Bu konuda bir bilgim yok, zaten yurtdışı borsalarında yatırım konusunda bir pratiğim de yok.
Printable View
tesekkurler. biraz gec kaldik ama spot portfoyu MA crosslara gore vadeli endeks kontratiyla hedgeleme onerinizi uygulamaya calisacagim. ilk tercihim opsiyonlar olacakti ama derinlikli bir piyasalari olmamasi nedeniyle vadeli islam yapmak daha uygulanabilir gorunuyor. paylasimlariniz icin tesekkurler.
sn. cautinoary;
benim sorum biraz yaşadığımız makro süreci anlamlandırabilmek adına fikirlerinizi öğrenmek adına olacaktır, topikle alakası sınırlıdır cevap vermek istemezseniz saygı duyarım.
en son Alman devletinin 100 milyar Euro bütçe ayırdığı ve doğrudan borsadan hisse alacağını okudum, Çin devletinin bunu yaptığını tahmin etmek zor değil ve belki diğer birçok devlette benzer işlemler yapacak.
diğer yandan özellikle birçok hava yolu şirketinin bol ve ucuz para döneminde, düşük maliyetli kaynakları kullanarak kendi hisselerini aldıklarını okudum şimdi de devletten kurtulmak için para istiyorlarmış.
yani işlerini düzene sokmak ve zor günler için kullanmaları gereken parayı hisse geri alımına kullanmışlar, şimdi de bize bedava para verin batmayalım diyorlarmış.
TR için devletin elinde direkt olarak borsaya aktarabileceği bir kaynak yok, muhtemelen bireysel emeklilik hesaplarına iteleyecekler.
bir ihtimal işsizlik fonu da olabilir diyeceğim ama önümüzdeki süreç sonrası işsizlik rakamları nereye varır tahmin etmek zor.
kısaca devletlerin borsalardaki hisseleri ciddi biçimde ortak olacağı, işsizliğin tavan yapacağı, karşılıksız para basmanın suyunun çıkacağı bir süreç önümüzde.
borsada devletin ortak olmadığı hisselerde zaten bizi kurtarmak zorundalar diye ölümüne risk alacaklar , devlet er yada geç onlara da ortak olmak zorunda kalacak. zira diyelim teelkom şirketiniz battı yabncı almak isteyecek almasın diye devlet müdahale edecek (örnek Türk telekom)
kısaca fasit bir döngü var en güçlü devletin bile bu konuyu çözmek için ne planı ne kaynağı var.
bu iş nereye varacak, yorumlamak benim haddime değil ama bildiğimiz ekonomik düzenin en fazla birkaç yılı kalmış gibi geliyor bana.
tüm dünya Çin benzeri bir devlet kapitalizmine geçecek sanki.
Sevgili thron,
Açıkçası bu konular oldukça fazla belirsizlik içeriyor. Birşeyler yazabilirim, ama bunların kimseye faydası olmaz diye düşünüyorum.
Kapitalist sistemin sonu vs tartışmaları en çok 2008 de yapılmıştı. sonra çeşitli ara sıkıntılarla bu günlere geldik. Şu virüs konusunu insanlığa son uyarı olarak ele almak da mümkün. Belki de ekonomilerdeki bu sudden stop, yeni bir başlangıç fırsat olur.
Amerika 2008 krizinde bu yöntemi kullandı bazı şirketlerin hissesini aldı ve ciddi kazanç sağladı diye biliyorum.
Havayolu firmalarının bu süreçte bir suçu olduğuna inanmıyorum. Siyasi kararlarla geç kalındı. Şu anda onunu bedelini bu firmalar ödememeli.
Türkiye için bir şey diyemem.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi