Finansal Rapor Sayfa 21'de yer alan bilgi yukarýdaki gibi... ,Alýntý:
NOT 6 - KARÞILIKLAR, KOÞULLU VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER (Devamý)
Enerji firmalarý ile yapýlan elektrik enerjisi alým sözleþmeleri kapsamýnda Grup, 2022 yýlý içerisinde fiziksel
olarak 190.911 MWh enerji almayý taahhüt etmiþ olup söz konusu taahhüt kapsamýnda 30 Haziran 2022
tarihi itibarýyla 124.671 MWh enerjinin alýmý gerçekleþmiþtir.
30 Haziran 2022 tarihi itibarýyla, Grup’un 2023 yýlý ve sonrasýndaki dönemlerde ifa edilmek üzere taahhüt
ettiði herhangi bir alýþ ya da satýþ protokolü mevcut deðildir.
Doðalgaz alým taahhütleri
Grupun 2022 yýlý için 622 mcm al ya da öde taahhüdü bulunmaktadýr. Botaþýn ilk çeyrekte uygulamýþ
olduðu doðalgaz kýsýntýsý ve ikinci çeyrekte doðalgaz kombine çevrim santralinde gerçekleþen 101 günlük
planlý bakým sebebiyle Grup, 2022 yýlý ilk yarýsýnda taahhüt miktarýnýn %29'unu tamamlamýþtýr. 2022 yýlý
kalan dönemi için Piyasa koþullarý dikkate alýnarak yapýlan tüketim tahminleri ýþýðýnda herhangi bir al yada
öde yükümlülüðü öngörülmemektedir.
Buna göre ilk yarýda 'Al yada Öde' taahhütünün %29'u gerçekleþmiþ. Bu miktar karþýlýðý 101 günlük bakým dýþýndaki dönemde toplam 836.143 MWh üretim yapýlmýþ. (EPÝAÞ)
Yýlýn 2. yarýsýnda 2022 alým sözleþmesindeki kalan %71'lik kýsmýn kullanýlmasý ile üretilebilecek toplam elektrik Enerjisi miktarý 2.047.110 MWh. Bu miktarýn 711.339 MWh'luk miktarý dün itibari ile 3. çeyreðin ilk 58 gününde üretildi. Yýlýn kalan 126 gününde en az 1.335.000 MWh daha üreteceði anlamýna geliyor.
Bu rakamlarýn hasýlat karþýlýðý ise sadece Erzin DGKÇ Üretim Geliri olarak 3. ve 4. çeyrek için toplam da asgari 6,5 milyar TL olacaðýný öngörebiliriz. (AUF yaklaþýk ortalama 3250 TL/MWh tahmini ile)
Yük-Al, kapasite mekanizmasý, HES/RESler, dengesizlik gelirleri hariç. Onlarla birlikte hasýlat rakamýnýn yýl sonunda 15-16 milyar TL civarý olmasý olasý gibi duruyor. (2Ç->3,88 milyar TL)
Kiþisel tahmindir... Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.