Sermaye düşük kaldı sanki bedelsiz sermaye arttırmak mı lazım ne y.t.d.
Printable View
Sermaye düşük kaldı sanki bedelsiz sermaye arttırmak mı lazım ne y.t.d.
İstikrarlı temettü hissesi olma yolunda devam ediyor. Favök artışları temettülere yıl ve yıl daha iyi yansıyacaktır. Buda defter değerini ileride daha iyi noktalara taşıyabilir. Uzun vadeli arsa ve kira yatırımı gibidir Algyo gerisi boş.
Öyle yada böyle bu yıl iki satın alma gerçekleşti. Riske girmeden yatırımcısını koruyarak yatırımlara devam edeceklerdir.
24.1 bulut direnci. Kısada oradan sekebilir. Sekmeyebilir de. Üstüne çıkarsa bulut üstüne çıkar hızlı çıkış trendine girdi denilebilir.
El klasiko. Bir algyo klasiği izledik. Bir kere de yeşil yeşil gitse olmaz.
Otelin satın alınmasına ilişkin tapu işlemleri tamamlanmış ve taşınmazın mülkiyeti Şirketimize geçmiştir.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/977205
döviz kasası olmaktan çıktı oteli alarak. Otelin yenilemesine ne kadar harcarlar bilinmez. Kısada bilançoyu olumsuz etkilese de orta vadede geliri artacaktır. Gecen gun insider ile hareketi yaptılar ama gelene de malı çaktılar. kusturmadan geri kaldırıp götuturler mi bilinmez.
Benim merak ettiğim otel yıkılıp mı yenilenecek yoksa tadilattan mı geçecek.
Tadilattan geçecekse kiralayan olarak Alarko Turizm'in bunu üstlenmesi gerekmiyor mu?
Şahsi fikrim Hillside tarzının dışında bir bölge, doğa adına bir şey kalmamış her yer beton olmuş. Yıkıp yerine rezidans ve villalardan oluşan bir proje yapıp satmaları daha hayrımıza olur :)
Merhaba,
ALGYO şaşırtmaya devam ediyor. Satanlar her zaman olduğu gibi asansöre; alanlar ise "bu defa papaz pilav yemeyecek"e oynuyor. Kim haklı, zaman gösterecek. Beklerken (dünya piyasalarında giderek artan düzeltme beklentileri hariç) her iki tarafında şu üç faktörü akılda tutması gerekiyor:
1-Yönetim sonunda dolarların üstünde kuluçkaya yatmaktan vazgeçti ve elindeki döviz varlığının neredeyse yarısını doların 10 tl'ye yaklaştığı bir düzeyden realize etti ve bunu dövizden fazla getiri elde edebileceği bir arazi ve üstündeki varlıklara bence kelepir bir fiyattan yatırdı. Yatırım hacmi alkent projesinden ve yıllardan sonra bir ilktir. Bu çok önemli (ikinci tarafın hanesine + yazar)
2-Elindeki olanaklarla yeni sezona kadar bu tesisleri kolaylıkla işletmeye hazır hale getirecek ve 2022 de kira getirisini önemli miktarda artıracak bir gelir kaynağına dönüştürecektir. (İkinci tarafın hanesine + yazar)
3-Hisse senedinin bilinen anlamda bir "spek"i olmadığı malum ama sahipsiz de değil. Bu durum asansörcülere yıllardır kazandırdı. Eğer yukarıdaki iki faktör terazinin kefesini ikinci taraf lehine kaydırmaya yetmezse yine asansör çalışacak ve manipülasyon devam edecektir. (Asansörcülere + yazar)
Durum 2 ye 1 ama bugün gerçekleşen işlemlerden şimdilik asansörcüler baskın çıkmış görünüyor. Yine de özellikle 3. çeyrek bilanço beklentisiyle birlikte bu defa asansörcülerin yanılma olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyorum.
"Son gülen iyi güler"miş. Bakalım hangi taraf gülecek, sonucu görmek için fazla beklemeyeceğiz.
Algyo’nun kasasındaki nakdin bir kısmını değerlendirmesi bence doğru. Gelecek sene bu kadarlık bir dolar artışının olması, 2023 seçim senesi olduğu için bence zor. Ama yeni otel alımı yerine hisse geri alımı yapması daha doğru olurdu. Reelde Hillside, Maslak vb neredeyse bedavaya fiyatlanan yerleri bulmak zor. Hisse geri alımı ile fiili olarak pay başına kazanç da fırlardı. (Mevcutta geri alınan toplam pay sayısı 2.86 milyon. 9 aylık net kar 243 milyon TL, geri alınan paylar hariç hisse başı yaklaşık 4 TL’lik kar var. Geri alınan pay sayısı 20 milyona tamamlansaydı aynı seviyede bir kar için 9 aylık dönemde hisse başı kar yaklaşık 5.5 TL olurdu.)
Vallahi sn azurit sen beni güldürdün ya akşam akşam. Çok yaşa emi. Ama çok doğru tespit. Asansörcüler ve papaz pilav yemeyecekçiler. :)
ne döviz varlığı, ne blanço karlılığı, ne mülk varlığı şimdiye kadar yatırımcının yüzünü güldürmedi bir türlü... daha sabredebilecek miyiz bilemiyorum. olması gereken ile mevcut durum tam bir fiyasko...
Açıkçası turizmle kıyısından köşesinden uğraşan biri olarak gönlümden geçen o bölgedeki otellerden biri değil ne yalan söyleyeyim.
Otelle ilgili biraz araştırma yaptım. Bir kere bir hayli eski. Nasıl bir renovasyon izlerler ne yaparlar ne kadar harcarlar planları ne bilemiyorum. Hillside su gibi bir marka haline getirmenin de bir bedeli olacak. Kiraya vereceklermiş diye duydum.
Bodrum eski bodrum değil batı sahillerinin tatil için eski popülerliği yok. Keşke güneyde bir yer alsalardi. En azından ben Antalya'da yaşıyorum bana yakın olurdu giderdik arada bir. :)
-Otele ödenen bedel kelepir or az mıdır?
-Otel kelepir fiyata alınmış değil...Ucuz bile değil. Civardaki emsal satışlar ve olası getiri hesaplanarak değerleme şirketine ederi hesaplatılmış ve o bedel ödenmiştir. Ancak doların son atağı şirketin lehine olmuştur.
-Başka?
-32 yıllık bir yapıdır. Alarko standartlarına kavusması için binaya ve malzemelere epey de ödenecektir. Orta uzun vadede iyidir. Kısa vadede bir şey olmaz.
Asla ytd.
4.4 - Değeri Etkileyen Faktörler
4..4.1 - Olumlu Faktörler
-Taşınmaz, turizm açısından oldukça önemli merkezlerden biri olan Bodrum bölgesinde
yer almaktadır.
-Mevcut yürürlükte olan planlarda "Turizm Alanı" imarlı alanda kalmaktadır
-Parsel üzerinde faal halde, 4 yıldızlı (Turizm İşletme Belgeli) Green Beach Resort Hotel
yer almaktadır.
-Her Şey Dahil konsepti ile yerli ve yabancı olarak geniş bir kitleye hitap etmekte olup
doğal yapısı bu yanını öne çıkarmaktadır
-Bölgede benzer nitelikli, bu büyüklükte boş arazi arzı oldukça düşüktür
-Parselin hali hazırdaki yapılaşma koşullarının, tesisin yapıldığı tarihteki yapılaşma
koşullarına göre daha iyi olduğu görülmüştür. Bu duruma istinaden parsel üzerinde ilave
tesis yapılabileceği veye yeniden tesis yapılması durumunda inşa edilecek tesisin emsal
alanının daha fazla olabileceği kanaatine varılmıştır
-Denize cepheli konumda olup yaklaşık 600 m. genişliğinde plajı kullanma olanağı
mevcuttur
-Deniz manzaralı ve özellikli bir mülk olduğundan turizm amaçlı birçok uygulamada
işlevsel açıdan uygun niteliktedir
-Tesisin Yapı Kullanma İzin belgesi mevcut olup cins tashihi yapılmıştır.
4.4.2 - Olumsuz Faktörler
-Covid-19 salgını tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektörünü de etkilemektedir.
-Nitelik ve nicelik olarak kısıtlı alıcı kitlesine hitap etmektedir.
-Bölgedeki benzer taşınmazlara olan talepler incelendiğinde taşınmazların yenileme
ihtiyacının olduğu kanaatine varılmıştır.
Bodrum Gündoğan'da , denize sıfır , turizm imarlı Ş 1.000 m2 arsa var mı ?
Bütün soruların yanıtları burada:
https://emlakkulisi.com/resim/dosyal...um-otelpdf.pdf
Otel veya turizm işinde belli bir miktar para büyük yatırımınız var ise genelde tek yerden, tek seferde çıkmaz.
Bunu otelcilikle uğraşanlar gayet iyi bilir ki 100 milyon yatırım yapacaksanız, bunun 20 si x tur firması, 10 u y acentası, 15 i destekli kredi vs olur. Bunun karşılığında da barterlar yapılır.
Kaldı ki burda şirket tüm parayı cebinden vermiş olsun, doların tarihi zirvelerde gezindiği dönemde yine doğru bir hamle yaptığı açıktır. Bundan sonraki dönemde, yenileme, yeniden yapma veya herhangi farklı bir iş için yüklü bir para çıkışı olacağını zannetmiyorum. Barterlarla bu işi nakit akışı asgari düzeyde olacak şekilde halledeceklerdir.
Şimdi gelelim asıl meseleye, ara ara gyo şirketlerinden hisse alır satarım. Muhtemeldir ki en acemi, iş bilmez büyük parmaklar gyo şirketlerinde işlem yapıyorlar. Sonuç olarak bilanço, yatırımlar vs bir yere kadar. Para tekniği çizer, gerçek mesele budur.
Gyo larda ise yapılan yatırımlar, bilanço karları, mevcut bilançolar çok iyi olsa dahi ya geç reaksiyon aldırıyorlar ya da herkes hisseyi konuşmaya başlıyor. Böylece de hisse toplanamadan yine dağılıyor. Bekleniyor bu sefer de yeni gelenlerin niyetini öğrenmek için bekletilmeye.
Böyle bir kısır döngü içinde pd/dd - f/k veya farklı oranlar arasında anlamsız uyumsuzluklar doğuyor. Bunu da herkes görüyor. Döndük mü en başa.
En iyi hisse hareketi geç de olsa, beklentiyle paralel gidendir ve bunu da herkes bilir.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi kapsamında değerlendirilemez, kişisel görüşlerimdir.
Doların tarihi zirvelerinde iken bunu fırsat görerek otele yatırım yapması önemli bence. Kaldı ki elindeki diğer otel oldukça tutulan konaklama da yer bulmakta zorlanılan gecelik fiyatları yüksek bir otel. otelcilik konusunda ki tecrübesini prestijini müşteri portföyünü buraya da yansıttığında 400 küsür mn a alınan otel değerine değer katacaktır. Ayrıca doların zirvelerinde yapılan bu hareket , dolardan elde edilen milyonlarca liranın bir realizesi diye de düşünülebilir. Kurdaki düzeltme geri çekilmeler de de kasadaki dolar risk oluşturabiliyor.
Özetle başka ellerde gümüş olan yeni alınan otelin alarko tecrübe prestij ve müşteri portföyü ile altın olması söz konusu olabilir.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Bodrum'da Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkan Aktur sitesinin içerisindeki, deniz manzaralı 29 dönüm arazi, 242 milyon liraya satıldı.
https://kenttv.net/uploads/images/im...f5af8e2728.jpg
https://kenttv.net/akturdaki-parsel-242-milyona-satildi
1022 yatak kapatiseli otel önümüzdeki yaz için yapılan çok güzel bir yatırım olmuş doların yükselişi bu oteli doldurur hayırlı olsun algyo
Yanlışım varsa düzeltin lütfen, kabaca kur artışı ile ilgili bir hesap yaptım.
Kasada 30.09.2021 de yaklaşık 95 milyon dolar varmış, o gün kur yaklaşık 8,90 tl. Geçen hafta otel alımına kdv vs dahil 500 milyon tl ödenmiş olsa, (o ara kur 9,90 civarı idi) Yaklaşık 51 milyon dolar kasadan çıkmış oluyor. Bu durumda 30.09.2021 e göre 51 milyon dolar 1 tl farkla satılmış oluyor buradan ek 51 milyon tl kar,
Kasada halen var olduğunu düşündüğüm 44 milyon dolardan ise bugün itibari ile (kur 10,15) 55 milyon tl daha kar oluşuyor.
31.12.2021 e kur bu seviyelerde kalsa bile sadece doların değerlenmesinden kaynaklı 106 milyon tl kar oluşuyor gibi.
Kur karı, iyi geçen turizm sezonu, güzel bilanço beklentisi ve yeni alınan otel vs derken yeni rekor dener mi acaba.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Normal şartlarda durum bu lakin bu tahtanın sahibi yok tahta yapıcı olmayınca hak ettiği yerlerde değil kağıt y.t.d.
Yeni alınan otelin değerleme değeri ile satış değeri arasında galiba 7 milyon TL fark vardı. Yeniden bir değerleme yapılmayacaksa otelin alınması, ödenen KDV eksi 7 milyon TL kadar net karı düşürmeli. Ama Hillside’ta düzgün bir yeniden değerleme olacaksa oradan tarihi bir yeniden değerleme karı gelmeli. Çünkü hem doluluk oranı hem konaklama fiyatları çok arttı. Olaya bu şekilde bakınca 2019 ve 2020’de yaşanan yıl sonu rallilerinin bu sene de yaşanmasını beklerim. Karlılık açısından böyle efsanevi bir seneyi, BİST100’ün bile gerisinde kaparsa gerçekten yazık.
Ben yıl sonu bilançosuna etkisi için konuştum. Otel muhtemelen Attaş’a (Alarko Holding’in turizm şirketine) kiraya verilir. Gyo’lar mevzuat gereği otel vb işletemez, aksi halde vergiden muaf olma gibi bir durum olmazdı. Gelecek sene için ise Hillside daha fazla coşar muhtemelen. Yeni otel de kendi çapında, Hillside’a uyum sağlarsa çok güzel olur. Bu seneki kadar olmasa da kasadaki dolar da net kara katkı verir.
KDV karı etkilemez. Bilançoda alacak hanesinde görünür. Kesilen-kesilecek faturalardan tahsil edilen KDV ile mahsuplaşılarak zaman içinde kapanır. Yeniden değerleme yapılmadığı koşulda otel alımından 7 milyon fark dönem karına ilave edilecektir. Geçmişte İş bankasının söz konusu gayrimenkulu 60 milyon dolar karşılığı ipotek ettiği düşünüldüğünde yıl sonu gerçekçi bir değerlendirme ihtiyacı olduğu aşikar. Yaparlar mı orası soru işareti...
Teknik bilgi için teşekkürler. O zaman bu yıl için de sıkıntı olmaz. Kasadan 422 milyon TL + KDV kadar para çıkacak ama değerleme fiyatı 429 milyon TL olacak. Demek istediğim buydu. Bu arada hemen yeniden değerleme yapmaları bence zor ama tadilat sonrası yapabilirler.
KDV muafiyetimiz varmış dedi Özgür Bey.
Rusya'dan gelen paralarıda unutmayalım.YTD.Kira
Bir haftada kasaya dolar bazinda 50 milyon koydu allah daha çok versin.
Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu'nun şirket merkezindeki 18.11.2021 tarihli toplantısında;
Marksistskaya Sok., No 16, 109147 Moskova / Rusya Federasyonu adresindeki gayrimenkulün üst hakkına sahip, faaliyeti sadece gayrimenkul olan Rusya Federasyonunda mukim %50 hissesine sahip olduğumuz Mosalarko OJSC şirketinin değerlemesinin yaptırılmasına, değerleme sonucunda çıkan rapora göre bu şirketin kalan %50 hissesinin satın alınması konusunda Yönetim Kurulu'nca ayrıca karar verilmesine, oybirliği ile karar verilmiştir.
Kamuoyuna duyurulur.
7.5 milyon dolar daha kasadan çıkacak tahminim.YTD.
Uzun yıllardan sonra dövizi bozup gayrimenkuller aliyor. Alarko grubunun bir bildiği vardır elbet.