Satış yasağı nedir dostum?
Bu arada parite iyice canımızı sıkıyor.
Printable View
Dostum vesbe nin ortaklık yapısında hisselerin büyük cogunluga vestel de bulunuyor. Hisselerin yüzde 82 si vestel e ait kalanı ise halka açık.
1.5 sene önce halka açıklık yüzde 8 civari idi, vestel e para lazım oldugu için kurumlara hisse satiyor böylece halka açıklık artiyor. Önceki satışlarda lot lar satıldıktan sonra hisse yukarı gitmeye devam ediyordu, ancak o dönemde de beyaz Eşya sektörü altın dönemindeydi, hammadde ucuz, insanlar eve kapanınca satışlar ve karlılık patlamıştı.
Son dönemlerde bildiğiniz gibi hammadde fiyatlarının nakliye lojistik ve navlun fiyatlarının artmasıyla durum değişti. Bu durum olmasa zaten hissenin bu fiyatlarda kalması pek mümkün değildi.
Büyük Kurumlar özellikle emeklilik yatırım ve citi malı yukardan borsada satip, vestel den iskontolu almaya başladı mis gibi.
Emeklilik fonları bu işten cok büyük paralar kazandı. En cok Bu tahtada kazandıgını iddia edebilirim ama ispatlayamam. Emeklilik fonları 100 milyon lot malı yüklendi ve özellikle son 3 ayda sürekli yukardan satış yapıyor aşağıdan topluyor cok fazla düşmemesi için. Elinde 70 milyon lot kaldı.
Vestel son yaptıgı satıştan sonra 6 ay hisse satmama sözü verdi, bu süre yakında doluyor. Saydığım 3 kurumun yukardan satışları aklıma bu konuyu getiriyor, sonucta hisse cok yukarıya giderse vestel yine satış yaptıgın da malı cok yukardan almak istemeyebilir ler. Yukardan da sattılar onları da aşağıdan almak isteyebilirler.
Son olarak da şunu söyliyim,
Hammadde, navlun, lojistik maliyetlerinin bu kadar arttığı, döviz açığı oldugu için kur farkı zararı yazdıgı bu kadar olumsuzluğun bir araya geldiği bir dönemde, yüzde 9.5 net kar marjı ile çalışıp 1.5 milyar TL civarı bir kar açıkladı ki ben begendim. Bu durum şirketin kar etmek için çaba gösterdiğini ve iyi yönetildiğini gösteriyor.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ben kıllanmaya başladım bunlar temettü kararını neden açıklamıyor
Teşekkürler coletta.
Halka açıklık artsın biraz daha, bana göre sorun yok. Koç ya da Oyak bünyesinde olsa çok kurcalamam bu kağıdı, geleceği parlak. Tek düşündüren şey, sahibin zorlu olması. Takılmamaya çalışıyorum.
Ben henüz yeni başladım vesbe toplamaya.
Bu son iki haftada parite göçtü, çelik fiyatları yine uçtu.
Enflasyon patladı, harcamalar kısılıyor....vs
Bu nedenle hissenin 7 civarında takılması beni rahatsız etmiyor. Son iki haftadır da direniyor maşallah.
Vesbe temettü açıklama tarihleri:
2018: 11 Nisan
2019: 8 Nisan
2020: 3 Haziran
Bu yıl da Nisana veya belki savaşın gidişatına göre ilk çeyrek bilanço sonrasına kalabilir açıklama.
Üstadım koç grubun da da bildiğin üzere arçelik var, lakin tercih etmeme sebebimiz ortak sanirim, vesbe arçeliğe göre daha fazla kar odaklı çalışan bir şirket.
Arçelik te marka imaj çalışan odaklılık daha fazla.Çalışan olsam arçelik te çalışmayı tabi tercih ederim, ancak iş ortaklığa gelince vesbe daha kar odaklı çalışıyor.
Zorlu grubu her ne kadar halka açık ve kurumsal olsa da koç grubu kadar kurumsallaştıgını düşünmüyorum.Patron şirketinde de kar daha ön plandadır. Bunlar tamamen kendi kişisel görüşlerim ve gözlemimdir kesin doğrudur diyemem.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu arada SEG ve Regal için ne düşünüyorsunuz. Vestel, hem arçelik' e hem vebse' ye rakip :)
Enflasyon krizi ve alım gücünün çok düştüğü dönemlerde bu ucuz ürünler ön plana çıkabiliyor.
Arçelik benim gözümde eskiden "dandik mal" dı. Siemens, Samsung..vs bakardım. Ama artık güzel bir marka oldu. Geçen yıl maddi sıkıntı yaşamadığım halde gidip Arçelik aldım.
Bu yıl yaşadıklarımızı, günlük hayatta şuna benzetiyorum. Enflasyon patlayınca Migrosun işi düşer, Bim-A101' in işi artar. Marka tüketiminden, private label ürünlere kayış olur.