Boşver dostum ilk çeyrekte anlarız ne yaptıklarını... Şirket agresif büyüyor karı artıyor özkaynakları artıyor... Hele şu ilk çeyreği görelim
Printable View
Dostum selamlar, bir sorum olacak. Mal üzerinden enflasyonu hesaplarsak, 100 TL lik bir mal enflasyonun yüzde 80 oldugu bir yerde 180 TL olur... 2.sene enflasyon 80 den 60 a düştü diyelim 180 TL den hesapladığımızda birim fiyat daha fazla artar.. Ama enflasyon düşüyor normalde... Tahvillerde de durum böyle midir acaba?
Selam sayin twilight1517,
diyelim sirketimiizn elinde 100 TL lik CPI linker(enflasyona endeksli tahvil) olsun. Yillik kupon odemesi "enflasyon + 5%" olsun.
Kupon odemesi: tahvilin uzerinde yazan faiz oranidir.
sizin de belirttiginiz gibi 2022 de enflasyon 80% olsun. Sirketimizin 2022 yilinda 85 lira(100*(80%+5%)) faiz geliri olur.
2023 yilini 60% enflasyonla bitirdik idyelim. Sirkeitmizin 2023 yilinda 65 lira(100*(60%+5%) faiz geliri olur.
sadece bu kalemdeki gelir kaybi (65/85)-1 = -23.5% olur.
Burada yazdigim sey tamamen faiz gelirine gore yapilan bir hespalama. Yillik faiz geliri 85% olan bir tahvilin fiyati takdir edersiniz ki 65% olan tahvilin fiyatindan daha dusuktur. Tahvilimizin ederi de dusecektir. Bunun matematigine girmiyorum. Bu bilancoda, satilmadigi surece"unrealized gain - gerceklesmemis sermaye kazanci" denir.
Ayrica ilk yil kazandigimiz 85 lira faiz gelirini 2023 yilinda tekrar tahvile yonlendirebiliriz. Onun getiri vs hesap biraz daha karisir.
Tam analiz icin, sirketin portfoyunde yer alan tum tahvil, bono ve eurobondlarin bilgilerine, alim tarihelrine ve ne kadar alim yapildigina ihtiyac var. Bu sebeple tam kestirmek zor.
Ben geri alim yapilmasi taraftari degilim sirket tarafindan. O para daha karli sekilde kullanilabilir. Ayrica gelen temettu ile tekrar alim yapicam. Fiyatlarin artmasi hosuma giden bir durum degil su an.
Her goruse saygim sonsuz!
290 milyon kar açıkladığı 2020 sonu 2021 başı hisse zaten 20 tl üstündür geçen yıllarda kar 834 milyona çıkarken hisse fiyatı an itibari ile 28 tl bunun bilanço ilede bir bağlantısı yok temettü vermeme olayıda tuaf 45 den hisse alıp satan yönetim 26 kadar izledi piyasa yapımcılığını bu süreçte yaptırmadı
Sigortacılık endeksi giderken yerinde say az eksiye dönünce at başı ol yönetim uyusun ky çetenin keyfine bekliyor endeks 6000 bin değil 10 binde olsa bir daha bu zihniyetle ne zaman 45 olur bilemiyorum
Borsa İstanbul serbest piyasa serbest düşüş lideri şampiyonu agesa
Depremde devletine yardım eden şirketler ky koruyup hisse geri alımı yapan şirketler birde depremi fırsat bilip ky parasına çökme derdine düşenler hep parasını hem sağlığını bozan insanlar