24.06.2022 guncellemesi:
yine sabah telefon gorusmesi .....ayni laflar
sonrasi artik dayanamayip, sikayetvara yazdim. 1 saat sonra, 16:30 gibi form mail atildi. 5dk'da imzalayip gonderdim
bakalim para odemesinde neler yasanacak
Printable View
Borsa ve altın fonlarında sağlam patladık
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Borsa nispeten güçlü duruyor..Biraz daha düşerse ben de hisse fonu oranım arttırmayı düşünüyorum.Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
28.06.2022 guncellemesi:
2 gun sonra, 30 haziranda odememi alacakmisim. Gorecegiz bakalim...
Anket doldurtmuslardi, tek yildiz verdim, bugun aradilar. Dedim bana yasattiginiz tecrube boyleyken boyle... Anladigim kadariyla, devlet tarafindan surecin mumkun olan en uzun sekilde gecirilmesi gibi bir telkin var.
Onlar boyle demedi ama ben boyle anladim
Neyse kaldi 2 gun...
Fonlar göçmüş yine. Zarar büyük. Sebebi ne ola ki?
Arkadaşlar bir sorum olacak, bu asgari ücrete gelen temmuz zammı ile bes e yatırılan her ay ücrette bir değişim olur mu acaba?
Ek 28791
Goremeyen arkadaslar olmus.
Selamlar Bravoecho;
ben de Bes'ten ayrılmaya karar verdim.
Birikimlerinizi ne kadar sürede ödediler?
bu çeyrek altın durunca biz de durduk ama zaten epey kazandırmıştı biraz düzeltmeler ile yola devam.bende allianz harici 2 de garanti var toplam birikim sizinki gibi 1 milyona yaklaştı.tek sorun emeklilik için sizin kadar şanslı değilim anne baba hayatta değil:(
bakalım ben de seneye devlet katkısının %60 ını alıp çıkabilirim zira 56 yaşa çok var %40 devlet katkısı ve %5 gelir vergisi için o kadar beklemek anlamlı gelmiyor.
Selamlar
Doların artacağına dair bir öngörümüz varsa hangi fonlara girmeli? Doları birebir takip eden fon var mı Allianzda ?
Herhangi bir sermaye kontrolü gelmesi durumunda döviz fonu ne yönde etkilenebilir, ne dersiniz?
BES, BEFAS, OKS hakkında güzel bi bilgi seli.
https://twitter.com/srdiver84/status...63884829016065
Arkadaşlar merhaba;
BES'ten çıktım. 19.000 TL stopaj ödedim.
BES'ten ayrılalı, 20 günde borsaya yatırımla 17.960 TL kar etmiş görünüyorum :)
bes te aktif yönetim şart...ilk10 yıl ben de ilgilenmedim, mevduat vs hep geride kaldı getiri..zaten az risk ayağına genelde sabit getirili enstrümanlarda tutuyorlar, son iki yıldır piyasa faizleri -40 reel faizde olduğu için getiriler iyice *** oldu.
Bu nedenle aktif yönetin fonları, şirket katkısını sizin yönetmenize izin vermiyorsa şirket, şirkete baskı yapın...kendi katkınızla birlikte şirket katkısını da yönetin. devlet katkısını değiştirme şansınız yok zaten, o her durumda çar çur ediliyor.
Son 5 yılda en iyi getiren aynı özellikteki bes fonlarıyla yatırım fonlarını kıyasladığınız zaman, yatırım fonlarında en iyi 5 hisse fonu %600-900 arası getirmiş. Bes fonlarına bakıyorsun en iyi 5 hisse fonu %400-500 arası getirmiş. Aynı grup fonlarda inanılmaz getiri farkı var. Üstelik bes fonlarında diğer kurumun fonlarını seçemiyordunuz bu seneye kadar. Devlet katkısı 5 yılda %100 getirmiş. Onada müdahil olamıyorsunuz.
100 liranı en iyi 5 yatırım hisse fonunun sonuncusuna yatırsan %600 getirisi var. 100liran 700 lira oluyor. Bes teki en iyi fona yatırsan %500 getirisi var. 100 liran 600 lira oluyor. %25 devlet katkısınıda hesapla 25 liran 50 lira oluyor. Toplam 650 lira.
Fonların getirisi berbat. Doğru zamanda doğru fona geçeceksin diyolar. Okadar bilgim tecrübem olsa diğer yatırım araçlarında da aynısını yapar daha çok kazanırım. Bes e giden para garanti para çekilme ihtimali pek yok. 20 yıl parayı bağlıyorsun oraya o zaman bi zahmet getiriside yüksek olsun. En azından yatırım fonlarından fazla olsun. Veya yatırım fonlarıda bes fonlarına dahil olsun rekabet artsın. Bu haliyle tuzaktan başka bişey değil.
Arkadaşlar befas'da keg fon var. bunu tefasda oldugu gibi alabilirmiyiz? yoksa sadece bes üzerindenmi alınabiliyor
Merhaba. Fikir alış verişi açısından, borsa fonunda kar alıp çıkma zamanı mıdır yoksa fonu tutmaya devam etmekte fayda var der misiniz?
Bana sanki bir soluklanma zamanı gibi geliyor.
Fikrinizi yazarsanız hem ben hem de başkaları faydalanabilir. Teşekkürler.
kısa vede için mümkündür uzun vadede endeks dolar bazlı hala çok ucuz olduğu için düşüşler ağırlığı arttırmak için fırsat olabilir.
endeks 3000i kıramazsa geri gelmesi muhtemelen altın kısa ortada 2000 doları zorlayabilir orada da altından kar alıp çıkılabilir.
ancak bu dirençlerden dönmeyip kırarsa da ciddi kayıp olur tabi
ben geçen Cuma (mayıs sonlarına doğru geçtiğim)yüzde 80 ağırlıkla hissede olan fonlarımın dağılımını değiştirme kararı verdim. yeni oranlarım usd fon :35, altın %50, hisse:%15. sanırım 1-2 güne geçiş tamamlanmış olacaktır..
Bu değişikliği yapma sebeplerim:
yaklaşık 2,5 ayda %25 e yakın elde ettiğim getiriyi ve ulaştığım portföy seviyesini çok riske atmadan korumak,
önümüzdeki aylarda borsamızda dalgalanmaların artması ve gerileme beklentimin olması,
USD,Euro gibi varlıkların değerlemelerinin sürekli baskı altında tutulmaya çalışılması nedeniyle ucuz kaldığını düşünmem.
Altın fiyatlarında yılsonuna varmadan yükseliş beklentimin bulunması..
Hisseleri sıfırlamıyorum çünkü yukarıdaki düşüncelerimde tam başarıya ulaşamasam ve borsa düşmez ise borsanın yükselişinden az da olsa faydalanmaya devam etmek istiyorum.(diğer yandan senaryom gerçekleşir ve borsa çok düşerse de uygun yerden tekrar alım yapma fırsatı kovalayacağım)
Merhaba,
BES te 10 yılımı tamamladığım sözleşmeden çıkmak için ilgili bankayı aradım. Bana devlet katkısının 60% indan su anda faydalanamayacağımı, bu haktan faydalanmak için devlet katkısınin baslangicindan yani Ocak 2023 tarihinde 10 yıl dolacagi ve ancak bu tarihte 60 devlet katkisina hak kazanacağım söylendi. Ama benim bildiğim ve okuduklarimdan anladığım kadarı ile, BES sisteminde 10 sene kalanlar biriken devlet katkısının 60% ini alabiliyor olmalı. Kafam karıştı biraz.
Şu anda 35% hak kazanmış durumdayım.
Anladım, biraz daha araştırayım. Birda Google da araştırırken şöyle bir ibareye rastladım;
Sistemde Kalmak BES Katkısının Tamamını Almanın En Kolay Yolu
Devlet katkısının tamamını almak için 56 yaşınızı ve BES'te 10 yılı tamamlayarak emekli olmanız gerekir. Aksi takdirde ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır. BES devlet katkısı hak ediş süreleri şöyledir:
BES'e dahil olup 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak isterseniz, devlet katkı payı alamazsınız,
3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini,
6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini,
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını,
Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
Devlet katkısı uygulaması, 1 Ocak 2013'te başlamıştı. Bu tarihten önce sisteme dâhil olanlar için ise özel bir ''hak ediş kazanma'' uygulaması mevcut. Uygulama ile 2013'ten önce BES'e dâhil olup o dönem devlet katkısı alamayan kişilere, 1 ile 3 yıl arasında hak ediş süresi ekleniyor ve böylece daha hızlı emekli olmaları sağlanıyor.
Arkadaşınız eminse telefonda bilgi veren kişiyi gözardı edip islemleri baslatayim.
ibare doğru ancak sözleşmeniz şirket katkılı ise ek hakediş alamıyorsunuz.ek hakediş almanız için devlet katkısı başlamadan geriye dönük 3 yıldan fazla, 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl eklenir yani siz her şekilde 2023ü bekleyeceksiniz ya da %35 alıp çıkacaksınız aman dikkat
güzel bir dağılım döviz fonu diğerlerine göre geri kaldı. aynı mantıkla ben de dağılımı 45 altın 35 döviz 20 hisse senedi olarak değiştirdim..altının yılbaşına kadar 2000 e gidebileceğini düşünüyorum ancak sürekli faiz indirinleri vs borsada enflasyon rallisi olabilir.yine de bistte de hisse senedi ile ilgilendiğim için besi çok riske atmıyorum
son bir ayda borsa fonları çok sağlam getirmiş (kabaca 20%)
maalesef sağlam terste kaldım, imdadımıza faiz indirimi yetişti bakalım etkisi ne kadar olacak.