Hayırlısı olsun, tşkler bilgilendirme için sayın ugurkaptan
Printable View
İEİS Genel sekreteri sayın Malkaç'un ilaç sektörü 2023 değerlenirmelerini okumak isteyenler için linki bırakıyorum
https://www.ieis.org.tr/tr/bizden-ha...23-nasil-gecti
dozaj zenginliği avantaj doğuracak gibi.. dünyada olan tüm dozajları deva çıkarmış:
"..SPRYCEL (dasatinib) Tablets are available as 20-mg, 50-mg, 70-mg, 80-mg, 100-mg,
and 140-mg white to off-w...."
rakiplerde olmaması rakipler için handikap. hastalık seyine göre, yaşa göre, kiloya göre vb dozaj konusu kritik önemde oluyor (tableti kır ve yarısını yut şeklinde olamıyor çoğunlukla). çoğunlukla hekim ve hasta, dozaj değişikliğinde başka bir markaya da geçmek istemiyor. deva için en önemli araç, dozaj zenginliği olacak..
Bilgilendirme için teşekkürler
Röportajda şu bölüm dikkatimi çekti
Bunun en çarpıcı örneklerinden
birisi, son yayımlanan SGK İlaç Geri Ödeme
Yönetmeliği’nde yer alan, biyobenzer ürünlerin
geri ödeme başvurularında önceliklendirilmesi
için getirilen referans fiyatın %30 altında birim
fiyat ile başvuruda bulunma zorunluluğudur.
Daha önce 0 iskonto muydu biyobenzerlerde? Bilgisi olan var mı? Bu kadar ar-ge yatırımı sonrası birden %30 iskonto getirildiyse şirketleri cezalandıran bir uygulama olmuş
Enflasyon muhasebesi uygulaması kapsamında 2023 yılı 12 aylık finansal raporların KAP'a gönderimi için ek süre verildi.
konsolide bilancolar için son tarih 20.05.2024
marta kadar vakit nasıl geçicek diyordum kaldık mayıs sonuna..
J&J, kanser tedavisi geliştiricisi Ambrx'i 2 milyar dolara satın alacak
Johnson & Johnson, hedefe yönelik kanser tedavileri portföyüne erişim sağlamak için ilaç
geliştiricisi Ambrx Biopharma'yı 2 milyar dolara satın alacağını açıkladı.
J&J, Ambrx'in hissesi başına 28 dolar ödeyecek ve bu da hissenin son kapanışına göre yaklaşık
%105'lik bir primi temsil ediyor.
Ambrx, antikor ilaç konjugatları (ADC) olarak adlandırılan ve araştırmacılar tarafından kanser
hücrelerini hedef alan ve sağlıklı dokuya verilen zararı en aza indiren "güdümlü füzeler"
olarak tanımlanan ilaç sınıfına ait tedaviler geliştiriyor.
temele bakıp artık bu hisseyi övmeyin arkadaşlar, biz girdik 2 yılı aşkındır uzun vadeci olduk. yeni gelenler bu kadar övgü ile uçup kaçacak sanıyor. aynı herkesin ilk girdiğindeki gibi.
Piyasa Özeti
> Deva Holding
80,20 TRY +76,83 (%2.279,82)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Koç Holding
146,00 TRY +131,02 (%874,63)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Sabancı Holding
62,20 TRY +54,94 (%756,75)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Türk Hava Yolları
242,00 TRY +226,92 (%1.504,77)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Borusan Boru
619,50 TRY +611,54 (%7.682,66)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Ege Endüstri
10.427,50 TRY +10.079,40 (%2.895,55)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Parsan
92,80 TRY +84,41 (%1.006,08)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Tekfen Holding
37,38 TRY +16,62 (%80,06)
son 5 yıl
Piyasa Özeti
> Garanti BBVA
62,15 TRY +54,24 (%685,71)
son 5 yıl
Kaynak: google a hisse kodunu yazıp yanına hisse yazıp (örnk: Deva hisse) çıkan grafikte 5 yılı tıkladıgınızda 5 yıllık grafiği görüyorsunuz.. Deva 5 yılda % 2.279 getiri saglamış gözüküyor.. Tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Aklınıza gelen hisseleri bu şekilde yazıp 5 yıllık grafik bakıp karşılaştırabilirsiniz.
2008 yılına göre de 11 kat yapmış
hissenin değerlemesinin düşük olması olumlu geliyor bana
çok değerlenen hisse mi
değerinin altında kalan hisse mi
ne yazık ki şu doğru
olumlu yazılar hissede hareketi zorlaştırıyor
safra atımını geciktiriyor
11 kat mı ? ocak 2008 de $5.8, ocak 2009 $1.6. Üstelik abd enflasyonu harıç. Bugün ise $2.7
7 TL 2008 Ocak ayında
gördüğü değer
TL olarak üst gönderiye
örnek verdim
yani senin anlayacağın şekilde
TL olarak....
Devamlı değer kaybeden bizim
ülkenin parasıyla örnek verdim
Kimseyle polamiğe girmek gibi bir derdim yok herkesin görüşüne saygım var. hisse 2020 yılında cok hızlı bir şekilde 5 10 kat yapmış direk 2 senede bunun düzeltmesini yapmış o dönem yatırım yapan birisi hızlı fiyatlamanın sindirmesine denk gelmiş maalesef..
Ben niye devada umutla beklediğimi söyleyim uzun vadede tabi ki bu sene sonu 2.5 milyar tl kar etse 2024 sene sonunda 5 milyar tl kar etse hala bu fiyatlarda kalırmı 200 milyon sermayeye 5 milyar tl kar.. Onun için burada ki yurtdişindan gelen ruhsat bilgilerini ilaç bilgilerini hisse övgüsü olarak algılamak yerine geleceğe dair işik olarak bakalım..
2012 yılında 7 milyon dolar ihracat 2022 yılında 49 milyon dolar ihracat yapan bir firma var şirket büyümüş yerinde saymamış bir 10 sene sonra 300 400 milyon dolar ihracat yapan bir şirket halini alsa neler olur neler..
Burada çoğu zaman şirketle ilgili geleceğe dair bilgiler paylaşılıyor kısa vadeli şeyler yazıldığı nadir. Bende uzun vadede böyle düşük çarpanlarda kaldığı sürece payımı korumayı düşünüyorum lakin sert bir yükseliş olur pd/dd 10lara cıkar f/k 25 30 olur ozmn bende Allah bereket versin der çıkarım. Şuan için değerinin çok altında olduğunu düşündüğüm için bakmıyorum bile fiyata elbet birgün sırası gelecektir diye düşünüyorum.
Olumsuz şeylerdemi yok elbette var herkesin malumu olan imtiyaz meselesi bakıyorum araştırıyorum diğer şirketlere bakıyorum karında imtiyaz olan hissede çok nadir sanırım aklıma gelen hisselere bakıyorum deva gibi kar payında imtiyaz olana rastlamadım bile diyebilirim.
Bir diğer olumsuzluk Türkiyede ki ilaç fiyatları dünyanın en ucuz ilacı olması.. Uzun vade yatırım yapmak isteyenler için ama olumsuzluk değil olumluluk sektör kötüyken işini iyi yapan şirkete ortak olursanız sektör toparlandığı zaman para kazanırsınız.. Misal bu sene enerji rallisi oldu enerjiler altın çağını yaşadı bir 10 sene sonra belki çoğunun tahtası kapanacak. Deva Yıllardır İSO500 de türkiyenin en büyük 3. ilaç sanayi şirketi..
Benim taşımaktan rahatsızlık duymadığım geleceğe umutla baktığım bir hisse 3 4 milyar tl karlar gelsin ozamanda götürmesinler bakalım nereye kadar görmezden gelicekler.
GSK, Aiolos Bio'yu 1,4 milyar dolara satın alıyor
GSK, solunum ve inflamatuar rahatsızlıkları olan hastalara odaklanan bir biyofarmasötik şirketi olan Aiolos Bio'yu 1,0 milyar dolarlık ön ödeme karşılığında satın aldığını ve ilave 400 milyon dolar ödeyebileceğini açıkladı.
9 aylık ihracatı 39,7 milyon dolar yıl sonuna 55 milyon dolar minimum beklentim.500 milyon dolar piyasa değeri uzun vadeli yatırım düşünen için ucuz değer(benim gözümde).
Burada olumlu paylaşım yapmayın dediğiniz konular neydi Burda yurtdişinda alınan yeni ruhsatlar paylaşılıyor bu sene 55 milyon dolarsa, bu sene yeni alınan ruhsatlarla dahada üstüne koyacak. Burada bu bilgiler paylaşılmasa nerden haberimiz olacak ona göre gelecek beklentimiz oluşuyor. Bilgi paylaştıkca güzel
şirketin 2021 şubat, 2024 şubat arasındaki fiyatı sadece yüzde %133 artmış. dolar 3 kattan fazla, endeks 6 kattan fazla artmış. diyelim ki 2021 şubattan beri ruhsat bilgisi buradan paylaşılıyor. insanların ruhsata değil hisse artışına ihtiyacı var. buraya yatırım yapan enflasyona karşı kendi koruyamamış. ayrıca bende uzun vade düşünüyorum, ama hisseyi sürekli överek fiyat artmıyor. yüzde 85 tek kurumda takası. isterse ölümsüzlük ilacı bulsun, spec istemese olmaz hiçbişi.
Kardeş haklısın, iyi şirket, sağlam şirket, bilanço harika, ama gitmiyor. Sağlam bir spek girmedikçe de gitmesi zor. Doğru..Eee, napalım. Spek tanıdığı olan varsa haber versin. Ki ben bunu da yaptım sayılıri akıl da verdik twitter da...Fiyat çok ucuz, patron buradan hissse satacak kadar salak değil...%83 ü kendinde, bu durumda bedelli de yapması salaklık olur...Masaya 400-500 milyon koyan hisseyi istediği gibi götürür..fiyatı 4-5 katına çıksa, kimse aaa, ne pahalı da demez.
Neyse, yapılcak tek şey ya satıp çıkacaksın..Ya da burada kendimizi tatmin edeceğiz. Bizim burada şirket haberlerini yazmamız da, ölü taklidi yapıp hiç yazmamamız da bir şey değiştirmez...Zamanı gelince gider, belki de hiç gimtez, bilemeyiz.
Bu arada malın %85 i bir kurumda değil, o 85 in 83 zaten patronun malı...takasta gözükmesi satılabileceği manasına gelmiyor...zaten 15 yılda hiç satış olmamış..hepsi bir yana şirketin sahibi bu fiyattan hisse satacak kadar salak değil, merak etmeyin.
söylediklerinizde haklısınız, sizi twitterdan da yakın takip ediyorum . maalesef borsamızda değere göre değil, reklama göre şirketler artıyor. 100 kişi bir hisse hakkında grafik ve yorrum yazdığında talep oluşuyor. ittirmeyle buraya kadar maalesef. kademeler bile insanı korkutuyor. bomboş. piyasadada toplam 6 milyon lot dolaşıyor gerisi çakılı. biz ky mantığı ile düşünüoyurz, spec olduğunuzu düşünün bu hisseye girermisin. spec girse kafasına malı yiyebilir. gubref de olduğu gibi, 1980 lerde gümüş spot piyasasında olduğu gibi. sahipli tahtaya spec yanaşmaz. takasta ilk 10 kurumda mal dağınık olsaydı zaten biz bile burada değildik belkide. ama acemi biri buradaki yorumlardan heyecana kapılabilir. zarar etmez tabi ama uzun vade parası enf. karşı eriyecektir.
Bir de hep en kötüyü seviyeyi referans alıp kıyas yapmamak lazım..ben de 2019 dan bu yana bu şirketteyim...hatta ilk alımlarımı 2,xx li fiyatlardan yaptım..o zamandan bu zamana kadar da bu başlıkta yazıyorum ara ara..şimdi 5 yılda 40 kat gitti, endeksi de geçti demenin anlamı yok...Kıyas yaparken başlangıç ve bitişi kafana göre alırsan istediğin sonucu çıkartırsın.
Çok iyi gitti demiyorum, sadece giriş noktanıza göre göre performans hesabı değişir diyorum. Ve şu an tarihindeki en ucuz noktasında. Ben 2023 son şansı demiştim, 1 yıl daha süre verdim, 2024'te de beklerim..olursa olur olmazsa çıkarım..belki 1 yıl daha veririm.
Bu hisseye portföyümün %10 kadarını ayırmış durumdayım, çok da önemli değil deva performansı, önemli olan portföyün tümünün ne yaptığı.
2020 şubattada 10 liraymış ama 2021 şubatta 28 lira 2.8 kat gitmiş 1 senede. sıkıntı bundan kaynaklı bu kagıt hepsinden önce gitmiş piyasa buna sonradan yetişmiş. Çok giden kagıt takılır kalır bir yerde örnek aksene bakın 2022 7. ayındaki fiyatta hala 1,5 senede hiç bir şey kazandırmamış neden çünkü onun öncesinde cok güzel kazandırmış.
Neyse sonuç olarak sizde inanıyorsunuz ki yükselişine elinizdeki payı tutuyorsunuz uzun vadeli düşünüyorsunuz.
Burada zaten hisse uçaçak kaçacak diye teknik veri paylaşılmıyor ki ruhsat almış diye hisse yükselmez elbette bunlar bilançoya yansıdığı zaman ozmn yükselir. Globaflex fonu temmuzda niye gelim 2,5 3 milyon lot mal çekti bilançodan sonra aldı demek ki bilanço önemli hikayeden bir şey değil.
Şahsen ben malı taşırken buradaki gelişmeleri görünce psikolojik olarak rahatlıyorum birgün giriyorum foruma bilmem nerden ruhsat gelmiş birgün bakıyorum dünyanın öbür ucundan (trde alınan ruhsatları saymıyorum bile)
2 milyar tl kar edipte 100 tl altında kaç hisse var hemde 35 milyon lot dolaşımda olan. Burada yazılan ruhsatlar vsde bu karın dahada artacagını gösteriyor elbet bir gün ederini bulur diye düşünüyorum. bende tutarım 1 2 sene oldu oldu baktım gitmiyor yanılmışım iyi şirket ama kazandırmadı derim çıkarım. Nasipten öte yol yok
takip ediyorsan şunu da okumuşsundur..yazmıştım bir ara..parayı çok sevmem, çok şükür maddi açıdan rahat da sayılırım...ama sırf şu kağıdı çizmek için 100 milyonum olsun isterdim..o zaman görürdük mal yer miyiz yemez miyiz..zaten en kötü böyle güzel bir şirkete ortak olmuş oluruz sıkıntı yok.
bakın sizi bilmem, ama ben bu kağıdı 2019 dan bu yana takip ediyorum...biraz da zevk meselesi benim için...kağıdın sahibi filan yok...yabancı görünümlü, muhtemelen bıyıklı, bir grup var 1-5 milyon arası girip çıkıyor..işyat var 5 milyon kadar..bir de fonlar var, onlar da 1-5 milyon arası değiiyor..girip çıkıyorlar. Yani öyle biri girese, kafasına çakarlar vs, hiç sanmıyorum...ama görmek için 100 milyon filan sokmak lazım işte.
Bu arada dediğin de çok doğru..hüstad denen, 100 bin üstü takipçili hesaplar organize bir şşekilde yazsa kağıdın kaderi değişir...ama onlar da topa girmiyor, hatta tek söyledikleri imtiyaz...yani kağıdın olumlu bir imajı yok..ama bir spek girip fiyatı 2 ye katlasa, o zaman herkes yazmaya ve özmeye başlar.
Şunu da unutmayın..piyasanın en baarılı fon yöneticilerinden gökhan uskuay fonlarına %5 kadar aldı devadan...bu adam öyle kolay kolay bir hisseyi aylarca taşımaz..normalde momentum tarde eder, gideni alır 2-3 ay taşır, sonra çıkar hisseden...o bile devada uzun vade yatırımcı olmuş, 1 yılı geçti poz alalı:)
Tahtanın sahipsiz olma ihtimali bence imkansıza yakın, bu şirket hangi yöntem ile satın alındı ? ... bende şiddetli bir şekilde çakacaklarını düşünüyorum çünkü ön hazırlık yapılmış pararel şirket kurulmuş (saba) ...
Tahta sahibininde ötesinde bir
yapı var(tam anlamıyla dizgin elinde)
paranızla pozisyon alamazsınız
Haziranın 2X gününde 700.000 lot
bir günde 40 lı fyattan alındı (yatırım fon satışı)
ata ve yat.fin fonlar
son aylarda tera,iş vs fon örn.
3 milyon kutuda paranız yetmez
bunları almaya
son ayda City+garan 1.000.000 lot
bunlar parayla geri alınmaz
50.000 lot alsan tavan olur tahta
bir şekilde alırsın
üç beş gün sonra zararına
teslim edersen ok.
bugünlerde alıcılar da bunu yapıyor
safra atmak
bunu gemicilik deki anlamıyla
kullanmıştım geçenlerde..
2007 yılında 7 $' a aldıkları şirketi, atıyorum 2027 yılında kaça satarlar ki dolar bazında reel kazançla çıksınlar? 20 yılda dolar yüzde 50 değer kaybetmiş olsa sanırım 10 $' dan aşağı satmamaları lazım gelir.
Bu hesaplamaları yaparken 2007 yılından bu yana imtiyazlı payların toplam kaç dolar aldığına da bakmak lazım.Dönemin dolar kuruna göre hesaplanmış kar paylarını toplam hisse adetine bölüp hisse başına kaç dolar pay aldıklarını bulduktan sonra kaç dolara satması gerekir hesabı daha doğru olur bence. Ayrıca Otc e ticareti yapan biri olarak devanın otc ürünlerini dikkate almamak sağlıklı olabilir ya da bu taraftan bir gelir beklememek.Farklı markalara fason olarak otc urunlerı urettıklerını duydum ama kendı markası zyndyi ilk burada duydum hemen satış fiyatına baktım depolarda 171 tl olan pazaryerınde 120 tl ye satılıyor henuz bu grup için ozel bır çalışma yapılmadığı bariz.
Deva'nın İyi bir trend içine girdiğini söyleyebiliriz
Her 3 ayda bir açıklanacak bilançolarda olacak gözümüz
2024'te beklentileri fazlası ile karşılayacağını düşünüyorum
https://www.eczacininsesi.com/haber/...ik-mektup.html
İlaca aralik ayi sonunda %25 zam sektörü hiç tatmin etmemis sıkıntılar giderilememiş.
Selçuk ecza deposu 3 ay olan vadeleri 1 2 aya çekmiş (ilac üretici firmalarda o şekilde ödeme istiyor demek ki) deva içinde olumlu ancak bu zamlar yine sinek ısırığı kaldi sektör için asgari ucrete %50 zam gelince
dolarında bir enflasyonu var ayrıca enflasyon üstü kar etmek ister yatırımcı aynı bizler gibi. ky ve by mantık aynı yüksek kazanç elde etmek. 7 usd aldıysa 20 yıllık bileşik dolar faizi getirisi ile. https://tr.tradingeconomics.com/unit.../interest-rate baktığımızda ortalama yüzde 2 , yüzde 2,5 gibi birşey. demekk 12 usd adama gerçek maliyet çıkar. buradan da kar etmek isterse desek orası da sizin hayal dünyanıza bırakıyorum.
QUOTE=uyuyan;6677105]2007 yılında 7 $' a aldıkları şirketi, atıyorum 2027 yılında kaça satarlar ki dolar bazında reel kazançla çıksınlar? 20 yılda dolar yüzde 50 değer kaybetmiş olsa sanırım 10 $' dan aşağı satmamaları lazım gelir.[/QUOTE]
şirket 2007de el değiştirdikten sonra 2009 2010 2011 yıllarında bedelli sermaye arttırımı yapmış 2020 yılına kadar hiç temettü ödememiş 2020 yılından itibaren dagıtılabilir karın %8 ini imtiyazlı pay sahiplerine %2sini tüm ortaklara dagıtmış. Yani adamların burada henüz bir kazancı yok bence şirketi büyütmeye uğraşmışlar sadece
2014 yılından bir röportaj Ceo Philipp haas'ın söylemleri.
HİSSEDARLARIMIZ SABIRLI OLSUN
- Yatırımcılarınız için neler söylemek istersiniz?
Philipp Haas - Bütün hissedarlarımıza sabırlı olun diyorum. DEVA doğru yolda. Geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde çok sağlıklı yatırımlar ve işler yaptık. İyi temel yapmazsanız, en küçük bir rüzgarda devrilirsiniz. Biz doğru temelleri attık, yatırımları yaptık. Üretim kapasitemizi ve Ar-Ge yetkinliklerimizin hepsini doğru konumlandırdık. Şimdi kat kat üstüne çıkacağız, bu attığımız temellerin üstüne.
CARİ AÇIĞIN KAPANMASINA 1-2 MİLYAR DOLAR KATKIMIZ OLUR
-DEVA Holdingin ihracat kapasitesi, Türkiyenin cari açık sorununu azaltmada ne derece rol oynuyor?
Philipp Haas - Türkiyenin cari açık sorununa gelecekte çok büyük etkimizin olacağına inanıyorum. Bu. 1-2 milyar dolar gibi bir rakam olabilir. Bu denklemde iki tane etki var tabi ki. Biz Türkiyede kendi ürünümüzü üreterek buradaki ithal eden firmaların pazar paylarından alıyoruz. Bu en önemli etkisi aslında Ve biz ihracat yapmaya başladığımızda ki yapıyoruz ikinci etki olmaya başlayacak. 10 yıl içerisinde bunun etkisinin ne olacağını şimdiden söylemek çok zor. Tabi bu arada yabancı pazarlara ne kadar penetre olacağımızla da doğru orantılı. İhracatımızı da 9-10 haneli rakamlara gitmesini hedefliyoruz uzun vadede.
Röportajın tamamını merak edenler için link bırakayım en başta dediğim gibi güncel bir röportaj değil 10 sene öncenin röportajı.
https://www.borsagundem.com/foto-hab...nustu/184324/1