Şuraya varacaz..
Sen ABD nin resesyona girmek üzere olduğunu QE infinity olacağını söylüyordun.
Bu arada sende altında var portföy de..
Gram altın mıdırrr ons altın mı ?
Printable View
Resesyona hemen bu günlerde girer gibi bir beklentim olmadı..fakat 2018 başına kadar bekliyordum, esasen..zaman konusunda yanılıyor olabilirim ama eninde sonunda girecek diye düşünüyorum..geri sarma faiz artışı vb. daha hızlı..ECB kesebilirse çok daha hızlı..Ortada sadece Japon'lar kalıyor..yeterli olmaz diye düşünüyorum..ayrıca elimdeki altınlar gram altın..
Şimdi yukarıdaki resesyon beklentisi genel gidişatla ilgili..ancak bir varlık balonu patlasa..2008 gibi..illa ABD'de olması gerekmeyebilir tabiki..
Örneğin ABD borsaları bir sebeple en az %20-30 düşse, hoşgeldin resesyon olabilir..:)
Çoğu ekonomi gibi ABD ekonomisi de sonbaharda hareketlenir..
Yüzde 2 civarı bi büyümeleri var sanırsam.
Son çeyrekte beklediğim hareketlenme ile 2.5 lara gidebilir ki 18 trilyon dolarlık bir ekonomi için hiç de fena bir büyüme oranı değil bu.
Aralıkda da çok büyük ihtimal faiz artışı var.
FED QT dedi ama rakam 10 Milyar dolar..
Hem QT hem faiz mi diyecekler.
Ben sanmıyorum.
Faiz artışlarını kesip QT üzerinden gidecekler bir süre sanki..
2018 başları gibi de ECB kesebilir QE işini.
FED i izliyorlar..
Ama onlarda faiz artışına çok var..
En azından positif faizi görmemize diyeim..
BOJ u salla..
Öncelikle BOJ'u boşverme..dünyayı paraya boğmakta üstlerine yok..
Yazmıştım..ülke dışı 1.5 trilyon dolar(yen karşılığı) doğrudan yatırımları vede 4.5 trilyon dolar portföy yatırımları var..bunların çoğu sanırım BOJ'un hanesinden çıkan paralar..
Ayrıca aşağıdaki grafiği sakla..ABD'nin henüz sıkılaşamadığı ortada..hatta tarihi gevşek durumlarda..:)
Yani ne zaman gerçek finansal sıkılaşma oluşmaya başladı, o zaman ak-kara ortaya çıkmaya başlayacak..yok öyle arttıracağım-sıkılaşacağım..ceğim-cağım işleri..:)
Görelim bakalım gerçek sıkılaştırmada işler nasıl oluyor..:cool:
https://fred.stlouisfed.org/series/NFCI
Enki o grafiğin parasal sıkılaştırma gevşetme ile alakası yok..
Financal condition index diyor..
1995 deki seviyesinde
1995 de QE mi vardı :oleyo:
Bu index bir nevi VIX endeksi gibi birşey.
Kısaca diyorki finansal piyasalar dümdüz basın gaza babalar..
"The National Financial Conditions Index (NFCI) measures risk, liquidity and leverage in money markets and debt and equity markets as well as in the traditional and “shadow†banking systems. Positive values of the NFCI indicate financial conditions that are tighter than average, while negative values indicate financial conditions that are looser than "
BOJ u bastığı paraların dolara ve euro ya etkisi marjinal diye düşünüyorum..
Hele EM lere etkisi sıfıra yakındır.
Tamam zaten piyasa koşulları açısından yaklaşıyorum da..Ek olarak faizler artınca ortam ne oluyor..sıkılaşıyor/sıkılaşacak demek değil mi..FED faizleri 1.25'te, muhtemelen Aralıkta 1.50 olacak gibi..bir taraftanda QT var..peki bu sıkılaştırmayı piyasalar neden satın almıyor..
Ayrıca..lütfen ama, denizaşırı 4.5 trilyon dolar Japon parasından(portföy yatırımı) bahsediyorum..sence dünyanın hangi bölgelerinde dolaşıyor bunlar..:)
Jap lar gırtlak borçlu onlar almıştır ucuz ucuz.:oleyo:
FED in yaptığı sıkılaştırma değil aslına bakarsan..Normalleştirme..
Alan Greenspan ın türbülans çağını oku.
1.25 faiz ile neyi sıkıştırıyorsun..Yada 4.5 trilyon dolar bilanço ile..
Kaldıki FED her zaman API işlemleri ile piyasaya dolar likiditesi sağlıyor..
Sıkılaştırma olması için faizlerin 4-5-6 lara doğru hareketlenmesi lazım..
2006 daki gibi..Soft landing yapmaya çalıştılar ama çok geç kalmışlar idi..
Dikkat edersen bizdeki dolar tl hareketlerine 2002 den beri gelen yatay aşşa trend 2006 da FED in faizleri 4-5-6 diye götürmesi ile 1 ayda 1.70 leri görmesinin ardından 1.10 lara kadar gevşedi idi 2008 yazında..Ne iş..:oleyo:
Oysaki ABD de kriz çoktan başlamış idi..
Yani dolar tl bambaşka dinamikleri var..
Millete algı operasyonu yapıyorlar..
Birşeyleri birşeylere bağlayıp şöyle şöyle olacak deniyor..
2013 de misal ABD 10 yıllıklar mini etekli ekonomi sunucularının ağzında idi..
Halbuki ne alaka..
Sonra bi DXY zamazingosu u öğrendi bizim yatırımcılar..
Oysaki eur/usd nin kabaca tersten söylenmiş durumu idi ve TL ile uzaktan yakından bi ilişkisi yoktu..
Şimdi kavram kargaşaşı yartmaya gerek yok..parasal gevşeme ortamından normalleşmeye gelirsen, zaten sıkılaştırma yapmış olursun..
ha bahsettiğin 2006-2007 yılları gibi bir sıkılaştırma ciddi bir sıkılaşmadır..ayrı konu..ancak o tarihlerde FED'in bu kadar sıkılaştırma yapmasındaki sebep ekonominin fazla ısınmasıydı..''escape velocity''..şimdi var mı böyle bir durum, yok..artık olamayacak..Bernanke'nin dediği gibi bu 5-6 faiz oranları hayat süresince göremeyeceğimiz rakamlar..yok artık bitti..neden acaba?
Nedense şu sıralar ben her şeye algı gözüyle bakamıyorum..2013 'te Bernanke taper yapacağım dediği zaman..piyasalar soğuk bir duş aldı..ABD 10 yıllıklar ciddi fırladı..onu geçtim ABD Mortgage 30 yıllıklar 4.5'ün üzerine attı kendini..bu ABD'li tüketici için çok büyük bir sıkıntı demekti, ekonomileri içinde..neyseki Bernanke geri adım attı, 3 ay erteledi de piyaslar rahat nefes aldı..
O sebeple herşeye algı olarak bakmak hatalı bence..o sıralar ABD'de 10 yıllıklara bakmayacakta neye bakacaktı insanlar..
Ayrıca insanlar şu sıralar tabiki artık DXY bakacaklar..hele bizler EM'ler daha fazla..dünya dolar borçlusu doların her değerlenmesi dolar borçlularını sıkıntıya sokar..hele panik başlar ve dolar borcunu kapatmaya başlarlarsa, ne olur dünya..neyseki sentral bankerler var..imdada koşarlar herhalde..:)