Şaka şaka lafım tam da sana :))))))))))
Printable View
Şaka şaka lafım tam da sana :))))))))))
Üstad şu açıklamanız öyle canımı yaktı ki.....Şirketin 30.04.2018 tarihinde KAP'ta yayınladığı, 27.04.2018 tarihli haftalık raporda VİOP 31.12.2018 vadeli USD kısa pozisyonun maliyeti 4,18 yazıyor...Özetle benim anladığım; UMARIM YANILIYORUMDUR
5,15 - 4,18 =0,97 maliyet farkı
19.620 x 1000 x 0,97 =19 milyon TL PAY DEĞERİNE HENÜZ YANSIMAMIŞ KOL gibi zarar var....
Şirketin birim pay değerinin o kadar kur artışına rağmen neden yerinde saydığını da daha iyi anladım. Mart sonu 24 bin civarı olan VİOP 31.12.2018 USD kısa pozisyon 19 binlere düşmüş. Demek ki zararına da olsa pozisyonların bir kısmını kapatmışlar.
Acayip sinirliyim şu anda, hayatımda ilk kez uzun vadeli bir yatırım yapayım, temettü kağıdı alayım dedim, onda da bu denk geldi....Umarım yanılıyorumdur.......
Serhat gürleyen hop oğlum arkadaş sana yazıyor.Sen nasıl analistsin ,nasıl tradersın,nasıl portföy yöneticisisin sizlerin yerine maymun koysak rastgele yatırım araçları arasından muz seçer gibi seçim yapsa sizden karlı olurdu.Ulan annem bile aylık mevduat dışına yatırım yapmıyor sizden daha iyi fonunu yönetiyor.Tvlerde seminerlerde artistlik yapacağınıza oturun biraz kafanızı çalıştırın finas analizi yapın ,beyin fırtınası yapın,dünyayı gidişatı izleyin de adam gibi para kazandırın.Bu ne ya aylarca mevduat altı getiri olur mu.
Serkan74 bir yorumlasa bunu keşke.
İşin garibi ben de ilk defa uzun vadeli kağıt alıp da 5-10 yıl tutayım dedim. Benim şansıma bunlar bu yıl temettü de veremez. 15 yılda bizi mi bulmuşlar zarar üzerine zarar yazacak.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz.
düşündüğünüz gibi değil. pay değerine yansımamış bir zarar yok. tüm varlıklar o günkü anlık değerlere göre hesaplanıyor.
şimdi bir özet geçelim;
yılbaşı varlık değeri 240 mil. TL. Bu parayı mevduat yapsak 6 ayda en az %7 kabaca 17 mil getirmesi lazım. 240 +17 -30 (temettü verdi) = 227 mil. (olması gereken). mevcut durumda elde 215 mil. var. işte net zarar 12 mil. TL. başka zarar yok hepsi bu.
kısa pozisyonu yıl içerisinde kapatıp açabiliyorlar bu yüzden yayınlanan raporlarda en son anlaştıkları kontrat fiyatı geçiyor. dolar kısa pozisyonu daha fazlaydı, zaman içerisinde pozisyonu azaltmışlar bu da zararın büyümesini engellemiş. tamamen kapatsalardı güzel kar yazardık. Dolar kısa pozisyondan zarar yazarken, EUROBOND varlıklarından kur farkı karı geliyor ve bu fark birbirini karşılıyor. ayrıca EUROBOND ve bono kupon gelirleri var, bunlarda artı hanesine geçiyor. Ancak faizler yükseldikçe bono ve eurobond 2. el piyasa fiyatları değer kaybediyor. vadesi uzadıkça değer kaybı katlanarak artıyor. Bu gerçekleşen zararın büyük kısmı işte bu faiz artışı kaynaklı, 2. el piyasasındaki değer kaybıdır.
Faizler düşmeye başladığında süreç tam tersine işleyecek ve kar katlanarak artacak (biz görür müyüz bilmem :))
uzun vade yatırım konusuna gelince, benim uzun vadeden anladığım 3-5 yıl yada daha uzun. bu hisse uzun vade için uygun değil, 1 yıldan kısa süre niyetiyle alıp, fiyatını bulduğunda satmak en doğrusu. Bunu nereden söylüyorum? son 10 yılda yaptığı hareketler bu şekilde.
Açıklama için teşekkürler...Haftalık raporları inceledim, VİOP işlemleriyle ilgili portföye yansımış (-) ya da + bir değer yazmıyor karşısında. Sadece pozisyonun adet ve rapor tarihi güncel değeri yazıyor. Benim anladığım EĞER ki şirket bugün itibariyle bu pozisyonlarını kapatırsa 19 milyon VİOP'a ödeme yapması gerekecek. Yok pozisyonu kapatmayıp vade sonunu bekleyecem derse de maliyeti 4,18....31.12.2018 tarihine kadar USD kuru 4,18 üzerinde olduğu sürece ortada KOL gibi zarar var. Kur daha da artarsa var halimize....
Bu arada 30.04.2018 tarihinde yayınlanan, 27.04.2018 tarihli haftalık raporu incelerseniz KABAK gibi 4,18 maliyet değeri yazıyor....Gerçekten yanılmak istiyorum ancak affınıza sığınıyorum, açıklamalarınız tatmin etmedi....
Haklısınız ben de böyle düşünüyorum artık. Sürekli hisse fiyatında düşüş var kendini de toparlayamıyor yıllardır. Düşmüşken uzun vade için sanayi şirketleri daha mantıklı geliyor artık.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz.
Müsterih olun, varlıkların hiç birinde kar/zarar yazmaz ki. sadece alım fiyatları yazar. Net varlık değeri hesaplanırken varlığın o günkü değeri baz alınır.
dolar kısa pozisyon miktarı azaltıldığı için artık dolar artışı portföy değerine pozitif yansıyacaktır. dolar yükseleceği yönde pozisyon değiştirilmiş. Bence olumlu.
sonradan eklenecek ne zarar nede kar var .güncel veriler spk bülteninden şirketin faaliyetlerinin tümü hesaplanarak otomatik olarak güncelleniyor, yani güncel veri neyse odur.burada önemli olan bilinmeyen kar yada zarar dır oda işyatla alakalı olmayan konselide kar yada zarardır. benim bilmediğimde temettü dağıtılırken konsolide karlarıylamı yoksa konselide olmayan net kardan mı temettü hesaplandığıdır ?
Arkadaşım, şirketin son yayinladigi haftalik raporda 217 milyon portföy değerinde, viop kısa pozisyonu satırının karşısında bir değer var mı? Yok mu bana onu söyle. ...tekrar tekrar araştırdım ve ne yazık ki yanilmadigimi düşünüyorum. 31.12.2018 vade sonunda ya da daha önce bu pozisyon eninde sonunda kapatılacak. Kapatıldığı zaman da kar varsa Isyat hesabina yatacak, zarar varsa da isyat aradaki farkı viop a yatiracak.bu da ondan sonra portföy değerine yansıyacak. ..kapatılmamış pozisyon portföy değerine tabii ki de yansımaz.bugün kapatacak olsalar 19 milyon TL zarar oluşuyor. 4.18 kurdan satış opsiyonu almışlar.27.04.2018 haftalik raporunda pozisyonun maliyeti yaziyor.açın bakın. Aynı pozisyonun mevcut değeri 5,15 civarı bunu da viop tan açın bakın. ...aradaki fark da 19 milyon TL. ...olay bu kadar net....Mart sonu 24 bin adet aynı pozisyonda varmış, zararina kapatalım kapatalım 19 bine dusurmusler...burdan gelen zararı da diğer varliklaradan gelen karla dengelemisler...Sonuç ortada...şirketin varlıklarının büyük çoğunluğu usd bazlı olmasına ve kur daki artışa rağmen portföy değeri yerinde sayıyor. ..faiz artışları sebebiyle tahvillerdeki piyasa değeri düşüyor ancak kur daki artış yüzdesi çok daha fazla....viopda zararina kapatılan pozisyonların kur zararı olmasaydı portföy değeri en az 1,40 olurdu.bu da benim görüşüm benim doğrumdur. Ytd.
arkadaş zamanı gelmeden hiç bir şey yansımaz tabiki,biz güncel veri olarak belirtiyoruz zaten, yarının ne getireceğini bilen varsa söylesin.dolar yarın 3 lere inede bilir ,6 larada çıkada bilir, keza faizde öyle .adamların yatırımı oynar başlıklı zamanı gelmeden kol gibi zarar var demek bence saçmalık,heee günü gelir dediğin olur başım üstüne ama kahinliğinde anlamı yok bence kahin olan çok yanılır reel ortamda.BUGÜN KAPATACAK OLSALAR ZARAR VAR DEMİSSİN , SAKAL BIRAKSA ABDURAHMAN ÇELEBİ HESABI SENİNKİ.BENİM TAFSİYEM GÜNCELİN TAKİP EDİLMESİ DAHA SAĞLAM OLUR BU GİBİ YATIRIM YAPAN ŞİRKETLERİN GELECEGİ İÇİN. NEDENİ İSE ÇOK AÇIK O OLUŞACAK DEDİĞİN ZARAR NASIL ORTAYA ÇIKTIYSA REEL PİYASADA BİR ANDA KARA DÖNÜŞE BİLİR.
"viopda zararina kapatılan pozisyonların kur zararı olmasaydı portföy değeri en az 1,40 olurdu..." tamam biz de aynı şeyi söylüyoruz. ama sen ilave bir 19 mil. zarar var o da raporlarda gözükmüyor, sonradan ilave edilecek şak diye bir günde portföy 19 milyon eksi görecek diyorsun. Art niyetli olmadığını, bu işlerden anlamadığın için hissiyatla konuştuğunu düşünüyorum. o zaman geriye dönük bak bakalım 1 günde en fazla ne kadar değişim olmuş portföyle, öyle toplu olarak 15-20 mil değişim hiç olmuş mu? 4.18 pozisyonu kapatıp, 5.05 den yeni pozisyon açıldığında aynı gün 20 mil. zarar yazması lazım. olmaz çünkü varlık değerleri günü gününe değerinde hesaplanıp o şekilde portföy değerine yansıtılır.
Aşağıda şirketin 31.12.2017 raporundaki dipnotu aynen kopyaladım.
30.06.2017 finansal rapor dipnotları çıkınca daha iyi anlayacak ve öğreneceğim. Eğer ki Vioptaki bu açık pozisyonun gerçeğe uygun değer değişimi kar zarar tablosuna yansıtılırsa ciddi bir zararla karşılaşabiliriz.(Pozisyon kapatılmamış olsa bile) Haftalık portföylerdeki portföy değeriyle, finansal tablodaki net aktif değerini kıyaslayınca ortaya çıkar. Dediğiniz gibi art niyetli değilim, bu işlerden de hiç anlamıyor değilim, öğrenmeye çalışıyorum ve araştırıyorum....Bekleyip göreceğiz....
İnsanların yatırım kararlarını verirken bir miktar hissiyat ve öngörüyle hareket etmesi de gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Sonuçta durum ortada pozisyonun maliyeti belli 4,18...Reel piyasada her şey olabilir tabii i ama benim öngörüm, USD kuru düşse bile 31.12.2018 vadeli viob değerinin 4,18 seviyelerine asla gelemeyeceği yönündedir.
Selamlar ve teşekkürler.
9. KARŞILIKLAR, KOŞULLU VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER
31 Aralık 2017 tarihi itibariyle Şirket’in Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VİOB) 23.891 adet satış
yönlü döviz bazlı (ABD Doları) kontratı bulunmaktadır (31 Aralık 2016: Bulunmamaktadır).
Söz konusu kontratlar nazım hesaplarda takip edilmekte olup gerçeğe uygun değer değişimleri kar veya
zarar tablosunda muhasebeleştirilmektedir.
Valla keşke vıoptan falan anlasaydım:)))))))) Bizim kazmalar gene sıçmış anlaşılan.Oğlum serhat bu ne lan.Tv tv gezeceğine gel forumu oku, salak salak iş yapma.
Şimdi vıopda bugün pozisyonu kapasa zarar mcgogo arkadaşın dediği kadar mı oluyor sn serkan.Pozisyon açılır açılmaz o kısmı karıştırmıyalım.O vıop işinden bugün vazgeçip çıkılsa zarar dendiği kadar oluyor mu.İkinci sorum da 4.18 e gidiş olmaz da dolar yukarı giderse zarar büyüyor mu.Y a da misal 4.60 a geldi biz yaklaşık ne kadar zarar yazıyoruz.Yoksa dolar 4.18 e gider biz zararı kaparız falan şu konjonkturde o işe benim aklım ermez.Mcgogo arkadaşın yazdıklarına kafa patlatıyorum vıopdan falan anlamadığımdan çok şey yazamıyorum,yorum yapamıyorum ama dediği mantıkta bizimkiler resmen sıçmış demektir.Eyvah ki ne eyvah.
Hey allahım bizimkilerin kafaya bak,dünyada kriz arefesindeyiz dolar düşer diye kumar oynamışlar,hem de ne kumar,süzme salaklar ya.
Ben de ne güzel ucuza eurobond kapatıyoruz,bu kadar ucuza eurobond nerden bulacağım diye düşünüyordum.Viop falan anlamadığımdan da dolar tavana gitmiş bu kadar karsızlık neden oluyor diye düşünüp duruyordum.
24 ünden sonrayı bekleyin ne dolar 4 lerde kalacak nede faiz 18 lerde .ozaman Akkoyun karakoyun meydana çıkacak şuanki pozisyonlar suni bir yükselişlerin göstergesidir.türkiye ekonomisine saldırı aşikar ortada bu saldırıdan sadece işyat değil tüm şirketler madur.
E o zaman az kaldı kalvin haftaya görürüz.İnşallah dediğin gibi olur.Hem işyatdan hem güneş sigortadan baya dayak yedim.Bu vıop işi de baya canımı sıktı.Haftaya umarım dediğin olur.Her açıdan dediğin gibi olmazsa, işler sıkıntılı.
işyatı bilmem de borsalarda geçici bir düzeltme anında ben güneşten kaçarım,işyatı da karlılığını biraz daha izler hakikaten böyle giderse bunu da çakarım.Hava global olarak baya sıkıntılı.Gerçi işyatda genel borsa yatırımcılarına göre baya iyi durumdayız.Takibimdeki aksa ,petkim falan darmaduman oldu.
hakem dostum unutma ben senden sonra işyatcı oldum ve beni işyatçı yapan sizlersiniz, şimdi ne değiştide hemen zoru görünce kaçarım diyorsun ,neticede herkez emekli maaşı modundaydı burda.bizden daha eskiler bu gibi sarsıntıları mutlaka göz önünde bulundurulmuşlardır mutlaka ki söyledikleri emekli maaşını dile getiridiler.yalan söylememişlerde tabi
abilerim ablalarım kardeşlerim :) bu konuda yazdığımı aşağıda tekrarlıyorum. evet bir zarar var ve bu zarar göründüğü kadar. Zaten görünen de kol gibi 12 mil. kardan zarar var. süpriz yoooooookkkkk....
yıl içinde pozisyon değiştiği için bugün dolar çıksa kar ediyor. ne kadar eder? dolar %10 çıksa 1 mil artı yazar (tahmini yazıyorum.)
Kalvin senin için de benim için de yaşımız itibariyle düzenli gelir önemli.Bu şirket senle konuştuğumuz ilk dönemlerde yüzde 15 falan ortalama temettü veriyordu ve kağıdı 0.85 0.90 dan alabiliyorduk.O zaman faiz düşüktü.ve yüzde 20 falan ortalama getiri mükemmeldi.2 şey değişti birincisi faiz getirileri çok yükseldi ve giderek de yükselecek gibi duruyor,o açıdan işyat temettü geliri iskontosu falan tartışılır oldu.İkincisi ben bu kağıda ucuza eurobond alıyorum gözüyle giriyordum.Yani portföyün yüzde ellisi eurobonddu ve ben eurobonda hala gözüm kapalı güvenirim.Diğer yüzde 30 35 şirket tahvilleri faiz falan diye düşünüyordum ordan da sıkıntı yaşanması olasılık dahilinde değil.Vıopdan falan anlamadığımdan vıop gibi bir enstrumandan arkadaşın yazdığı gibi bir darbe yiyen fon yönetimine gözüm kapalı neden güveneyim.Bilirsin her şeyi ben net yazarım, kağıdı neden ve ne kadar güvendiğimi de daha önce defalarca yazdım.Serkan arkadaşın yazdığı gibi hatalarından dönerler bir formülle bu vıop olayından yırtarlarsa mesele yok, olmazsa ben takım tutar gibi yatırım yapmam.Rasyonel olmak lazım.Hele ki paranın giderek önem kazandığı ekonomik kriz dönemlerinde.Bu vıop işi kafamı karıştırdı kalvin.Düşüncelerim şimdilik böyle.
Kalvin onu bunu anlamam ben.Hergün spk dan karnemize bakıyorum uzun süredir fona verdiğim not zayıf.Bu ilanihaye böyle gitmez.Notları A olmasın da B olsun C olsun geçer not olsun bunlar hep zayıf not alıyorlar benim gözümde, bu gidişle sınıfta kalırlar.Temettü oranı önemli değil, sermayeyi en azından korumaları lazım.Enflasyonist ortamda döviz kopmuş gitmiş aylarca yerİnde sayan portföy değeri olur mu.Bu serhat gürleyeni falan ben akıllı bişi sanırdım ,oğlum serhat bu global kriz arefesinde dolara karşı bu kadar büyük kumar oynanır mı hıyar.Bırak öyle saçma sapan sofistike işleri, eurobondların dolar faizleri,şirket tahvili şu bu allah ne verdiyse geçinir giderdik hepimiz .
Kalvin ben şu bu anlamam SPK dan günlük baktığımız değer artık yukarı hareketlenmeli.Biz fona güvenip paramızı emanet etmişiz, kar beklemek hakkımız.
Yoksa dolar şöyle olur böyle olur diye ben kafa patlatacaksam kendim trade ederim.Kendi kumarımı kendim oynarım.Hem de bunlardan çok daha iyi oynarım .En azından faiz getirisi altında kalacağımı hiç sanmıyorum.
Misal kalvin seçim arefesindeyiz ya sonuçlara elinde nakitle gireceksin.Önümüzdeki hafta sonuçlara göre bir taraf aşırı tepki verir.Misal ya dolar aşırı düşer ya da borsa.Elinde nakit olduğundan aşırı düşen ne varsa ona iki üç güne yayılmış alımlarla gireceksin.Nasılsa o aşırı düşen şey yerini buluyor üç beş para kazanılıyor böyle zamanlarda.Ama para bağlı olunca böyle zamanlarda atraksiyon yapamıyorsun.:))))))))
yok hani açıkçası bende pek anlamam bu yatırım enstrümanlarından heleki ne almış ne vermiş onuda pek takip etmiyorum benim takip ettiğim onuda sizlerden öğrendim spk bülteninden güncel veri onuda hergün burda sizlere zahmet olmasın diye paylaşıyorum.doların yükseleceğine göre vaziyet almış deniyor da bende kendi fikrimce 24 ten sonra doların düşeceğini öngörüyorum.o bakımdan yazdım zarara hazırlıklı olun diye.yoksa tabiki işyat yönetiminden daha iyi bilemeyiz değilmi vaziyet ortada :)
Valla kalvin öyle böyle, şudur budur neticde o spk da gördüğümüz rakam artık artmalı gerisi boş.
o kadar kötümser olmayın. faizlerin yükselmesi gerçekten çok ani oldu. %80 sabit getirili bono ve eurobond portföyü olan bir fonun bu dönemde eksi getirmesi de mümkün. aşağıdaki örnekte garanti bankasının bono fonu 6 ayda %11 zarar ettirmiş. iş yat hiç değilse 6 ayda artı kapatabilmiş.
Ek 19139