Fizikiye geçerek aslında kaybettiğim veya enflasyona karşı eriyen dolarları gördüm. Teşekkürler.
https://www.youtube.com/watch?v=7TgRTuAD3Iw
Bu kadar risk alacak bilgim yok, fiziki kaldığım için avunuyorum, züğürt avuntusu da olabilir.
Fizikiye geçerek aslında kaybettiğim veya enflasyona karşı eriyen dolarları gördüm. Teşekkürler.
https://www.youtube.com/watch?v=7TgRTuAD3Iw
Bu kadar risk alacak bilgim yok, fiziki kaldığım için avunuyorum, züğürt avuntusu da olabilir.
Yuji hocam hiç viop yapmayan biri olarak hesaplamayı şöyle yapıyorum. Shorts arkadaşın verdiği örnekten yola çıkarak;
kontrad yapılan tarihdeki kur fiyatı : 32,20
vade sonundaki kur fiyatı : 35.55
Burada doların yükseleceği varsayılmış. Ki; dolar yükseldi. fakat 37.00 oldu diyelim. İşte o zaman
Kar/ Zarar= (Satış Fiyatı-Alış Fiyatı) x Sözleşme büyüklüğü x Sözleşme adedi
Yukarıdaki formüle göre vade sonunda sizin doları almak için ödeyeceğiniz toplam fiyat ortaya çıkar. Örnek vade sonu hesaplamada kur farkından doğan fark 400.000 tl olsun diyelim. Bu arada faiz getirisi de 480.000 tl olsun diyelim. 480.000 - 400.000 = 80.000 tl getiriniz oluyor. Doğrumudur.
Bir de şu var. 24 aralık 2024 tarihli kontratlar için döviz kuru 40.315 belirlenmiş. Bu da bize doların yıl sonunda nereye gideceği hakkında bir fikir veriyor. Gerçi kontrat döviz kur fiyatları belirli aralıklar ile güncelleniyor ama günlük mü bilmiyorum. Sonuç olarak viop da terste kalmak ihtimali de mümkün görünüyor.
Arkadaşlar bakıyorum Simyacılar gibi ölümsüzlük iksirini bulmuşsunuz :kmk:
Yahu bir düşünün öyle garantili bir kazanç olsa herkes yapar. Sakın ha bilmediğiniz sularda yüzmeyin, boğulursunuz.
Viop ta terste kalırsanız sürekli üzerine teminat tamamlamanız gerekir. Diyelimki dolar ağustos sonunda 33.00 te kaldı. Sizin vioptaki 100 k $ lık pozisyonunuz 7.200.000 TL zarar yazar.
Bilmeyen arkadaşlar da bu konuda yanlış yönlendirmesin, büyük zarara neden olursunuz.
Hesapta hata yok. Viop ta 100 k$ * 32 = 3.200.000 TL lik pozisyon demektir.
Dolar Ağustos sonunda 33.00 te kalırsa ; (35,25-33)=2,25*3.200.000 = 7.200.000 TL zarar
Ek bilgi:
1.000 $ lık usdtry işlemi için teminat: 4.409 TL dir.
100 k $ lık işlem için = 100 * 4.409 = 440.900 TL (gerekli min teminat miktarıdır) . Ama bu miktarın en az 2 katı kadar teminat bulundurmanız gerekir. O da yaklaşık 880.000 TL dir. Ama işler terse giderse bu teminta da yeterli olmayacak ve sürekli ilave yapmanız gerekecek.