Bugün Elektrik borsası 4.36 euro kWh fiattan satıldı yarın için fiat 4.48 euro alıcı var..
Printable View
Bugün Elektrik borsası 4.36 euro kWh fiattan satıldı yarın için fiat 4.48 euro alıcı var..
Şirket para basarken bir anda iflasın eşiğine geldi heralde.
Bilançoya kadar oyalar bir önceki yaptığı gibi.O arada bizim paralarla diğer tahtalarda kar yapar,kasımda geri döner.Biz de böyle bön bön bakarız.Gözüken o.YTD
Hisse gerilerken işlem hacminin düşmesi iyi.. Gedik te satacak çokaz mal kaldı sanırım.. Gedik malı bitirise burada güzel şeyler olabilir..
https://www.reuters.com/business/ene...er-2022-09-14/
Reuters'te çıkan haberde herhangi bir fiyat tavanı tavsiyesi bulunmuyor parlamentoya sürekli geçen ifade vergi arttırılması yoluyla gelir tavanı. Kendi ülkelerinde olmayan bir firmaya vergisel bir yaptırım uygulayamayacakları için bu işin AYEN'i teğet geçebileceğini düşünüyorum.
Eğer detaylar gelirse onları da değerlendirmek gerek. Şimdilik elimizdeki bilgiler bunlar.
Arnavutluk AB üyesi değil =) AYEN'i teğet geçebilir bence.
AB ülkelerinde konuşlanmış olan enerji firmalarına vergi getirecekler ve 180 euro MWH fiyat üstünden hesap yapıp bunun üzerinde satış geliri elde edildiyse o firmalardan vergi olarak alacaklar..
Ama kalkıp Arnavutluk firmasından EU vergi alamaz.
macar enerji borsasında oluşan fiyata dokunmayacaklar fiyatı akışına bırakacaklar ama 180MWH üstüne tırpan gelecek. 2022 martta ve 2019 dada ispanya ve portekiz benzer bi yasa istemişti ama olmamıştı.
Zaten AYEN sabit fiyatla mı satıyor yoksa günlük değişken fiyatla mı satıyor o bilgiye de ulaşamadım. bilen biri yazsın.
günün sonunda 180 euro da çok güzel fiyat 2 sene önce 50 euroydu ve şirketler o fiyatlarla fizibiliye yapıp yatırım yaptı..
panikçiler gitse de ylumuza baksak.
Q3 bilanço ekimde mi gelecek kasımda mı
Yatırımcı ilişkileri telefonlara bak artık. Ulaşabilen var mı?
Mi 9 SE cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar Aten ürettiği elektriğin büyük bir kısmını macar borsasında oluşan fiatlardan satıyor.. Bu fiatları günlük olarak izleyebiliriz.
https://hupx.hu/en/ bu siteden fiatları günlük olarak takip edebilirsiniz.. Bugünkü fiat 458.49 euro kWh..Kısıtlamadan ziyade tüketiciyi sübvanse ederek bir çözüm yolu bulacaklardır. Arnavutluk AB üyesi değil zaten.. Fiatları zaten kısıtlı olan enerjiyi üreticileri baskılayarak önleyemezler..Zaten 6 aylık bilançoyu oluşturan fiatlar 50 ila 250 euro arasında değişiyordu.. Temmuz ağustos ve eylül ilk haftasında 500 eurolara kadar çıkmıştı..Hatta 700 euro dan bile satış oldu.. şimdi 180 euro ya sabitleseler bile Ayen için çok iyi bir fiattır..Yatırımcı ilişkilerinin bilgi sahibi olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu konu sadec konuşuluyor.. Her ülke kendi tedbirini uygulayacak..Fiatlar Ayen nin sattığı enerji Macar elektrik borsasında belirleniyor.. Oraya sabit fiat getiriseniz o zamn borsayı kapatmanız gerekir.. Neticede Ayen nin önü oldukça açık..
Sosyal medyada paylaşılanlara göre faaliyet raporunda yer alan GES projesi bitmiş gibi, şirketten ses yok şu an.
https://i.hizliresim.com/mxo68dr.jpeg
Çaypınar GES
Sermaye ve oy hakları yönünden %100 oranında hissedarı bulunduğumuz Bağlı Ortaklığımız Ayen Ostim Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Balıkesir ili, Kepsut İlçesi sınırları içerisinde tesis edilmiş olan 25,2 MWm/24 MWe kurulu gücündeki Çaypınar RES projesi için verilen 19.03.2020 tarihli ve EÜ/9249-14/04467 numaralı üretim lisansımızın birden çok kaynaklı üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında yardımcı kaynak olarak 5,5009 MWm GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulmak suretiyle tesisimizin toplam kurulu gücünün 30,7009 MWm/ 24 MWe yükseltilmesi talebimiz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygun bulunmuş olup, lisansımız revize edilmiş ve 22.10.2021 tarihinde şirketimize teslim edilmiştir. Yatırım çalışmaları devam etmektedir.
Ben bildiklerimi yazayım.
3. çeyrek satışlar kapandı zaten. O bölgelerde 4. çeyrek çok iyi yağmur yağıyor. Su miktarı satışları etkiliyor. 4 çeyrekteki fiyatlar tam sabit değil yani tamamıyla bitmiş değil satışlar.
450-500 üzeri zaten çok sürdürülebilir değil.
Bu arada parlamento 180EUR tavan teklif edilmiş ama reuters'teki son haberde güneş rüzgar nükleer olarak geçiyor. Tabi bu kesin suyun olmadığını göstermiyor, belki yazma gereği duymamışlardır. Emin değilim.
Bu fiyata itiraz eden ülkeler olacakmış. Özellikle bu şekilde enerji üretip satan ülkeler itiraz edeceklermiş.
AB üyesi olmadıkları için Arnavutluk'taki firmaları direkt bağlamıyor bu doğru ama piyasa fiyatını etkileyeceği için dolaylı yoldan etkilenir illa ki.
Karar kabul edilse dahi 1 Ekim itibariyle mi yoksa 1 Ocak itibariyle mi uygulanacak bu da net değil.
Her halükarda firma çok iyi bilanço açıklayacak. Enerji firmalarının hali hazırdaki FK'larına göre bizim FK'mız mutlaka çok düşük kalacak.
Son olarak, bugün teklif verildi, fiyat yazıldı yani beklenti gerçekleşti. Bence düşüş duracak ve 30 Eylül'e kadar zig zaglarla gideceğiz. Bilanço tahminleri gelince de bilançoyu fiyatlayacağız. Bu rakamdan mal vermenin doğru olmadığını düşünüp ortaklığı sürdürmek bence en mantıklısı.
İyi geceler.
https://www.youtube.com/watch?v=hHSmBJk6w0c
Bugün saat 8.20'den sonrasındaki kısmı izleyebilirsiniz.
Genel notlarım, Avrupada 180 euro limit belirlenirken savaş öncesi en iyi fiyat buralarda olduğundan 180 belirlenmiş.
Düşük maliyetli olanlara vergilendirme yapılacak, fakat bu vergi tutarı yatırım iştahını kısmayacak şekilde belirlenecek.
Henüz zaten tartışma aşamasında kararın alınmasına daha zaman var.
Bu sabah yatırımcı ilişkilerini aradım . İlgili kişi Arnavutluk AB üyesi olmadığı için bizi bağlamıyor bu karsr dedi . 180 euro bile oldulça iyi bir fiat dedi. Daha önce 20 eurolarda satıldığı düşünülürse bu fiat bile çok çok iyi dedi..Ama Bu kararlar AB üyesi olmayan Arnavutluğu bağlamıyor dedi
vergiyi gaz ile elektrik üreten firmalardan alacaklar. (%33 katılım payı gibi bir şey)
yenilenebilir ile üretenlere ise tavan fiyat uygulama teklif edildi. ab üyesi olmadığı için direkt etkilemese de dolaylı yoldan illa ki etkileyecektir bunun kaçarı yok.
önümüzde bir kaç soru var.
teklif oylamada kabul edilecek mi? - karşı çıkan ülkeler olacak
kabul edilirse fiyatlar ne olacak? - her farklı yöntemle üreten üreticinin farklı maliyeti vardır illa ki
uygulanma tarihi ne olacak? - ekimden itibaren de olabilir ocaktan itibaren de.
30 Eylül'e kadar zig zag'larla gideriz.
Hiç etkilememe ihtimali bana gerçekçi gelmiyor şöyle ki piyasada satılan elektrik 180 ken AYEN ben sana 500'den veriyorum mu diyecek? Çok aklıma yatmadı açıkçası.
180 euro kötü görünmüyor ama 180'e rağmen bir de vergi ödemesi gibi bir konu çıkarsa o zaman daha düşüğe geliyor.
Yatırımcı ilişkilerinin bu kadar net bilgi vermesine rağmen hissenin bu denli sert düşmesinin 2 sebebi olabilir
Ya yatırımcı ilişkileri yanılıyor ki yanılmaması lazım
Ya da kötü haberi fırsat bilip piyasaya dağılmış malı topluyorlar.
Sn.balina ulaşılamaz şirketin ulaştığınız numarasını yazarmisiniz rica etsem ..bunun ile ilgili bir kap isteğiniz olmadı mı acaba ?
Kap konusunda çok ısrar ettim..Şirketimizi bağlamıyor bu kararlar diye gönderin dedim ama bizi ilgilendiren bir konu değilki dedi..Cenk Bey Yatırımcı ilişkilerine bakan çok bilgili ve kibar bir arkadaş... 0312 445 04 64 den yatırımcı ilişkileri cenk bey derseniz hemen bağlıyorlar. Sabah 9.30 da aradım..Belki bir kaç arkadaş arayıp aynı Kap talebini iletirseniz belki gönderirler. Belliki onlarda rahatsız olmuş. Yani hisse söylentiler neticesinde 1 haftada %50 düştü..
Başka bir konu ise vadeli kontratlarla ileriye dönük üretilecek elektriğin kontratlarla satılması..Borsalarda bu işlemlerde çok oluyor. Bu konuda vadeli işlemlerle ileriye dönük kontratlarla elektrik satışının yapıldığı konusundada bir takım bilgiler var..Bekleyip göreceğiz.
Ayen Energji Trading SHA,
Ayen –ALB SHA
Ayen Renewable Energy SHA
Ayen Energy Trading D.O.O. Sırbistan
bu şirketler eneri al sat işleri yapan grup şirketleri.. forward kontratlarla vadeli fiyatı 400mwh gibi fixledilerse ihya oluruz. ben henüz bu 200 euro /mwh civarı fiyatların tam yansımadığını düşünüyorum ve Q3 ve Q4 de asıl güçlü çeyrek bilançoları bekliyorum.
Mevsimsel olarak da Arnavutluk HES yzde80 verimle çalışmış malum yaz ayı.. şimdi orada yağışlarda başladı sonbahar kış üretimi coşabilir.
YTD
bu akşam info yatırım youtube kanalında yunus şahin ayen için güzel şeyler söyledi. geri sarıp izleyin isterseniz. hatta konuşmanın sonunda buradan döner, alınır’a yakın ifadeler kullandı.
piyasada satılan elektrik fiyatına AB komisyonu müdahele edemez. sadece fahiş kar ettiğini düşündükleri yenilenebilir enerji üreticilerinden 180 euro/ mwh üstü satışların montanı kadar para kesip 150 milyar euro toparlayıp bunu AB hanehalkı ve enerji girdi kalemi yoğun sanayi şirketlerine hibe olarak dağıtacaklar.
benim tahminim hem macar borsasında 250-500 euro/mwh fiyatlar oluşmaya devam edecek hem de AYEN AB üyesi olmadığından extra gelir konusunda haraca bağlanmayacak. bu konuda çok ingilizce makale okudum ama 30 eylülü bekleyip tam olarak ne yumurtlayacaklarını görmek durumundayız.
Ek olarak şimdiden bu yasaya itiraz eden AB yerleşik yenilenebilir enerji üreticileri var.
hem 180 euro fiyata sınır getirme hem de AB içi yenilenebilir enerji firmalarından vergi almak gibi çift tırpan asla yok ve hiç bi haberde geçmiyor.
zaten enflasyonu görmüşler ve 180 euro OK olmalarının sebebi Rusyanın AB ambargosu öncesi fiyatın orada şekillenmesi..
bir de futures piyasasında enerji satan şirketlerin fiziksel teslimat yapamama riskine karşı takasa yatırdıkları bi kolateral var. enerji fiyatları artınca, bazı eneri şirketleri bizde bu kolaterali ayıracak para yok, ama vadeli de satmak istiyoruz diye üstüne AB den destek istemişler. likidite tarafı için de yardım gelecek bazı AB enerji üreticilerine.
kolateral teminat, vadeli elektrik piyasasında satış yapıp bi sebeple zamanı gelince şirket o elektrği teslim edemezse, takasa o parayı teminat olarak koyuyor.
En kötüsünü diyeyimmi arakadaşlar eğer bu 180 euro yu sabitlerlerse şirket yönetiminin görüşünü söyliyeyim..Biz bu fiatı davul zurna la karşılayıp düğün dernek yaparız diyorlar..20 euro lara elektrik sattığımız zamanlar oldu diyorlar..
Arkadaşlar. 180 Euro öncesi ne kadardan satış yapılıyordu?
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
150 euro üstü mwh fiyatında sadece AYEN değil tüm HES,GES,RES ciler avrupada para basar.
2*2=4..
enerji işleri 3 sene daha böyle..
Bugün tüm enerjilerde alış var .. BİST eksi iken AYEN nin gitmesi sevindirici..25 tl yi kırması gerek yalnız..
Blok malı olanlar mallarını bitiriyor.. Son olarak Bizim info ve gedik teki blok mallar satıldı.. Mallar dağıldı.. Bofa nın açık olduğunu düşünüyorum.. Yerine koymaya kalkarsa kağıt 30 tl ye gider diye düşünüyorum..
Tüm enerjiler tavan ..ayen de sağlam adımlarla gidiyor..
Bu ne her gün +5 sonra basma hareketi
enteresan bir şekilde baskılanıyor ama nereye kadar..ancak önce yukarı çekip sonra aşağı salınmalar özellikle dün tüm enerjilerin uçtuğu gün eksi kapatması manidar..3 ekim itibarı ilde yıldız pazara geçecek olan Ayen de 9 aylık kar beklentimiz heyecanı başlıyor.
Pazartesi salı kader günü üçgen Pazartesi salı kader günü yönü belli olur yukselen düşen üçgeni daraldı yatırım önerisi değildir
SM-N770F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
9 aylık bilanço gelince takke düşecek kel görünecek..Büyük bir ihtimalle 900 -1000 milyon net kar gelebilir toplamda..Yurt içinde elektriğe yapılan %28 lik zamda yurt içi kazançlarını daha artıracaktır..Avrupa da satışlar son gaz gidiyor..
Sayın admin Ayen artık yıldız pazarda.. Forumda Yıldız pazardaki listede yayınlarmısınız lütfen ??
Sırayla değişiklikler yapılacaktır , teşekkürler
Ayende satış baskısı devam.. Bofa tüm yan tahtalarda hergün alım yaparken AYEN de satmaya ı devam ediyor. Bu arada AK yatırımdan 2 günde gelen 750 bin lotluk satışa rağmen tahta gözünü 30 lu rakamlara dikti yeniden..Hollanda elektrik fiatını 4 euro olarak sabitledi bu çok çok iyi bir fiat..Diğer avrupa ülkeleride bunu izleyecektir diye düşünüyorum..1 ay sonra 9 aylık bilançomuz gelecek ..1 milyar cıvarı bir kar kağıdımızı çok çok iyi fiatlara taşıyacaktır..Sabırla beklemeye devam..
https://www.youtube.com/watch?v=EvC5HdILjF4
Enteresan bir bakış açısı AYEN için..
Forumda kimse kalmamış ses veren yok..Herkes sattı çıktı galiba..Tek başımızamı kaldık ?? :))