dediğiniz gibi olabilir sn oracle. emin değilim. çünkü işyatırım raporları seans devam ederken yayınlıyor gibi. bundan dolayı işyatırımın verileri acaba t-2 ye mi veya t-1 e mi veya raporun hazırlandığı güne mi ait, bunu test etme imkanım olmadı.
Printable View
evet benim yavaşşş mesajımla, tahta yapıcının yavaşlaması birbirine zamanlama olarak denk düştü. hoş bir tesadüf oldu :)
şakası bir yana, aslında yavaşlaması iyi olacaktı. çünkü böylesi, hissenin fiyat seyri açısından -sizin de malumunuz olduğu üzere- daha sağlıklıdır. fiyatlar yavaş gitsin ama istikrarlı gitsin. yoksa hızlı hareketlerden sonra aşağı-yukarı dengesiz hareketler geliyor genelde. son söz: yavaş gitsin ama yukarı gitsin. biraz şuna benziyor: 1-0 olsun ama maç bizim olsun gibi oldu :)
bilgiler için teşekkürler sn bukowski.
görünen o ki, yabancı satışı olmuş bugün. resim biraz bulanık ama görebildiğim kadarıyla merril (yani yabancılar) 99,5bin lot satmış görünüyor. elbette şimdilik endişe verici olmamakla birlikte, dikkat çekici olduğu kuşkusuz.
yabancı paylarına ilişkin bir düşüncemi de paylaşmak isterim: yabancıların bir hissede paylarını radikal bir şekilde artırmalarından sonra neler olur?
a) hissede uzun süre kalıcı olurlar
veya b) bir süre sonra paylarını dramatik bir şekilde azaltmaya başlarlar
bu noktada şu bilinir ki, yabancıların baktığı en önemli kriterlerden biri, o şirketin temettü politikasıdır. elbette temettü dışında baktıkları önemli kriterler vardır. bunlardan biri de temettü politikasıdır. yabancılar temettü politikası olan ve bu politikası onlar için tatminkar olan tahtalarda yüksek olan paylarını uzun yıllar korumaya devam ederler. aksi halde yüksek olan paylarını uzun yıllar korumaya devam etmezler.
yataş ne zaman ne kadar temettü vermiş diye baktım. durum geriye doğru şöyle imiş:
- 2001 de %5
- 2000 de %6
- 1999 da %25
- 1998 de %25
- 1997 de %100
yani 1997-2001 arası iyi kötü bir temettü politikası varmış. ama 2001den sonra hiç temettü yok. yani 15 yıl 0 (sıfır) temettü (ilaveten 2001de %150 ve 2004te %180 bedelsizi var, ama bunu kardan mı yoksa değerleme farklarından mı karşıladı bilmiyorum). tamam kabul ediyorum ki, bunca yıl temettü verecek mecali yoktu. 2016 yıl sonu bilançosuna göre geçmiş yıllar karı 14.137.748tl imiş. burdan belli ki, bunca yılda elde ettiği kar yıllara ortalama alırsak oldukça hem de oldukça küçük. belli ki, uzun zamandır temettü verecek mecali olmamış. 2016 yıl sonu bilançosuna göre dönem net karı 17.478.514tl olmuş. yani bu şu demek: 10 yıldan fazla bir sürede yaptığı kar 14.137.748tl iken, sadece geçtiğimiz yılda elde ettiği kar 17.478.514tl olmuş. başka bir deyişle, en az 10 yıldaki karının bütününden daha fazlasını 2016 yılında (yani tek yılda) elde etmiş. elbette bu oldukça güzel bir görüntü. tahminlerimiz o ki, yataş için şartlar şu anki gibi sürmeye devam ederse, 2017 yılında 2016dan daha fazla kar elde edecek gibi görünüyor. tamam kabul ediyorum ki, bu son dediğim "doğmamış çocuğa don biçmek" gibi oluyor ama, adı üstünde "tahmin"... bu artmış ve de artmaya devam edecek görüntüsü veren karı firma ne yapacak? bir temettü politikası olacak mı? olacaksa nakit mi olacak yoksa bedelsize mi dönüştürecek, bu konularda bilgimiz/fikrimiz yok. bunları yabancıların durumuna getirirsek: yabancılar temettünün nakit olmasını da sever; temettünün bedelsize dönüşmesini de sever. bunların ikisi de yoksa veya olmayacaksa bundan hoşlanmazlar. misal geçenlerde ekgyo temettü vermeyeceğini açıkladı ve tahta sert yabancı satışları yedi (tamam ekgyoda pozisyonları boşaltmadılar veya türkcell yıllardır temettü vermez/veremez ve yabancılar ağırlıklarını hala bu hisselerde korurlar ama, yataş ne ekgyo ne tcell çapında bir firma olmanın çokkk uzağında). yabancıların bir hissede kalıcı olması, onlara ya nakit kar payı vermeye veya bedelsiz hisse verilmesine bağlı. yoksa kalıcı olmuyorlar ve de vur-kaça çeviriyorlar işi.
Excel iletişim ile marka yönetimi konusunda anlaşılmış. Adamlar iyi işler başarmış şimdiye kadar....
Dumansız hava sahası projesi bunlardan bi tanesi..
Her ne kadar yabancı satışı olmuşsa da kayda değer olduğunu düşünmüyorum. Yabancılar sn.cok400 ün belirttiği nedenlerle hisse alırlar ama acaba bu tip kağıtlarda patron ile yabancı birbirinden habersizler midir!? Referandum riski almak istemeyenlerin satışları olacaktır ama bu satışlar Oyak!!! gibilerince karşılanacaktır. Mutlaka bu 2 gün yada pazartesi ikiz çift hanenin görünmesi bence uzak ihtimal değil. Kendi adıma dünkü taktik (sat al) işe yaradı. Bugün hızlı hareketlere gebe olabilir. Kısmette ne varsa ....
Bostancı otelcilik 23951 adet 9,97---10 aralığı alım yapmış.
https://www.kap.org.tr/Bildirim/600576
yavaşşş yavaşşşşş YATAŞŞŞŞŞŞŞ
işyatırımın bugünkü raporuna göre yabancı payları %61,36. dünkü %60,96.