-
bu arada bu sabah kafein yatırımcı ilişkilerinden esra hanım ile görüştüm...esra hanım çok yapıcı ve anlayışlı birisi olarak tanıdım onu...verilebilecek her türlü bilgiyi vermekte istekli biri olarak çok memnun kaldım kendisinden...daha önce de blcyt ın halka ilişkileri çok değerli bilgiler vermişti...onun dışında bir de menderesin yetkilisi sayın abdulkadir bey yatırımcılar ile yakından ilgileniyordu...
bu gün kendisine kafeinin ilk çeyrek karı 1 milyon ikinci çeyrek karı ise 4 milyon geldi...neden bu kadar farklı oldu diye sordum..ayrıca bundan sonraki çeyreklerde de 4 milyon ve üzeri kar gelir mi diye sordum...kendileri gelecekteki kar ile ilgili bir şey söylemesinin mümkün olmadığını ama yazılımların karakteristik bilanço özeliğinden dolayı ilk çeyrek az daha sonraki çeyreklerde ise gittikçe artan ve son çeyrekte de en iyi bilançoların açıklandığını söylediler...( bu şekilde son çeyreğin en iyi bilanço olacağını da dolaylı yönden teyit ettiler...)
geçen gün yaptığımız incelemelerde kront aselsan link logo gibi yazılım şirketlerinde en iyi bilançonun son çeyrekte görüldüğünü bunun benzerinin de kafeinde görülebileceğini söylemiştim...bu gün kü görüşmem bunu teyit etti..
ikinci bir konuda iş güvenliği ile ilgili yazılımdan 6 milyon ve yine obi lere yapılacak yazılımlardan da 2019 yılında 8-9 milyon kar beklentisinin olduğunu bu yazılımlar ile ilgili satışların nasıl gittiğini sordum..bana biz bunu herhangi bir yerde söylemedik dediler bunu nerden öğrendiğimi sordu ben de bir aracı kurumun analist raporunda var dedim...bana bunun linki ile birlikte hotmail ile vede borsada yatırımcı olduğuma dair bir belge ile sormam halinde geniş bir bilgi verebileceklerini söylediler..ayrıca benim mail adresimi aldılar bu konu hakkında kendileri de beni bilgilendireceklerini söylediler..
yanlız o konuları da inkar etmediler sadece bu bilgiyi nereden bulduğumu sordular..ayrıca 9 ağustosta gelecek ile ilgili şirketin beklentileri başlığı altında kapa bir rapor verdiklerini söylediler...bende benim bundan haberi yok dedim...gerçekten de topik olarak nasıl haberimiz olmamış hayret ettim kendi kendime...
birazdan bu raporu okumak istiyorum...bakalım orda neler yazıyor...
-
file:///C:/Users/Windows/Downloads/Kafein%20Fon%20Kullan_m%20Raporu%202018.pdf
sanırım bahsedilen kap raporu bu olmalı...bu raporun bazı önemli yerleri şöyledir...
2. Ürünleşme
30.05.2018-31.07.2018 tarihleri arasında araştırma ve geliştirme faaliyetleri kapsamında
“THY Teknik Sigorta Yönetimi, 3 Boyutlu Veri Görselleştirme İş Zekâsı Yazılımı, Katılım
Bankalarına özel mikro kredi sistemi, Test Portal, Duygu Analizi, İK Ödüllendirme Projesi,
Kafein Smart Map,†projeleri için toplam 884.328 TL fon kullanılmıştır. Yapılması planlanan
ürünleşme faaliyetleri için toplam 2.442.552 TL fon ayrılmıştır.
-
1. Şirket Satın Alınması
16.05.2018 tarih ve 2018/19 No’lu Yönetim Kurulu Kararı ile 18.500.000 TL ödenmiş
sermayeli Smartiks Yazılım A.Ş'nin 925.000 adet B grubu nama yazılı pay ve 8.510.000 adet
C grubu hamiline yazılı pay olmak üzere toplam 9.435.000 adet payının (%51) tamamının
Aday Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından düzenlenen
16.05.2018 tarihli değerleme raporunda yer alan şirket değeri üzerinden toplam 25.432.715
TL bedelle satın alınmasına karar verilmiştir. Bu karar çerçevesinde halka arzdan elde edilen
gelirin 23.152.055 TL’lik kısmı Smartiks Yazılım A.Ş pay alımı için kullanılmıştır. Söz
konusu tutar fon kullanım raporunda belirtildiği üzere halka arzdan elde edilen gelirin
%69,59’una eşittir.
-
3. İşletme Sermayesi İhtiyacı
Halka arz gelirinin 6.789.865 TL’si işletme sermayesi ihtiyacı için kullanılmaktadır.
SONUÇ
Sonuç olarak, 09.08.2018 tarih itibariyle SPK mevzuatı gereği hazırlanan halka arzdan elde
edilen gelirin fon kullanım yerlerine ilişkin rapor uyarınca mevcut yapılan ek satış dâhil
33.268.800 TL tutarındaki net halka arz gelirinin 23.152.055 TL’si (%69,59) şirket satın
alımı için kullanılmış, ürünleme için hesaplanan 3.326.880 TL (%10)’luk kısmın 884.328
TL’si (%2,66) fiilen kullanılmış, kalan 2.442.552 TL’lik kısmı (%7,34) ürünleşme faaliyetleri
için ayrılmıştır. Halka arz gelirinden kalan 6.789.865 TL’lik kısım da (%20,41) işletme
sermayesi ihtiyacı için kullanılmaktadır.
-
file:///C:/Users/Windows/Downloads/Kafein%20Varsay_mlara%20ili_kin%20De_erlendirme%20 Raporu.pdf
9 ağustosta bir de bu rapor da yayınlanmış..
-
1) Projeksiyonlar TL üzerinden yapılmıştır.
2) Gelecek beş yıllık dönem esas alınarak hesaplanmıştır. (2018-2024)
3) Şirket için 2018 yılında %30, 2020 yılında %25 ve 2021-2022 yılları arasında yıllık
%20 oranında ciro artışı gerçekleştireceği tahmin edilmiştir. Şirket’in 2022 yılından
sonrasına ilişkin terminal büyüme oranı %3 olarak alınmıştır.
-
Değerlemede Son 3 yılda %19.58’den kademeli olarak %21.01 seviyesine yükselen yıllık brüt
kar marjının yavaş bir ivmeyle artacağı öngörülmüştür. 2018 1.6 aylık brüt kar marjı oranı
(Brüt Kar/Satışlar) %25,42 olarak gerçekleşmiştir.
-
son linkte 2017 nin verileri var..
2017 6 aylık ciro 20,663 milyon ..bu cirodan 1,943 milyon kar oluşmuş iken 2017 son 6 aylık cirosu ise 27 milyon bu cirodan ise 2,360 milyon kar yapılmış...
böylece toplam 47,2 milyon ciro , 4,3 milyon net kar oluşmuş...
bu verilerden cironun ve karın büyük bir kısmının ikinci çeyrekte oluştuğu görülebiliyor..
buna göre cironun %57 si ikinci yarıyılda...karın ise %54 ü ikinci yarıyılda oluşuyor..
eğer iş güvenliği ile ilgili yazılımın satışları da ikinci yarıyıla yansıyacaksa ?? o vakit tahminen en az (6 milyon beklenti /2 =3 milyon ) 3 milyon ekstra bir kar artışı olur...