Lübnan konusu tartışılmış. Yanlış hatırlamıyorsam Lübnan EB'ları ödemiyorum dediğinde 90 milyar USD dış borcu vardı ve bu tutar yıllık gelirinin %170'ine eşitti. Yılda 4.6B USD kupon ödemesi yapıyordu. Yani Lübnan'ın borç yükü bizim ülkemize göre - ortantısal olarak - oldukça yüksekti.
Hazine'nin şu anda - 2022 itfalılar dahil - piyasada dolaşan toplam EB miktarı çok kabaca 70B USD + 4.75B EUR. Çok düz hesap 75B USD diyebiliriz. Yıllık ödediğimiz prim miktarı da, yine çok kabaca, 4.5B USD (Euro cinsi EB'ları USD'ye çevirdim). Ağırlıklı ortalama olarak baktığımızda USD EB'ları için %6.11, EUR EB'ları için %4.41 yıllık faiz ödüyoruz. Bu hesabı İş Yatırımın EB tablosu üzerinden kendim yapıyorum, bir hatam varsa affola.
Edit: 2022 yılında gerçekleşecek itfalar nedeniyle Hazine kupon ödemeleri yanında 4B USD daha ana para ödemesi gerçekleştirecek. Dolayısıyla 2022 yılı için toplam ödemesi 8.5B USD olacak.
Öte yandan CDS de kabul edilebilir seviyenin çok üstünde maalesef. Geçenlerde siyasi bir tartışmanın da konusu oldu, dünya haritasında kırmızı fener gibi yanıyoruz.
http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds/
Türkiye hakkında "kimsenin konuşmak istemediği "siyah koyun" " şeklinde haberler çıkıyor. Önce 128B USD sonrasında 20 Aralık'da 20B USD daha rezerv yakmasaydık hiç bir endişemiz olmazdı. Bu ülke yılda 4.5B USD kupon primini her türlü öder derdik. Şimdi geldiğimiz noktada EB taşımaya devam ediyorum ama rahat mısın derseniz hiç değilim. :(
Edit 2: Yazdıktan sonra yanlış bir bilgi vermeyeyim diye tekrar kontrol ettim. USD cinsinden toplam ihracımız 65B değil 70B dolaylarındaymış. Hem toplam değeri hem de yıllık kupon ödemesi değerini düzelttim.