Son derece haklısınız en azından bir yıllık performans görmeden fona yatırım yapmamak lazim. Bu da bize ders olsun.
Printable View
Arkadaşlar. çok önemli bir soru kafama takıldı.
Üstatlardan yardım rica ediyorum. HDA son dağılım raporu linkini bırakıyorum.
https://www.kap.org.tr/tr/ek-indir/4...8d8416aba67755
Şimdi bu raporda viop pozlarına baktığımızda TÜREV bölümünde, short + long 2.003.966.101 toplam değer görüyorum.
Ama VIOP Nakit teminatı bölümünde 137.077.663,85 yazıyor.
137 milyon teminatla, 2 milyarlık viop poz açılamaz. Kaldıraç yetmez.
E taimnat mı doğru, açık pozlar dediği liste mi doğru?
Bu kaosu kim açıklayabilir bana? Neyi kaçırıyorum ?
edit : mesajı gönderir göndermez anladım. Spottaki hisseleri teminat gösteriyor tabi ki de. Yani poz.lar doğru.:vk:
Twitter'da Eral Karayazicici' ninngorusune katilirmisiniz Avrupa fonlarina (afv den baska bilmiyorum açıkçası:)) yatırım zamani geldi mi?
"Yurtdışı hisse senedi marketleri içinde ABD - Avrupa kıyaslamasında artık Avrupa'nın daha tercih edilir noktaya geldiği görüşündeyim
Bunun nedenleri;
1- Mayıs 2023'te 0,290 olan ekteki Almanya (EWG) / ABD Dow jones (IYY) rasyosunun 0,239'a gerileyerek Avrupa lehine % 18 göreli iskontoya işaret etmesi
2- Altı çeyrektir büyüyemeyen Avrupa ekonomisinin enflasyon sorununu hızla aşmakta oluşu ve bu nedenle ECB faiz indirim döngüsü ile ilgili bir risk olmayışı
3- Bir buçuk yıldır durgunluk yaşayan Avrupa ekonomisinde ertelenen talebin de katkısıyla 2024 sonunda büyümeye dönüşün gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olması
Bu ABD hisse senedi piyasaları kötü anlamına gelmiyor
Dünkü güçlü enflasyon verisi ana döngüyü değiştirmez belki ABD özelinde rötara neden olabilir"
https://twitter.com/eralkarayazici/s...P3KeZC25g&s=19
Bu da etkilidir
Alıntı:
Yayılma Pozisyonu nedir?
Yatırımcının aynı sözleşmenin farklı vadelerinden birinde uzun, diğerinde kısa pozisyon alması ile ortaya çıkan pozisyondur. Herhangi bir sözleşmede uzun (kısa) pozisyona sahip bir müşterinin, aynı sözleşme için kısa (uzun) pozisyon alması halinde tekrar teminat yatırmasına gerek yoktur.
Arbitraj fonları hakkında ayrıntılı bilgim yok ama, boğa piyasalarında işleri daha kolay-getiri potansiyelinin daha yüksek; ayı piyasalarında ise işlerinin zor olduğunu, Spot piyasada açığa satış kısıtlamaları olduğundan, arbitraj fonlarının spot satış ve vadeli işlemlerde ters ticaretini ayı piyasasında gerçekleştiremeyebildiğini okumuştum.
Ayrıca faiz oranları düşmeye başladığında da olumsuz etkileniyorlar.
Tavsiye edilen yatırım süresi en az 1 yıl. Bazı aylar oldukça iyi bazı aylar o kadar iyi olmayan getiriler olabiliyor.
Likit fonlar gibi(para piyasası, kısa vade borçlanma, kısa vade kira fonları) asla doğrusal getiri beklenmemeli. 1 yıllık vade de bu fonlara göre biraz daha yüksek getiri beklenebilir.
Saygılar.
Konuyla ilgili açıklama gelmeyecektir büyük bir ihtimalle fonu güzelleyenden. Performans böyle devam ederse güzelleme yapacağı birşey de kalmayacak. VIOP tarafında bazı sözleşmelerde olması gerekenin dışında fiyatlamalar mevcut bunun etkisi olabilir. Fakat -%3 yapacak kadar mı burası soru işareti ?
arkadaşlar bütün yatırım fonlarında değişmeyen ortak tek bir gerçek var, o da 2023 yılı mayıs ayından itibaren yıllardır süren normal yükseliş ivmelerinin birdenbire 2-3 kat artmış olması. yerli borsa, yabancı borsa, emtia, borçlanma araçları, eurobond, arbitraj hiç farketmiyor. acaba borsalara o tarihte yeni bir düzenleme, yeni bir araç, ne bileyim, yeni bir taktik mi geldi? soruyu sormamın amacı eğer böyle devam edeceklerse biz hiç kar satışı yapmayalım..o ay her ne olmuşsa güzel kazandık biraz köşede düzeltme bekleyelimcileri zarara mahkum ediyor gibi.
dolar diyebilirsiniz tamam o ay 20 liradan 27 liraya gitmiş de 2021-2022 yıllarında da 8 liradan 18 liraya gitmiş döviz bazlı olanlar dışında fonlarda ciddi hareket olmamış.
ne güzel hiçbirşey satma 5 yıl sonra garantili zengin ol: ) fon dünyası böyle tarihi bir fırsat sunmuş olabilirmi?
HDA mutlaka telafi edecektir diye dusunuyorum. Birazda temenni diyelim. Robotlarin suclu olmasi veya fon yonetiminde hata olmasi kabul edilecek bir durum degil. Risk seviyesi 2 diye bazi yatirimcilar cok yuklu miktarlar ile alim yaptilar fon kurucusuna guvenerek. Neredeyse fonun 1 ayda kazandigi getiri 1 gunde gitti.
Bu durum yasandiktan sonra isleride zor acikcasi. Bu durum telafi edilse bile yeni yatirimci bulmakta ve varolan yatirimciyi korumakta zorlanacaklardir. HDK fonlarinin yoneticisi farkli ama onlar normal getirmisler. AC5 de normal getirmis.
HVN ve HIM da var, onlar da normal.
Yarınki oran da eksi yada düşük gelirse tepki daha da artacaktır.
Herkeste bir belki telafi eder umudu var. Etmezse yarın bütün gün durmaksızın telefon edeceğim ben de şahsen hedef'e
ya yeni çıkan fonları en az 1 sene gözlemlemek gerektiği konusu burda pandemiden beri yüzlerce kez konuşulduğu halde hda konusunda bu kadar çok insanı ikna etmeyi nasıl başardılar acaba..üstelik getirisi ppf ile aynı, nerden esti size güzel kazandıracağı? ha ben bazen yeni çıkan fonları ilk ayında %15-20 gibi şahane getirmişse 1/10 gibi alırım denemelik, fakat ilk arıza yapışında stop olurum. stopa bi kere alıştımı varya baldan tatlı: )
Fon yöneticisinin 1 saate yakın bir YouTube yayini var ben orada ikna olmuştum. Oradaki anlatıma göre sıfır risk ile mevduat üstü getirinin garanti olduğu anlatılıyordu. Bir de arbitraj hususunda mevduat üstü getiri elde edilebilmesinin mümkün olduğunu biliyordum. Olan oldu artık bundan sonra Hedef Portföyün hiçbir şeyine bulaşmam.
hda +3.06
bhi +1.96
açtı
https://fintables.com/fonlar/HDA
Başlığın ismi "Yatırım Fonları" yerine "arbitraj fonları" yada direk HDA Fonu olarak değiştirilsin.
Batirdi hda yine dev eksi
iki günde büyük para buhar oldu
Arkadaşlar, HDA için hangi bilgi doğru acaba? Tefas doğru ise bittik resmen. Lanet olsun girdiğim güne, baya zarar yazdı.
Risk derecesi 2 denilen fon için nasıl böyle durumlar oluşabiliyor izah bulamıyorum.
Yanlız bu fintables sanırım Hedef Portföyün, kendi fonları için en doğru sonuç orasıdır. Tefasda düzeltme olması lazım ya da öyle inanmak istiyorum 😀
direk hisse fonları bile böyle eksi yazmıyor...matematiksel izahı yok bu durumun
Fintables da düzeltti
Fon iki günde battı
Bu kadar düşük riskte böyle kayıp heralde ilk kez olmustur
İsminde arbitraj geçen, risk kategorisi 2 olan ve üstüne üstlük bir önceki gün borsanın 0.87% yükseldiği bir yerde bir fonun eksi 2.2724% zarar yazması kabul edilemez.
İsterse bundan sonra günlük 10% artsın benden bu kadar. İyiki portföyümün sadece 25% ini buna ayırmışım.
Bir daha en az 1 yılını devirmemiş hiç bir fonu bundan böyle almayacağım.
Buda bana ders olsun.
Yapacak bir şey yok. Kendim ettim kendim buldum.
Açıklama yapılmanası telefonlara bile bakılmaması daha korkunç. En azından şöyle terste kaldık denmesi lazım. Hedef Portföyün terste kaldığı bir pozisyonu ki kapatmak için fon kurban edilmiş olabilir. Ya da bir dolandırıcılık faaliyeti olabilir. Ben kendi adıma Spk ve Cimere başvuru yaptım.
Halen FON giyen mi var ? DON alın, DON giyin ... Her hafta değerlenen DON çeşitleri pazarda yok satıyor....
Şimdi DON almayanlar seçimden sonra donsuz kalabilir. DON bir yatırım tavsiyesi olmayıp, edep yerleri için zaruridir.
Don vergisi sıfırdır. Sadece bakım ve temizliğine dikkat etmek gerekir.
Donu alırken beden ölçülerinize göre alınız. Değişim yoktur. Hijyen açısından değişim olmamalı. Sıkarsa kan dolaşımınızı bozar. Büyük gelirse kıçınızda durmaz. Tam ölçüsünde iyidir.
Para pul işleri fanilerin işidir. DON her zaman lazım. Bugün konumuz don. :halay:
İnsanoğlu aç ve çıplak yaşayamaz. Gıda şart. BIST dedikleri dükkanda bol bol , çeşit çeşit gıda ürünleri varmış. Üç harfliler, kırmızılar falan. Seçimden sonra gıda işi bozarsa yedekte bulunmalı.
Denizci banka da sanırım DAŞ diye bir fon varmış. Bu fonu alana DON garantiymiş diye duymuştum. Birde Hüsnü nün bankada Amerikan istihbarat fonu FBI varmış. Bununla da gizlilik tamamlanıyormuş.
Siz bana kulak asmayın. Yatırım ve batırım tavsiyesi verilmez. Sadece gır gır şamata ruha iyi gelir.
Siz şu anki verilerle oluşan gerçeğe göre yorum yapıyorsunuz.
Ben o zamanki verilerle o zamanki gerçeğe göre oluşan verilerle yorum yaptım.
Bakın yukarıda ne yazmışım.
"İsminde arbitraj geçen, risk kategorisi 2 olan ve üstüne üstlük bir önceki gün borsanın 0.87% yükseldiği bir yerde bir fonun eksi 2.2724% zarar yazması kabul edilemez."
Son 4 gündür oluşan verilerle şimdi ortaya böyle bir gerçek çıktı.
Öyle bile olmasa,
Kimse birinin başına silah dayayıp bunu alacaksınız ya da satacaksınız demiyor.
Ben kendi özgür irademle bu fonu aldım. Birilerinden tavsiyede alsam, sonuçta nihai karar bana ait olduğu için sonucuna da iyi kötü katlanırım.
Kimseyi suçlamıyorum, size de aynısını tavsiye ederim.
Allah b. lanı versin hda, şundan çıktıktan sonra. Endeks fonundan beter düşer, endeks fonları artarken de misliyle düşer. Ulan şundan kurtulayım bir daha senin portföyün yanından geçermiyim. Kesin bir haltlar serpiştirdiler buna, kokusu da çıkmadı
Bir de risk değerin 2, ne b.k yiyorsan
Özgür demirtaşa bakıp yatırım yapanın mesajlarını ciddiye alıp fon alıp, satmadım çok şükür. Dolayısıyla bu konuda suçlayacak biri aramıyorum.
Benim merak ettiğim sizi daha yeni kurulan bir fonu seçip her gün mesaj atmaya motive eden şey ne?
https://www.hisse.net/topluluk/showt...02#post6698202
Kardeş burası forum, fonları, getirilerini, içeriklerini tartışma platformu. Elbette hda ile ilgili de herkes konuşti, konuşacak.
Bu fonda şu an olan şey de normal degil. Kendi izahnamesinin, risk oranının dışına çıkıldığı, teması olan arbitraj yapilmayip kumar oynandığı belli.
Bunu kim nasıl ön görsün.
Herkes kayıpta canı sıkkın, yapmayın böyle şeyler.