Şok ilginç bir seçim olmuş neredeyse zorla halka arz edildi diye hatırlıyorum. Tünelin ucundaki ışık ne ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Parekende sektörü yüksek rekabet, artan finansman maliyeti ve özellikle yılın ilk çeyreğindeki tanzim satışlar-enflasyonla mücadele kapsamında fiyatlama baskısı nedeniyle konjonktür olarak en kötü dönemini yaşadı..sektörde güçlü olanlar ayakta kakacak, küçükler konsolide olacak...ayrıca organize parekendenin toplam satışlardaki payı da rekabetçi fiyatlar sayesinde artacaktır.
Yani bence, sektörde en kötü yaşandı..bu da fiyatlara yansımış durumda...önümüzde daha güzel bir dönem olacak beklentisindeyim..bu nedenle alım için uygun zamandı bence.
Bim bence pahalı ve en iyi dönemlerini artık yakalaması zor...yani yükseliş potansiyeli düşük..Migros döviz bazındaki borçları yüzünden kendini toparlaması zaman alacaktır...yoksa düşük fiyatı ve değiştirdiği iş modeli ile Migros ta radarımdaydı.
Carrefour u çözebilmiş değilim...resmen ülke olarak madalya takmamız lazım...fiyatları uygun, ara ara öyle kampanyalar yapıyor ki, bu adamlar nasıl kar ediyor diyorum...zaten edemiyorlar ya:) en son 4*125 tl ye 100 tl hediyesi vardı...%20 eder...zaten fiyatı uygun ürünlerden alış veriş yapanlar nedeniyle kesin zarar ediyordur bu kampanyadan.
Neyse, sonuçta iş modeli, fiyatlama politikası ve müşteri ilgisi yüzünden şok u tercih ettim...ürün açısından da Ülker grubu olduğu için çeşit ve fiyatlama avantajı var...riski hızlı büyüme döneminde olması, bu ve önümüzdeki yılı fazla zarar etmeden atlatabilirse, 2021 ve sonrasında çok iyi noktalara geleceğini düşünüyorum,
Şok en büyük dezavantajı patronun güven vermemesi ve ara ara gelen ortak satışları...zaten bunlar olmasa 10 tl altında olmazdı şu an.
Ayrıca daha ilk alımlarımı yaptım...yani yeterli güveni vermez ve performansı zayıf kalırsa ek alım yapmaz, bilançolarda olumlu işaret görmezsem de şutlarım...aldığım hiç bir hisse ile nikah kıymıyorum sonuçta.
Çoğunluğun tersine, en iyi yaptığım şey beklentimi karşılayamayan, zararda olduğum hisseleri şutlamaktır:)
Deva, klimasan, siz ne güzel hisselersiniz :)
Keşke biz de hissedebilseydik ...
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://t.co/67kLJpBSDp
Bu habere çok sevindim. Halkımızı daha çok sermaye piyasalarına çekmemiz, insanların gözündeki borsa kumardır tabirini kırmamız lazım.
bu işler sırayla. biz ne zamandır düz gidiyorduk. sırada dolar ve altın yatırımcısı var, onlara da bir güzellik herhalde yapılır.:) eurobond tahvilini vade tarihinden önce sattığında doların değer artışı üzerinden vergi alınırken, mevduatta olunca vergi yok. en azından enflasyon üzeri vergiye tabi olmalı.
1-2 gün önce şok u duyunca şok olan arkadaşlar, panikle hisse almayın, düşünmeye başladıysanız, geri çekilmeyi bekleyin derim:)
2018 in son günü 2019 için makro büyüklüklerle ilgili tahminlerimi paylaşmıştım...yılın yarısı geride kaldı sayılır... şu ana kadar tahminlere ters giden bir parametre yok...şu an için beklenti setinde bir değişiklik de öngörmüyorum.
Özellikle borsa tahmini cuk oturmuş:)
Sn cautionary, Bu yil Bist icin bir dip tahminiz varmi?
Kanimca dip arayisimiz henuz tamamlanmadi yonunde. Sanki 2 aylik bir tantana suresi daha varmis gibi gorunuyor. Ama gercekten uzun vadeli yatirim icin insanin bakipta bu fiyatlardan almamak icin kendini zor tuttugu cazip hisseler ve uygun fiyatlar var..
Dip tahminim 85 bin işte...7-8 ay önceki tahmin...1-2 günlük ya da 1-2 bin puanlık ihlaller olabilir geçen hafta olduğu gibi.
Görüntü 85 bin dibi kırılabilir hatta 7x,xxx li fiyatlar görülebilir şeklinde...ama 85 bin net bir şekilde kırılırsa nerede soluğu alır, nerelerden destek bulur bir fikrim yok...Yani bekle ve gör moduna geçerim..her duruma hazırlıklı olarak hareket ederim.
Sonuçta 85 binin kırılması icin ABD ile iliskiler ya da iç siyasette çok olumsuz gelişmeler olmalı..,normal şartlarda piyasa 85 binin altına gitmemize direnecek gibi bir görüntü var
Bu ortamda bist mist tahmini yapılmaz.Yapan neye göre yapıyor anlayabilmek mümkün değil.Tekniğin işlemediği bir zaman.Ekstre konusunda ise yalan söylendiğini düşünmüyorum.Ama madem ısrarla talep ediliyor bir açıklama yapılmalı.Kimse açıklamak zorunda değil.Ama sanal alemde şunu bunu yaptım diyen bir çok insan var.Hatta davalara konu oluyor.SPK ya bile bildirimlerde bulunuluyor.Yazarken dikkatli olmak lazım.
Bu ortamda bist mist tahmini yapılmaz.Yapan neye göre yapıyor anlayabilmek mümkün değil.Tekniğin işlemediği bir zaman.Ekstre konusunda ise yalan söylendiğini düşünmüyorum.Ama madem ısrarla talep ediliyor bir açıklama yapılmalı.Kimse açıklamak zorunda değil.Ama sanal alemde şunu bunu yaptım diyen bir çok insan var.Hatta davalara konu oluyor.SPK ya bile bildirimlerde bulunuluyor.Yazarken dikkatli olmak lazım.Şu da varki eğer yanıltıcı bir iddia olduğunu düşünen varsa SPK ya bildirmeli.Ben şahsem bu düşüncede olursam hiç affetmem. Burda ısrar etmenin bir anlamı yok.Ego konusuna gelince bende hak veriyorum.
Defalarca söyledim.Burda küfür olmadığı müddetçe kimsenin yazısının silinmesini doğru bulmuyorum.Bu yazısı silineni değil, sildireni küçük düşüren bir davranış zaafiyetidir.
Benim elimde şu an Türk traktör,trkcm,ereğli,hektaş,kordsa, aselsan var.Uzun vadeli yatırımcıyım.Düşüşler maliyet düşürmek için fırsat oluyor benim için.Al sat yapmak çok tehlikeli.Zamanında carrefoursa çok yaptık.Tövbekar arkadaş hatırlar.Ama o dönem bir süre için geçti gibi.
Ben aslında TAVHL ile ilgili düşünceleri merak ediyorum.AtatürkHL nı kapandıktan sonra şirketin karlılığında nasıl bir değişiklik olacak? Bir tahmini olan var mı? Girmemek için kendimi zor tutuyorum. :)
Bu yazıda bir çelişki var gibi gözükebilir.., biraz daha açayım..iç siyaset ve ABD ile ilişkiker konusunda olumsuz beklentiler var...dahası ekonomide V tipi bir çıkıştan uzak, L ye benzer bir gidişat var..üstüne ticaret savaşları vs yurt dışı borsalarında ciddi bir realizasyon kapıda görüntüsü var...buna bakınca 85 bin büyük ihtimal kırılır diyoruz, özellikle de ky.
Ancak, rakamlara bakınca, 83.500 den gelen sert tepki, piyasa büyüklerinin ısrarla alım yapması, yabancı takasının 64 altına inmekte direnmesi...buna bakınca da 85 bin kolay kolay kırılmayacak dedirtiyor bana ( 84-90 bin araliginda 1 yıla yayılmış çoklu dipler yapıyoruz... orta vade yükseliş trendi adına çok olumlu).
Günün sonunda, önemli olan rakamlar ve büyük yatırımcının ne yaptığı.. bizlerin piyasayı nasıl okuduğu ya da geleceğe dönük beklentilerimizin ne olduğunun bir önemi yok.
Bu arada...fonlara hisse alım haberi etkili olsa da, etkisi daha ziyade orta vadede görülür..s400 konusunda ise, bu iş piyasa açısından olumlu sonuçlanır gibi bir beklenti büyük yatırımcıda oluşmuş değil bence...olan şey, 1-2 ay Zaman kazanıldı, bu arada endeksi biraz yukarı çekelim demiş olabilirler...belki de s400 konusunda, ya da yurt dışında yaşanacak bir satış dalgası için marj oluşturuluyor...95 binlere yakın bir yerden, duruma göre tekrar satışa geçebilirler.
Yani borsamıza yön veren yabancı ve yerli büyükler 1,5 cent altında net satıcı olmak istemiyor..al sat la hem hisse sayısını muhafaza ediyor, hem de para kazanmaya çalışıyor..,endeks bazında marj az gözükse de, hisse bazlı %50 lik hareketler girebiliyoruz.
Özetle, çok somut olumlu veya olumsuz gelişmeler olmadıkça bant hareketine devam bence.
Sayın Cauti , daha önce işimden ayrılıp şimdi profesyonel portföyümü yönetiyorum demiştiniz. Şu anki durumunuzu bilmiyorum. Soracağım soruyu en iyi siz bilirsiniz.
Böyle kendi şahsi portföyünü yönetip , herhangi bir sosyal güvencesi olmayan,biten birisi ileride emeklilik ve sağlık hizmeti için ne tür bir sosyal güvenlik sistemine girebilir.
Pazartesi bankalar açıkmı
Asgari çalışma süresi tamamlanıp, gün koşulu mutlaka sağlanmalı bence...20 yıl tavandan ödenmiş çalışma günüm var..emeklilik için yaşı bekliyorum... sağlık için de SGK ya aylık ödenmesi gereken rakamı ödüyorum kendim ve ailem için...o rakamda oldukça makul zaten.
Ancak yeterli çalışma günü olmadığı için yaşlılık aylığı hak edemeyecek durumda olanlara, dışardan prim ödeyerek vs minimum da olsa bir emekli aylığı hak etmeye çalışmalarını öneririm.. yarin ne getirir bilinmez, kaza bela musibet eldekiler uçup gidebilir..az çok bir emekli maaşı mutlaka olmalı yaşlılıkta.
8-10-15 gibi prim ödemesi olan kişiler için ,
- Saglık ve emeklilik için isteğe baglı bağkur
-Bir tanıdık işyeri ile anlaşıp kendini işçi gibi gösterip prim ödemelerini kendin yapma ( Yasal degil )
Sizinki sağlık içi tamamlayıcı sigorta ödemesi sanırım.
Devlet güvencesi için başka alternatif yok heralde.
Adam trilyon degerinde parasını yönetiyor. Fakat sosyal güvenlik şemsiyesi altına giremiyor.
Bende bu kategorideyim. BES+SGK Sağlık+SGK 4B şeklinde bir paket oluşturdum (4B isteğe bağlı prim ödemesini geçici durdurdum).
Ayrıca Schengen vizesi alırken de bu sistem kabul görüyor.
Tamamlayıcı sağlık sigortasını ise gelecekte yaptıracağım.
syg.
Güncel ödenecek minimum tutarlar
-------------------------------------
https://resmim.net/f/H0OUOS.jpg
Ben de yillarca esime calismayi biraktiktan sonra istege bagli primi odedim.
Kendim de sirket ortakligimi devredince bagkur'dan en dusukten istege bagli primi odedim.
Gelecekte sosyal guvenlik kurumlari nasil olur bilemedigim icin ve fazla umutlu da olamadigimdan tavsiye ederken cosku duyamiyorum.
Syg,
Bunun adi GSS sanirim.
Bir ara cok daha yuksekti.
Gelir testi filan yaptiriyordu millet.
Simdi herkese standart bir prim getirdiler secim oncesi 2 yil evvel.
Bizim sadece bir dairesi olan ve bundan baska hic bir geliri olmayan ihtiyar bir yakinimiz icin odedigimiz 450 TL primin farkini ise ic ettiler.
Dovlete fazla guvenmek dogru olmaz.
Kendi birikiminizi yapmak birinci onceliginiz olsun.
Artarsa para dovletin primini de odersiniz bir kucuk emekli maasi ve saglik hizmeti icin.
Syg,