Deniz hocam,
İçinde bulunduğumuz bu puslu karanlık günlerde, çok değerli yorum ve analizleriniz ile görüş açımızı netleştiriyorsunuz.
Saygılar,
Printable View
Deniz hocam,
İçinde bulunduğumuz bu puslu karanlık günlerde, çok değerli yorum ve analizleriniz ile görüş açımızı netleştiriyorsunuz.
Saygılar,
Sn Deniz
Merkez bankasının karını hazineye aktarmak, para basmak mıdır ?
Direk aynı anlama gelmeyeceğini biliyorum. Ancak piyasada olmayan bir para piyasaya aktarılıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Daha önce de yazmıştım.Merkez Bankası 2 türlü kar eder:
1)Sıfıra yakın maliyetle para basar,politika faizinden bankalara borç verir,buradan para kazanır.
2)Yıllar önce aldığı döviz ve altın, reel olarak miktarı değişmese de yüksek enflasyon ortamında TL olarak değer kazanır,kur farkını kar olarak muhasebeleştirir.(Muhasebeleşmesi için kamu bankalarıyla aynı fiyattan karşılıklı satım-alım yapılır)
Dolayısıyla merkez bankasının karı zahiri,gerçekte olmayan bir kardır,pratikte para basıp merkez bankasına aktarmaktan bir farkı yoktur.
elinize sağlık biride tüm olumsuzlukları sayıp yerli döviz satmaya devam ederse genede yükselir mi diyordu
Cumhurbaşkanlığı EPK/Karaca:
- Türkiye serbest piyasa ekonomisiyle yoluna devam edecek
- Sermaye kontrolü hiç gündemimizde olmayan dedikodular
- Enseyi karartacak bir durum yok moralimizi yüksek tutalım
- 1 Nisan'da TCMB yatırımcılara net mesajlar verecektir
Kaynak Bloomberg HT
Anladığım kadarıyla sözel yönlendirme olacak. Etkisi ne olur acaba?
Bekleyip göreceğiz.
ABD 10 yıllık tahvil faizleri:%1.767(T.S ile 13.14)(Bugün %1.776'yı gördü)
Yaklaşık 1 ay kadar önce,ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi %1.5'un altında iken, ,ay sonları itibariyle, 10 yıllık tahvil faizleri için (%);
Mart sonu:1.75
Nisan sonu :2.00
Mayıs:2.25
Haziran:2.5
Öngörmüştüm.Bugün 30 Mart,Mart sonu itibariyle öngörüm tutmuş ,hatta hedefin üzerine çıkmış gözüküyor,bakalım gelecek aylarda da öngörüm tutacak mı...
Not:ABD 30 yıllık hazine tahvili ise şu anda %2.45(bugün %2.463'ü gördü)