12.30'dan mevduat yaparsanız 1 sene önce başına yandaş başkan getirtilen Tuik'in muhtemelen hileyle (enflasyon verisi için marketlerden fiyatların alınacağı zaman market patronlarını arayıp fiyatları düşürterek) açıkladığı %11.84'lük enflasyona göre bile yılda 1.38 puan fakirleşiyorsunuz -ki gerçek enflasyonun en az %15 olduğunu bu ülkenin cumhurbaşkanından çaycısına, tuik başkanından hastanedeki hademesine kadar her Allahın kulu adı gibi biliyor-
Şimdi bu "ama mevduatın devlet güvencesi var" hikayesini 20 saniyeliğine bi kenara koyalım; ben diyorum ki bize bu ahlaksızlığı yapanların, ellerini cebimize sokup göz göre göre gündüz vakti bizi soyanların oyununa gelmeyelim.
E peki gelmeyelim de ne yapalım?
Ppf dışında bir kamyon yatırım fonu var. Geçmiş getirilerine bakıp, riski olabildiğince dağıtarak ve maksimum getiriden feragat etmek uğruna kriz zamanlarını az hasarla atlatabilmiş fonlardan bir portföy oluşturursanız daha iyi sonuçlar alınabileceğini düşünmekteyim.
En azından geçmiş fon getirilerine bakarak reel anlamda kara geçme olasılığınızın yüksek olduğunu söyleyebilirim.Kendi adıma 1 yıldır mevduatın kıyısından köşesinden geçmiyorum.
Ancak %12.30'dan mevduat yaparsanız -Tuik'in güvenilmez enflasyon sonuçlarına göre bile- günde %0.0038 reel zarar yazacağınız Allahın emridir.
Bir başka deyişle mevduatın devlet güvencesi olduğu gibi reel faiz zarar güvencesi de vardır.
20 saniyemiz doldu. "Ama mevduatın devlet güvencesi var" hikayesini bıraktığınız yerden alabilirsiniz :)
Sent from my LM-G710 using Tapatalk