Evet,bence de doğru bir tespit.Belirsizlik durumlarında bireylerin nakit tutma isteği artıyor.
Printable View
Thursday March 26 2020 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Initial Jobless Claims 21/MAR 3,283K 281K 1000K
3.283 milyon kişi İşsizlik sigortası başvuruları verisi istatistiklerin tutulduğu ilk tarihten bu yana -açık ara- en yüksek rakam .Daha önceki ekonomik krizlerde görülen en yüksek rakam 695 bin idi.
https://tradingeconomics.com/united-...jobless-claims
İşler gittikce tehlikeli bir hal alıyor
inşaallah bu usd bolluğundan dolayı yırtarızda
yeni bir usd krizimiz olmaz
yoksa şuan her şey ekonomik olarak aleyhte maalesef
Fed'in yarattığı dolar likiditesinin -en azından ABD'deki yangın sönene kadar- Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere bir faydası yok.
Kerim ROTA bu konuda güzel bir yazı yazmış:
https://www.paraanaliz.com/2020/gunc...basacak-45004/
Sn Deniz43,
FED sonsuz likidite saglayabilecegini belirtti. Dow'da 15.000 beklentiniz devam ediyor mu?
Tesekkurler.
Evet.Bu ekonomik kriz 2008 krizinden daha derin bir kriz ve nedenleri ekonomik temelleri var.Daha önce ,varlık fiyatlarında çok büyük bir balon oluşması nedeniyle her an tetikleyici bir nedenle balonun patlayacağını ve binlerce işyerinin kapanacağını ,milyonlarca kişinin işsiz kalacağını yazmıştım.Bu başlık altında geçen yıldan beri bunu çeşitli yazılarımda defalarca yazdım.Şimdi bu gerçekleşiyor.2008 krizinden daha derin bir kriz olduğu için o zaman gördüğü 8000 seviyelerinin bugünkü karşılığı olan 13-15 bin bandını görebileceğini düşünüyorum.Benim bakış açım günlük değil,geniş açıdan stratejik bir bakış açısıyla fotoğrafın tamamına bakıyorum.
Benim kişisel beklentim ;Şu anda ABD Kongresinde 2 trilyon dolarlık paketin görüşülmesinden dolayı yaratılmış bir beklenti var,ondan dolayı borsalarda kısa vadeli bir tepki hareketi var,ben bunu piyasa yapıcı büyük oyuncuların pozisyonunu azaltma fırsatı olarak kullandığını düşünüyorum,ama ondan sonra ne Fed'in ne de Hazinenin yapabileceği bir şey kalmıyor,bütün cephane tüketilmiş olacak ve beklenti kalmayacak ama yağmur gibi aylarca çok kötü veriler gelecek ve borsalarda ikinci ve daha şiddetli satış dalgası geleceğini ve o zaman dow jones endeksinin projeksiyonuma uygun seviyelere geleceğini öngörüyorum.
Fed'in sonsuz likidite sağlaması probleme çözüm getirmez sadece çöküşün daha yumuşak olmasını sağlar.İşte önümüzde Japonya örneği var, sonsuz likidite sağlıyor(merkez bankasının bilançosu ülke gsyih'sının %104'ü) ama borsası 1989 yılında 39000 iken aradan 31 yıl geçtikten sonra şu anda o seviyenin yarısından az 18664
https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=.N225
Sn. Deniz43
Merkez bankası bugün net ve brüt rezervlerini yayımladı, ancak sizin yorumlamınız ve rakamlarınızı merak ediyorum..
paylaşırsanız sevirinim..
Saygılarımla...
Yarın merkez bankası aylık uluslararası döviz rezervleri ve döviz likiditesi verisini yayınlayacak, bilançosuna swap ile bankalardan kısa vadeli olarak aldığı emanet döviz rakamını ayda 1 kere bu veride yayınlıyor.O veri yayınlanlandıktan sonra ,yarın o veriyi de kullanarak hesaplama ve yorum yaparım.
NOT:Merkez Bankası brüt döviz rezervlerini yayınlıyor,net rezervleri değil.Net rezervler merkez bankasının analitik bilançosundan hesaplanıyor.Ve bugün bloomberght'de hesaplanan rakam -altın ve swap dahil- geçen hafta sonu itibariyle rakamlar.Ben altın ve swapları da ayrı göstererek hesaplıyorum.Swapla alınan dövizler merkez bankasına ait değil belli bir vadede kendinde duran dövizler,altın ise piyasalarda sürekli işlem gördüğü için hem fiyatı artı ya da eksi yönde her an değişiyor,hem de altınlar fiziki olarak merkez bankasında duruyor,uluslararası bir takas odasında bulunmayan yüklü miktarda fiziki altını ihtiyaç duyulduğunda nakde çevirmek zaman alıcı bir iş.
İkinci dalga borsalardaki düşüş sırasında yeniden dolar ihtiyacı artacağı için, ilk aşamada dolar endeksinde artış,borsalarda fiyatlama yapılıp dengelenme olduktan sonra ise, ABD ekonomisi avrupa ve uzakdoğu ülkelerinin ekonomilerine göre daha "hizmet ağırlıklı" bir ekonomi oldukları için makroekonomik verilerinin avrupa ve uzakdoğu ülkelerine göre daha kötü gelmesine bağlı olarak dolar endeksinde düşüş olacağını tahmin ediyorum.
20 Mart itibariyle Merkez Bankasının para arzında yıllık artış(%)
MI 57.73
M2 29.03
M3 29.4
Merkez Bankasının biraz önce yayınladığı 27 Mart 2020 tarihli aylık verisine göre,merkez bankasının bankalardan swap yoluyla aldığı ve net rezervlerinde gösterdiği emanet dolarların tutarı:25.859 milyar usd.Vade olarak ise;18.809 milyar dolarlık kısmı 1 aya kadar,1 milyar dolar 2-3 ay arası ,6.050 milyar dolarlık kısmı ise 4 ay-1 yıl arasında.
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...1ffe16-n4qOBCP
Bu veriyi merkez bankasının en son dün yayınladığı 25 Mart tarihli analitik bilançosunda yerine koyarsak,merkez bankasının net döviz rezervleri:
25 Mart 2020 Çarşamba
Dış varlıklar 607,525,835
Dış yükümlülükler 26,388,134
Bankalar mevduatı 381,754,121
Kamu mevduatı 82,218,547
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 117,165,033
1USD 6.4139
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 18,267,362
Altın rezervi 23,815,147
Swap ile merkez bankasına 25,859,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -7,591,638
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -31,406,785
-1 Ay öncesine göre:
-Merkez bankasının -altın ve swaplar hariç -net rezervi 16.796 milyar dolar azalmış,merkez bankası tükettiği dövizlerin bir bölümünü bankalardan ilave swap sözleşmeleri ile kısa vadeli olarak aldığı 6.850 milyar dolar ile karşılamış.
Ons altın vadelileri %15 civarı faiz ile fiyatlanıyor. nedenini bilen var mı?
Bildigim kadariyla yurt disi vadelilerde fiziki olarak altin teslim alinabiliyormus... virus sebebiyle altin rafinerilerinin calışması aksadigi icin vadeli fiyatlar artmis vade sonunda fiziki olarak istenirse bulunamasinda gucluk cekilecegi icin..
Dun nasrullah ayan çin e ihalelerde oncelik yani bir nevi kapitulasyon verilerek 9milyar dolar alindigini söylemisti...
asagidan yukarıdan yolun sonu görünüyor galiba...
Bu kriz bence hic diğerlerine benzemeyecek... talep azalmasi arz azalmasi likidite sıkıntısı issizlik doviz sıkıntısı vergilerin düsmesi hepsini aynı anda görecegiz gibi... ulkece borc cevirmeye calisirken ihtiyat akcesi bile gitmisken yakalandik ve simdi sokaga cikma yasagi ilan edemiyoruz cunku halka bakacak para yok...Allah yardımcımız olsun ...
Virüsten anladığım bulaşıcılığı yüksek, öldürücülüğü zayıf.
Ana korku hastahanelere yığılma,
bu bağlamda sağlık çalışanlarında ve hizmet verenlerinde virüs yükünden korkuluyor.
Nasıl uzaktan eğitim hizmeti veriliyorsa,
Sağlık durumu ve evin durumu müsait se,
hastalar evlerinde karantinaya alınsa,
uzaktan doktor hizmeti,
yakından ilaç ve ihtiyaç hizmeti verilse,
Sadece durumu kötüleşenler hastaneye sevk edilse,
Çözüm olmaz mı?
Deniz abi, bu bbdk son kararı ne oluyor? Tğketicii ve taşıt kredisinde orjinal vade sınırlayıcı olmayacak diyor. Örnekle açıklayabilir misin
Kredilerde yapılandırma yapmak istediğinizde ilk vadeniz 48 ay ise 60 ay ile yapilandiramiyordunuz.
Orijinal vade denilen şey bu
Redmi Note 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Diyelim ki 2 yıl vadeli bir kredi aldın ,bu krediyi ödeyemedin yeniden yapılandırmak istedin,BDDK artık taksit ödemelerinin 2 yıl içinde yapılma zorunluluğunu kaldırmış,örneğin ödeyebilme kapasitene bağlı olarak banka ile anlaşarak mesela 3 yıl içinde kredi borcunu ödeyebilirsin.
Haftaya bakış ve önümüzdeki haftanın önemli verileri ve gündem maddeleri
Önümüzdeki hafta da global piyasalar açısından tüm gözler coronavirüs salgını konusundaki gelişmelerde olacak,Hükümetlerin ve merkez bankalarının salgının ekonomilere olumsuz etkilerini yumuşatmak için aldığı kararlar ve tedbirler büyük ölçüde hayata geçirildiği için ,bundan sonra global piyasalar virüs salgının ekonomilerde yarattığı hasarın boyutlarını görmek açısından gelecek makroekonik verilere odaklanacak. Bu nedenle önümüzdeki hafta gelecek makroekonomik verilerden sadece virüs salgını sonrası döneme ait makroekonomik veriler önemli olacak.Önümüzdeki hafta bu kapsamda gelecek önemli veriler var:
Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak ABD'den:Mart ayına ait ,Salı günü tüketici güven endeksi,Çarşamba ADP özel sektör istihdam raporu,imalat PMI ve ISM ,Cuma tarım dışı istihdam raporu ve ortalama saatlik kazançlar,hizmetler PMI ve imalat dışı ISM verileri gelecek.
Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak Çin'den:Mart ayına ait Salı NBS imalat ve imalat dışı PMI,Çarşamba Caixin imalat,Cuma Caixin hizmetler ve bileşik PMI verileri gelecek.
Önümüzdeki hafta global piyasalar açısından önemli olarak Euro bölgesi'nden:Mart ayına ait Pazartesi güven endeksleri,Salı enflasyon,Çarşamba imalat PMI,Cuma hizmetler ve bileşik PMI verileri gelecek.
İç piyasalar açısından önemli olarak bizden ise ;Salı dış ticaret dengesi,Türkiye'nin dış borcu,Çarşamba Markit imalat PMI,Cuma enflasyon ve üretici fiyat endeksi verileri yayınlanacak.İmalat PMI dışındaki veriler Mart öncesi döneme ait.
Ekonomik krizde çok zor bir aşamaya girilirken şirketlerimizin sektörel bazda durumları ne:
https://pbs.twimg.com/media/EUM0sxYW...pg&name=medium
Borç/Özkaynak rasyosu şirketin borçlanma yoluyla sağladığı yabancı kaynak ile firma sahiplerinin kattığı sermaye arasındaki ilişkiyi gösterir.Ekonomi kitaplarında ve teorisinde bu oranın %100'ü aşmaması gerektiği genel bir kural olarak ifade edilir.Bu oranın aşılması durumunda firmaya kredi verenlerin,firmaya kredi verenlerin,firmanın sahiplerine kıyasla o firmaya daha fazla yatırım yaptıkları anlamına gelir.Söz konusu oranın yüksekliği şirketin ağır bir faiz yükü altında olduğunu ,alacaklılar için emniyet payının az olduğu manasına gelir.Borç/Özkaynak oranı yüksek bir şirket ürettiği mal ve hizmetin miktarında ya da fiyatında ani bir düşüş olması durumunda sermayesini tamamen kaybedebileceği gibi,borçlarını vadesinde ödeyememe durumuna düşebilir.
Türkiye özelinde ;eğer şirketin satışları ve para girişleri istikrarlı ise,üretim maliyetlerinde önemli dalgalanmalar yaşanmıyorsa borç/özkaynak rasyosu ülkemiz bankaları tarafından %200'e kadar "kabul edilebilir" olarak uygulama buluyor.Yukarıdaki linkte'deki tabloda da görüleceği üzere şu anda bu oran %245 olup kırmızı alarm vermektedir,hatta bu oranın %400'lerde olduğu sektörler bulunmaktadır.Global ekonominin türbülansa girdiği bir dönemde borç/özkaynak oranı aşırı yüksek birçok şirketimizin hayatta kalmaları giderek zorlaşacaktır.
Özellikle ekonomik kriz döneminde önem kazanan bir diğer rasyo da likidite yani hazır değerler/kısa vadeli yükümlülükler rasyosudur.Burada hazır değerler ile kastedilen (kasa+banka hesapları+serbest menkul değerler+alacaklar)'dır.Yine ekonomi kitaplarında ve teorisinde bu oranın %100'ün altında kalmaması gerektiği genel bir kural olarak ifade edilir.Ancak bir şirket alacaklarını tahsilde güçlükle karşılaşıyorsa alacak devir hızı yavaş veya yavaşlama eğilimi gösteriyorsa bu oran da yeterli gelmeyebilir.Oran hesaplanırken satıcılara yapılan peşin ödemeleri ve müşterilerden alınan avansların bu oranı düşürebileceği göz önünde tutularak bu rasyoya bakılmalıdır.
Türkiye özelinde;şirketler genellikle kısa vadeli kaynaklar kullandığından ,bu oranın %65-%80 bandı aralığına kadar inmesi "kabul edilebilir" olarak uygulama bulmaktadır.Yukarıdaki linkte'deki tabloda da görüleceği üzere şu anda bu oran %18 olup kırmızı alarm vermektedir,hatta bu rasyonun %8'ler kadar inmiş inşaat gibi sektörler bulunmaktadır.
Yukarıdaki rakamlar 2018 yılı sonu itibariyle derlenen tabloya ait.Mart 2020 sonu itibariyle,coronavirüs salgınının global ölçekte ekonomileri durma noktasına getirmesiyle zaten kötü olan görünüm iyice kötüleşmiş durumda.Bu türbülansa şirketler çok yüksek borçluluk oranıyla yakalandılar,hem borç anapara ve faizini ödeyecek ciro yapamıyorlar,hem de nakit yaratamıyorlar,tahsilat oranları da piyasada iyice düşmüş durumda.Diğer taraftan devletin gelirleri de ağırlıklı olarak dolaylı vergiler KDV ve ÖTV olduğu için(%70'in üzerinde) başta en büyük gelir kaynağı akaryakıttan alınan vergiler olmak üzere tüketim çok düştüğü için iyice azalmış durumda .İlave olarak köprü ve tünellerde geçişler havaalanlarında ise yolcu/uçak başına devlet tarafından yüklenicilere verilen döviz cinsinden garantiler kullanımın çok düşmüş olması nedeniyle devletin bütçesine ek yük getirecek,devletin şirketlere yapabileceği yardım tutarlarını sınırlayabilecek.
Zor bir döneme giriyoruz,umarım en az hasarla bu dönemi atlatırız.
Sn Deniz hocam
Birkaç sorum olacak
1.soru
Mb nin rezervlerini yazarken
Swap, altın dahil ve hariç olarak yazıyorsunuz,
MK olarak mb de tutulan döviz ler sizin rakamlarda sanırım yok,
Mb zor durumda kaldığında bunları da kullanabilir mi
Bunu merak sebebi de yazayım
Şuan usd-tl paritesi ne bakanlar, Teknik olarak bakanlar son bir yükseliş ve sonra uzun süre usd nin değer kaybını öngörmekteler veya tahmin etmekteler.
Makro olarak da bakılınca belli bir yükseliş ihmali ağır basmakta ve sonrası bol usd likidite si nedeniyle TL nin uzun zaman usd karşısında değer bulma ihtimalini öngörmekteler
2.soru
Yanı özetle şuan usd nin ucuz fiyattan satılmış olması ciddi risk teşkil etmekle beraber, belli zaman sonra sizce TL nin bol usd karşısında değer kazanma ihtimali var mıdır
3.soru olarak
Son zamanda MB lerin piyasaya bol miktarda likidite vermesinin o ülkelerde hiperenflasyona sebep olma ihtimali varımdır
4.ve 5. Soru lar 3.soruya bağlı olarak
4.soru Şayet hiperenflasyon ihtimali % 50 den fazla ise
Ülkelerin mevcut borç yapıları (uzun vade ve faiz oranları ) dikkate alınınca bu aynı zamanda borçların reel değerini yok edip borçların fiilen azalmasını sağlamaya dönük bir adım olmaz mı
5 soru
Yine hiperenflasyon riski varsa
Şuan satılmış olan usd ler için (batmaz isek) iyiki satmışız deme ihtimali varmıdır.
6.soru
Birkaç sene sonrasında mevcut para birimlerinden yeni ve başka para birimlerine geçilme durumu ve ihtimali sizce nedir
Ve son soru
Bizim memlekette kriz demek TL nin değer kaybı demek,
Fakat Global likidite durumunuda göz önüne alırsak, Mevcut koşullarda TL nin değer kaybı olmasa bile, Hatta TL değer kazansa bile,
Devletin borç gereksinimi, işsizlik durumu. Üretimin durumu gibi konulara bakarak yinede krizin derinleşme durumu olamaz mı
Yanı bu krizde de TL değer kaybetmeye mecbur mu
Şimdiden çevaplar için teşekkürler
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
-Önce merkez bankası net rezervlerini nasıl hesapladığımı anlatmak istiyorum,çünkü bu konuda zaman zaman sosyal medyada farklı rakamlar görüyorum,muhtemelen bu forumun okuyucuları da farklı rakamları görüyordur.
1)Dış varlıklardan döviz yükümlülüklerini çıkartıyorum(döviz yükümlülüklerinin açılımı(Dış yükümlülükler+Bankalar mevduatı+Kamu mevduatı)
2)Hesaplanan merkez bankasının TL olarak yayınladığı rakamlar,merkez bankasının hesaplama yapılan tablosunun ait olduğu gün için merkez bankasının ilan ettiği pariteden dolara çeviriyorum.)
3)Bulunan net döviz rezervi swap ve altın dahil net rezerv oluyor.
4) Merkez Bankasının 1ay-1 yıl vade arasında bankalardan temin ettiği kısa vadeli swap tutarını bilançonun yükümlülükler kısmına kaydetmediği için borç alınan bu paralar emanet olduğu halde sanki kendi rezerviymiş gibi görünüyor,dolayısıyla tabloda net döviz rezervini -swap hariç olarak- da göstermek gerekiyor.Altın ise piyasalarda sürekli işlem gördüğü için hem fiyatı artı ya da eksi yönde her an değişiyor,hem de altınlar fiziki olarak merkez bankasında duruyor,uluslararası bir takas odasında bulunmayan yüklü miktarda fiziki altını ihtiyaç duyulduğunda nakde çevirmek zaman alıcı bir iş,dolayısıyla onu da tabloda ayrı bir satır halinde göstermek gerekiyor.
5)Benim yaptığım hesaplama ile diğer "bazı" hesaplamalar arasındaki fark "kamu döviz mevduatı" nın da merkez bankası net rezervine dahil edilmesinden kaynaklanıyor.Halbuki merkez bankası ve hazine 2 farklı tüzel kişilik,gerek merkez bankasının yayınladığı verilerde gerekse hazinenin yayınladığı verilerde merkez bankasına ait rakamlar 2 ayrı tüzel kişilik olarak -aşağıda örneklerde gösterildiği üzere-ayrı ayrı sütunlarda gösteriliyor.
Türkiye'nin kısa vadeli borcu(tablo 6)(Merkez Bankası)
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...25bb65-n3DiI8c
Türkiye'nin dış borcu/Hazine Bakanlığı)
https://www.hmb.gov.tr/kamu-finansmani-istatistikleri
6)Esasen dünyanın en iyi ekonomi fakülteleri olan Harvard,Chicago,LSE gibi okulların ders kitaplarında da hesaplama bu şekildedir.
7)Nitekim Cuma günü bu konuda bir yazı yazan Financial Times muhabiri Laura Pitel'ın hesaplaması da aynen benimki gibidir.
https://twitter.com/laurapitel/statu...45730897379328
Laura Pite'nin bulduğu rakam -swap hariç,altın dahil- rakam 1.5 milyar dolardır.Benim (-)7.592 milyar dolar rakamımla aradaki fark,Pitel'in hesaplamasının 28 Şubat itibariyle,benim rakamımın ise 25 Mart tarihli merkez bankasının analitik bilançosuna göre hesaplanmış olmasından kaynaklanıyor.Zaten Mart ayı boyunca merkez bankasının net döviz rezervlerinden sürekli harcama yaptığı da merkez bankasının aşağıdaki analitik tablosundan görülüyor.
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...2BA8YwOo%3D/tr
-Hayır, döviz tevdiat hesapları için merkez bankası nezdinde tutulan munzam karşılıklar merkez bankası net rezervlerinde olmaz,brüt rezervlerinde gösterilir,çünkü o dövizlerin mülkiyeti gerçek kişilere ya da şirketlere aittir.Merkez Bankası çok sıkıştığı zaman kendisinde emanet duran munzam karşılık dövizleri kullanmasında yasal bir engel yok.Ancak böyle bir kullanım döviz tevdiat hesaplarında da bir sigortanın kalmadığı anlamına gelir ve döviz tevdiat hesaplarının sahipleri tarafından çekilme riski yaratır.Nitekim merkez bankasının da şu ana kadar bilançosundan böyle bir yola gitmediği gözüküyor.
- Yeni modern para teorisinde ;sermaye hareketlerinin serbest olduğu (küreselleşmiş bir dünyada) paraları rezerv para statüsünde olan ülkelerin bütçe açığı vererek ve para basarak ekonomiyi yönlendirmelerinin enflasyon gibi sorunlar yaratmayacağ şeklinde bir hipotez var.Gelişmiş ülkelerin birtakım ortak özellikleri var. Örneğin hepsinin para birimi (Dolar, Euro, Pound, Yen) rezerv para niteliği taşıyor. Bir başka deyişle bu ülkeler kendi bastıkları parayla kendi iç ve dış borçlarını ödeyebiliyor ve paraları bütün dünyada ödeme aracı olarak kabul ediliyor. Basıp dağıttıkları paraların bir bölümü sermaye hareketlerinin serbest kalmış olmasından yararlanarak dünyaya çıkıyor, ülkede kalmıyor.
Bu konuda Mahfi Eğilmez de bir yazı yazmış:
http://www.mahfiegilmez.com/2020/03/...isinde-mi.html
Benim ise bu teoriye itirazlarım var ,itiraz gerekçeleri için detaylı bir çalışma yapmam gerekiyor,uygun bir zaman bulunca bu çalışmayı yaparım.Ama kısaca şunları söyleyebilirim:Suyun bir kaynama derecesi vardır,atmosfer basıncının az veya çok olması bu rakamı değiştirebilir ama sonunda bir eşik seviyeyi geçince şartlar tamam olunca kaynar.Ayrıca bu sefer yalnız parasal değil mali genişleme de var,talep şokunun yanı sıra tedarik zincirlerinde kırılma ve arz şoku da var.Gelecek yıl beklentim global ölçekte hem durgunluk ,hem de enflasyon yani stagflasyon olması.
--TL'nin dolar karşısında değer kazanması için ABD'deki enflasyonun Türkiye'den daha yüksek olması gerekir,ekonomi teorisine göre uzun vadede paralar arasındaki parite aradaki reel enflasyon farklarına göre oluşur.Her ne kadar ABD'de gelecek yıl enflasyonun yükselmesini beklesem de,çok kuvvetle muhtemel ,Türkiye'nin reel enflasyonu ABD'den çok daha yüksek olacaktır,böyle olması için bir çok sebep var.Dolayısıyla zaman zaman teknik düzeltme hareketleri olsa da dolar TL karşısında değer kazanmaya devam edecektir.
-Enflasyon yükselince faizler de yükselecek,tahviller değer kaybedecek demektir,bu durum tahvilleri ellerinde bulunanlara zarar yazar,hükümetler ise daha yüksek faizle yani maliyetle borçlanacak manasına gelir.Yani evet eldeki borç tutarını reel olarak azaltır ama sonraki borçlanmalarında onu dengeleyecek faiz artışları olur,nominal borç tutarı artar.
-Dolar dünyanın rezerv para birimi.Euro,Yen,Pound gibi paraların dolar karşısında -parasal ve mali genişleme politikaları açısından - değer kazanmalarını gerektiren bir durum yok,tersine son haftalarda global ölçekte çok büyük dolar likiditesi sıkıştığında -altın dahil- para eden her şeyin satılıp dolar elde edilmeye çalışıldığını gördük.Fed'in dolar likiditesi ihtiyacı için repo ihaleleriyle ABD piyasasına verdiği çok büyük tutarlara ek olarak dünyadaki birçok büyük merkez bankasına dolar ihtiyacı için "swap line" açtığını gördük.
Yani orta vadede olar yine rezerv para olarak gözde olmaya devam edecek ama kısa vadede ABD ekonomisi,avrupa ve uzakdoğu ekonomilerine göre daha -hizmet sektörü ağırlıklı- bir ekonomi olduğundan muhtemelen bu yıl makroekonomik verileri daha kötü gelecektir,bu da kısa vadeli olarak diğer majör para birimlerine karşı(euro,yen ..gibi) bir miktar değer kaybetmesine yol açabilir,ama gelişmekte olan ülklerin para birimlerine karşı değer kazanmaya devam edecektir.
-Türkiye'nin makroekonmik verileri son derece kötü:İşsizlik geçen sene tarihi zirve yaptı,coronavirüs salgının global ölçekte ekonomileri durdurmasıyla şimdi bu oran daha da yükselecektir+geçen seneye göre ilave kabaca 40 milyar dolar dövize ihtiyacımız var.
--------------------------------------------------------------------------------
https://www.hisse.net/topluluk/showt...81#post4246581
2020 YILI DÖVİZ AKIMI PROJEKSİYONU
------------------------------------------------------------------
Merkez Bankasının döviz rezervleri dibe vurmuş durumda,bankalarda kabaca 500 milyar TL'lik sorunlu kredi vardı,virüs salgının ekonomide yarattığı ekonomide durma bu sorunlu kredilerde ciddi oranda artış yaratacaktır.Global ölçekte ekonomilerde küçülme ,dünya çapında dış ticareti azaltacak,korumacılık ön plana çıkacak,ihracat pazarları daralacaktır.Özellikle hizmet sektöründe şiddetli kayıplar bu yıl ekonominin de küçülmesine neden olacaktır,yüksek işsizlik ise tüketimi azaltacaktır.Yani coronavirüs salgını ile global ölçekte ekonomilerde daralma bizde de fazlasıyla olacaktır.Paramız da evet ,değer kaybetmeye devam edecektir.
sorumun cevabını ben vereyim merak eden olursa diye. haftasonu öğrendiğim kadarıyla...
şöyle olmuş:
genel olarak comexte short selling yapan fonlar londra spotta bunları hedge ediyorlarmış.
corona civcivi ortaya çıkınca spot alım kanalı kapanmış.
o nedenle shortta ters kalmışlar ve short kapamalarla vadeli fiyatlar şişmiş.
yani faizle alakalı değil...
Jobless Claims
Released On 4/2/2020 8:30:00 AM For wk3/28, 2020
Prior Consensus Consensus Range
New Claims - Level 3,283 K 3,350 K 2,000 K to 4,500 K
Global piyasalar açısından günün en önemli verisi bugün ABD'den gelecek haftalık işsizlik başvurusu verisi.Analist tahminleri 2-4.5 milyon arasında geniş bir bantta yayılıyor,medyan ortalama beklenti ise 3.35 milyon .Geçen hafta da 3.283 milyon kişi işsizlik sigortası başvurusunda bulunmuştu.
Medyan ortalama tahmini civarında bir veri gelirse,son 2 haftada ABD'de 6.63 milyon kişi işsizlik sigortası başvurusunda bulunmuş olacak.
https://www.paragaranti.com/cds
TÜRKİYE CDS
01.04.2020 600,29
ÖNCEKİ KAPANIŞ
556,04
G.DEĞİŞİM
% 7,96
GÜNLÜK FARK
44,25
Ticaret Bakanlığı ve TUİK geçici rakamlarına göre:
2020 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre;
İhracat, % 17,81 azalarak 13 milyar 426 milyon dolar,
İthalat, % 3,13 artarak 18 milyar 821 milyon dolar
Dış ticaret açığı ise %181.79 artarak (-)1.915 milyar dolardan ,(-)5.395 milyar dolara yükseldi.
https://ticaret.gov.tr/data/5e8590ec...%20Bülteni.pdf
Degerli bilgiler icin cok tesekkurler Deniz bey
Biraz kahinlik gibi olacak ama sizce borsalarda beklediginiz düsüs ne zaman hangi verilerin aciklanmasiyla gerceklesecek... diger bir deyisle alim yapmak icin daha ne kadar beklemek gerekebilir..
...mutlu saglikli gunler dilerim saygılar
İçinde bulunulan global ekonomik krizin 2008 yılından daha ağır ve derin olduğunu çok önceden yazmıştım.Son zamanlarda aynı doğrultuda görüş belirtenler çoğaldı,IMF başkanından büyük fon yöneticilerine kadar.Dolayısıyla piyasa fiyatlamasının da -en azından- 2008 yılındaki değerlemelerin bugünkü eşdeğer seviyesine kadar inmesi beklenir.
Ne zaman olacağı için kesin bir tarih vermek zor,çok sayıda değişken var.Benim baz senaryom ;ABD başkanı Trump ve genel kurmay başkanı Mark Milley'in virüs salgınının Temmuz ya da Ağustos ayında kontrol altına alınmasını beklediklerini ifade etmişti.(Bunu kendi kafalarına göre değil,-muhakkak- bilim kurulundan brifing alarak söylemişlerdir).Bu da ,önümüzde daha 5 aylık bir -kriz dönemi- olacağı anlamına gelir.Beklentim Haziran sonuna gelmeden tüm olumsuzlukların piyasalarca fiyatlanması şeklinde.
Cok tesekkur ederim Deniz bey
Sagliklı mutlu günler dilerim.. saygilar
Sn Deniz
12 senedir kriz görmeyen, bolluk bereketle yaşamaya alışmış kitle bizim ancak anne ve babalarımızın dünya savaşı sırasında yaşadığı yokluk dönemi ile yüzleşecekler.
Siz lütfen bugüne kadar olduğu gibi bizi bilgi ışığınızla aydınlatın.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Haftalık dth ve MB rakamlarını yazarmısınız
SM-G975F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Deniz bey
swap oranları 87.5-154.5 gösteriyor buna rağmen dolarda belirgin düşüş yok yorumunuz nedir
saygılar
Merkez Bankasının haftalık istatistiklerine göre geçen hafta;(27 Mart haftası)
1-Yurt dışı yerleşikler geçen hafta 257.2 milyon dolarlık hisse senedi , 273.7 milyon dolarlık Hazine tahvili ,toplam 530.9 milyon dolarlık menkul kıymet sattılar.
3-Yurt içi yerleşiklerin TL cinsinden mevduat hacmi , geçen hafta %2.01 arttı.
4-Yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı geçen hafta :
841 milyon dolar azaldı.
5-Geçen hafta TL kredi hacminde %0.80 artış oldu
YORUM:
-Yabancıların TL varlıkları satarak koşar adım hızla Türkiye'den çıktıklarını görüyoruz. Son 8 hafta içinde yaptıkları satış hisse senedinde 1724 milyon dolar+tahvilde 3830.1 milyon dolar toplam 5554.1 milyon dolar satış yaptıklarını görüyoruz.
Yılbaşından 27 Mart tarihine kadar yaklaşık 3 aylık sürede ise;Yabancılar 2077.1 milyar dolar hisse senedi+4357.3 milyar dolar devlet tahvili toplam 6434.4 milyon dolar TL cinsi menkul varlığı satarak Türkiye'den çıkış yaptılar.
Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri geçen hafta -altın hariç- 1.062 milyar dolar azalırken;
MERKEZ BANKASI NET REZERVLERİNDE SON DURUM:
01 Nisan 2020 Çarşamba
Dış varlıklar 613,007,592
Dış yükümlülükler 42,281,529
Bankalar mevduatı 378,248,957
Kamu mevduatı 80,270,444
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 112,206,662
1USD 6.6548
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 16,861,012
Altın rezervi 23,418,544
Swap ile merkez bankasına 25,859,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -8,997,988
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -32,416,532
NOT:Tabloda yer alan swap tutarını merkez bankası ayda 1 kere ,her ayın son haftasında yayınladığı için veri geriden geliyor,dolayısıyla -swap hariç,altın dahil- rerzervin burada -8.998 milyar dolar olması,-muhtemelen- merkez bankasının yerel bankalardan ilave swap anlaşmalarıyla kısa vadeli emanet dolar aldığını ve sattığını gösteriyor.
Haluk Büremcekçi'nin tablosuna göre;Merkez Bankasının geçen yılbaşından,bu yıl Şubat sonuna kadar 14 ay boyunca,döviz kurlarını bastırarak suni bir seviyede tutmak için harcadığı rezerv 51.9 milyar dolar.Son 2 ayda ise döviz rezervlerdeki erimenin daha da hızlandığı görülüyor,Ocak ayında 6.3,Şubat ayında 13.1,sadece son 2 ayda 19.4 milyar dolar döviz rezervi harcanmış.Merkez Bankasının günlük yayınladığı analitik bilançoları rezervlerdeki satışın Mart ayında da aynı hızla devam ettiğini gösteriyor.
https://twitter.com/kerimrota/status...954176/photo/1
Döviz kurlarını yukarı iten temel nedenler var.Bunu önceki yazılarımda yazmış ve doların ,TL karşısında değer kazanmaya devam edeceğini yazmıştım.
-Türkiye'den yabancı yatırımcı koşar adım kaçıyor,TL varlıklarını satıp dolarlarını alıp gidiyorlar.(Yukarıda son rakamı görüyorsunuz,yılbaşından bu yana kabaca 3 aylık dönemde 6.434 milyar dolar)
-Dün gelen 5.4 milyar dolarlık Mart ayı dış ticaret verisini gördünüz,geçen yılın ortasından bu yana dış ticaret açığımız yükseliyor.
-Cari açığı azaltan en büyük kalem turizm gelirlerimiz virüs salgını nedeniyle bu yıl çok büyük darbe alacak,taşımacılık gelirimiz de yine virüs salgını nedeniyle birçok ülkenin sınır kapılarını kapatmasıyla azalacak.
-1 yıl içinde ödememiz gereken 172.2 milyar dolar kısa vadeli borcumuz var,ülke CDS risk sigortası puanımız 600'ü geçmişken,dolar faizi bu maliyetlerle TL faizini bile geçiyorsa,bu maliyetle borcu çevirmek intihar,dolayısıyla düşük borç çevirme oranıyla "net borç ödeyici" olarak yurt dışına döviz çıkışı olmaya devam edecek.
-Ve TL'yi savunabilecek bir merkez bankası rezervi yok.
-Dün ,Türk bankaları Londra piyasasına swap işlemleri için TL vermeyi durdurdular ve TL sıkışıklığından Londra piyasasında gecelik faizler %65'e kadar yükseldi,ve TL dolara karşı bir miktar değer kazandı.Ama bu bir çözüm değil,Londra piyasasıyla köprüleri atarsanız yıllık 172.2 milyar dolar dış borcunuzu nasıl çevireceksiniz.Doların yükselişi bir spekülasyona değil,yukarıda yazdığım temel nedenlere dayandığı için,Ekonomi Teorisinin temel kanunu olarak ,döviz talebi,döviz arzından daha yüksek olduğu için,yükselen döviz fiyatı talep artışını arz ile dengeleyinceye kadar yükselişi devam edecektir.