19 hastasında
ateş %76
solunum sıkıntısı %73
öksürük %40
ishal %8
kanlı balgam %1.
başvuru anında yakınması olmayan sadece %5.
hastaların 96.5'inde ards gelişmiş (bu sıklık için ards tanımını netleştimek lazı-ecd).
böbrek yetmezliği %29.2
kalp yetmezliği %10.4
eklenen başka enfeksiyon % 8.5
hastaların daha önceden kullandığı ilaç bilgileri ile yorum yapmak pek mümkün değil, hasta yoğunluğunun derecesi değerlendirildiğinde kayıt tutmanın ne denli zor olduğunu anlıyabiliyorum.
ilk bulgunun ortaya çıkmasında yaşamını yitirmeye kadar geçen ortalama süre: 8 gün
ilk bulgudan hastaneye yatışa kadar ortalama süre 4 gün.
hastaneye yatıştan sonra yaşamını kaybetme süresi ortalama 4 gün.
yaşamını yitiren 3200 #covıd19 hastasında;
50 yaşının altında yaşamını yitiren sadece 36 kişi (%1.1)
bunların dokuzu 40 yaşının altında (8 erkek, 1 kadın)
bı dokuz kişinin yedisine ait bilgi var ve hepsinde kalp, böbrek hastalığı diyabet, obesite gibi hastalıklar mevcut.
Sn Emirdağlı,
Endeks vadeli toplamak yerine şu sıralar hisse toplayıp, dönüşü gördükten sonra (en kaba yaklaşımla günlük grafta, 9 luk veya 8 lik üsselin 26 lık veya 22 lik üsseli kesmesi) vadeliye bulaşmak daha az riskli olmaz mı? Malum, vadelide zaman-makas problemleri var.
Lenovo P1a41 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tospa garan icin cok aceleci olma. Bankalar icinde akbank ile en kotu performans sergileyen bu. Surekli yeni dip yapiyor. Cunku Bbva garani ayrica olumsuz etkiliyor
BES sisteminde milyonlarca insan var.. bu insanların borsacı gibi durmadan fon değişikliğine gitmesi beklenemez..
hayatın olağan akışına ters.. kaldı ki eğer değiştirmesini bekliyorsan borsacı gibi, o zaman neden alış/satışlarda t+2/t+3 gibi kurallarla zarara uğratıyorsun..
zaten insanların çoğu despotik biçimde zorunlu biçimde sisteme sokuluyor.. sistemin tasarlanmasında zaten önemli "öngörülerden" birisi bir çok insanın fonları değiştirmek zahmetine katlanmayacağı.. hatta bir çoğunun haberi bile yok..dibs leri ve bir çok toksik varlığı bu sayede emeklilik fonlarına satmış oluyorlar..
önceki başlıkta yazmıştım"abd de 890 yeni vaka 7 ölüm.
Sağlık sistemi paralı olan bir ülke. Aşısını yeni parasız yaptı. Bence sosyal devlet olmadığı için bu salgında en büyük sorunu abd yaşayacak.
Sanki obamacare i kabul etmemelerinin cezası kesiliyor...",
kapitalizmin kaderini abd belirleyecek gibi...
Allianz emeklilik dövize dayalı fon aldım.sistem ona yönlendirir zaten.aciklamasinda da dövizden kazanç elde etmek isteyen müşterilerin tercih ettiği fon diyor.
Ama eurobond iceriyormus gerizekalı fon.doviz giderken zarar yazdırmış.ben de iyi hareket yaptım diyorum.
Risk bilgilendirme yok,doğru dürüst uyarı yok.sadece dövizdeki hareketlilikten faydalanmak isteyen yatırımcıların tercihi diyor.ulan o zaman nasıl zarar ettiniz diyorum, risk algısının artması fiyatı düşürdü diyor o zaman s...siz açıklamasına yazsana döviz ikiye katladı bile zarar yazdirabilir bizim salak fon diye:vk:
Bu arada fon degisikligi 6 günde gerçekleşiyor.demek ki seni en çok zarar ettirecek yerden satıyor se...sizler...
gerçek icraat nedir?
10 milyonluk bir şehri rant ve çıkar uğruna 20 milyon yapıp bu artan nufusa yetmiyor diye yeni bir köprü yapmak mı?
yoksa planlama ve imar yasakları ile nufusu 10 milyon civarında tutup geniş yeşil alanlar (herkesin oturduğu yerden 10-15 dakika yurumesi ile ulaşabileceği şekilde) ve nefes alınabilir, üst üste yaşamadığın sürdülebilir bir şehir yapısı ve altyapısı mı?
evet.. akıllı bir kafa için elbette ikinci seçenek.. ilk seçenek, yani her yere beton, hoş gözükür bazı "icraat" budalaları için ama şehir hayatı salgın ve deprem gibi olasılıklarda felç olduktan sonra ekonomiye zararı milyarlarca dolar olur.. yaptığın tüm köprüler filan ekonomik değer olarak çöpe gider.. ülkenin kaldıracı da negatif etkilenir gelecekte refah ve zenginlik yaratma açısından..
Hakkaten gına geldi.
Yukarıda italyan doktor paylaşmış..
Ölümler 70 üzeri kronik vakası olup büyük ihtimal ağır medikal altındaki halkağzı ile tiritlemiş ihtiyarlar..
Ama öyle bi lanse ediliyor ki virüs dokunduğunu yakıyor kırıp geçiriyor yakalanan ölüyor bitti bu taş devrine döneceğiz..
Yok 140.000 vaka yok çinde 5 milyon insan öldü haberiniz yok..
Benim çevremde bi tane corona yok corona yı bırakın 3 kişi nin boğazı kaşınıyor o kadar..
Onların çevrelerine de sormalarını istedim onların çevrelerinde durum aynı..
Bu nedir ya..
Daha evvelden de grip salgını gördüm ben bakkalından eve gelen tüpçüsüne kadar aksırıyor tıksırıyor idi..
Bende kaptım idi hali ile..
Bırakın corona yı normal grip bile yukarıdaki doktorun belirtiği kişiler için öldürücüdür..
Rahmetli babam 70 inden sonra korkardı gripten..
Yahu dün 2 yaşlı çift gördüm parkda..Güneş altındaki bankın aşınmış tahtasına kolonya döküyordu kadın..
Yanında kocası cık cık çekiyor..
Açık hava da oturan 2 yaşlı gördük mü nerede ise dövecek duruma geldik..
Bu iş gittikçe yaşlı terörüne dönüşmeye başladı..
Virüs ü bilmem ama yaydığımız panik bize daha fazla zarar verecek..
Bu is bitince butun dunyanin toplanip Çini bir guzel ....... lazim. Bu kacinci yahu. Kodugumun yamyamlari.
hem ekonomik kriz..hem virüs.. hem de ilkel bir zihniyet.. halk üzerinde triple kıskaç..
bu karanlık günler sona erdikten sonra umarım hayat kalitesi yapılan tüm icraat ve politika kararlarında baş sırada yer alır..
ilk olarak şehirleri adam etmeliyiz.. bu köy görünümündeki şehirlerle geleceğe gidemeyiz.. her açıdan risk mevcut yapı..çok kalabalık..ülke genelinde dengesiz bir nufus dağılımı var.. ayrıca şehirler estetik değil.. sokaklarında yürünemiyor.. trafik terörü var.. yeşil alan yok..
vergilerimizin önemli bir kısmı bu konuların çözümü için ayrılmalı.. 5-10 sene içinde aradan çıkarmamız lazım.. yeni şehirler kurarak.. eskilerini yıkarak.. ve bunları yaparken de merkezi yerlerde büyük yeşil alanlar.. geniş kaldırımlar tasarlanmalı.. yeşil alanlar her eve dokunacak şekilde olmalı.. yürüme mesafesinde.. kamulaştırma yapılmalı yeşil alan yapılacak yerlere.. hızlı.. net biçimde.. bir yasa çıkararak.. şehirler birinci öncelik..
Weekend Dow %3 eksi
Bu salgın olayına abartılı tepki var. Bizdeki sayının yüksek çıkması salgının hızla yayılmasından ziyade testin dar alanda sayıca az yapılmasından kaynaklanıyor. Yok bunların dışında bir şey ise birşeylerin gizlenmesi muhakkak Çin deki sayı dahil. Şimdi bizde okullar tatil üniversiteler tatil. Doğu'da okuyanlar doğudan okumak için gelenler sayesinde bu sayı daha da artacak bence olduğu yerde blokeli olmalıydı herkes. Şayet öncesinde bunlarda varsa çok büyük salgınla karşı karşıya kalabiliriz. İstanbul ve doğu bu konuda kritik anahtar buralardan yayılma hızı yüksek olabilir.
350 bin yurtdışında gelen kişi var Suriyeli hariç %10 çıkma ihtimali var. Bunlar 5 kişiye bulaştırır desek 150 bin kişi %10 ölüm riski 15 bin civarı olacak gibi. Benim en çok korktuğum doğu ve Güneydoğu'dan İstanbul dan öğrencilerin taşınması bunlarda şayet varsa bu sayıyı da geçer vaka sayısı ve ölüm oranı inşallah böyle değildir. Günlük 3000 bin test sayısı ile bunu kontrol altında tutmak mümkün değil. Bunların hepsine bir kaç günde tetkik yapmak elzem
Dow iyice sapıtmış. Zirvenin yarısı 14-15 bin civarına kadar inecek gibi gidiyor. Dowa rağmen bizim kuyruğu dik tutuyorlar. Pazartesi sabah dışarıdı buralarda olursa yine 84 bin açarız. 84-82 bin desteği yine bizi kurtarır. Sonrasında dow düşmeye devam ederse 82 bini kırarsak taban bombardımanıyla 77-76 bine çakarlar. Düşüş bankalarla olur. Y.t.d.
virüsün yayılma hızı...
https://twitter.com/mavitren15/statu...39838269018112
Trump haklı valla
https://twitter.com/dilaraarikanli/s...632387591?s=19
YTD
panık yok durumun farkıunda degılsınız.....yayılım cok hızlı doktor olan bı akrabam ve cevresıne bulasmıs....ılk zamanlar dısarı cıkan annem ve babam ....sımdı korkudan dısarı cıkamıyor.....kendınızı edebıldıgınız kadar ızole edın....hele kı ben istanbulda yasıyorum....
https://twitter.com/ForeksTurkey/sta...997122560?s=19
Düzemli yardım alan 2M hane
kolombiyada karantina karari alinmis...ekvator kusagindaki bir ulke...ic daglik kesimleri-baskenti bogota gibi- haric her daim sicak olan bir ulke. kolombiyaya gitmis biri olarak, hep bunaltici nemli sicak vardir...
bu sabah haberi okudugumda sasirdim...sehirlerinin bugunlerdeki hava durumlarina baktim...28-33 derece...ic yuksek kesimleri haric...
kuzey ulkelerde bu is yaz aylarinda bitmeyebilir...
bir ekvator ulkesi karantinaya giriyorsa...durum vahim...
bu is sakaya hafife alinmaya gelmeyecek kadar ciddi bir hal aliyor...ve yaz aylarina dogru bitecegine dair rahatlik olmamali...
herkes dikkatli olsun arkadaslar...
bu arada ımzadakı rakam gelınce bana lambent bey dıyeceksınız:party:
hala grıp gıbı mıkrop oldugunu zannedenlere hıc alakası yok.....bu bır cesıt mıkrop bence grıple karıstırmayın....hatanız burda....sarı kafa bıle anladı olayı.....sımdı b.....yedık dıyo......amerıka hızlanır bu hafta coronoda
Lambent bey siz nerden döner diye düşünüyorsunuz.
72binden mi