Acil bir durumda swift ile y.disi hesabina aktarmayi dusunuyorum. Ama simdilik nispeten guvenli bir bankada dusuk faiz oraniyla da olsa mevduatta. Tabi acil bir durumu onceden farkedebilir miyim, orasi soru isareti.
Printable View
umutabi benim eve periyodik olarak hırsız girer,yerim uygun değil. yurtdışından başka çare yok. diğer konuya gelirsek. bu istismar edilen bankalar görev zararını kapatmak için. önce tl mevduatlara,yetmezse dövize sulanacaklar. neden böyle bir sıralama yaptım? çünkü bu malum kesim tl tutmaz,genelde euro sonra dolar tutar.şimdi bunların yarısı yastıkaltı diğer yarısıda bankada. bunları mutsuz etmek istemezler,çünkü oy deposular. ikinci bir ipucu daha: izmirde toplam mevduat dth oranı : %20. kayseride : %75.
yapıkredi bugün 100k üzerine 45 güne kadar 11,05 verdi eski para
Öyle görünüyor ki, Fed'in 14 - 15 mart tarihinde faiz arttrıcak beklentisi, enflasyonun çift haneye çıkması doların yönünü yukarı gösteriyor. Ya buna izin verilecek ya da faizler arttrılacak. Büyük bankların %12 vermesi yeteril değil. Baktım da (aldığım oranları düzenli olarak not ederim) 2016 yılı Şubat ve Nisan ayı arası vakıfdan 13.45 ila 13.25 oran almışım. Aslına bakarsanız bugünkü durum o zamandan daha kritik ama oranlar düşük. Faizlerin yükselmesi şart.
11.95 oranın neti 10.15 e gelir.. enflasyon 10.13..
şu anki oranlar bırak reel faizi anca paranın değerini koruyor..
o da 12 oran alabilirsen..
GLP bankalar için mayosuz denize girmektir. Mevduat ise mayoyla. Sular çekildiğinde (tcmb glp yi rutinden tekrar istisnaya döndüren söylem içine girdiğinde) oluşacak problemi yaşamamak isteyen banka mevuata GLP den yüksek faiz vermeyi kabul eder. O yüzden mevduat faizleri GLP den yüksek olabilir. GLP gecici bir mekanizmadır. Zira GLP yi kalıcı kılmak ortodoks para politikası tanımında sınırsız para verme sözkonusu olduğu için faiz oranı ne olursa olsun QE (quantitative expansion) parasal genişleme olarak algılanabilir. Zira faizleri yükselten mekanizma aslında büyük ölçüde paraya ulaşamama riskinin fiyatlanmasıdır, yüksek orandan dahi olsa her an paraya ulaşabilme imkanı parasal sıkılaştırmayı gevşeticidir. Bunu son 1 aydır yabancı analistler bence dolaylı yoldanda olsa söylemeye çalışıyorlar. Zira bu hamle fiili faizi yükselttiği gibi piyasadaki parayıda sınırlandırmadığından aslında belirli bir noktadan sonra amaca hizmet etmemeye başlayabilir. Yüksek faiz ile piyasaya sınırsız para taahhüdü vererek te bir çeşit QE parasal genişleme planlanabilir. TCMB eğer bu tür bir yol izleme peşindeyse, Tl için arz ile talebin örtüştüğü değere razı olmak zorundadır.