:evil:...Ne içiyo desem içmez,ayranı bol galiba,üzüm hoşafıda olur:evil:...Bu zatlar bizi yönetiyor,yokmu içlerinde aklı selim:seyt:
Printable View
Çizginin altında bir hafta kalsın kafamı kırarım :oleyo::oleyo::kahkah:
https://i.hizliresim.com/dJkiMt.png
6.80 altı gelsin evi arabayı satıp girme işini yapan çok olur yine 🤷*♂️🤷*♂️🤷*♂️
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ülkede dolar ve hisse senetinde bir kaç güne sığdırılmış bir manipülasyon var gibi...
MB nın faiz-enflasyon-dolar ilişkisi daha 2018 ağustosunda devaju gibi aynısı yaşanmış olmasına karşın, büyük bir bombardıman şeklinde medyada yeni ekonomi ve hukuk alanında yapılacak reformlar tartışılıyor.
Ben de kendi kendime dedim ki "yahu madem aynısı olmuş, hele bir bakayım 2018 ağustosunda patlamış kur sonrasında dolar nasıl hareket etmiş, MB nın 14 eylülde 625 puan şok faiz artırımı sonrası kur nerelere gitmiş..
Benim de alıntımda yanıldığım üzere aslında dolar 625 puan sonrasında 7.4 lardan 5.25 lere gelmemiş.
MB faiz artışı yaptığında dolar zaten 6.30 lardaymış ve (ani değil) kademeli bir şekilde 5.25 e gelmiş.
7.4 a bir kaç gün Trump ın söylemi üzerine gelmiş ve zaten kalıcı olamamış.
Yani, o durumda bile kur sadece yüzde 20 geriye gitmiş ki aslında esas fiyat 5.25 bile alınmamalı.
Peki şimdi 3 gün içinde dolar ne kadar değer kaybetti.
Yüzde 11. Neredeyse daha faiz artışı bile olmadan TL bir kaç gün içinde benzer bir oranda değer kazandı.
Alıntımda da belirttiğim gibi o dönem ile şimdiyi ekonomik yönden karşılaştırmak imkansız.
Halkın yüzde 57 sinin doları tercih ettiği bir dönem bu dönem.
3 gün içinde olan halkın koşup dolarlarını bozdurmasından kaynaklanmıyor.
Ülkeye bir miktar "aniden" sıcak para giriyor.
Bu girişin ne kadar olacağı ve devam edip etmeyeceği şüpheliyken herkes fikir birliği içinde devam edecek derken neye güveniyor bunu anlayabilmek mümkün değil.
Hele ki kovid in 1. dalgadan çok daha şiddetli bir şekilde yaşadığımız bu günlerde.
Pegasus genel müdürünün bile bizim sektörde toparlanma 2021-22 de anca olur şeklinde açıklamasına karşın 2 gün tavan yapması anlaşılır değil.
Ülkeye para mı geliyor, yoksa birileri günü kurtarmak için vur kaçına göz mü yumuyor?
Dünya tarihinde en az 500 puan faiz artırımı sonrasında faizlerin ve doların HEMEN düştüğü, borsanın tavan yaptığı ilk ülke olacağız.
Yani yabancı ülkeye nedense giriş yapmayıp ilk kez tahvil oranının ve banka hisselerini sıfırladığı ve BİST te hisse oranlarının yüzde 47 lere çektiği, bir dönemde herken bu 500 puan faizi mi bekliyormuş?
2018 de bir hafta içinde dolar 4.8 den 7.3 lara çıkmıştı.
Sonra hemen 6.05 lere inmiş ve yine bir iki gün içinde 6.70 lere geri çıkmıştı.
Bu zirveden sonra kademeli olarak bir ay sonra 5.5 lere, 2 ay sonra da 5.25 ler inmişti.
3 ay buralarda gezindikten sonra ana çıkış trendine başlamıştı.
Yani, 625 puan faiz artışı (ki yüzde 24 lere gelinmişti) ancak 4-5 ay idare etmiş.
Üstelik de MB nın eksi rezerv sorunu, Covid-Turizm gelirleri, cari ve bütçe açığı sorunları yokken...
Faiz artırımı dahi yapılmadan, TL son 19 yılın en fazla haftalık yükselişini elde etmiş oldu:
https://www.bloomberght.com/turk-lir...aniyor-2268587
Şu anda millet koşa koşa döviz bozduruyor. Açıkçası ben bu işten anlamadığımı kabul ettim. Dolar 6 lira bile olsa şaşırmam.
Şimdi mantıkla ilerlersek faiz artırımı sonrasında dövizin düşmesini ve bunun devamında t süre sonrasında merkez bankasının rezerv biriktirmeye başlamasının beklerim.
Diğer yandan krediyle döviz ve altın alanların maliyet noktasına yaklaştıkça tl’ye dönmelerini de bekliyorum.
Tabiki bunların olması için hazinenin durumuna eş zamanlı olarak dış politikada da değişimler olması gerekiyor. Geçtiğimiz dönemdeki hızlı yükselişler hep dış politik manevralar nedeniyle tetiklenmişti.
Son olarak devlet kredilerle ilgili bir şey yapmazsa bol bol batan olacaktır.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
En büyük yanlış orada yapıldı. Kabullenmek gerekirdi 6.5 civari denge sağlanır sonrasında doğru politikalar izlenirse 2 senedir cari denge sağlanırdı. Fakirlesmek zorundayız cari açık kapanana kadar, başka çıkış yok ama sandık kaygısı ile buralara kadar geldik 2 yılın bize maliyeti belki 8 10 yıl oldu.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.