Üstadım mali yapısı güçlü 1/10 da yapabilir, daha fazlasını da, yönetim ne kadara takdir ederse, yapmayabilir de, hisse fiyatı ne olur onu diğer üstadlar bilir, inşallah olumlu yansır.
Printable View
Üstadım mali yapısı güçlü 1/10 da yapabilir, daha fazlasını da, yönetim ne kadara takdir ederse, yapmayabilir de, hisse fiyatı ne olur onu diğer üstadlar bilir, inşallah olumlu yansır.
Günaydın, vuk ve ufrs kayıt ve muhasebe ilke ve mantığı farklıdır, çimsa ve diğer halka açık şirketler kap açıklamalarını ve finansal tablolarını ufrs bilançoya göre borsaya bildirmektedir, ancak sermaye artırımı, kar dağıtımı vb. (Az olan hangisi ise o dikkate alınır) İşlemler vuk bilanço baz alınır, örnek 210 milyon ertelenmiş vergi varlığı vuk bilanço ile ufrs bilançoda maddi duran varlıkların değerleme farkından dolayı ufrs bilançoda hesaplanan vergi farkıdır, çimsa 9 aylık bilançoda ufrs de 1.678 iştirak karı görebiliriz ancak vuk bilançoda daha az kar gözükecektir. Herhangi bir sermaye artırımında vuk bilanço dikkate alınır, kar dağıtımında ise hangi bilanço da kar az ise o dikkate alınır, bilgilerinize saygılarımla
Sn.murato
1.sirket blancoyu konsolide olarak gönderiyor
altı aylık blanco kar zarar cetveline baktığımda 2021 için 103 milyo 2022 altı aylık için ise 179 milyon kar gözüküyor buda exca ve cimsa Sabancı cement b.v.degerlemesinden geliyor
2.bu sattıkları iştirak olmayıp tesis yani duran varlıklar olup sizinde dediğiniz gibi 1.678.000
TL.kar konsolide blancoda gözükecektir.ama bazı şirketler böyle bir satımı direk Özkaynakta gösterebilir o nedenle blancoyu beklemekte fayda vardır.
3.sirket iştirak harici olan faaliyetleri için maliyeye verdiği vergi Usul kanuna göre olan beyanını kapta bulamadım o nedenle değerleme artışı karzarar tablosunu inceleyen edin.
4.sirket dönem karından temettuyu konsolide blancoya göre vermekte olduğu malumuzuzdur.
Bu seneki verdiği temettü öyle olmuştu.
Katkılarınız için teşekkürler.
yt.tv.degikdir
Sagliklar
1.maddedeki değer artış kalemini ifade etmektedir
Sn Cinali, açıklamalarınız için teşekkür ederim halka açık şirketler Spk kar dağıtım tebliğine uygun https://www.spk.gov.tr/Sayfa/Dosya/986 kar dağıtımı yapmaktadır, dolayısı ile konsolide kar dağıtımı yapılamaz, tebliğin genel esaslar kısmında açıkça yasal kayıtlardaki kar dağıtılacağı belirtilmiştir, dolayısı ile ufrs bilançoda maddi duran varlık satış karının özkaynakta gösterimi yıl içinde yapılamaz, vuk gelir tablosunda elde edilen karı yıl sonuna kadar görebileceğiz, 1.1.2023 itibariyle (vuk)karın %75 i vergi istisnasından faydalanacak ise özkaynakta 549 özel fonlar hesabında 5 yıl bekletilir, (ufrs) özel fon hesabı olmadığı için kardan ayrılmış kısıtlanmış yedeklerde göreceğiz, bu süre içinde sermaye arttımında kullanırsa vergi doğmaz, kar dağıtımında kullanırsa stopaja tabidir, şirket faaliyet raporunda ertelenmiş vergi hesabı içinde maddi duran varlıklarını değerleme yaptığını belirtiyor ve 210 milyon vergi varlığını gelir tablosunda kara eklemiş, saygılarımla
Ayrıca 179 milyon gelir tablosuna yansıyan iştiraklerin çimsa hissesine düşen kar miktarı belirtilen iki şirket konsolidasyona girmediği için özkaynak(ortaklığı %50 altında kaldığı için) yöntemine göre elde ettikleri kar çimsa bilançosuna yansımaltadır, 31.12 bilançoda ertelenmiş vergi 315 milyonun 210 milyonu maddi duran varlık değerlemesinden oluşmaktadır, bu da satılan duran varlıkların mali kayıtlarda değerlemeye tabi tutulduğunu belirtmekte (210 milyon vergi varlığı %20 kv oranına göre 1.050 milyar değerlemeye isabet etmekte bu tutar vuk bilanço da özkaynak içinde yeniden değerleme fonu hesabında bulunur, spk ufrs tablolarda değerleme yapılmadığı için vuk/ufrs bilançoda maddi duran varlıklarda oluşan fark vergi varlığı olarak bilançoya (ufrs) yansımaktadır. Bu tutar ileride olabilecek muhtemel sermaye arttırımına kaynaktır, ancak vuk tarafında (bence mantıklı yapılmış bir işlem) karı azaltarak (vergi barışı kanununa göre vuk tarafında maddi duran varlıklar değerlemesinden doğan farkın %2 si vergilendirilerek )vergi planlaması yapılmıştır. Saygılarımla
saygılarımla
Sn.murato
Teşekkürler bir mali müşavir veya vergi müfettişi gibi Vakıf olduğunuzu anladım.
Bin bilsekte bir bilene danışmak gerektiği hususunu benimseyen biri olarak foruma boş yazanlar yerine doyurucu bilgiler yazmak lazım.
Sagliklar