Baya kötü bir yatırım olmuş :)
Muhtemel üstüne birde 60 kuruş temettü alır(etkisiz)
Printable View
Hangi tarhte aldiniz hocam
dostlar şimdi bakış açısı çok önemli burada, temettü ödeyen şirketin tahta fiyatının ödediği temettü kadar düşmesine niye takılıyosunuz ? üç gün sonrada bir hafta sonrada bir ay sonrada bu farkı tolere eder ve hatta üzerinede çıkabilir
bize ödenen temettü sermaye değerinden düşülen rakamdır hissenin fiyatından düşüyorlar burada bir getiri söz konusu değil burada üç kağıt var diye bakarsanız yanılırsınız,
kağıt bazen bir seans sonrada size verdiği temettü kadar primlenebilir ve aldığınız temettü tatlı bir meyve olur, aldığınız temettü kadar hisse alın düşük fiyattan, işte primlendiğinde yine karda olan sizsiniz eğer mutlaka tahta değerinden de kar murad ediyorsanız illa buna odaklanıyorsanız.
ben sadede geleceğim lafları eğip büküp aynı şeyleri tekrar ederek bir arpa boyu yol alamayız bu şekilde, kendimden örnek vereceğim,
bakın yıllarca seans odalarında dünyanın parasını ödeyerek belki 10 dan fazla aracı kurumla çalışarak bankacılık ve holding hissesi alıp sattım, 10 yıllık yeküne baktığımda hülasa hiçde lehime değildi üstelik profosyonelllerdende yardım aldığım halde,
sonra 20 yıldır çimento kağıdı biriktiren bir ağabeyim ile tanıştım hayatım değişti,
bana har ay düzenli hisse aldığını ciddi bir rakama ulaştığını hatrı sayılır temettü geliri elde ettiğini söyledi, inceledim baktım mevduatın üzerinde getiriler elde ediyor her ay düzenli alım yapıyor f/k yükseldiğinde karlar azaldığında hiç panik yapmıyor düşen hisse fiyatını alım fırsatı olarak görüyor ve biriktirmeye devam ediyor, şirket bazı yıllar büyümeye yatırıma gidiyor yada talep daralması oluyor panik yapmıyor biriktirmeye devam ve işler düzeldiğinde artırdığı lotlara mukabil nefis temettüler alıyor hayat konforu mükemmel.
yav baktım stres yok hatta keyifli bir uğraş var, para kaybı yok her yıl az ama çok düzenli temettü getirisi var, tahta değeri düştüğünde sermayem eridi diye bakmıyosun alım fırsatıdır diyosun, bir iki ay sonra tahta fiyatı telafi edildiğinde primlendiğinde çifte kardasın daha ne olsun
işte bu yüzden temettü, güzel güzel anlattım
saygılar sunar muhabbetler dilerim
şu anda kuzucuklarıma bakıyorum ekrandan, açtım müziği cloud çalıyor keyfim yerinde, o uçmuş bu kaçmış heç umrumda deel :wave:benim kuzucuklarım güvende, satmak için almadım onları ben onlarla bu şirketlerle ortaklık yaptım
%65 adana b
%25 toaso
%10 ttrak
2000'de yeni yeni kenara para koymaya başlamıştım...... Bu haberi hatırlayan çıkar mı?
http://www.milliyet.com.tr/2000/05/2...omi/eko00.html
çünkü anlatırken sanki hisse senedi temettü kadar düşMÜyormuş gibi anlatıyorsunuz.
Düştüğünü de söyleyin öyle anlatın övün sevin sevdirin ama doğru şekilde anlatarak yapın bu işi.
Hisse fiyatı düşürlmese zaten tartışalacak hiçbirşey yok cunku extra kazanç sağlarsın düşürülmeseydi. Düşürüldüğü üçün extra kazanamıyor hisse senedi ne kadar yükseldi ise okadar kazanıyoruz.
Verdiğiniz örnekte tatlı bir meyvenin aynı sekılde nasıl olabileceğini örnekliyorum bakın hocam.
Hisse aldık 10 lıradan 100 lot aldık yani toplamda 1000 TL yatırdık aradan bir sene geçti hala 10 lırada gittik 10 adet lot sattık 10 lıradan sattık. bakın temettü filan yok 10 adet hisse satıyorum. satıyorum sattım 10*10 = 100 TL cebime para girdi hisse fiyatı hala 10 toplam lotum 90 adet 90*10 =900 TL portfoy değerim.
Ben sattıktan sonra hisse 11,10 TL oldu. Hani temettü dağıtıldıktan sonra temettü kadar primlenebilir demişsiniz ya işte aynı mantık ben 10 adet lot sattıktan sonra primlendi 11,10 TL ye cıktı.
Tekrar hesaplayalım 90 lot * 11,10 = 999 TL
Sattıgım 10 lotta banka hesabımda oda 100 TL ediyor bakın 100 TL tatlı bir meyve oldu.
Mantık aynı bende bunu anlatmaya calısıyorum. Temettü dediğimiz şey hissemizin bir kısmını satmakla aynı görevi yerine getiriyor.
Eğer şanslı iseniz tepede iken temettü dağıtılır ve daha cok kar edersınız şansızsanız malıyetınızın altında iken temettü dağıtılır ve zarar edersiniz.
Uzun vadeli biriktirme stratejisine gelince cok güzel buna kımsenın laf ettiği yok beğendiğin güzel karlı bir şirketi biriktir. Kazan Buna kımse bırsey demiyor İlla temttü dağıtmasıda şart değil bu bırıktırdıgın hıssenın bunu anlatamıyorum. Yine sınır stres olmayacaksın belirli bir tarih belirleyeceksın kendine 10 mayıs mesela her sene 10 mayısta toplam sermayenın %10 unu satacaksın hissen hiç temettü dağıtmayan bir hisse olsa bile kendi temettünü kendin yaratabiliyorsun.
Üstelik her yıl %10 temettü verimliliğine sahip hisse ile aynı getirileri elde ediyorsun. Bu yuzden ister uzun vade biriktir topla ister 20 yıl hiç satma düştükçe al Ama illada temettü versin veya illada temettü vermeyenlerden seçeyim diye bir kriter içine girme.
EREGL temettü dağıtmayacagını acıklayınca biriktirmekten VAZGEÇME!!!!!!!
Varsayalım ki BORSA YOK…..
Benim 100 altınım var. Servetimi değerlendirmek için 2 seçeneğim var :
1- Bankanın teklifi şöyle : “ parana 1 yıl sonra 10 altın veririm, 110 altının olur.”
2- X şirketi size şu teklifi yaptı : “ 100 altınını alır sana 100 adet hisse veririm. Her yıl 10 altın temettü veririm ama hissenin değeri %10 düşer, toplamda yıl sonunda 90 altın değerinde 90 hisse + 10 altının olur.”
Bu durumda yatırımcı hemen bir hesap yapar :
1- Bankanın teklifini değerlendirirse 5 yıl sonra toplam altın sayısı 100+50 =150 olacak.
2- Şirketin teklifine göre ise..............
1. Yıl…..90 + 10 = 100 altın
2. Yıl…..81 + 9 = 90 altın (+10 altın önceki yıldan = 100 altın)
3. Yıl…..72,9 + 8,1 = 81 altın (+19 altın önceki yıllardan = 100 altın)
4. Yıl…..65,61 +7,29 = 72,9 altın (+27,1 altın önceki yıllardan = 100 altın)
5. Yıl…..59,05 + 6,56 = 65,61altın (+ 33,66 altın önceki yıllar toplamı = 100 altın)
(hisse fiyatı hiç değişmemiş, hiç değer artışı olmadığını farzediyoruz)
Parasını bankaya veren 50 altınını harcasa da halen 100 altını vardır.
Ama şirketi temettüsü için tercih eden hem toplamda DAHA AZ GETİRİ SAĞLAMIŞ (50 altına karşılık 33,66 altın) hem de eğer getirisini harcamışsa BAŞLANGIÇTAKİ 100 ALTINI ARTIK 59,05 ALTINDIR.……
Eğer dediğiniz gibi hisse fiyatı 5 yıl boyunca sabit kalacaksa KİMSE TEMETTÜ İÇİN YATIRIM YAPMAMALIDIR…….
Kıssadan hisse….. Temettü yatırımı + uzun vadede borsa değer artışı BİRLİKTE OLURSA ANCAK TEMETTÜ YATIRIMI YAPILABİLİR BİR ALTERNATİF OLUŞTURUR….
…………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………
Bildiğimiz şeylerin %50’si yanlıştır, fakat sorun hangi % 50’nin yanlış olduğunu bilmememizdir…
varsayalım sanayiciyiz ..........
100 adetlik makine parkurumuz olsun ........
yıl sonunda kazandığımız para ile ;
a-makine parkurunu arttırabiliriz
b-piyasanın büyüme potansiyeli limitte olduğu için karı dağıtırız .
görüş: (a) senaryosuna yakın şirkete ortak olurum.