Originally Posted by
hellistheothers
Şöyle düşünelim hocam. Viopta yaklaşık 10 kaldıraç var. Endekste 3 defa doğru yönde kıytırık %3 yakalayan biri kaldıraçtan dolayı (X10) parasını ikiye katlar. Yani %100 getiri elde eder. Kolay gibi görünüyor, getirileri de muazzam.
Oysa kolay falan değil. Sanılanın aksine sadece küçük yatırımcı değil, büyük için de kolay değil. Bu bahsettiğim getirinin onda birini bir yılda almak için milyarlarca dolar para bonoya akıyor yıllık %15 ile.
%20 yıllık almak için dev gibi bankalar krediler dağıtıyor.
Yön bilme, tahmin etme, dönüş kestirme, dibe nokta atışı yapma çabaları bence uzun vadede hep beyhude olacaktır. 1 bilinir, 2 bilinmez. 3 bilinmez, 2 bilinir.
Yön tahmin etmeye çalışmak, uzun vadede zaman ve para kaybından başka şeye yaramaz. Stoplarsın terse döner, kar alırsın 3 misli daha gider, beklersin gitmez., cayarsın gider, bu devran böyle döner.
Ben hep şuna inanıyorum. Kurduğumuz strateji nesnel/yani kişisel öngörülere dayandığı sürece uzun vadede kaybetmeye mahkumdur.
Bildiklerimiz ne. Endeks düşüyor çıkıyor düşüyor çıkıyor, 80'lerde gong çaldığından beri böyle. Ondan yıllarca önce başlayan dünyada da böyle.
Biz ne yapacağız, çıkarken daha fazla çıkıp, düşerken daha az düşmeye çalışacağız ve zaman verip sabredeceğiz. Bunu da fonlar ile değil, günlükte / haftalıkta değil uzun vadede endekse relatif yapan iyi yönetilen fonlar ile başarabiliriz belki. Bu yüzden fon seçimi hayati.
Belki de yanılıyorum ama bence başka yolu yok.