burada OBO yapma ihtimali olabilir mi acaba? tşk.
Printable View
Tek bildiğim,
Hocam zamanında yatırım bankasının fonunu yönetmeye başlamışdı.
Durmadan birileri gelip "bilgisayardan çıktı" getiriyordu.
"... bey ,portföyde şu arttığı yüzdesi bu oranı geçmiş bu yükseldiği için geçmiş...
şu düştüğü için...önüne bir bilgisayar çıktısı koyardı.Hocam da işaretlerdi düşenleri çıkanları
Hocam da " kardeşim bu fonu ben mi yönetiyorum bilgisayar mı ? " madem öyle o zaman alın siz yönetin" diyordu.
Kendisi teknik analizci olduğu için direnci kıran yukarı trendini gördüğünü alacağı zaman satmak zorunda kalması...
kısa bir zaman sonra bıraktı zaten.
Birde x menkul değerin portföy yöneticinin aynı zamanda kiracısıydık menkul değerler olarak.
..beyde fonu viop ile hedgelerdi .
Fon yöneticileri sıkısıkıya kurallara bağlı olmak zorunda kalması özgür ruhlu olanların ruhunu sıkar o kesin.
Yıl 1998 vs olabilir.tam tarihi bilemiyorum ama o yatırım bankası artık yok.Ama kurumun akıbeti ne oldu bilemiyorum.
Yurt dışında ise risk sayıları ile belirlenmiş fonlar var. Yüksek riskli fon da bir kaç genç biraya gelmiş olabiliyor. Bazı anlaşmalar da ben istediğimi alırım satarım kısmı bile var. Hatta bunu çoğu filmlerde gördük.
Ülkemizde ve yurt dışında fondaki en tehlikeli durum birikimler yavaş yavaş Fona gelirken. Satış işlemlerinin ise bir kaç güne sığma durumu.
Yani kumbaraya yavaş yavaş atarken herhangi bir ters durumda herkesin kumbarayi kırma arzusu daha fazla.
Bu durumda yönetici fondaki 100 TL 80 tlsi satış da ise o 80 i bir yapacak geri kalan 20 içinde düşüşe daha dirayetli hisselere geçmesi gerekiyor.
Veya bu durumu önceden görecek ki daha önceden dirayetli hisselere geçmiş olsun.
Bence ereglideki haraket bu olabilir. Yöneticiler bu daha az düşer diye ağırlık arttırmış olabilir.
fon türüne göre değişir..eğer hisse yoğun fon ise, %80 altına inemez hisse oranı...satarsa, omun yerine başka hisse almak zorunda kalır...ama %100 hisse oranını %80 e çekse, o bile ciddi satış demek olur.
bakın eskide yabancı poz analizi yapardık ya, artık piyasadaki büyük fonların poz analizi yapılıyor..aylık açıklanıyor fon içerikleri, kim ne almış, ne satmış aydan aya görülebiliyor...öte yandan takas analizi yaparken de yatırım fonları ve emeklilik fonları olarak görülüyor bunlar...bildiğin iki gün sonraya yansıyan takasta görübüyor bunlar..bazı hisselerde bazı fonlar %5 i geçince bildirim yapıyor..yani fonlara bu para girişi devam ederse, iyice fon piyasasına döner bist.
eğer yoğun bir müşteri çıkışı gelirse, ve fonun likit kaynakları bu çıkışı karşılamaya yetmezse, fon hisse satmak zorunda kalır ve fon payları açığa çıkar...fon küçülür yani...fonlar kurulurken belli pay büyüklükleri ile kurulur, zaten limite ulaşınca fon yeni pay alımına kapatılabiliyor.