değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Şansımı zorlamaya devam edeceğim gibi gözüküyor.
Printable View
Emlakta bir hareketlilik mi var , bana mı öyle geliyor.
Ben bu aralar (üç-dört yıllık bir aradan sonra) alıma geçeceğim sanırım. Kiralar çok yükselmiş. Artan kiralar, kira çarpan hesabını olması gereken yerlere getirmiş. Neredeyse dört yıldır fiyatlar artmadı, yerinde sayıyor. Enflasyon hesabı, dört yılda 100 % gibi bir oranda.
Fiyatlar : dört yıl öncesi ile aynı, yada 10 % daha düşük. Sanırım alım zamanı geldi.
Beraber yorumlayalım bu konuyu mümkünse. (İstanbul için konuşuyorum, diğer büyük illerde bu kadar duraklama olmadı)
Saygılar,
Ben de katkı sunmak için İzmir Bornova'dan bir bilgi vereyim.
Amcam 2015 yılında 252 bin TL'ye (100 bin dolar) 1+1 ev almıştı. O zaman için 1250 lira (500 dolar) kiraya vermişti.
Şimdi Yıl 2020, Evin değeri 350 bin TL (58bin dolar) olduğu söyleniyor. (sahibinden.com fiyat ortalaması) Kirası ise 1800 TL (300 dolar)
Yani dolar bazında yaklaşık %40 zararda. ABD'deki yıllık %2 enflasyonu da hesaba katarsak ( 5 yılda %10,4 yapıyor) yaklaşık %50 zarar.
Reel'de %50 kayıp. Bugün için zarar etmeden evi satması gereken değer: 660 bin TL
Fiyatlar yükseldi. Öncelikle düşük faiz sonrasında deprem bir önemli motivasyon kaynağı olarak gözüküyor.
Düşük faiz hem kredi hem mevduat tarafında etkili, şimdi yükselen altında buna eklendi. Yeni konut inşaa maliyetleride yükselişin kalıcı olabileceğini gösteriyor.
Kendi perspektifimden ekonominin iyiye gittiğini düşünmüyorum. Bu nedenle tetikte olmak gerekiyor. Konut uzun vadeli ve likit olmayan bir yatırım. Hükümet yarın öbür gün hem emlak vergisi (ikinci konutlar için) , hem de alım satım kanalından ekstra maliyetler çıkarabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ekonomi iyiye gitmiyor, rezalet ötesi. Doğrudur..
Ama göreceli olarak şu an dünyada en ucuz emlak Türkiyede. Istanbulda prime dediğimiz lokasyonlarda metrekaresi 1000 dolara ev almak mümkün, yani bu şaka ötesi rakamlar.
Eğer bir gün ülke tekrar batıya dönerse, AB sürecinde hareketlenme olursa bu fiyatlar ilk etapta 3000 dolar, ikinci etapta 5000-6000 dolara gider.
Istanbul dediğimiz şehir dünyanın en önemli şehirlerinden biridir, tarihtede hep öyle olmuştur, en büyük imparatorlukların amiral gemiliğini üstlenmiştir.
New York, Londra,Singapur filan hikaye aslında. Istanbul dünyanın ilk mega şehiridir, er geç hak ettiği değeri bulacaktır. Bangladeşde emlak fiyatların istanbuldan pahalı olması akla mantığa uygun değil, er geç bu saçmalık son bulacaktır.
Ama istanbul deprem bölgesi diyenleri duyar gibiyim, onlara google'ı açıp japonyadaki emlak fiyatlarına bakmalarını öneriyorum : )
Evin net matrekaresi ne kadar?
50 metre kare ev, metrekaresi 2000 dolar, ve izmir
Balona yakın fiyat, ama tam balon sayılmaz çünkü alındığı tarihte 500 dolar kira getirisi varmış.
Çok kötü bir yatırım olmuş fırsat maliyeti namına, er geç eski fiyatını görür, ama uzun sürebilir, belki 2030'da.
Marka projelerden ev almayın! %95 sonu hüsran oluyor.
Bir haftadır. Fox’ta izliyorum. Benim anladığım İstanbul’da depreme çözümü imar değişikliği olarak sunuyorlar.
Zemini bozuk olan yerlere ekstra imar vermek nasıl depreme hazırlık oluyor onu çözemedim. Eğer haberleri ben yanlış anladıysam lütfen beni düzeltin. Ama bu kafayla istanbulun değerini bulması mümkün değil.
Sizin yanildiginiz nokta şu; o saydığınız şehirlerde parklar, bahçeler, deprem toplanma alanları, eğitim arazileri yandaşlara peşkeş çekilip konut üretimine ayrılmıyor. dolayısıyla o şehirlerde bir arz sıkıntısı var. Millet ev yapacak şehri genişletecek arsa bulamıyor. Dolayısıyla kısıtlı sayıdaki eve çok talep olduğu için fiyatlar çıkıyor.
İstanbul'da ise bu saydığım arazilere hatta aklınıza gelen her yere bina dikildiği için inanilmaz bir arz fazlası var bu sefer talep yeteri kadar gelmiyor. Fiyatlar dolar veya enflasyon karşısında eriyor.
Mi 9 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Istanbul cevizlibaği bilen varsa eger, honda cem ve opet in arka tarafinda yeni bir bina yapiliyor 3 4 katli, bitti sayilir. Nereye yapildi dersiniz? Okul bahcesine.
Vali geldi, kagit ustunde çat cat cat,10 dakikada karar alindi bitti.6 ayda bina dikildi.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
o zamandan bugüne neredeyse 20bin dolardan fazla kira getirisi olmuştur, onu da hesaba katmak gerekir. yine zarar ama zararın boyutunu bir nebze azaltır. bu arada 2013- 2019 arası dolara göre hemen hemen her yatırım zarar ettirmiştir. markalı konutlar ekstra zarar tabi.
Düşündüm ....
1.000.000 TL'ye (hesap kolay olsun diye) , kiraya vermek amacı ile bir ev aldığımı varsaydım.
Evi ; airbnb'den hiç boş kalmamak şartı ile günlük $50'dan , aylık 9.000TL , 10.000TL'ye yuvarlayarak kiraya verdiğimi varsaydım.
(1.000.000'luk ev 10bin TL'ye kiralanamaz ama hesap kolay olsun dedim)
Gelirler
Yıllık 120.000TL kira geliri
Giderler
2.500 TL aylık ,30.000TL yıllık , temizlikçi
Emlak Vergisi ???
Apartman gideri ???
Kira /Gelir Vergisi ???
Tamirat , tadilat ???
Aklıma yatmadı !
Emlak vergisi Türkiyede düşük. O kalem önemsiz. Apartman gideri, nef gibi kazık aidat ödenen sitelerden evi almıkcaksın. Apartman gideri de önemsiz. Vergi konusu aşılır (!) burası Türkiye..
Bu işin sırrı bence, merkezi lokasyonda kelepir bir mülk almaktan gecer (galata vs)...Bir de vaktin olacak, müşterlilerle ilgilenecek, ya da bu müşterilerle ilgilencek dürüst güvebilir bi calışanın olcak...Müşteriler de arap en büyük eksi taraf bu...Gerisi kolay...Eve eski şaraplar, hediyelik eşyalar koyarsın onları bile satarsın müşterlerine..
Bu işi italyada pragda yapacaksın...İstanbulda araplara hizmet etmek istemem
'sunulan bir hesap' göremedim ...
'hallederiz Kadir' gibi olmuş !
https://alkislarlayasiyorum.com/icer...ir-ingilizcesi
Yıllık 25 milyon 125 bin araç garantisi verilen Avrasya Tüneli’nde yaklaşık 8 milyon aracın parasını Hazine ödeyecek. 2019 yılı için 177 milyon lira olan faturanın bu yıl yaklaşık 300 milyon liraya çıkması bekleniyor.
http://www.patronlardunyasi.com/habe...cikacak/232082
İnsan sarrafı değilsen kiralama işi uğraşılacak iş değil.
Dükkan kiracısı daha zorlu ve dükkanın tercih edilebilirliği düşükse bol problemli. Ancak duvar teslim edip duvar alıyorsun.
Evin kiracısı daha iyi ama amortismanı daha yüksek. iyi kiracı daha modern ev istiyor. Günümüz evlerinin konforuna bakarsak bu daha fazla masraf demek.
Eski uzman emlakçı yeni usta büyük üstat ekonomist Tebernüş e soruyorlar; Altın daha yükselir mi? Cevap süper!
https://twitter.com/tebernkireci1/st...001312768?s=21
Millete kilitledi kumesleri.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aha bu tebernüş gibi 2011 altın rallisinde de Baybars Sezen vardı.
Sonra altın düşünce birden ortadan yok olmuştu. :)
Dönem dönem her balonun çıkıntı bir goygoycusu oluyor demek ki.
Amigo misali.
Bağdat caddesi civarından bildiriyorum. Evler satılıyor. Sarı siteden favorilere ekledikleriminde ben para toplayana kadar fiyatları artıyor. Ne para var yahu. Bir bölge de 7 ilan işaretlemişim, geriye 2 ev kalmış. 3+1 r ev 1.400.000 den 2.000.000 ye çıkmış. (Kasımdan bu zamana). Bir diğeri ise aralıktan bu yana 1.300.000 den 1.375.000 e çıkmış.
Merak ediyorum 3+1 bir eve nasıl olurda bir insan 1,5 milyon üstü para verir. Boğaz\deniz manzaralı değil baya sokak içinde karşı apartmanı gören evlere
Ev alma doneminin yaklastigini dusunuyordum. Son depremler fikrimi degistirdi.ozellikle eski evlrei alirken dikkat etmek gerek.
Malesef kisir bir dongu var. Yeni evlerin carpanlari cok yuksek ama saglam. Eski evlerin carpanlari makul ama riskli.
SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
24 Şubat Pazartesi 12:26 BAKAN KURUM: İSTANBUL'DA 7.615 BİNANIN ACİLEN YIKILMASI GEREKİYOR - HT
sadece bu kadar mı ? Daha yeni mi aklınıza geldi...
esasında bu başlık temmuz'da yaşadığımız 5.8'lik silivri depremiyle maziye gömülmeliydi ama milletimizin hafızası maaşallah fil gibi olduğu için cadde'de halen milyon tl'lere ev satılıyor. etrafımda da arkadaşlar var, 700bin'e ev satıp milyon tl'lere sahil şeridinden ev alan.
birinci konu merkez üssüne yakın olup 7'lik deprem görmüş evde çatlak patlak olmama ihtimali çok zordur. tabi evin çok sağlam olduğunu kabul ederek başlıyoruz. milyon'luk evin değeri talep düşüklüğü ve deprem yemiş olma sebebiyle taban fiyatları öpecektir.
ikinci konu tl'deki illüzyon durumu. ben paranın illüzyona dönüşünü boktan ülkelerde yaşayarak gördüm. ve birebir bizim yaşadıklarımız yaşandı. adama diyodum bu ev kaç para? 500 bin dolar. ulan bu boktan yerde nasıl oluyo 500 bin dolar veriliyor bu eve? iyi de abi kapış kapış alınıyor. ve bir kaç ay sonra devalüe yiyip kurun 3'ten sadece 2 yıl içinde 20'ye gittiğini yaşadılar.
sadece 20 gün önce evini satıp 1 kilo altın alabilen biri şu an satsa 900 gram altın alabiliyor.
6 ay gittim geriye, evini satıp 1 kilo altın alan biri şu an satsa 780 gram altın alabiliyor. 6 ayda 220 gram altını çöpe atmış oluyor vatandaş.
Merhaba degerli arkadaslar. Oturmak icin ev alacagim. Insaatinin % 80 i tamamlanmiş bir sitede dikkan ustu, iscilik karsiligi verilmis bir daire satilik. Bunu almanin artilari eksilerini rica etsem sayarmısınız.Emlakci diyoki, -Kredi cekerken %79 dan cekemezsin. % 98 den cekersin - insaat bitip peyzaj duzenlemesi yapilirken cebinden para çıkar. BAŞKA NE GIBI DEZAVANTAJI VAR ? Bana anlatirmisiniz lutfen ?
Baktigim evlerin cogu dubleks teras çıkıyor. Kimse almadigi icin mi bunlar kalmiş ? Dubleks terasin DEZAVANTAJI NEDIR ?
Geçen yıl yapı ruhsatı verilen daire sayısı bayağı azalmış.
Herhalde maliyetlerin ve stokların etkisi.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/in...avruldu/463361
Berlin'de kiralar beş yıllığına donduruldu
Almanya'nın başkenti Berlin'de kiralar, eyalet hükümetinin kararıyla beş yıllığına donduruldu. Kentten orta sınıfın göçünü engellemeyi amaçlayan yasa Pazar günü yürürlüğe girdi.
3 milyon 700 bin nüfuslu kentte kiraların son 10 yılda yüzde 104 oranında artarak metrekare başına ortalama 11,60 Avro'ya yükseldiği belirtiliyor.
1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra çok sayıda sanatçı ve Bohem yaşam tarzı süren birçok kişi Berlin'e akın ederken, kiraları ödemekte zorlanan pek çok başkent sakini diğer kentlere gitmek zorunda kalmıştı.
KİRALARA TAVAN GETİRİLDİ
Deutsche Welle'nin haberine göre yasa uyarınca kiralara metrekare başına 9,80 Euro tavanı getirildi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/b...uruldu-1723033
Bunda Almanya genelinde müthiş örgütlü bir kiracılar sendikasının olmasının ve demokratik haklarının savunuyor olabilmelerinin etkisi varmış !
Burası Türkiye. Bir bakarsınız sıfır araç yokluğu nedeniyle 2.el araçlardaki artış gibi sıfır ev stoğunun azalması nedeniyle 2.el evlerin de fiyatı deli gibi artar. Muhtemelen yaza doğru 2.el ev fiyatlarının yükselişleri hızlanır diye düşünüyorum.
Redmi K20 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Müteahit'in girdiği bölgelerde, apartman yeniden yapılırken, müteahit genelde en alt ve en üst katı kendisine alıyor. Ara katlar daire sahiplerine kalıyor. Eski tip dublekslerde çok sorun olmamakla birlikte yeni tip dubleksler, estetik anlamda kötü ve mimari açıdan problemli oluyor. Alçak tavan, çatıdaki su yalıtımın problemli olması, terasdaki giderin ve eğimin teknik olarak yanlış yapılması v.s.
Daha geçen gün gördüm. Bina yeni. Ofis olarak kullanılıyor. En üst katı kiralayacaktık (Dubleks). Yağmur yağdı. Her yer su içinde. 3-4 aylık inşaat işi çıktı, kiralamaktan vazgeçtik. En az 40-50 bin masraf yapacak ofis sahibi. Yazık.
En üst ve en alt katlardan daire alırken, 8 kere falan düşünün bence.