Ben de aynı soruyu soracaktım başlıkdaki dostlarımıza sonra vazgeçtim .
Kalbimiz birmiş sn Çıtak ,aziz dostum.
Printable View
Riba veya Ribâ tefecilik olarak tercüme edilebilecek Arapça bir kelime veya şeriat kapsamında ticarette veya ticarette elde edilen haksız, sömürücü kazançtır. Kur'an'da birkaç farklı ayette (Âl-i İmrân-130, Nisâ-161, Bakara-275) ribadan bahsedilir ve kınanır.[1] Ayrıca birçok hadiste bahsedilmektedir.
Makale serilerinden
Fıkıh
Allah
Kavramlar
Fıkhî mezhepler
Kaynaklar
Dinî Vazifeler
İktîsat
Sıfatlar
Siyaset
Siyâsî mezhepler
gtd
Ribanın iki ana şekli vardır. En yaygın olanı, bir nakit kredi üzerindeki faiz veya diğer artıştır. Diğer tür belirli bir malın eşit olmayan niceliklerinin veya niteliklerinin eş zamanlı mübadelesidir.[2][3]
Etimoloji ve tanımlar
Riba kelimesi İslam'dan önce Araplar tarafından "artış" anlamında kullanılmıştır. İslam fıkhında ribanın tanımı "karşılığı olmayan artı değer" idi.[4]
İslam'da ribanın tam olarak ne anlama geldiğini açıklamanın zorluğu, Halife Ömer'den alıntı yapan İbn Mace ve İbn Kesir gibi erken dönem İslam hukukçuları tarafından not edilmiştir.[5][6]
“Üç şey vardır, Resulullah açık seçik açıklasaydı, bana dünya ve içindekilerden daha değerli olurdu.: Kelale, Riba ve Hilafet.â€[7]
Ribanın çeşitleri
Bazı hadislere göre, Muhammed ribanın 73 çeşidi (hadislere göre) olduğunu söylemiştir.[5] Çoğu İslam hukukçusu (Fakih), birkaç farklı riba türünü tanımlar.
Riba al-jahiliya: Kuran'da bahsedilen İslam öncesi Arabistan'da uygulanan tefecilik. Borçlu borcunu ödeyemezse her yıl ikiye katlanırdı.[5][8] Bir başka benzer tanım (Taqi Usmani tarafından tarif edilmiştir) riba al-jahiliya, borç alandan borcun vadesi geldiğinde geri ödeyemediği sürece anaparanın üzerinde herhangi bir ek ücret alınmadığı ve bu durumda borçlandırıldığı bir borç türüdür. ek bir miktar, ancak anaparanın iki katına veya üç katına çıkması gerekmez.
Riba an-nasiya: Kredi işleminden tahakkuk eden fazlalık. Riba an-nasiya, iki miktar mal değiş tokuş edildiğinde, ancak taraflardan biri veya her ikisi teslimatı veya ödemeyi geciktirdiğinde ve faiz ödediğinde (yani, önceden belirlenmiş bir yüzde miktarı veya yüzdesi şeklinde fazla parasal tazminat) bir kredi işleminde ribadır. Cahiliye döneminde bilinen ve ticarette çoğu zaman kullanılmış bir riba türüdür.[9]
Riba al-fadl, satış veya takas işleminde tahakkuk eden fazlalık. Belirli bir malın eşit olmayan miktarlarının veya niteliklerinin eşzamanlı değişimini (herhangi bir ertelenmiş/gecikmiş ödemeyi içermeyen) içeren riba.
Yine başka bir kaynak (Malezya İslami Bankacılık ve Finans Enstitüsü ve Aznan Hasan'ın Tekafül Temel Sınavı hazırlığı), her biri iki alt kümeye sahip iki tür ribayı açıklamaktadır.[10]
Yahu Kuran'ın indiği zamanın Arapça'sı, tefsirler, bugünkü yorumlar...
Girmeyin demagojinin, safsatanın dibine vurabileceği alanlara.
Bunların ekmeği bu! Muğlak zemin, muğlak alanlar.
Adama faiz(riba) haram değil mi? diyorsun?
El cevap:
"Peki Allah neden faizi yasaklamıştır....?hiç düşündük mü..."
Sümme hâşâ, sen Seyyîd misin? Sen Ashab-ı Kiram'dan mısın?
Sen alim misin? Sen kimsin yahu?
Ayet orada?
Ezcümle...:
Topiğe verdiğimiz rahatsızlık için affola!
Benim inancım:
"Eşek yularından, insan sözünden tutulur!"
Varsa bir söylemin, ardında duracaksın. Olay bu kadar basit.
Niyetin de önemli bir göstergesidir aynı zamanda.
Çifte standart, niyeti bozukların en sağlam sığınağı.
Mevlana'nın dediği gibi:
"Ya olduğun gibi görün! Ya göründüğün gibi ol! "
https://i.hizliresim.com/ei0wc3m.png
Zayıflık devam ediyor yukarıya tepki bile yapamadı..Burda flat olmak mantıklı..Tekrar aşağı dalış yapabilir..Longlar yakın stopla devam edebilir..Şortların maliyeti iyiyse bu haftalık10.560 üstüne atana kadar tutabilir..Bu ay ki en büyük tepki hareketi en fazla 11.200 dür..Ben jetonsuz bekliyorum..ytd..
2025 yılında 600 yılında bahsi geçen şeyleri tartismak :drunk:
1 kez uygulamaya kalktın nas adı altinda 50 yıl geriye gittin
Yaratıcının kesin buyruğu bu kdr yanlış bir sonuç verebilir mi bundan daha iyi kanıt olabilir mi Yaratıcının emri olmadigi
Zamanın ihtiyacına göre yazılmış
https://pbs.twimg.com/media/GZSTshvW...g&name=900x900
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyası.!!!