Gübre fabrikaları 2023 başında 390 TL’den 167 TL’ye inmiş. Yani %42 seviyesine düşmüş. (Bugün içinde 6 şubat deprem etkisi de mevcut.)
Gübre fabrikaları yaklaşık 10 günde 360 TL’den 155 TL’ye indi. Yani %43 seviyesine düşmüş. Diğer bir ifade ile sanki tekrar büyük bir deprem olmuş gibi fiyatlanmış. Son bir yılda resmi enflasyon %60 ve Enag %124. Eğer enflasyon olmasa idi, bu fiyatlama makul olabilirdi. Bence çok düştü. Bu seviyelerden tepki gelmesi lazım. Çünkü bir yılda dolar bile yaklaşık %60 civarında yükseldi. Enflasyonist ortamda birinin bunu görüp, GÜBRE’yi almasını beklerim. Onun için bu pazartesi günü taban bozulur demiştim. Perşembe-Cuma biri almazsa, Ocak 2024 başı mutlaka biri bunu alır. Sonra testereye bağlar.
İkinci bir gösterge ise Bist 100. Yılbaşında 5700 idi. Şimdi 7260. Yani artış sadece %27. Enflasyonist ortamda bu mümkün değil. Çünkü para arzının genişlediği de göz önüne alırsak(Asgari ücret yüksek artışları, kredi kartı faizlerinin düşük sabitlenmesi, banklara TCMB’nin SWAP kanalı ile %42,5 yerine %32,5’tan para vermesi, önceden alınan düşük faizli kredilerin hala devam etmesi vb.), sadece %27 artış, bir şeyin fiyatlaması olamaz. Yıllık en düşük 4400 endeksi bile alsak, artış %65’te kalıyor. Şu anda 2024 ekonomik daralma ve enflasyon muhasebesi fiyatlanıyor gibi. Bence aşırı satım oldu. Ezcümle, 2024 ocak ayı içinde Bist 100 tarafında 8000 beklerim. Bu beklentimi bedelli sermaye artırımı furyası ve/veya açığa satış yasağının kalması bozar. (Sistemik risk grubu olan kara kuğu riskleri hariç).
“ Bir ihtimal daha var. Ona da ölmek mi dersin?†Eğer yabancı mart seçimleri sonrası Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan’ın postalanacağını kesin olarak biliyor ise, bugünkü fiyatlar normal.
Tüm bunların toplamı beni şuraya getiriyor. Hem cari açık verip, hem de endeks burada duramaz. Bence birisi yalan söylüyor. Yalancının da Bist 100 olduğunu düşünüyorum.