Aslında en güzeli , yarın arayıp short poz. açtınız mı, arbitraja dönecek misiniz diye sormak.
Belki dönmüşlerdir dicem ama yarın sabahki getirisinden anlarsınız aslında.
Printable View
İşin ciddiyetsizliği şurda ki.
Fonun Tefas sayfasındaki risk değeri :2
Yatırımcı bilgi formundaki:4
Ne oluyoruz nedir bu iş diyen yok.
Denetim sıfır.
Fonu denetleyen HSY DANIŞMANLIK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. isimli şirket.
Gerçi her dakika denetleyecek değil ama, bakalım denetim raporunda ne denecek.
Hedef portföy hiçbir açıklama olmadiğina göre yarın da dev bir eksi ile hda başlayacak diye anlıyorum
Twitter'da şöyle bir iddia yazilmis
SPK nın resmi fon ağı, TEFAS üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. 2 bin yatırımcısı olan HDA fonunda 3 günde 250 milyon TL zarara uğrattılar. Bu fon para piyasası fonu gibi küçük getiriler yapan bir fondu. Hisse arbitraj fonu yani, spot ile viop arasındaki arbitraj farkını trade etmesi lazım. Ama bunlar, fonun kuruluş amacına aykırı olarak EKGYO hissesinde yüklü alım yaparak fonu zarara uğrattılar. Sistem şöyle işliyor, önceden emlak konut hissesi toplanıyor, yükseltilip akabinde 10,90 dan bu fondaki paralarla alınıyor, yani hisseyi 8 liradan toplayıp , fon parası ile 10,90 dan alıyorlar. Daha sonra zararına fonu satıyorlar. binlerce kişi #hda fonundan ciddi zararlar etti.
https://twitter.com/borsa_medyax/sta...EaRRPWdag&s=19
Likit fon (ppf, kısa vadeli fonlar, t+0 fonlar) ile ilgili de dikkat edilmesi gereken naçizane birkaç şey söylemek isterim.
- likidite riski : %1- %1.5 daha fazla getiri elde etmek için fonda düşük derecelendirmeli likit olmayan kağıtlar olabilir. Düşük dereceli menkul kıymetler için borç piyasası normalde oldukça likit değildir (yani büyük miktarlar için kolayca alıcı yoktur). Fondan büyük montantlı çıkışlar olduğunda bir alıcı bulmak daha da zorlaşır.
Genellikle yatırımcılar fonlardan para çekmeye başlar. Fon yöneticisi düşük dereceli tahvil/bonoları satamadığından, daha likit yüksek dereceli kağıtları satmaktadır.
Bu aniden çok yüksek konsantrasyonda düşük dereceli kağıtlara yol açar.
Yüksek konsantrasyonlu kağıtlardan birinde kredi düşüşü / temerrüt varsa, birkaç aylık getirileri silebilir.
Likit fonların birincil amacı, varlık tahsisi, yeniden dengeleme kararlarına yardımcı olmak ve vadeye yakın hedefleri finanse etmektir.
İstediğiniz son şey paranıza ihtiyaç duyduğunuzda fonunuzda böyle bir düşüş görmektir.
Genel bir portföy perspektifinden bakıldığında, likit fonların getirileri çoğunlukla fark edilmez
Örneğin%60 hisse %30 ppf %10 döviz olan bir portföyde, ppf'nin getirisinin %40 ile %45 olmasının, portföyün geneline etkisi %1.5 puandır.
Bu nedenle likit fonun içeriğinde % 5'in üzerinde bir şirkete ait varlık olmamasını, mümkünse bir şirkete ait tahvil/bonoların %3ün altında olması tercih sebebi olmalıdır.
Eğer fon büyüklüğünde keskin düşüş varsa neden olduğuna dikkat edip, daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Bunlar dışında şahsen likit fon seçim kriterlerimde şunlar bulunuyor, devlet bankalarınin ve hazinenin kağıtları(tahvil, bono, kira) ağırlıklı olması, fon büyüklüğünün büyük olması (en az 1 milyar TL), fondaki yatırımcı sayısı en az 1.000 kişi olması, ve en önemlisi büyük banka, tercihen deneyimli borç departmanları olan devlet veya en büyük özel sektör bankalarının likit fonlarını tercih ediyorum.
Yani bu fonlarda önceliğim getiri değil güvenlik. Gereken riski zaten hisse senetlerinden aliyorum.
Likit fonların risk değerinin 1-2 olması sizi yanıltmasın, bu değer sadece geçmiş volatilite ile alakalıdır.
1-2 olması risksiz olduğu anlamına gelmez, son dönemlerde özellikle ppf ler ile ilgili özel portföy şirketlerinde, sosyal medyada bir yarış görüyorum. Hatırlatmak istedim.
Saygılar
Bana bak breakeven mısın nesin, buradaki kurallar gereği sana cevap veremiyorum. Karşıma çık öyle konuş.
Bu olaylar 30 yıl öncede vardı..Tahtada sıkışanın yardımına fon koşar paralar birlikte çukka edilirdi...Odan dolayı 30 yıl fon işine hiç sıcak bakmadım..
Portföyümün sadece %7 si fonlarda ...Onu da alacak hisse bulamadığımdan alıyorum..Hisse bulunca da fonları satıp hissemde bekliyorum...
Ama sadece fonlarlarla piyasayı takip edenler için bankaların yönettiklerine güvenmek lazım....
Twitter'da da yazdım altına; 13 şubat kapanış EKGYO +2 küsür olmuş.
14 Şubat sabahı fon -2,97% açılıyor.
EKGYO zararı olsa 14 ünde yansırdı.
Ayrıca koca 2 milyarlık fonu tek hisseden -3 götürmek çok zor. Yani bütün portföyü satıp, sadece EKGYO alması lazım vs vs.
Tam oturmadı bu hikaye.
Okuduğum kadarıyla, Arbitraj fonları spot piyasasında hisse senedi fiyatı ile vadeli işlem piyasası arasındaki farklardan yararlanır denilmiş.
Basit mantıkla sesli düşünürsem, serbest hisse arbitraj fonu olduğu için (ki serbest fon olduğu için imkan dahilinde olabilir), ters pozisyon açılmayan yani karşılığı olmayan bir pozisyon nedeniyle bu durum ortaya çıkmış gibi duruyor.
Sn heval'in dediği durum nedeniyle, ben de serbest fonlara özellikle de hisse serbest fonlara oldukça mesafeliyim.
Normal tefas hisse fonlarında ise en büyük risk, portföyün hepsini gözaltı pazarından hisselere doldurup, üstüne bir de art niyet olursa normal tefas hisse fonları bile yüksek risk içeriyor.
Bu nedenle kap tan aylık dağılım raporları sıkı takip edilmeli, geçmiş başarı sicili düzgün, deneyimli fon yöneticileri tercih edilmeli.
info yatırımı canlı yayında yakaladım. Mine hanım moderatör.
Darlıyorum HDA diye ama cevap yok. Görmezden geliyor.
Arbitraj çift bacaklı: spotta hisseyi alırsın viopta da short pozisyon açarsın.
Karşılığı olmayan derken sanırım tek bacağı olmayan pozisyon açılmasını kastediyorsunuz.
Yani spotta hisse aldı ama karşılığında short açmadı
Diyelim ki öyle olsun, hatta bunu tek hisse için yapmasın tüm shortları kapatsın paranın tamamı ile %100 hisse alsın
Eğer şanssız bir seçim yapıp ortalamanın altında getiriye sahip hisseleri seçmediyse borsanın -2 yaptığı gün -3 yazamıyor olması lazım
-ya şanssız seçimler yaptı
-ya da %100 değil de kredili %150 pozisyon açmış olması lazım.
Ki arbitraj fonuyum diyen bir fon bunu yapamamalı
E hadi diyelim ki bunu yaptı borsanın -2 olduğu gün -3 götürdü, borsanın + kapattığı gün + getirmesini beklersin e o da yok.
bu teori de çöktü.
Ben buna mantıklı açıklama getiremiyorum.
Aklıma gelenler:
-Sonuçta bu işlemleri bir yazılım/algo yapıyor, bir şekilde nasıl olduysa algo sapıttı
-Yukarda bi arkadaşın dediği gibi istatistiksel arbitraj diye "pair trade" yaptı ve çok pis terste kaldı(ki bu da zor tüm parayı bu pozisyona gömmüş olması lazım)
Inanın ben şu aşamada fonun beni uğrattığı maddi zararda değilim çok değil benim için hda'nın ağırlığı
az çok arbitrajla uğraşan biri olarak, arka planda ne olup bittiğini merak ediyorum
Bir de tabi fonun vaad edilen şekilde davranmaması insanda kandırılmışlık hissi yaratıyor
Ben de aynen böyle düşünüyorum.
2 milyar parada, %5-6 zarar; 100-120 milyon yapıyor. Yok terste kaldı, yok öyle oldu; bu kadar para longta kalmak - shortta kalmakla buhar olamaz.
Hem de ilk gün full eksi, ikinci gün full artı piyasada.
Nasıl bir tersse, hem longa ters hem shorta ters.
Aynen senin gibi üstat, elbette para da canımı yaktı ama benim de merakım ve bize yapılan bu görmezden gelme muamelesi ağır basıyor.
Sizin dediğiniz şekilde kredili pozisyon açmış olabilir sn yuji, terste kalmış olabilir, ertesi gün kurtarmak adına tekrar kredili işlem yapıp endeks döndüğü için tekrar terste kalmış olabilir.
Katılıyorum,arbitraj fonu bunları yapmamalı ama diğer arbitraj fonlarından getiri olarak ayrışmak adına fazla risk almış olabilir, neticede serbest fon, fondaki miktarda hızlı büyüdü.
Fonu büyütmek adına sosyal medyada her türlü reklamı yap, hergün getiri paylaş vs
Yaşanan durumdan sonra ise, etik dışılık, iletişim eksikliği hepsi var.
Kendi adıma da iyi bir ders oldu. Zarar görenlere geçmiş olsun. Umarım bir daha böyle bir deneyim yaşamazlar.
Hvz fon eski yöneticisi de bugün bu konular ile ilgili yazmış, kendiside açıklama yapmadan ayrılmıştı. İlginç ilginç olaylar, fon piyasamız profesyonellikten çok uzak.
Son zamanlarda yaşananlar, katledilmesi gereken çok yol olduğunu gösteriyor. Fon piyasasına para girdikçe fon sayısı arttıkça daha neler göreceğiz bakalım.
https://i.hizliresim.com/cuyqy5w.jpg
Hadi buyur şimdi bu ne. Ya araştırmacı gazeteci oldum ya da bişi geçiyolar benle artık
Fon alımı nasıl yapılır.
Açılır tefas sayfası
Alınacak fon cinsi seçillir
Tamamını göster denilir.
3 yıllık getiri yüksekten aşağı sıralanır.
Tepeden aşağı doğru süzülür.
3 yıllık, 1 yıllık, 6 aylık , 3 aylık ve aylık getirileri uyumlu olanlar kenara yazılır.
Bu aşamada Twitter, Telegram gibi tırı vırı haber akışlarının etkisinde kalınmaz.Burada reklamı yapılan, gereğinden çok övülenler de elenir.
Kalanların yönetimine bakılır, sakatlık yoksa alınır.
3 kuruş fazlası var diye ne idiüğü belirsiz oluşumlardan arkaya bakmadan uzaklaşılır.
Sonrası kısmet artık.
Şu anda fon enflasyonu oluştu, adını duymadığım portföy şirketleri var, habire fon izni alıyorlar, bakalım kaçı rüştünü ispat edebilecek.
Sevgili vatandaş, ister inanın ister götünüzle gülün geçin. Şu yaşıma kadar gördüğüm puştluklar nedeniyle vücudumdaki tüm çift sayılı organlarımı birbirine kavga ettiririm. 2 kulak, 2 göz vb. organlar birbirlerine güvenmez ve her an bir ihanete uğrayacağını düşünerek uyanık bulunurlar.
Bu başlıkta da bazen alakasız gibi görünen ironi içeren şeyler yazarım. İnsanların '' hadi ulan beyni sulanmış adam '' diyerek geçtiklerini de bilirim. Yalnız en fazla 3 ay içinde önceden burada yazılmış olan hikayeyi yaşayanlarında kendi kendine '' Vay a.q . yahu adam yazmıştı ama ben geyik yapıyor diye ciddiye almamıştım '' dediğini de tahmin ederim.
Her şeye rağmen hiç bir insanımızın maddi - manevi huzursuzluk yaşamamasını dilerim.
Bazen para kazanmak çok kolay olabilir. Parayı tutmayı becermek kazanmaktan zordur. Bu nedenle sürekli arayış içindeyizdir. Oysa , finansal bilgi yetersizse daha fazla kazanmayı değil olanı muhafaza etmeyi denemek daha doğrudur. Bunu da eskilerin altın, gümüş, ev- arsa alarak yaptığından anlıyoruz.
Üniversitede okuyan genç kardeşimiz sosyal medyadaki bazı şarlatanların gazıyla bilmediği hisselerden, fonlardan alıyor. 10 gün sonra zaten zorlukla kazanılmış ebeveynin gönderdiği harçlığın pisi pisine gittiğini görüyor. Kurtaracağım hırsıyla daha da yanlış işlere bulaşıyor. Oysa , alın teriyle kazanarak, tasarruf ettikçe her gün takip etmek zorunda olmadığı şeylere yönelmeli.
Direkten dönmüşüm. HDA alıyordum. Son anda çok reklamı yapılıyor, fon çok büyümüş diye vazgeçtim. İyi ki kendime göre bir prensip listesi yapmışım. Zaten bu yüzden Hedef ve İstanbul benden uzak olsun dedim kafadan. Bir şey bildiğimden değil. Aşağıdaki prensiplerin bazılarına uymadığı için elemiştim.
1) Fon stopajsız olmalı
2) Fon büyüklüğü az olmalı
3) Fon yönetim ücreti düşük olmalı
4) Fonun benchmark göre getirisi sürekli az üstü olmalı
5) Fonun negatif getirili gün sayısı az olmalı
6) Fonun çok reklamı yapılmamalı
7) Fonun portföydeki ağırlığı azami %5 olmalı
8) Değişken, Fon Sepeti, Çoklu Varlık ilk tercih olmalı
9) Fon yönetim şirketi ve ekibi her konuda şeffaf olmalı
10) Fon eskiliği belli bir zamanı geçmiş olmalı
-kanka oturduğun yerden 1 günde 10 milyon lira kazanmak istermisin?:oleyo:
-nasıl olacak o piyangomu?
-hayır fon şirketi kur 1 milyar lira topla %1 terste kaldık de o kadar. kim araştıracak? gelip bilgisayarın başında duracak halleri yokya:p
Sayın friendly, fon işinin uzmanlarından birisiniz. yukarıdaki listeyi oluştururken sizin yazdıklarınızın etkisi çok. Bu yüzden banka fonu olmayanlarda küçük olan fonları tercih ettim. Çünkü dediğiniz gibi, 1 Milyarda %1 tokatlasan çaktırmadan 10 milyon TL eder. Halbuki 100 Milyon TL lik fonda tokat 1 Milyon TL eder. Fon küçüldükçe tokatlama işi o kadar anlamsızlaşıyor. Ne kadar küçük o kadar iyi riskli fonlarda.
Direkt hisse alıp ,uğraşmak istemeyenler ve büyük kayıp yaşamak istemeyenler fon alırken içeriğine bakıp hangi hisseyi short long yapmış diye kafa yormak işin mantigima ters hda.ilk çıktığında bazı arkadaşlar içinde bu kadar yoğun hisse olan fon risk derecesi 2 olamaz demişlerdi , nasıl hisse işinde sirkeleme varsa malesef fon larada yansıdı bu iş , ppf larinda bile şüphe ile bakiyorum.artik
Çocuğu Yeğeni vs olan bunu atlamasın. Simit parasına 3 dergi. Çok büyük bir hizmet. 3 dergi Tübitak Minik Çocuk Bilim hepsi 195 TL ,1 yıllık 12 x 3 = 36 dergi basılı hali ile kargo dahil. Tanesi 5 TL ye geliyor derginin. 2 yıllık almakta fayda var. Seneye 5 TL ye küçük su alırsınız 3 harfli marketlerden.
ben de ilk burada bir yerlerde yazılınca merak edip inceleyip bir miktar almıştım. sonrasında diğer arbitraj fonlarına göre getirisini yeterli bulmayıp beğenmeyince 2-3 hafta tutup hepsini satmıştım.Şimdi de iyi ki de satmışım diyorum.
Umarım son 2-3 günde oluşan %5 lik zararı kısa zamanda telafi ederler. bir kere %5 lik zarar bir arbitraj fonunun kuruluş mantığına amacına ters! isteseler bile mevzuta uygun gidince o zararı yapamamaları lazım diye düşünüyorum. (denetleyici kurumların görevlerini yaptığını/yapacağını varsayıyorum.)
hda 2.33 yapmış ama değişir mi
Bu sitede öyle yazıyor sonra güncelleniyor mesela dün bhi yazdığı şekilde kaldı hda değişti sonradan
https://fintables.com/fonlar/HDA
Hda bugün de eksi 0.23
Sonuçta para 0 lanacak herhalde
Rezil bir fon, çıkın bir açıklama yapin
Bu fintables denen hedef in üfürükçü sitesi de bilerek mi her sabah hda + gösteriyor anlamadım ahlaksizlik yapiyorlar
Birtakım insanlar sosyal medyadan insanların güvenini kazanıp sonra 3 kurus menfaat için kazandıkları güveni kullanarak ceplerini dolduruyorlar ne yazık ki.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.