Originally Posted by
discretus
forumda daha da düşecek şeklinde beklentiler artmaya başladı, 3.30 veya daha aşağısını isteyen çok kişi var gibi gözüküyor. ancak ülkeye en fazla yarar getirecek olan düşük dolar mı? bu soruyu kendinize sorun:enflasyon aslında daha fazla ama kolaylık olsun diye %10 kabul edelim ve hesaplayalım alım gücüne bakarak (rakamlar yuvarlatılmış değerler)
dolar bu yaz 3.30 olursa bu 2016 yazının 3.0 lirası
dolar bu yaz 3.20 olursa bu 2016 yazının 2.90 lirası
dolar bu yaz 3.10 olursa bu 2016 yazının 2.80 lirası demek oluyor.
düşüşe inanıyorsanız bu senaryolardan hangisi daha gerçekçi karar vermek size kalıyor. ama diğer bir olasılıkta 3.5 li rakamlara alışan toplumun bir üst kademeye de alıştırılması ki buna 4 ve civarı diyelim. zira hükümet öyle yada böyle mevcut yüksek cari açığın uzun vadede sürdürülemez olduğunu görmeli. zira nihayetinde tolere edilenden daha yüksek devalüasyona neden olur. o yüzden makul olanı kontrollü devalüasyon olacaktır.
neticede hangisi olur bilemem, benim kendi kişisel görüşüm cari açık, işşizlik, dış borç, rasyonel olmayan bir yönetim tarzı, batılı ülkelerle karşılaştırmalı rekabet analizinde geride oluşumuz, ekonominin zayıf yapısı gibi noktalara dayanıyor ve cari açığı azaltacak bir noktaya doğru yukarı yonlu bir artışa işaret ediyor. bu hemen olmayabilir, ama yukarıdaki düşüş senaryosu gerçekleşirse benim için yapılacak hareket tarzı belli: spottan makul noktalarda ve kaynaklarımızın belli bir oranında dolar biriktirmek. ancak ben ülke için daha iyi olanın 3.5 li seviyelerden tekrar yukarı hareket ederek ihracat kapasitesini kamçılayıcı bir yöne gitmesidir diye düşünüyorum.