Kendini kanıtlamış bir fonda olmak yönetimi ve stratejisi değişmediği sürece daha huzur verici.
TKF piyasayı okuma konusunda en başarılı fon bence.
Kredisi çok.
Saygılar.
Printable View
Kendini kanıtlamış bir fonda olmak yönetimi ve stratejisi değişmediği sürece daha huzur verici.
TKF piyasayı okuma konusunda en başarılı fon bence.
Kredisi çok.
Saygılar.
Aktif olarak yönetilen Hisse yoğun fonlar arasında Tkf şimdiye kadar çok başarılı yönetilen bir fon. Aynı şekilde Mac fonu da Tkf gibi başarısıyla ön plana çıkan hisse yoğun fonlardan.
Katılım hisse yoğun fonlarını ben kendi adıma bunlarla kıyaslamıyorum. Hisse senedi Fon şemsiye türü altında, farklı kategoride, Fon unvanı "katılım" kategorisindeler. Ve katılım endeksi performanslarını direkt etkiliyor. Bu yüzden katılım hisse fonları kendi aralarında değerlendiriyorum.
Aynı şekilde "endeks" fonlarda ayrı kategorideler. Misal Tte, Bist teknoloji endeksini %90 korele etmek üzerine kurulu bir fon. Bu şekil fonları kendi arasında kıyaslamak gerekir. Kıstasını geçmeyi beklemek hayalcilik olur.
Evet hocam zaten tte gibi fonların mevzuatına göre, yanlış hatırlamıyorsam benchmark endeksten %10'dan fazla sapamaz. Index fonu. Mutual fon değil. Ancak bu fona başarısız demek nasıl mümkün değilse, başarılı da demek mümkün değil. Bence sıkıntılı tarafı o.
Çünkü zaten, hitap ettiği yatırımcı '' teknoloji hisselerini tek tek almakla uğraşamam, ben hepsinin ortalamasını tek tuşla alayım'' diyen/isteyen yatırımcı olmalı.
Başarılı/başarısız değil Nötr bir fon, çünkü endeks fonu. Endeksi neyse o. Amacı zaten birebir kendi endeksini yansıtmak mümkün olduğu kadar. Ancak sanki olağanüstü bir başarı varmış gibi bir hava var.
Bu fonun tkf, mac vs gibi listeye koyup mukayese edilmesi son derece yanlış ve sıkıntılı. Tefaş sistemi de bunları aynı potaya koyuyor maalesef. Bunu en başta gören tefaşı ilk kez açan yatırımcı hay maşallah diyor. Oysa yansıttığı endeksin %0 olduğu dönemlerde 5 seneyi sıfır ile geçmişliği var fonun eski tarihlerde. Elbette bu da fonun başarısızlığı değil aynı şekilde. Çünkü amacı korelasyon sadece.
Zaten dar özelleşmiş ( bankacılık/teknoloji vs. gibi ) endeks fonlarının benchmark endekslerini geçmesi çok mümkün değil. Bu tür fonların amacı sadece benchmark endeksini yansıtmak olduğundan, endeksteki ağırlıkları kadar hisseleri koyup taşıyor. O yüzden yönetim ücretleri de düşük ve ortada bir finansal know-how olmadığı için zaten öyle olmalı, bütün dünyada daha düşük.
bende tte de var dediklerinizde tamamen haklısınız.
hiç bir operasyonel maliyeti olmayan ya da çok az olan bir fon.
kafa patlatmıyorsunuz diğer fonlar gibi.
ancak yıllar önce iş portföyün böyle bir fon yaratması da ayrı bir vizyon.
o anlamda tebrik etmek gerek...