Originally Posted by
TyphoonTrader
Üstad teorik fiyat hesaplamasını biliyorum. Geçmişte olan ile şimdiki arasında fark var. Eskiden kısa süreli açılmalar oluyordu. Şu an ise direkt iki hesaplama arasında baz alınan faiz oranında fark var. Sizin veri yayın ekranlarında gördüğünüz teorik fiyat hesaplanırken yıllık %17-18 faiz kullanılıyor. Muhtemelen overnight faiz oranı kullanılıyor. Fakat piyasada shortörler bu orana razı gelmiyor ve yıllık %50-60 gibi daha yüksek faiz talep ediyor. Bu faiz bile aylık %3-3.5 ediyor. Doların 10 dakikada bu kadar oynadığı düşünülürse bu bile çok az aslında. Ben olsam ben de paramı bağlamam.
Burada sorun, para piyasalarına erişim imkanı olan aracı kurum hazine departmanları neden bu işe el atıp, overnight %16'dan borçlanıp %30 ile piyasada bu işe girmezler. Orayı anlayamıyorum. Gecelik 500M TL borçlan para piyasasından, spotta long viopta short yap yıllık %60 faiz kazan. Direkt faiz arbitraj imkanı var. 500M TL borç ile bu işi yapsan sıfır risk ile aylık 13M TL kâr yazarsın. Tek giderin para piyasasına verdiğin banka teminat mektubu veya teminat bonolarının faizi olur.