ben bunu biliyorum ama cevrem beni parçaladı yok cıkmıyor yok durdu yok balon şişmiş daha dillerinden kurtulamadım...
Printable View
Üstad, çevrenizi dinleyin ve kendi akıl süzgeçinizden geçirin tüm olanları. Herkesin takip ettiği popüler hisseler var. Bire on bire yirmi gitmiş olanlar var. Aralarında çok değerli olanları ve spot fiyatı hak edenleri de var tabii. Benim nazarımda Gesan'da bu hak edenlerden biri. İkinci çeyrek bilançonun eli kulağında. Piyasanın sektöre olan ilgisi devam ediyor. Bilançolarla sektör ortalamalarında relatif ucuzlama olacak. Belki bilançolarla beklenti bitti diterek realizasyon yaşanacak ancak bu sektörde net karlılık, positif nakit akışı, yatırımlar meyvelerini vermeye daha yeni başlıyor.
Bu sirketin fiyatlamasi konusunda kendimce bir yontem gelistirdim. Tamamen bir dusunce eksersizi olarak burada kayda geciriyorum, asagida yazilanlar herhangi bir sekilde yatirim tavsiyesi degildir, kisada bu hisse her zaman dalgali bir hareket etme karakteristigine sahiptir, alim satimlarinizda kendi ozgun kararlarinizi veriniz.
Simdi gelelim fiyatlama yontemine. GESAN yilboyu ihale alip onun gerceklestirecek takimlar kuruyor ve cogunlukla kendi uretici sirketi EuroPower uzerinden alimlarla rekabetci fiyatlar sunarak buyuk bir buyume hikayesi yaratiyor.
Eger KAP sitesine giderseniz GESAN'in aldigi ihaleleri gorebilirsiniz.
https://www.kap.org.tr/tr/batchNews/...caret-a-s/2023
https://www.kap.org.tr/tr/batchNews/...caret-a-s/2022
Yukarida bu bildirimlerin toplu olarak verildigi kap dosyalarinin linkini 2022 ve 2023 icin gunumuze dek olacak sekilde verdim.
Sirketten gecmiste yapilan aciklamalar cercevesinde, bir onceki yil Eylul'den Bir sonraki yil Eylul'e kadar alinan islerin yaklasik olarak yil sonu bitirilip tahsilati yapildigini biliyoruz.
Bu durumda 2022 Eylul basindan 2023 Agustos sonuna dek alinan ihaleleri toplarsak sirketin cirosunu bulabiliriz.
Bu islemi dolar uzerinden yaptigimda yaklasik 600 milyon dolar civari bir rakam cikiyor. Lutfen kendi basiniza bu islemi yapip dogrulamasini yapiniz. Ben soyle hizlica bir excel tablosuna aktarip bu rakami buldum, teyid etmeden kullanmayin. Ki henuz 15 gunumuz daha var Agustos sonuna.
Bunun uzerine takribi %5-10 arasi bildirilmeyen isler olsa 630 milyon dolar GESAN hasilati olur. Buna ilaveten ayni islemleri Europower icin yaparsaniz, oda takribi 300-350 milyon dolar arasi cikiyor. Bu rakamin %56 si GESAN'in bu rakamda yaklasik yani Europower 200 milyon dolar civarinda katki yapiyor GESAN cirosuna.
Toplamda 600 + 200 = 800 milyon dolari bir hasilat yil sonu onumuzde bizi bekliyor. Sirketin yatirim iliskilerinin bunu yapmasini aslinda beklerdim. Ancak biraz ketum gidiyorlar.
800 milyon dolarlik yillik satisi olan bir buyume sirketinin fiyatlamasi F/S = 10 kabul edersek 8 milyar dolarlik bir sirket fiyatlamasi cikar onumuze. 460 milyon sermayeyi bu rakama bolerseniz yil sonu beklenebilecek fiyati bulursunuz.
Saniyorum, piyasa da bugunlerde bunun ayirdina vardi. Gecen yilda hostadlar bu sirketi enka gibi fiyatlamisti, ayni kalin kafalilikla devam ediyorlar.
Ben yine de kisada cok dalgali gidecegini dusunuyorum, cok dikkatli olmanizi oneririm, ve yukarida verdigim analiz kesinlikle yatirim tavsiyesi degil, tamamen bir egitim calismasidir, hisse su an sert yukselis dalgasi icin de, alim yapmadan once cok dikkatli olunuz.
Üstad, yaklaşımınız son derece mantıklı, prospektif F/K'ya ulaşma yöntemi ile çok benzer. Sadece piyasanın bugünlerde ayırdına vardığından ziyade üç aşağı beş yukarı ikinci çeyrek bilançosu ortaya çıktığı için bu yükselişin yaşandığını değerlendiriyorum. Normal koşullar altında, bilanço geldiğinde çok iyi bir bilanço olmasına rağmen bir miktar realizasyon beklerken mevcut küçük yatırımcı yaklaşımı ile agresif fiyatlamanın devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü, 5 milyonun üzerine çıkan küçük yatırımcı sayısı, BES fonları, BES devlet katkısının bir kısmının borsaya aktarılması, alternatif yatırım araçlarının demode durumda bulunması nedeniyle Hollanda lalesi çılgınlığının bir süre daha devam etmesi muhtemeldir.
Sakin olup plana güvenmeye devam.
Günaydın arkadaşlar ,bu kadar ihale alınınca olacağı buydu bu tavanlar az bile ,bu arada sayın KEKO nun emeklerini unutmamak lazım burada hem bilgi aktardı hem psikolojik destek verdi sağ olsun dağ olsun
Kotu gecebilecek bir kisin Avrupa'da panik halinde yenilenebilir enerji sektorune yonelisi artiracagini dusunursek ve Ukrayna savasinin daha da kotuye gidisinin GESAN'a yansimasi onumuzdeki 2-3 yilda daha da ivmelendici etki yapacagini dikkate almak lazim.
Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir.
Zaten realizasyon isin dogasinda var. Ancak GESAN, Kontrolmatik, Europower, Astor gibi firmalar organik buyume durumunda. Lale sogani sinifinda olan digerlerinden ben acikcasi uzak duruyorum. Sonucta dalgalar cekildiginde kimin ciplak oldugu ortaya cikar.
Kendi analizini yapmadan oradan buradan duyduklariyla borsaya girenler her zaman uzulur, emeksiz yemek olmaz.