Arkadaşlar BİM konusunda ben kötü şirket demiyorum. Aslanlar gibi para kazanıyor, temettü ödüyor. Ama bu BİM'in geçmişi...
Peki ya geleceği ne olacak? A101 ve ŞOK da çok güçlendi son yıllarda... Sürdürülebir olmadığını düşünüyorum geleceğinin gerek rekabet ve gerekse konsept nedeniyle... Zaten mevcut Şubelerinde de modernizasyon yatırımlarına başladı rekabet edebilmek için. Bu kar marjlarına mutlaka yansıyacaktır...
Gelelim mali tablolara.... Migros son 5 yılda 800 milyon Euro borç ödemiş (üstelik de ağır bir finansman yükü altında( ve her yıl 400 milyon TL'lik yatırım politikasından taviz vermeyerek.
BİM'in sermayesi 600 milyon TL, Migros'un ise 181 milyon TL. 2-3 yıl içerisinde Migros muhtemelen BİM kadar temettü ödemeye başlayacak., en az BİM seviyesinde... Üstelik bunun altyapısını da sattığı gayrimenkullerle vergisel mali tablolarındaki birikmiş zararları sıfırlayarak...
Geriye, BİM acaba yabancıya satılır mı gibi bir soru gelebilir? Ben bu tür bir yatırımcı olsam, ŞOK bu seviyede, Migros burada iken neden BİM'i bu fiyatla alayım diye sorarım kendi kendime... Üstelik yabancı doğrudan yatırımlar, kar ya da temettüye göre değil, FAVÖK çarpanlarına göre yapılır ve yukarıdaki raporda da yer aldığı üzere bu çarpanlar BİM'de, diğerlerinin 2 katından fazla şu anda..
Bu nedenlerledir ki, BİM takaslarında fiyatı yukarı götürerek çözülme, diğerlerinde fiyatı aşağı çekerek artış görülmeye başladı...
4-5 yıl önce 4 büyük bankanın endeks 30'daki ağırlığı % 40-45 civarında idi ve herkese ısrarla kaçın artık diyordum... Hatta kronik Enkacılara da ısrarla Tekfen Holding öneriyordum ve 60-70 TL civarında TUPRAŞ için dahi gelecekteki finansal maliyetleri ve Vergi Varlığı gelirleriyle dağıtılan temettüden olayı dikkatli ve uzak durmalarını, alternatif olarak Alarko Holding, Tekfen, Arsan ve Alarko GYO öneriyordum buralarda... O zamanlar Hurriyet olarak yazıyordum buralarda...
Hiç kimse o günlerde bu bankalar vediğer şirketler için kötü diyemezdi... Migros için de 1 milyar Euro borç ve döviz kurunun baskılandığı gerekçesiyle negatiftim o dönemlerde 24-32 fiyat aralığında...
Zaman içerisinde Allah ömür verirse yine konuşuruz burada yazılanları ama kimse geçmişte pahalı dediğimiz hisselerde aldıkları pozisyonlar nedeniyle burayıo AĞLAMA DUVARINA çevirmesin...
Herkes kendi bacağından asılır... Ben artık yazmıyorum ama hesabım açık olacak, isteyen özelden yazsın...
Unutmayın borsada geleceğe yatırım yapılır... Birilerinin dolduruşuna gelmeyin...
Hepinize bol kazançlar...
Yatırım tavsiyesi değildir. Syg.