Merkez bankası 3 ay vadeli tlswap ihalesinde teklif tutarı 2 milyar 394 milyon dolar (gerçekleşme 1 molyar dolar)
Printable View
Merkez bankası 3 ay vadeli tlswap ihalesinde teklif tutarı 2 milyar 394 milyon dolar (gerçekleşme 1 molyar dolar)
Çoğu insan dövizi enflasyondan korunmak ve ihtiyacı oldukça bozdurarak harcamak için alırdı. Bu arada bankadan % 3-4 faiz alırdı. Önce TL. faizlerini eksilediler. Şimdi dolara %1 gibi komik faiz olunca çoğu insan altın almaya başladı. Altında binde 2 kambiyo vergisi de olmadığından tercih ediliyor.
Altınları genelde evde tutuyorlardı. Şimdi bu kazanç kapısı da gitti. Yani aslında zorla ve zorla gayrimenkul alın diyorlar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 21.05.2020 tarih ve 9033 sayılı
Kararı ile finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına
katkıda bulunulmasını teminen? 22.05.2020 tarihinden itibaren gerçek ve tüzel kişilerin
günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının
ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ve konunun
Kuruluş Birlikleri vasıtasıyla tüm bankalara duyurulmasına karar verilmiştir.
Ben prensip olarak döviz ve altın türü yatırımlarımı Bankada tutmam. İmar mağduru olmamdan kaynaklı bir reflekstir. Kardeşime de hep bu yönde telkinde bulunduğum halde , tüm yatırımları bankalardadır.
Bu sabah swap meselesinin uzamasından ve gümrük ayarlarından huylanmış '' Abi şu benim dövizleri artık senin bahçeye gömelim '' dedi. Gittik bankaya, bizden alırken makineye saydırdıktan sonra bir de tek tek elle kontrol ettikleri dövizi desteler halinde önümüze koydular. Şu makineden bir geçirelim dediğimde '' bize merkezden geldiği gibidir. Hiç açmadık bile '' dediler. Olsun biz bir açalım diye ısrar ettim. Açınca yarısının eski tip dolar olduğunu gördük. İtiraz ettik, bir yerlerle görüştüler derken 1 saat bekleyerek yenilerini aldık. Ama döviz ödemelerinde sıkıntı felan yok. Gerçekten bazı negatif yazıları okuyorum ama yaşadıklarımız böyle.
bloombergte bir docent, dolar 2019u 5.95 den kapadı yuzde 4-5 enflasyonu ekleyin en fazla 6.25 olması lazım gerisi köpük diyor. Ya bunlar kafa mı buluyor bizle? enflasyon gectiğimiz 4-5 ayda yuzde 4-5 mi gercekten niye biz pazarda farkedemiyoruz bu düşük enflasyonu?
Bu işler birazda bizlerin rahatlığından kaynaklıyor. Gevezelik yapıyoruz, banka memuruyla bile gereksiz sohbet ederek aslında kendimize tuzak kuruyoruz. Hiç kasa kiralamadım ama tüm mevzuatını ezberledim. Çalıştığım bankalar çok ısrar ettiler kasa için. Kiralasam bile çalıştığım bankadan kiralamam. Yani beni tanımayan , varlıklarımı bilmeyen bankadan kiralarım.